fbpx

[Video] Ste že slišali za umetnost magičnega mišljenja? Gre za manipulacijo, značilno za levico po vsem svetu!

Foto: STA, epa

V Sloveniji, Evropi in v ZDA pri levicah opažamo najbolj pogosto skupno točko, ki je “umetnost magičnega mišljenja”. The Spectator piše o situaciji v ZDA, na las podobni situaciji v Sloveniji, kjer se ankete uporabljajo za ustvarjanje, ne meritve javnega mnenja. Te dni lahko v osrednjih medijih opazimo, kako odločevalci preko medijskih kampanj gradijo projekt tehnične vlade “ustavnega loka” in umetno dvigujejo popularnost kandidatu za mandatarja Jožetu P. Damijanu. Pred tem pa so umetno dvigovali Tanjo Fajon, Marjana Šarca, Mira Cerarja, Alenko Bratušek, Zorana Jankovića …

Roger Kimball, kolumnist The Spectatorja, je objavil izjemno kolumno, v kateri si ne morete kaj, da ne bi prepoznali tudi slovenske levice. V njej razvija misel o tem, da je za levico, natančneje za volivce Joeja Bidna, značilno magično mišljenje, ki ga definira kot prepričanje, da naše misli ustvarjajo realnost.

Kimball je glede magičnega mišljenja seveda ciničen, toda daleč od resnice ni, še zlasti, ko navaja primer, ki ga ima v mislih in ki je neverjetno podoben našemu lastnemu okolju, kjer ankete pogosto delujejo kot da so prirejene: ankete, ki kažejo, da Joe Biden vodi pred Donaldom Trumpom.

Domišljijske ankete
Kot pravi Kimball, ankete vsebujejo kopico metodoloških napak in pomanjkljivosti, npr. to, da zbirajo večje vzorce demokratov, večje vzorce predmestnih žensk, da ne upoštevajo sramežljivega volivca Trumpa, ki bo odšel na volitve, a ga je sram javno razodeti, za koga bo volil in še marsikaj. Kot empirično podkrepitev svoje hipoteze pa navaja primer z anketami pred volitvami za ameriškega predsednika leta 2016, ko je Hillary vodila na vseh anketah vse do zadnjega trenutka, ko je izgubila. Kot pravi Kimball, pa se je dalo z opazovanjem “terena” že veliko prej predvideti, da bo zmagal Trump.

Joe Biden in Hillary Clinton (Foto: epa)

Z mediji in ponavljanjem laži pričnejo množice verjeti
Kimball tudi priznava, da je v ozadju vsega najbrž tudi strategija, za katero ni mogoče reči, da je sama po sebi iracionalna. Ta strategija je, da če nekaj dovoljkrat ponoviš in če imaš dovolj velik megafon, bodo ljudje pričeli verjeti, četudi je neresnično. Toda razlago tega, kaj se je zgodilo leta 2016, podaja misel avstralskega filozofa, Davida Stovea o filozofih, ki jo lahko nanesemo na politike in na medije: “Skoraj nikoli niso cinični manipulatorji misli svojih bralcev. Pri drugih ne povzročajo zablod, ne da bi jim bili prej sami podrejeni.

Tudi Marjan Šarec in LMŠ so produkt umetnosti magičnega mišljenja. (Foto: STA)

Strategija je bila dolgo časa v ZDA in Sloveniji uspešna, saj so mediji že po naravi obrnjeni na levo stran, vse do ameriških volitev leta 2016 in slovenskih parlamentarnih leta 2018, do pojava alternativnih medijev in večje moči socialnih omrežij, pa so spretno manipulirali za javnim mnenjem in si za zmagovalce volitev izbirali in postavljali svoje kandidate. Vse to pojasni, zakaj je levica vladala 75 odstotkov časa po osamosvojitvi – poštenih volitev torej nismo imeli nikoli.

Za konec si poglejmo v realnem času, kaj se je dogajalo z ljudmi, ki so se zanašali na ameriške ankete, da bo Trump leta 2016 izgubil, na primeru skrajno levičarske TYT:

Aleš Ernecl