[Video] Sociolog Rončević pojasnil, zakaj so Golobu prepovedali hoditi na soočenja

Foto: Nova24TV

Solastnik agencije Parsifal in sociolog dr. Borut Rončević opaža, da prihaja do razlik pri izmeri podpore strankam med različnimi agencijami samo pri vodilnih dveh strankah, pri SDS in Gibanju Svoboda. Rončević ne ve, zakaj takšne razlike med meritvami. Ob tem pojasnjuje, da pri predvolilnih anketah ne gre za napoved volilnega rezultata, temveč za meritev na reprezentativnem vzorcu. Zanimivo je tudi, da je stranka Gibanje Svoboda med najbolj popularnimi strankami, medtem ko Roberta Goloba že nekaj časa ni v javnosti. “Robert Golob pravzaprav ni avtonomen politik. Njega usmerjajo drugi, njemu drugi povedo, kaj je zanj dobro in so mu pravzaprav prepovedali hoditi na soočenje, ker bi se razkrila slika med tem, kaj si njegovi volivci želijo, in tem, kaj on v resnici prinaša,” je še pojasnil Rončević.

Razlike med posameznimi anketami so res velike in nenavadne. Še bolj nenavadna pa so nihanja podpore, ki jih nekatere agencije izmerijo posameznim političnim strankam. Pri Parsifalu do tega praviloma ne prihaja. Meritve že dva meseca konsistentno kažejo na dve ugotovitvi: stranka SDS solidno vodi pred Gibanjem Svoboda, rezultati majhnih strank pa bodo odločali, kdo bo sestavil naslednjo slovensko vlado.

Anketa Parsifala, ki smo jo na naši televiziji objavili v soboto, za razliko od anket Mediane in Ninamedie kaže drugačne rezultate med vodilnimi. Na prvo vprašanje Parsifalove ankete, ki se nanaša na podporo političnim strankam in se glasi: “Katero stranko bi volili v državni zbor, če bi bile volitve to nedeljo?” smo prejeli odgovor, da bi največ volivcev podprlo stranko SDS, to je 22,9 odstotka. Sledi Gibanje Svoboda s 13,2 odstotka, pa SD s 7,6 odstotki, Levica s 6,3 odstotki, LMŠ 4,5 odstotki in Povežimo Slovenijo s 3,3 odstotki.

Med zgolj opredeljenimi volivci pa je SDS dobila 31,2 odstotka, Gibanje Svoboda 17,9 odstotka, SD 10,3 odstotka, Levica 8,6 odstotka, LMŠ 6,1 odstotka, Povežimo Slovenijo 4,6 odstotka, Nova Slovenija 4 odstotke in stranka Naša Dežela 3,8 odstotka vprašanih opredeljenih. Prepričljivo vodstvo stranke SDS je številne leve komentatorje na Twitterju pognalo k zaključkom, da je bila Parsifalova anketa prirejena v korist Janeza Janše.

Razlike med rezultati anket pravzaprav niso velike
Solastnik agencije Parsifal in profesor dr. Borut Rončević je v medijih zasledil, kako so drugi primerjali rezultate agencije Parsifal z rezultati dveh drugih velikih agencij. “Zelo zanimivo je bilo to, ko sem si to ogledal, sem pravzaprav lahko opazil, da pri veliki večini teh strank, ki nekako imajo vsaj realne možnosti se prebiti z dobro kampanjo v državni zbor, te razlike pravzaprav niso zelo velike. Če bi narisali interval zaupanja, bi ugotovili, da se pri veliki večini strank prekriva,” je pojasnil.

Opaža, da je do razlik prišlo izključno pri podpori SDS in Gibanju Svoboda. Zakaj prihaja do teh razlik, Rončević ne ve in pojasni, da bi to morali vprašati druge agencije, ki merijo javno mnenje. “Mi izvajamo te ankete že od sredine decembra, naši rezultati so konsistentni,” je dejal in pojasnil, da se pri njihovem merjenju ne dogajajo neskladnosti, kot je napoved 85-odstotne volilne udeležbe. “Tako, da mi smo kar samozavestni glede točnosti teh izmer, bi pa želel poudariti in to vedno znova poudarjam, da pri predvolilnih anketah ne gre za napoved volilnega rezultata,” je dejal in dodal, da se napoved volilnega rezultata dogaja na dan volitev, medtem ko so ti rezultati dovoljeni za objavo šele potem, ko so volišča zaprta.

Vir: Parsifal

Zanimivo je tudi, da je stranka Gibanje Svoboda med najbolj popularnimi strankami, medtem ko Roberta Goloba že nekaj časa ni v javnosti. Po opravljenih analizah, ki jih je opravil Parsifal in niso bile objavljene, je ugotovil, da te rezultate dosegajo tudi tisti, ki upravljajo z Golobom. “Naši rezultati so zelo natančno pokazali, kako si podporniki oziroma volivke in volivci različnih političnih skupin predstavljajo politike, ki naj vodijo državo,” je obrazložil.

Golobov rezultat je tudi odraz tistih, ki z njim upravljajo
Tukaj so opazili navidezen paradoks, Golob ima določene skupine volivcev, po drugi strani pa je predstava njegovih podpornikov oziroma potencialnih volivcev popolnoma drugačna. Njegovi volivci si želijo politika, ki ne izključuje in se je pripravljen pogovarjati z vsemi strankami. Te rezultate imajo prav gotovo tudi tisti, ki stojijo za njegovo volilno kampanjo. “Zato jaz rad rečem, da Robert Golob pravzaprav ni avtonomen politik. Njega usmerjajo drugi, njemu drugi povedo, kaj je zanj dobro in so mu pravzaprav prepovedali hoditi na soočenje, ker bi se razkrila slika med tem, kaj si njegovi volivci želijo, in med tem, kaj on v resnici prinaša,” je še pojasnil Rončević.

Foto: Nova24TV

Nasprotniki so na socialnih omrežjih delili izsek iz spletne strani Parsifala, kjer piše: pokličite nas, raziskavo bomo prilagodili vašim potrebam. Po besedah Rončevića to pomeni, da bo agencija ugotovila, kaj potrebuje podjetje, na kakšen način je potrebno analizirati njihov tržni potencial, želje njihovih strank in skladno s tem prilagodijo tudi vprašanja. “Se pravi, kupiš lahko eksperta, ne moreš pa kupiti vsebine ekspertize,” je ponazoril in še dodal, da tudi za našo medijsko hiši prilagodijo vprašanja skladno z aktualnimi temami.

Previsoka podpora stranki v anketah je lahko slabost
Na kritiko o prilagojenih rezultatih Rončević še dodaja, da stranki SDS niti ne odgovarja, da njihove ankete kažejo tako veliko vodstvo, kajti veliko volivcev v tem primeru misli, da jim ni treba voliti, ker že tako imajo zadostno podporo brez njih in se volitev sploh ne udeležijo. “Ankete merijo razpoloženje na reprezentativnem vzorcu splošne polnoletne javnosti. Ankete pa seveda ne morejo izmeriti tistega dogajanja, ki se dogaja na terenu,” pa je še odgovoril na vprašanje, zakaj ankete nemalokrat tudi zgrešijo dejanski rezultat na volitvah.

Sara Rančigaj