fbpx

[Video] Romana Tomc: “Žalosti me, da se o Sloveniji v Bruslju razpravlja na ta način – s tem propadla koalicija KUL, ki jim doma vlade ne uspe spodkopati, v tujini blati ime Slovenije!”

Foto: Romana Tomc

V sredini oddaji Aktualno, ki jo gosti Aleksander Rant je skupaj z evropsko poslanko Romano Tomc spregovoril o stanju doma in v Evropski uniji, ki se sooča z nekaterimi težavami. V Evropi pa prav tako razpravljajo o stanju demokracije v Sloveniji in o stanju medijske svobode. Unija sama pa je tako kot nekateri menijo na precejšnjem razcepu. Evropska poslanka je v oddaji opisala trenutno stanje v Evropski uniji in o sami razpravi o svobodi medijev. Zgrožena sem bila nad nekaterimi izjavami, celo lažmi, ki so jih izrekli gostje, predvsem nasprotniki slovenske vlade. Kaj bi šele govorili, če bi bil sestanek tajen?” je ogorčena evropska poslanka. V nadaljevanju obrazloži, da poslanci, ki so na dogodku sodelovali, na žalost niso vedli, da so to laži, saj ne poznajo ozadja. Ravno iz tega razloga se veseli ponovne razprave, ko bo svojo plat lahko pokazala tudi vlada. “Predvsem pa se veselimo obiska strokovne skupine v Sloveniji, ko se bodo odkrila dejstva in dejansko stanje. Presenečeni bodo, da to ni takšno, kot jim je bilo predstavljeno.” Na koncu Tomčeva še poudari, da bo Slovenija ne glede na zadnje dogajanja uspešno izvedla predsedovanje Evropski uniji: “Verjamem v to in v to verjamejo tudi evropski voditelji.”

Tomčeva na začetku oddaje pojasni, da večina poslancev trenutno že eno leto dela od doma zaradi epidemije. Sicer jim je dovoljeno priti v Bruselj, a se za prihod v Bruselj odločajo predvsem tisti, ki živijo v njegovi okolici, pri tem pa Tomčeva poudarja, da so s poslanci neprestano v stiku, a vseeno ni enako, kot če bi bili prisotni osebno. V nadaljevanju sta se dotaknila izzivov, s katerimi se Evropska komisija sooča pri dobavi cepiva za Evropejke in Evropejce. Evropska poslanka meni, da je pri tako velikem projektu, kot je razvoj in proizvodnja cepiva za covid-19 pričakovati, da ne gre brez težav, saj so pogajalci za cepiva tudi drugi na drugi strani, medtem ko farmacevtska podjetja gredo za dobičkom.

Izzivi so ogromni, ti s seboj prinesejo zaplete, ki pa jih Evropska komisija zaenkrat uspešno rešuje. Pri sklepanju pogodb z dobavitelji je prišlo do nekaterih napak, ki jih ti zdaj izkoriščajo za izvažanje cepiva izven Evrope. Vendar pa je Komisija ukrepala in izvoz omejila, v kolikor podjetja še vedno ne bodo spoštovala pogodb, ga lahko celo prepove,” je obrazložila in v nadaljevanju povedala, da si vsi želijo, da čimprej dosežemo čim višjo precepljenost, vendar ne smemo prehitevati dogodkov. “Agencija za zdravila EMA mora opraviti svoje delo, preveriti vse stroge preizkuse, da bo končno cepivo varno,” je še dejala in pri tem poudarila, da ima EMA izjemno stroga pravila o primerni kakovosti cepiv za razliko od nekaterih drugih držav, kar omogoča varnost vsem Evropejcem. V Bruslju potekajo tudi razprave v zvezi s tako imenovanimi cepilnimi potnimi listi, oziroma potrdili, s katerimi bomo Evropejci lahko nemoteno lahko potovali znotraj Evropske unije, po njenem mnenju pa bodo potrdila slej kot prej postala realnost.

Slika je simbolična (Foto: EPA)

Na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta je potekala tudi razprava o vplivu nekaterih evropskih vlad na medije in medijsko svobodo. Podobna razprava je potekala tudi na eni delovnih skupin odbora LIBE v Evropskem parlamentu. Tomčevo žalosti, da se morajo notranjepolitične razprave o Sloveniji tako seliti na evropski parket. “A Slovenija se tu ni znašla po naključju. V družbi Madžarske in Poljske se je Slovenija znašla zaradi pobud evropskih socialistov in poslancev stranke Renew, predvsem njihovih slovenskih predstavnikov,” je še poudarila in pri tem še opiše omenjene razprave: “Veliko je govora o svobodi medijev, o poseganju v delovanje medijev, slišati je veliko floskul. Veliko stvari se ne pove v celoti, temveč le v delih. Ljudje ne slišijo celotne zgodbe. Tako je tudi v primeru STA.”

Foto: Facebook, Romana Tomc

Kot poudarja, določenim Slovenije ni uspelo “zvrniti” na domačih tleh, zato jo sedaj želijo v Evropskem parlamentu, medtem ko so razprave v EU pogosto “benigne”. “Veliko je govora o svobodi, da morajo biti mediji neodvisni in o tem kako je prepovedano posegati v medije, takšne neke splošne floskule, potem pa se znajdejo neke trditve, da se je nekaj zgodilo, a nihče ne pove, zakaj se je to zgodilo,” je pojasnila. Denimo, na evropskem parketu je tako slišati vedno bolj glasne očitke o financiranju STA, pri čemer je kritična, saj bi se v prvi vrsti morali vprašati kam gre denar, ki ga dejansko financira država. “V Bruslju je slišati, kako vlade ne želi financirati STA, nihče pa ne pove, kako se je zgodba začela – vlada ima kot plačnik vendar pravico videti, kam se steka njen denar? V primeru STA ji direktor tega ne omogoči,” je povedala.

Pravilno je, da tudi vlada pove svojo plat zgodbe, saj gre za izkrivljeno sliko
Prepričana je, da bo tudi na evropskem parlamentu slika postala veliko bolj jasna, ko bo imela vlada možnost prikazati svojo plat zgodbe. “Zato me veseli, da bo konec marca tudi Vlada Republike Slovenije dobila svojo priložnost in povedati svojo plat zgodbe. Evropskim poslancem, ki zdaj o tem razpravljajo s pomočjo plonk listkov predstaviti dejansko stanje. Žalosti me, da se o Sloveniji v Bruslju razpravlja na ta način. S tem propadla koalicija KUL, ki jih doma vlade ne uspe spodkopati, v tujini blati ime Slovenije.”

Foto: Zajem zaslona Nova24TV

V zvezi z razpravo na delovni skupini odbora LIBE je poslanka presenečena, da nekdo, ki zagovarja transparentnost, deluje popolnoma drugače in se pri tem nanaša na predsednico delovne skupine Sophie in ‘t Veld. “Od nekoga, ki so ga polna usta preglednosti, transparentnosti, pravičnost, bi pričakovala precej drugačno delovanje. Organizacija sestanka je potekala zelo ne-transparentno, avtoritativno s strani predsednice delovne skupine, ki prihaja iz stranke Renew. Kot slovenska poslanka nisem bila upravičena do vpogleda v interno gradivo, ki so ga pripravili o stanju v Sloveniji. Nisem imela informacije o vabljenih gostih, preko RTV smo izvedeli za imena, ki so jih povabili. Ko sem zahtevala pojasnila, ni dvigovala telefona,” je pojasnila.

Sophie in ‘t Veld (Foto: Twitter, Peter Žerjavič)

Evropsko poslanko veseli, da jim je uspelo doseči vsaj to, da je bil sestanek javno predvajan. “Zgrožena sem bila nad nekaterimi izjavami, celo lažmi, ki so jih izrekli gostje, predvsem nasprotniki slovenske vlade. Kaj bi šele govorili, če bi bil sestanek tajen?” je ogorčena evropska poslanka. V nadaljevanju obrazloži, da poslanci, ki so na dogodku sodelovali, na žalost niso vedli, da so to laži, saj ne poznajo ozadja. “Zato se veselimo novega sestanka skupine, ko bo svojo plat lahko predstavila tudi Vlada Republike Slovenije. Predvsem pa se veselimo obiska strokovne skupine v Sloveniji, ko se bodo odkrila dejstva in dejansko stanje. Presenečeni bodo, da to ni takšno, kot jim je bilo predstavljeno.”

Predsedovanje Slovenije bo uspešno, saj ji evropski voditelji zaupajo in poudarja, da ni vse tako črno, kot to poudarja levica
V zaključku se je poslanka dotaknila tudi predsedovanja Slovenije Evropski uniji in verjame, da bo njeno predsedovanje uspešno. “Slovenija bo čez nekaj mesecev predsedovala Evropski uniji. Verjamem da bo, kot prvo, tudi to predsedovanje uspešno. To verjamejo tudi drugi Evropski voditelji. Sloveniji zaupajo, nihče se našega predsedovanja ne boji, kot trdijo predstavniki opozicije,” je obrazložila. Slovenija bo z Janezom Janšo na čelu, predsedovala EU, predsednik vlade bo tudi sopredsedujoč konferenci o prihodnosti Evropske unije, velikem projektu treh evropskih institucij, ki bo potekalo prav v času našega predsedovanja. “To levico boli. Bolijo jih tudi dejstva, ki kažejo, da je zaupanje Sloveniji veliko. Ki nam napovedujejo hiter izhod iz krize, manjši padec BDP od povprečja EU, nižjo brezposelnost. Slovenija ima dobre napovedi. Ljudje se tega morajo zavedati. Ni vse tako črno, kot ji predstavljajo naši mediji.”

Sara Rančigaj