[Video] Romana Tomc in Anže Logar pometla s praznino KUL in Goloba

Evropska poslanka Romana Tomc in minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar na predvolilnih soočenjih na RTVS in POP TV (Foto: Twitter)

Ko sem prišel na Mladiko, sem ugotovil, da imamo z vsemi sosedi, če ne že zlomljene, ampak vsaj skrhane odnose. Kar nekaj energije je bilo potrebne, da smo uspeli ponovno vzpostaviti dobre odnose. V našem interesu je, da imamo dobre odnose s sosedi,” je v včerajšnjem soočenju na RTV Slovenija poudaril minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar. S tem se je strinjala tudi evropska poslanka Romana Tomc v soočenju na POP TV in med drugim predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba podučila, da očitno sploh ne ve, kaj fašizem pomeni ter mu pojasnila, zakaj je pomembna tudi uporaba Twitterja. 

V ponedeljek sta na nacionalni RTV in komercialni POP TV potekala predvolilna soočenja parlamentarnih strank. Minister Anže Logar, Jernej Pavlič iz SAB, Matej Tašner Vatovec iz Levice, Jožef Horvat iz NSi in Matjaž Nemec iz SD so mnenja soočili na nacionalki, na POP TV pa so se soočili Romana Tomc iz SDS , Tanja Fajon iz SD, Marjan Šarec iz LMŠ, Alenka Bratušek iz SAB, Robert Golob iz Gibanja Svoboda, Jernej Vrtovec iz Nove Slovenije, Alojz Kovšca iz Povežimo Slovenijo in Luka Mesec iz Levice.

“Ne vem, zakaj bi izboljšanje odnosov s Hrvaško označili za cirkus. To je žalitev tudi do drugega sogovornika,” je bil v soočenju, na javni televiziji, kritičen Logar iz SDS in ob tem dodal, da je Hrvaška eden izmed najpomembnejših gospodarskih partnerjev. “Je naša soseda in eden izmed najpomembnejših političnih partnerjev v regiji.” Okrog aktualnega projekta pa je povedal, da so na mizi za zdaj vse rešitve. Ko bo kaj konkretizirano, bo to tudi predstavljeno na odboru za zunanjo politiko, je pomiril in dodal, da je glavni cilj uveljavitev arbitražnega sporazuma in seveda dobri odnosi s sosednjo državo. Medtem ko sta Vatovec in Pavlič trdila, kako naj bi premier Janez Janša zunanje odnose izkoriščal za notranjepolitične namene, je v pogovoru Horvat med drugim spomnil, da je odbor za zunanjo politiko v državnem zboru po arbitražni razsodni leta 2017 sprejel dva sklepa. Prvi je, da je arbitraža zavezujoča za obe državi. Drugi pa, da naj vlada vodi intenziven dialog s Hrvaško. “Šele zdaj, ti dve leti, ta dialog dejansko poteka. Opozicija pa reagira kot opozicija in pozablja na dejstva,” je dodal v znak kritike.

Slovenska zunanja politika ni utemeljena na dobičku, ampak na varovanju človekovih pravic
“Poslušam tri predstavnike opozicije s stališči, ki me bolijo kot nekoga, ki prisega na človekove pravice. G. Pavlič, slovenska zunanja politika ni merkantilistična, utemeljena na dobičku, ampak je utemeljena na varovanju človekovih pravic. Kako lahko nekdo vprašanje trga in trgovine postavi pred pobijanje nedolžnih civilistov v Ukrajini,” je poudaril Logar in dodal, da dokler bo zunanji minister, tega ne bo počel. Ker je na vprašanje, kdaj bo končana agresija v Ukrajini, slišal, ko bo vsak nekaj dobil, je postavil vprašanje, kje bo pa Ukrajina kaj dobila. “Saj samo izgublja. Izgublja nedolžne ljudi, civiliste, izgublja ozemlje in hiše, ki so jih gradili rodovi. Boste opozicija sedli za skupno mizo s Putinom?”

https://twitter.com/strankaSDS/status/1511081849031995410

Prejšnja vlada je imela po Logarjevih besedah geslo: ko bomo v vladi, bomo. Pika. “Sedanja vlada pa: ko bomo v vladi, bomo naredili konkretne ukrepe. Na Ministrstvu za zunanje zadeve smo skupaj z ekipo takoj oblikovali ključno sporočilo aktivne diplomacije. Prva naloga v našem mandatu bo, da naredimo vse, da se morija v Ukrajini konča.” Tu je treba po prepričanju Logarja uporabiti vse sredstva. “Tu je treba stopnjevati sankcije proti Rusiji in hkrati Ukrajini pomagati v vseh možnih pogledih,” je bil jasen minister.

Nevladne organizacije v Evropski uniji se ukvarjajo z družbenimi problemi
Prav tako so sinoči na POP TV  pripravili novo soočenje parlamentarnih strank in strank, ki jim javnomnenjske ankete kažejo najbolje. Tako je bil med sodelujočimi tudi Robert Golob, predsednik Gibanja Svoboda, ki pa ga je evropska poslanka Romana Tomc iz vrst SDS povsem vrgla iz tira. Golob je Tomčevi neprestano skakal v besedo in zraven izvajal nenavadne obrazne mimike. Tomčeva je Golobu med drugim pojasnila, da rad uporablja besedo fašizem, v resnici pa verjetno niti ne ve, kaj to pomeni. V tem primeru se je Golob razen obrazne mimike še zadrževal, ko pa se je Tomčeva dotaknila Inštituta 8. marec, pa je bilo povsem drugače.

Tomčeva je namreč brez dlake na jeziku povedala, da se nevladne organizacije v Evropski uniji ukvarjajo z družbenimi problemi, okoljem in socialo, medtem ko je  po njenih besedah Inštitut 8. marec evidentno politična organizacija. “Zato jih je potrebno utišati. A ni to fašizem? S policijo”, je v besedo Tomčevi skočil Golob ter nadaljeval, da bo trenutna oblast politične aktiviste utišala s policijo. Golobu se je seveda morala pridružiti tudi Tanja Fajon iz SD. Navkljub temu je Tomčeva ostala popolnoma mirna in sogovornikoma povedala, da za SDS veljajo zakoni za vse enako. Pri Golobu je to sprožilo cinični nasmeh, Tomčeva pa mu je pojasnila, da v zakonu jasno piše, kako se lahko kdo obnaša v predvolilni kampanji.

“Ljudstvo je na Madžarskem odločilo, kakšno vodstvo si želi. Želimo si dobrega sodelovanja z vsemi v Evropi, na svetu, s tistimi v naši bližini. Spoštujemo vse, trenutno se ukvarjamo s svojimi volitvami. Odločitev suverenega naroda spoštujemo in čestitamo vsakemu zmagovalcu,” je glede vnovične zmage Viktorja Orbana na Madžarskem poudarila evropska poslanka Romana Tomc. Med drugim je povedala, da smo na trgu, na katerega lahko vstopajo investitorji iz Madžarske, Češke, ZDA, katere koli druge države. “Slovenija bo zunanje-trgovinsko sodelovala s tistimi, ki bodo podali najboljšo ponudbo, ne glede na to, od kod prihajajo,” je bila jasna. 

Evropska poslanka Romana Tomc (Foto: Twitter)

Tomčeva podučila Goloba glede uporabe Twitterja
Golob je bil kritičen do uporabe Twitterja. “Živeti v vzporednem (Twitter) vesolju lahko pomeni izgubiti stik z realnostjo. Zato ne bom komentiral navedb premierja s Twitterja, ker je to igračka za odrasle, ki nočejo komunicirati drugače,” je namreč povedal. Na to mu Tomčeva ni ostala dolžna in mu je dejala, da tisti, ki imajo medije, res ne potrebujejo Twitterja. “Težko boste komunicirali z ostalimi predsedniki vlad, ker vsi imajo Twitter. Še papež ima Twitter,” je bila jasna Tomčeva.

Vlada je po besedah Tomčeve ukrepala takoj, posegla na področje goriv, elektrike, pomagala gospodinjstvom, gospodarstvu. “Tudi na področju energije bo tako. S skupnimi zalogami goriv bo ukrepala tudi EU. V tej krizi je vlada dokazala, da je operativna, ki se odziva takoj.” V zvezi s peročo stanovanjsko problematiko mladih je Tomčeva povedala, da če se vpraša mlade, bi si ti radi stanovanja tudi lastili, ne le najemali. “V  SDS smo jim s predlogom zakona o stanovanjski jamstveni shemi to priložnost ponudili, da bodo namesto najemnine plačevali kupnino. Država jim bo kot porok omogočila, da pridejo do kredita,” je poudarila in med drugim spomnila, da je vlada v času krize pomagala vsem ljudem, tudi gospodarstvu, da smo danes tukaj, kjer smo. “Slovenija je postala zelo uspešna država. Če bomo šli po tej poti naprej, bomo še naprej skrbeli za ljudi, za podjetja in zmanjševali razvojni zaostanek,” je poudarila. 

Foto: Twitter

Sara Kovač