[Video] Prvo- in drugorazrednost v praksi: izbrisanim ni treba plačevati davkov na odškodnine!

Janez Janša (Foto: STA)

Medtem ko morajo Slovenci plačevati davek od prejetih odškodnin, izbrisanim ni treba plačevati ničesar, je v državnem zboru sporočil predsednik SDS Janša in poudaril, da je tako zato, ker je tako odločila koalicija z nadkoalicijsko Levico!

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša je v državnem zboru izpostavil še enega izmed mnogih očitnih primerov prvorazrednosti in drugorazrednosti v praksi. Izpostavil je primer izbrisanih, ki jim od prejetih odškodnin ni treba plačevati davkov, kot je to obvezno za preostale Slovence: “V Sloveniji velja zakon o socialnih prejemkih, kjer piše, da se odškodnine štejejo v dohodek, ki je obdavčen, in zaradi česar tisti, ki dobi neko odškodnino, potem praktično praviloma ni upravičen do socialne pomoči, če je v tej kategoriji. V zakon, s katerim ste to ustavno odločno o izbrisanih določili odškodnino, ste pa zapisali, da se ta odškodnina pa ne šteje za dohodek.”

Ta delitev državljanov najbolj prizadene najrevnejše
“Se pravi, ko gre za Slovence, striktno vse obdavčiti, tudi najbolj revne onemogočiti, da bodo še naprej prejemali socialno pomoč, ko gre pa za izbrisane, 50 milijonov evrov ni problem, uresničujemo to ustavno odločbo in ta odškodnina se ne šteje kot dohodek, mirno lahko dobi socialno pomoč in ne plača davka. Vidite, to so pa ta dvojna merila, ki jih ta koalicija uporablja pri uresničevanju pravnega reda in zaradi česar je ta današnja razprava še kako potrebna,” je o tem še povedal Janša.

J. Ž.