[Video] Romana Tomc o rešitvi, da bodo imeli slovenski upokojenci višje pokojnine: “Demografski sklad je varovalka za naše upokojence”

Foto: Nova24TV

V Slovenski demokratski stranki predlagajo nacionalni pokojninski sklad, saj so prepričani, da bi moralo iti državno premoženje, ki ga je ustvarila upokojena generacija, za višje pokojnine. Na slovenski demografski sklad oziroma nacionalni pokojninski sklad bi se tako preneslo celotno državno premoženje, na podlagi upravljanja tega sklada pa bi se zagotovilo sredstva za dostojne pokojnine in za lepo starost naših in prihodnjih generacij.

Slovensko prebivalstvo se stara, trenutna ureditev predstavlja veliko breme za slovenski proračun, za pokojnine pa se vsako leto porablja več denarja. Glede na to, da je demografija eden ključnih problemov Slovenije, je bila ta problematika osrednja tema pogovora v Temi dneva z voditeljico Marjanco Scheicher in gostoma, evropsko poslanko Romano Tomc in poslancem SDS mag. Andrejem Šircljem.

Poskrbeti moramo, da se tehtnica med starejšimi in mlajšimi ne bo preveč nagnila v korist starejših
Tomčeva je poudarila, da demografski problem ni prisoten le v Sloveniji, ampak tudi v drugih evropskih državah. “V Sloveniji je izziv staranja prebivalstva še toliko večji. Čedalje več prebivalstva je starejšega, nad 60-65 let, na drugi strani pa se rodi čedalje manj otrok. Seveda je to po eni strani znak našega dobrega življenja, ker vendarle napredek v zdravstvu omogoča, da ljudje živijo dlje. Vsi radi živimo dlje, po drugi strani pa moramo poskrbeti za to, da se ta tehtnica med starejšimi in mlajšimi ne bo preveč nagnila v korist starejših, zato ker potrebujemo tudi mlado generacijo, da zagotovimo naš obstanek; mlada in aktivna generacija ter zaposleni so namreč tisti, ki vplačujejo v pokojninsko blagajno in omogočajo, da starejši prejemajo pokojnine.”

Foto: Nova24TV

“Ta problem je pereč, težava obstaja dlje časa. Nazadnje je druga vlada Janeza Janše glede tega nekaj naredila, ko je spremenila zakon, ki ureja pokojnine. Od takrat naprej pa se ni zgodilo nič,” je izpostavil Šircelj in poudaril, da v SDS predlagajo, da se pokojninski sklad oziroma demografski sklad napaja iz državnega premoženja. “Zato predlagamo, da vse državno premoženje združimo v eni pravni osebi, delniški družbi, podjetju, in iz tega naslova bo potem prihajal denar tudi za pokojnine, za poplačilo dolgov, da bo premoženja vedno več, več pa bo tudi dividend za pokojnine. To je osnovna rešitev, ki smo jo predlagali, zato smo vložili zakon. Zakon bo v obravnavi, mislim, da ga bo težko zavrniti.” 

Demografski sklad je namensko premoženje in varovana kategorija
Zdaj imamo pokojninski sistem, ko gre denar iz prispevkov dobesedno iz rok v usta, kar pomeni, da tisti, ki so aktivni in plačujejo prispevke, polnijo pokojninsko blagajno in iz nje se izplačujejo pokojnine. “Sicer pa v ozadju stoji logika, da vsakdo, ki je nekoč delal in ki je nekoč vplačeval prispevke, je to njegova zaslužena renta in ti prispevki, ki jih je skozi 40-letno obdobje vplačevanja vplačal v pokojninsko blagajno seveda pripadejo njemu. Jasno je vmes mnogo matematičnih operacij, solidarnostnih principov in na koncu je težko vedeti, kakšna pokojnina ti bo pripadala. Ena izmed trditev, ki je po moji oceni nepravilna, je, da je naša pokojninska blagajna uravnotežena, kar večkrat pove direktor zavodova za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Ta naša blagajna je uravnotežena samo zato, ker iz proračuna vsako leto doplačamo približno milijardo ali več kot milijardo evrov, ker pokojninski blagajni zmanjka denarja,” je pojasnila Tomčeva in dodala, da je demografski sklad, ki ga predlagajo v SDS, tisto dopolnilo pokojninski blagajni, ki bo zagotavljalo razliko v denarju. Bistvena razlika po besedah Tomčeve je, ali se denar črpa direktno iz državnega proračuna ali demografskega sklada, demografski sklad je namreč namensko premoženje in tega denarja ni mogoče porabiti za nič drugega kot za pokojnine. “To je varovana kategorija, varovan denar, ki ga vlade, ki rade preveč trošijo, ne morejo porabiti za neke druge namene. To je varovalka za naše upokojence.” 

Po besedah Širclja v Sloveniji nujno potrebujemo spremembe na pokojninskem področju, ker je denarja iz prispevkov, ki jih plačujejo zaposleni, premalo, zato je potrebno doplačilo v znesku malo manj kot milijarde evrov, da se sploh lahko tekoče izplačajo mesečne pokojnine. “Razmerje med zaposlenimi in upokojenci je preveliko v smeri upokojencev. Z drugimi besedami, premalo ljudi dela za to, da bi lahko plačevali zadostne pokojnine. Poleg tega je motivacija mladih relativno skromna za to, da se plačujejo prispevki. S tem, ko se ustvarja demografski sklad oziroma pokojninski sklad, po mojem mnenju ustvarjamo večjo motivacijo za to, da bodo tudi mladi bolj zainteresirani za plačevanje prispevkov in urejanje finančnih okvirov, ko bodo starejši. Glede na gotovost, sigurnost in premoženje, ki bo v demografskem skladu, bodo mladi in predvsem tisti, ki delajo, uvideli, da se jim splača plačevati za svojo starost in, seveda, to bo prispevalo prispevke v pokojninsko blagajno. Mislim, da bo politika demografskega sklada takšna, da bodo upokojenci iz tega naslova dobili višje pokojnine, da bo ta sklad deloval dobičkonosno in varno. Ob ustrezni politiki in nadzoru je to mogoče,” je prepričan Šircelj.

Foto: Nova24TV

Demografski sklad ni nadomestilo za pokojninsko reformo
Ob tem je Tomčeva dodala, da se ji zdi demografski sklad odlična rešitev. “Poznajo ga tudi v drugih evropskih državah. Ne smemo pa pozabiti, da to ni nadomestilo za pokojninsko reformo. V Sloveniji potrebujemo spremembo pokojninske zakonodaje, ki bo omogočila dolgoročno vzdržnost pokojninske blagajne. V SDS smo že pred časom predlagali številne rešitve v okviru sistema kot takega. Želimo, da se vzpostavi državna pokojnina za tiste, ki so vplačevali v roku 40 let od nizkih plač in njihove pokojnine ne bi bile zadosti visoke. Nad zneskom državne pokojnine morajo biti pokojnine odvisne od tega, koliko smo v času aktivne dobe v pokojninsko blagajno vplačali. Tisti, ki je vplačal več, je upravičen do višje pokojnine, in to je navsezadnje vzpodbudno, da se ljudje zavedajo, da je njihova pokojnina odvisna od tega, kar vplačajo. Ljudje danes mislijo, da je njihova pokojnina odvisna od prispevkov, ki so bili vplačani. Temu ni tako. Njihova pokojnina je odvisna od pokojninske osnove, ki so jo imeli, in ta izračun, kako pridete do pokojnine, je zelo zapleten. Zato se ljudje, ko gredo v pokoj, čudijo, kako to, da so pokojnine nizke,” je pojasnila Tomčeva. 

Dejstvo je, da so pokojnine v Sloveniji nizke, veliko jih prejema tako nizko pokojnino, da so na pragu revščine. Na vprašanje, “Ali bi zakon o slovenskem demografskem skladu ta problem rešil? Bi se finančno stanje/prejemki upokojencev izboljšali? Torej, ali bi se pokojnine zvišale?”, je Šircelj odgovoril, da demografski sklad predstavlja enega izmed virov za pokojninsko blagajno. “Tisto, kar bo prispevalo k dostojnim pokojninam, je reforma pokojninskega sistema. S temi spremembami bomo dosegli, da pokojnine ne bodo padale tudi primerjalno glede na tiste ljudi, ki so šli v pokoj pred 10-15 leti. Namreč, ta osnova, od katere se obračuna pokojnina, se v zadnjih letih stalno manjša. Z drugimi besedami, če je nekdo pred 10-15 leti plačeval enak znesek relativno, kot ga nekdo plačuje danes, je ta pred 10-15 leti dobil višjo pokojnino kot tisti, ki jo dobi danes.” Po besedah Širclja je potrebno ustaviti relativni padec pokojnin, tudi v absolutnem znesku, da se pokojnine obračunavajo od večje pokojninske osnove. “Ta demografski sklad bo eden izmed virov, ki bo zagotavljal realna sredstva, denar za povečanje pokojnin, toliko, da bodo tudi najnižje pokojnine zagotavljale dostojno življenje.”

Celotno oddajo si lahko ogledate v priloženem posnetku.

H. M.

 • Common Sense

  Ne bodo sprejeli, pa se si luknjo navrtajo v koleno. Ker je od SDS;)

  • totex39

   To pa je že znano, pa veš zaradi česa tudi, ker se v vladi najdejo vedno neki bedaki, katerim ni namen za boljše rešitve.

 • stajerc5

  Ravno danes sem poslusal pri sosednji mizi, kako se je nekdo glasno hvalil, da je bil njegov oce “vojno lice”. Po njegovem govoru je odsel “otac” z 43-temi leti kot podpukovnik v penzijo in…..jebi ga, potem se zraven penzije delal 20 let “na crno”. “Nis nam nije falilo” je rekel in bil zato da se se enkrat zadeva ponovi.
  Dokler bomo prezivljali taksne in drugacne, ne bo nista* z boljsim standardom penzijonistov.
  Enkrat ze, ampak, takrat nas ze dooooolgo ne bo vec tu.

 • AlojzZ

  državno premoženje, ki ga je ustvarila upokojena generacija, za višje pokojnine.

  ???
  Bomo prodali podjetje in denar dali v tekoče pokojnin? Kaj pa tisti, ki sedaj ustvarjajo?

 • totex39

  Novo pokojninsko reformo je potrebno spremeniti takoj, kajti ta stari jugoslovanski komunistični sistem ne pelje več nikamor in je potrebno narediti temu rez, pa ni važno kdo predlaga, kajti sedaj pa je že vidno, da namenoma zavračajo vse predloge, ki jih podaja stranka SDS, namesto da bi skupaj rešili najboljšo varianto.

 • bubamara

  Če imaš danes plačo 1000€ neto, plačaš ZPIZ-u 362€. Če bi ZPIZ 40 let ta denar hranil na tvojem “pokojninskem računu”, bi se nabralo dovolj denarja, da bi imel pokojnino 720€ za obdobje 20 let. Kdor preživi to obdobje, pa naj mu država izplačuje naprej enako pokojnino. Samo to je pravična reforma. To kar predlaga SDS je kr neki. Slovenc in upravljanje raznih skladov = natega.

  • totex39

   Točno tako, to naj bi bil pokojninski račun posameznika in bi vsak točno vedel koliko ima na svojem pokojninskem računo, vsak ki bi imel tak račun bi mu država priznala olajšavo pri dohodnini. Iz tega računa bi vsak državljan imel možnost tudi dvigniti ta denar, če bi hotel, vendar takrat odpade taka državna olajšava.

  • Waltter

   Ne mesaj hrusk in jabolk in dobro poglej koliko dejansko gre v pokojninsko blagajno. Ne gre teh 362 eur ampak precej manj. V tem znesku so vsteti se prispevki za socialo, za zdravstveno zavarovanje in se nekateri dodatki za starsevsko varstvo ki ga placujejo tudi tisti ki nimajo otrok. O teh 720 eur lahko gladko sanjas.

   • bubamara

    Ne vem kaj ti mešaš, ampak za 1000€ neto plačaš državi 740€ dohodnine in prispevkov. Od tega zneska gre 362€ v ZPIZ blagajno.

 • dež

  Poslancem SDS predlagam, da vložijo v ustavno presojo sedanji pokojninski zakon, z vprašanjem, če je skladen s 14. členom ustave (enakost pred zakonom).
  Gre za vsem znano, tudi v tem prispevku omenjeno, dejstvo, da dve osebi z enako plačanimi prispevki v pokojninsko blagajno, ki sta se upokojili 10 let narazen, prejemata bistveno različni pokojnini. Ker bi US po mojem mnenju odločilo, da gre za neustavna določila v zakonu, bi se politika vendarle morala lotiti ureditve pokojninske blagajne.
  Čemur se sedaj vsi izogibajo, ker je nehvaležna. Starejšim upokojencem zaradi retroaktivnosti ne morejo znižati pokojnin in ob glasove na volitvah bi bili, mlajšim pa jih ne dvignejo, ker nimajo od kje vzeti. Zato raje vzamejo 1 milijardo kredita in je stvar rešena, ker po 4 letnem mandatu pridejo drugi na oblast in se na to, kdo je državo zapufal, pozabi.

  • bubamara

   2.7B€ si sposodimo, da preživimo. Ga ni junaka, ki bi spremenil obstoječ sistem. Bil bi narodni izdajalec.

   • totex39

    Saj to je to in bomo plačevali še naprej in ne bomo imeli pravega vpogleda v svoj pokojninski račun, ker se bojijo vzpostaviti nekaj novega.

   • dež

    Najbrž še kaj več, pa nam ne povedo, bomo izvedeli ko bo treba vrniti. Da o poroštvih ne govorim, tam je šele štala. Sicer pa vsako leto (po Širclju) najamemo 1 milijardo izključno za uravnoteženje pokojninske blagajne.

    • bubamara

     Res je. 1.7B€ pa za plače javnega sektorja.

  • bi jo

   točno tako

 • Franc Šink

  Takrat ko bodo mladi odhajali v pokoj bodo povsem drugačni časi. Sklad ki ga predlaga gospa Tomčeva bo pa služil za nekaj časa kot pašnik tajkunom.

  • bi jo

   državno premoženje je sedaj pašnik tajkunov in ostalih koritarjev, ko bo pa ustanovljen sklad, pa to ne bo mogoče. kot se spomnim, se je demografski sklad že enkrat ustanavljal, pa ni bilo nič od tega. le kdo ga je miniral, viš, to sem pa pozabil.

 • totex39

  A te ljudje ko nekaj predlagajo se nič ne pozanimajo kako je v drugih državah, ki že nekaj časa pokojninski sistem dobro deluje. Še enkrat poudarjam, da mora delovni človek imeti svoj pokojninski račun, da bo vedel koliko denarja ima na njem.

 • Butalecslovenski

  ga. Romana Tomc mi je všeč, lepa ženska.

  • Vera

   Ne samo lepa, temveč predvsem pametna .

 • Dada

  JOJ, gospa Romana, ne pomagat upokojencem. Raje vrnite upokojencem denar, ki ste jim ga vzeli z ZUJF, . KAKO ste mogli najrevnejšim upokojencem vzeti tiste uboge evre ali si je država kaj opomogla ??? Os Janševe vlade dalje še niso uspeli povrniti, popraviti škodo upokojencem.NE pomagat upokojencem, pojdite raje pomagat UDA ali Kitajski….

 • Dada

  JOJ gospa Romana ne pomagat upokojencem, vi ste SDS. SDS je naredil ogromno denarno škodo . Z ZUJF ste najrevnejšim ljudem, upokojencem vzeli tiste uboge evre, da še do sedaj niso dobili vzeto nazaj.
  SDS naj najprej vrne upokojencem, kar so vzeli z ZUJF, potem pa Romana pojdite pomagat ZDA, ki so zelo bogate, tam se škoda ne poznala, ko jim boste pomagali, ker boste na 1,2, 3 odpeketali od tam , na hitro.

 • Janez Kepic-Kern

  Vse mi ni jasno,
  a bere se OK. Smer se zdi prava.
  Gospe Tomc je koristil čas, ki ga je prebila na GZS. Se zdi. L.r. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • Janez Kepic-Kern

  SDS
  IN T.I. POMLADNIM STRANKAM
  PREDLAGAM
  – KOT VZGLED MNOŽIČNE USIDRANOSTI
  MED NAŠIM SLOVENSKIM PREBIVALSTOM
  POMEMBNO.- VSESLOVENSKO DRUŠTVO

  ORLI” DR. J.E. KREKA, 1908-1940,
  SO PRED 2. SV. VOJNO
  – OPIRALI TEDANJO VSESLOVENSKO – LJUDSKO STRANKO.
  No ja ?
  Potrebna je obnova politike.
  NA RESNIH; MORALNIH NAČELIH:
  Predlagamm tole.
  AMPAK !
  Slovenci se moramo najprej notranje
  prenoviti in povezati na
  osnovi naše kvalitetne tradicije,
  PONUJAM VAM NAPOL POZABLJENE
  A
  VZGLEDA – POSNEMANJA – VREDNE

  “ORLE” DR. J. E. KREKA, 1908-1940
  VEČINA VAS SPODAJ PIŠE, NEKAKO – IDEOLOŠKO,
  VERJETNO
  ZARADI NEGATIVNEGA VPLIVA EX KP, ZK STALIN, TITO KOMSOCIALIZMA.
  Življenje pa ni – ideologija
  pač pa
  realna stvar – način kako ljudje živimo.
  živijo. V praksi njih, naših osebnih -življenj !

  “ORLI” DR. J.E. KRKA – so na področju izboljševanja
  praktičnega žvljenja, življenj naših prednikov – naredli veliko.
  VREDNI SO
  VZGLEDOVANJA – PO NJIH – VRLI, GOSPODARNI, KREPOSTNI
  “QRLI” dr. J. E. KREKA, 1908-1940-

  Jaz sem odločen zagovornik podpore dosedanji SDS,
  ki ima celo vrsto dobrih poslancev,
  ki se je že doslej nad 20 let vztrajno borila
  proti raznoraznim vsiljevanjem ex KP; ZJ.jev
  in ima za vodjo
  res pravega osamosvojitelja, cenjenega gosppoda Janeza JANŠO.
  Je pa res, da je treba stranke, ki jim gre v prvi vrsti
  za nas SLOVENCE – ŠE OKREPITI.
  Saj žal ravno NSI nam z vprašlivima Lj. NOVAK in “čudnim” M. TONINOM
  NAM SLOVENCEM – NI NITI NAJMANJ – V OPORO.
  Jaz
  Janez Kepic_Kern – zlasti SDS-ju predlagam,
  da se pri KREPITVI SVOJE VOLILNE BAZE

  – vzgleduje – po uspešnih

  množičnih
  in kvalitetnih “ORLIH” dr. J:E; KREKA, 1908-1940,
  ki so pred 2. vojno KADROVSKO IN VOLILNO OPIRALI – predvojno LJUDSKOSTRANKO..
  MOJ
  PREDLOG JE RESEN !
  Sedanje t.i. POMLADNE STRANKE – morajo namreč VEDETI,

  DA SO BILI – ČEPRAV – FORMALNO – DRUŠTVO – OZ. ZVEZA DRUŠTEV
  D R U Š T V O
  “ORLI” DR. J. E. KREKA

  – VELIKO BOLJE IN BOLJ MNOŽIČNO
  ORGANIZIRANI

  KOT JE TO KATERAKOLI – OD SEDANJIH STRANK – SDS, NSI, SLS.
  Imeli so tudi
  realen, kvaliteten PROGRAM DELOVANJA,
  KI JE VKLJUČEVAL:
  – versko etično, družinsko – vzgojo,
  – telovadbo in rekreacijo, skrb za zdravje,
  izobraževalne praktične tečaje o kmetovanju, obrteh itd.,
  kulturne dejavnosti, zbore, ples, pevsko plesne prireditve, pustovanja,
  – zavode in zadruge za posojilništvo in gradnje domov itd.
  Osnovne info o vrlih in krepostnih
  ter gospodarsko sposobnih “ORLIH” DR. J.. E. KREKA, 1908-1940
  dobite na v mojem prispevku OŽIVIMO “ORLE” DR J,E. KREKA, NA;sloveniana.si.
  O začetni
  organizaciji “ORLOV” za časa življenja dr. J.E. KREKA
  pa najdete podatke v knjigi jeseniškega izobraženca
  Franca TERSEGLAVA: ZLATA KNJIGA “ORLOV” 1910.. L.R Janez K. KERN KOMENDA
  P.S.
  ZLATA KNJIGA “ORLOV”
  FRANC TERSEGLAV, 1910.

  https://www.slovenska-biogr
  SLOVENCI IMAMO BOGATO IN KVALITETNO LASTNO TRADICIJO, NI NAM TREBA POSNEMATI – SLABŠIH TUJIH VZGLEDOV..

  IZ MOJE “SLOVENIANE”

  BESEDILO IN NOTE
  HIMNE “ORLOV” dr. J.E. Kreka !
  Slovenski glasbeniki – toplo vabljeni
  k oživitvi in k javni dostopnosti javne izvedbe
  te povsem profesionalne in zgodovinsko pomembne,
  a nad 80 let neizvajane
  originalno slovenske – skladbe !
  “BRATOM ORLOM”
  BRATOM ORLOM !
  DVIGNITE ORLI, V JASNE VIŠINE
  KRILA PONOSNA, MLADE MOČI !
  SOVE SE SKRIVAJO V NIZKE TEMINE,
  K SONCU, K SVETLOBI OREL HITI !
  GOZDI ŠUMEČI KLANJAJO GLAVE,
  BURNI VIHARJI DIVJE BESNE !
  ZORA MLADOSTI, SILA KREPOSTI,
  V ŽILAH NAM POLJE NARODA RAST.
  V TRUDU IN ZNOJU POLNEM RADOSTI
  DOMU GRADIMO SLAVO IN ČAST !
  MATI SLOVENIJA TVOJI LJUBEZNI
  OREL JUNAŠKO KLANJA SRCE,
  NAROD SLOVENSKI, K NESMRTNI SLAVI – TVOJI !
  – SE NAŠE SILE BORE !
  OREL ZRE MIRNO V SINJE VIŠAVE,
  STRELE IN GROMI GA NE PLAŠE
  K BOŽJEMU SONCU DVIGNIMO KRILA,
  VEČNE LJUBEZNI VABI NAS ŽAR
  Z NEBA VIŠINE ORLA BO SILA !
  KRIVDO IN SUŽNOST – RAZBILA – VSEKDAR !
  Avtor: besedila Dr. Evgen Lampe,
  uglasbil Hugolin Sattner
  Tisti, ki vas tematika zanima: notno gradivo te in ostalih pesmi Orlov – dobite v
  Glasbenem oddelku NUK-a v Ljubljani. V tej reviji pa najdete poseben prispevek
  posvečen pozitivnim “Orlom” dr. J. E. Kreka.
  Kot mnoge pozitivne slovenske stvari je tudi “Orle” dr. J.E. Kreka “zatrlo”
  iracionalno politično nasilje nemškega nacizma in slovenskega stalinističnega
  KP; ZK “komunizma-socializma”, ki je bil politično sovražen do gospodarsko in
  kulturno samostojnih “Orlov”.
  S KP; ZK politično-državnim razlaščanjem je “baje – ljudska” ex KP, ZK
  totalitarna, nedemokratična “KP; ZK oblast” fizično uničila gospodarske
  temelje delovanja “Orlov” dr. J.E. Kreka !
  Ter jih s prepovedmi delovanja – “odrinilo” iz javnega političnega življenja !
  A v srcih nas
  – miru, dobremu delu in poštenemu življenju – privrženih,
  nas ljudi – s slovenskega podeželja izhajajočih Slovencev je in bo
  – duh
  krepostnih in gospodarsko sposobnih Orlov – živel – vedno !
  “Bog daj” !
  In z našo pomočjo – bodo od ran okrepljeni “Orli” – spet vzleteli !
  In nihče več – krepostnih “Orlov” – ne bo več pregnal s slovenskega neba !
  Zapisal Janez Kepic-Kern, odg. urednik in lastnik edicij “SLOVENIANA”

 • Janez Kepic-Kern

  SEVEDA, KAR POGUMNO !
  JA !
  V PARLAMENT NAŠE R. SLOVENIJE
  V – NA TV – SNEMANO IN PRED VSO SLOVENIJO PREDVAJANO
  JAVNO DEBATO
  O
  VSEH – TEKOČIH
  IN
  STARIH “UMAZANIJAH” EX KP, ZK IN SEDANJIH EX KP, ZK POKOMUNISTOV.

  POMEMBNO !
  Dokazov, da so razdor znotraj naših prednikov Slovencev
  PRVI POVZROČILI
  KPS, KPJ STALINISTIČNI KOMUNISTI: KARDELJ, I. MAČEK, B. KIDRIČ, M. RIBIČIČ.A. BEBLER
  Z
  VSILJEVANJEM ŽE V 1930. LETIH
  PO POLIT ZLOČINSTVU ZNANEGA – STALINISTIČNEGA KOMUNIZMA V NAŠO SLOVENIJO !
  TAKIH
  “DOKAZOV” – JE ZELO VELIKO !

  Nekaj jih podajam – spodaj ! Ex OK knjižničar, zdaj 67 let L.r. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA

  NADALJEVANJE
  IN
  KONEC
  DODATNEGA INFORMIRANJA
  ZA SLABO INFORMIRANE
  FDV DR. BRGLEZA IN ZA ŽAL NAŠE – SD, LEVICA, SAB, DESUS, SMC, LMŠ POKOMUNISTE !

  O ZGODOVINI ŽAL NAŠEGA KP, ZK KOMUNIZMA
  IN O
  REHABILITACIJI DRAŽE MIHAJLOVIĆA, V BGD 20’15.

  3.4 Pri tej – »pravni praznini« se je v R. Sloveniji – se zdi – vse ustavilo.
  Kako naj si to razlagamo?
  Vsi vemo, da so ko gre “ZA JAVNOST INFORMACIJ” pogosto že na
  samem začetku, ko gre za kako sporno ali kočljivo temo, ki pa – je
  tudi realen javni problem – nastanejo »težave« prav različnih vrst .

  46CITATNI PREPOSTNETEK:
  Slika 93: Knjiga: Anatomija političnega zločina. POVZETO PO: https://noviglas.eu Slika
  94: Trojni umor. POVZETO PO: https://reporter.si Slika 95: Napis: “LJUBITI DOM ŽIVLJENJE ŽRTVOVATI ZA BOLEČINO VE LE ZEMLJA MATI.” ob imenih nepokopanih žrtev
  2. sv. vojne. Privat Arhiv Janez K. K. Slika 96: Napis: “Molimo za zdravo pamet.” na
  Plečnikovem pomniku na žrtve 1. sv. vojne. Privat Arhiv Janez K. K.
  PRIMER
  – KP GROZLJIVEGA POLITIČNEGA NESODNEGA
  STALINISTIČNEGA UMORA
  TREH POZITIVNIH TRŽAŽIKIH SLOVENCEV
  LETA 1944 JE POPOLNOMA, VELJAVNO, Z DOKAZI RAZJASNJEN !
  info J.K.Kern
  ZDI SE, DA JE BILO V LETIH 1941-1948 DOVOLJ, DA SI BIL PROTI
  STALINIZMU V SLOVENIJI ?!
  IN BIL KAR
  NESODNO, POLITIČNO UMORJEN S STRANI KPS
  “OSVOBODILNE”
  OBLASTI !? vprašanje J.K.
  ( celo prižiganje sveč ob KP nesodnih moriščih – je bilo kaznivo od 1945-? )
  Podobi Stalina in Tita na pročelju Opere, 9. 5. 1945 v centru LJ.

  “REHABILITACIJA DRAŽE MIHAJLOVIĆA”š

  Z namenom, da bi ta nedvomno “sramotni pravni zaostanek” iz časov cca
  1935-1990” KP, ZK “komunističnega nesodnega terorja” nad našimi predniki-Slovenci
  – približal pravno korektni javni in pravni obravnavi ! Na teh
  straneh revije “SLOVENIANA” objavljam verodostojne zapise in posnetke,
  46Slika 98: Prazen Zagreb.poleti leta 1947,
  razglednica Zagreba iz leta 1947, last J.K.K.
  katerih verodostojnost lahko tudi sami preverite na internetu preko
  iskalnika Google.
  3.5 Napis: “Ban Marko Natlačen, narod je lačen, odpri magacin,
  če ga ne boš ti, ga bo Stalin” je večkrat verodostojno izpričani
  realno javno obstoječ KPS stalinističen javni napis iz let 1935-
  1940. Meni, Janezu Kepic-Kernu je za ta napis povedala moja mama
  Slika 97: Podobi Stalina in Tita na pročelju Opere, 9. 5. 45 v centru LJ. POVZETO PO:
  https://museu.ms Slika 98: Prazen Zagreb, poštna razglednica. Privat Arhiv Janez K. K.
  FOTOGRAFIJA
  PROĆELJA OPERE V LJUBLJANI
  S PODOBAMA
  J.V. STALINA IN
  J.B. TITA NA DAN
  9.5.1945JE VERODOSTOJNA, VSAKOMUR DOSEGLJIVA NA SPLETU i
  nfo
  Janez K.Kern

  “REHABILITACIJA DRAŽE MIHAJLOVIĆA”
  Moja mama Julijana K., ki je bila resnnicoljubna oseba. Ta, Slovencem s J.V. Stalinom
  grozeči napis je videla z velikimi črkami napisan na obcestnem skednju v
  Trzinu ali v Črnučah, cca 1938. leta, ko se je kot dekle peljala iz Komende
  v Ljubljano,s svojim očetom , z vozom s konjsko vprego- prodajati domače
  kmetijske pridelke na tržnico v Ljubljani.
  3.56. Uradna razglednica centra Zagreba iz poletja 1947. leta. To razglednico je poslala moja mama J. K. mojemu očetu 1947. leta iz Zagreba,
  ko je billa osebno v Zagrebu, ker je tja šla prevzeti neke otroke, vojne sirote,
  ki jih je nato odpeljala v dom za take otroke v Kamniku. Verodostojna razglednica prikazje “ljudi prazni center Zagreba v poletju 1946 ali 1947”.
  Verjetno je bil Zagreb leta 1947 res “ljudi prazno mesto”. Večina stalnega
  prebivalstva tega mesta je zbežala, emigrirala pred nesodnim “Tito-Stalin”
  “BAN – MARKO NATLAČEN: NAROD JE LAČEN!
  ODPRI MAGACIN:
  ČE GA NE BOŠ TI – GA BO “STALIN”!”
  komunističnim terorjem.
  Veliko, sto tisoči Hrvatov pa je leta 1947 že bilo mrtvih, KP nesodno pomorjenih v Sloveniji, na Maclju ter po vsej ex Jugoslaviji, kar je bila posledica t.i.“KP maršev smrti”, maršev do smrti iz leta 1945.
  Ostale slike in povezani podatki -so vsakomur dostopne na spletu.
  Za sklep:
  podal sem nekaj verodostojnega vsebinskega gradiva.
  Ostalo za začetek korektne strokovno zgodovinske in pravne
  obravnave in razrešitve – si želim – naj opravijo za take stvari pristojni in tudi od države R. Slovenije ( torej: od vseh davkoplačevalcev )
  plačani zlasti “pravniški” uslužbenci “naše” države R. Slovenije !
  Že v prispevku o “neprijetni dedišćini Oktobra “ sem zapisal:-
  nesodno politično pomorjeni – mrtvi – “se vračajo”!
  Se v R. Slovenijo 2018 – “vračajo”
  tudi “novi, potencialni nesodni politični morilci”?!
  Nedvomno:

  uradna, sodna nekaznovanost nesodnih “političnih morilcev”

  po logiki – pomeni, da “nesodno politično morjenje”
  – pravzaprav – “ni kaznivo” !?

  Res “mislimo – tako?” Leta 2018 ?!
  V “naši” državi, R. Sloveniji ?

  Če “politično nesodno morjenje – “ni kaznivo” ?

  Se bodo tudi sedanji politični nasprotniki tudi kar – nesodno
  morili med seboj?
  In ? Ne bodo – “NIČ” – sodno – kaznovani ?!

  Se ( zaradi nakazane “pravne praznine” )
  “vračajo” tudi “potencialni – nesodni politični morilci” ?!

  Ne znamo – povezati – teh “nevarnih nepovezanosti”?

  ZGORAJ ZAPISANI SLOVENCEM Z
  J.V. STALINOM GROZILNI
  JAVNINAPIS
  JE BIL VEČKRAT VELJAVNO IZPRIČAN !
  info Janez K. KERN
  “AVTORJI” TEGA GROZILNEGA NAPISA SO BILI ZNANI STALINISTI
  IZ OKOLiŠA ŠMARNA GORA,
  TRZIN ITD. info Janez K. Kern
  Zapisal l.r. Janez K. Kern, odg. urednik in lastnik edicij “SLOVENIANA”