[Video] Reform ne bo, Golob pa že prelaga odgovornost na ostala ministrstva

Finančni minister Klemen Boštjančič in premier Robert Golob (Foto: STA)

“Niti R od reform na ključnih področji ni. So le analize in časovnice. Vse ostalo en sam blef,” je na Twitterju komentirala vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec. Njen zapis je sledil izjavam premierja Roberta Goloba v oddaji Preverjeno, ko je ta skušal pojasniti, zakaj se obljubljene reforme še niso izpeljale, vendar je bil njegov poskus (očitno) neuspešen. Ne le, da reform ne bo, odgovornost za to zdaj že prelaga na ostala ministrstva.

Premier Robert Golob je nastopil v oddaji Preverjeno, kjer je skušal pojasniti, zakaj njegova vlada še vedno ni bila sposobna izpeljati reform. Kot po navadi, je bil tudi tokrat prepričan, da bo javnost verjela njegovim izjavam, ki jih že od vsega začetka izjavlja v svojem “diktatorskem stilu”, vendar je bilo iz povedanega jasno le eno – reform ne bo. In kdo je po njegovem kriv? Ministrstva, ki reform ne znajo komunicirati javnosti. Toliko o prevzemanju odgovornosti premierja, ki zase trdi, da “ga odgovornosti ni strah“.

Slej ko prej bi prišel čas, ko bi moral Golob javnosti obrazložiti, zakaj njegova vlada ne izpolnjuje obljub. Večkrat smo bili namreč priča njegovemu neodgovarjanju na določena vprašanja in nejevolji do pojasnjevanja zadev, četudi se te tičejo slovenske javnosti in ljudi, zaradi katerih danes sedi na premierskem stolčku. Tako je v oddaji Preverjeno priznal, da so si zadali prevelik zalogaj z reformami in med vrsticami se je dalo razbrati, da reform pač ne bo. In ker je prelaganje odgovornosti ena njihovih značilnosti, se je je Golob poslužil tudi zdaj – ko je za to okrivil ministrstvo za finance, ki naj “ne bi bilo uspešno pri komuniciranju reform”.

“Morda smo razen zdravstvene pri drugih reformah šli en korak predaleč. In če nam ne uspe pripraviti takih reform, ki bodo ljudem olajšale življenje, in če ljudi ne znamo prepričati, da jim bodo reforme olajšale življenje, se reforme ne bomo šli. Zdravstvena je izjema, vse druge pa bodo imele ta cilj,” je dejal Golob. Po vsem tem, kar smo že slišali od aktualne vlade in se na koncu ni izpolnilo, je res težko verjeti, da kdo njegovim besedam sploh še verjame.

Njegove izjave je komentirala vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec, ki je zapisala: Problem je, kako ministri komunicirajo reforme, pravi PV Golob @vladaRS. Ja, pa ja. Niti R od reform na ključnih področjih ni. So le analize in časovnice. Vse ostalo en sam blef. Reform ne bo.

Foto: Twitter

Golob je tudi tokrat našel grešnega kozla
In ker nekdo mora biti “grešni kozel”, si je tokrat Golob izbral ministra za finance Klemna Boštjančiča, ki je po njegovem mnenju odgovoren za neuspešno komuniciranje reform. Govorimo o napovedi davčne reforme: iz njegovih preteklih pojasnil je bilo razumeti, da po novem ne bi bilo več davčnih oprostitev za prevoz na delo, malico, regres in socialne transferje, ampak bi se vsi dohodki všteli v osnovo za davek, bi pa zaradi tega lahko bistveno povečali splošno davčno olajšavo oziroma, kot se je izrazil minister, ničelni dohodninski razred. “Šef, ki glasno prelaga svojo odgovornost na podrejene, nikoli ne bo voditelj. Komunikacija reforme ne spodleti ministrstvu, ampak vladi. In se jo tudi rešuje znotraj vlade in ne na 24ur. Če me šef javno oblati in potem doda, da bo zdaj on prevzel zadeve, mora eden od naju oditi,” je Golobovo nekompetentnost vodje komentiral Tomaž Štih pod profilom Libertarec, ki ga ima na Twitterju.

Foto: Twitter

Čepra je Golob povedal, da verjame, da bo znala ekipa na ministrstvu za finance sama razložiti, zakaj je davčna reforma potrebna, je dodal, da bo to storil kar sam, če bo potrebno. Pri vsem tem je bilo očitno le eno – njegov nastop je bil namenjen “igri ponovnega blefiranja” pred javnostjo in se prikazati kot verodostojna oseba, čeprav njegova dejanja kažejo vse prej kot to. Že dejstvo, da je javno očrnil ministra Boštjančiča, ki ga je postavil na to mesto in s katerim tudi dela bok ob bok, pove vse, kar je treba vedeti o Golobu. Znano je, da je človek, ki želi imeti prav vse pod nadzorom, to pa je dodatni pokazatelj, kako nizke moralne vrednote ima. Ironično je, da je ob tem omenil, da bi morala davčna reforma spodbuditi gospodarski razvoj, ko pa so bili vsi najuspešnejši gospodarstveniki jasni, da je prav davčna reforma tista, ki bo spodbudila podjetnike, da odidejo iz Slovenije.

Ana Horvat