fbpx

[Video] Roka ponujena vsem, za sodelovanje z vlado sta se odločila samo manjšinska poslanca ter SNS

Foto: Nova24TV

Predsedniki koalicijskih strank so v petek podpisali s poslanskima skupinama SNS in narodne skupnosti sporazum o sodelovanju. Vladna koalicija je vabilo za sprejemanje pomembnih odločitev za prihodnost Slovenije poslala že konec maja. Kot je takrat pojasnil premier Janez Janša, gre za neke vrste obnovitev oz. vzpostavitev sodelovanja med vlado in opozicijo  podobno partnerstvo za razvoj iz mandata 2004-2008.

Toda z izjemo SNS so v drugih opozicijskih strankah sporazum zavrnili. Predsednik vlade Janez Janša je ob robu podpisa sporazuma in  dogovora izpostavil, da je podpis omenjenih dokumentov toliko bolj pomemben, saj vnaša stabilnost v čas, ki se ga želi zelo destabilizirati. V sporazumu so vse stranke podpisnice in poslanca manjšin ugotovili, da Slovenijo čaka po spopadu z epidemijo obdobje gospodarskega okrevanja, ko je nujno sprejemati nekatere sistemske reforme, ki so potrebne za napredek.

Pri tem so izrazili voljo in namero, da omenjene cilje in naloge oblikujejo skupaj, ne glede na to, ali so posamezne stranke podpisnice v koaliciji ali opoziciji.

“Gre za izredno fer zadevo, ki temelji na tem, da je treba domovini pomagati, da je treba Slovenijo graditi in tisti, ki pač niso pristopili k temu podpisu, kažejo svoje ignorantstvo do svoje lastne domovine,” je v studiu Nova24TV pristop sporazumu o sodelovanju komentiral predsednik SNS Zmago Jelinčič.

Predstavnik italijanske manjšine Felice Žiža je izpostavil, da poslanca madžarske in italijanske manjšine v Državnem zboru zaradi svojega poslanstva ne moreta biti sestavni del vladne koalicije, a tudi ne opozicije, sodelovanje z vsakršno vlado pa je zaželjeno in nujno za zagotovitev in uresničevanja varstva pravic italijanskih skupnosti.

Poslanec madžarske narodnostne skupnosti Ferenc Horváth je v pogovoru za Nova24TV povedal, da je podpisani dogovor o sodelovanju drugačen od predhodnih saj vsebuje dva dela. Prvi del se tiče začite avtohtonih skupnosti, v drugem delu pa so z vlado določili konkretne projekte, ki jih nameravajo izpeljati do konca mandata.

Luka Perš