fbpx

[Video] RTV Slovenija v načinu upravljanja ostaja eden zadnjih socialističnih dinozavrov, saj ne posega v stroške, v učinkovitost delovanja ali morda v pridobivanje novih prihodkov!

Voditelj oddaje Kdo vam laže Boris Tomašič in politični analitik Sebastjan Jeretič (Foto: Nova24TV)

Na RTV se obetajo spremembe Zakona o Radioteleviziji Slovenija, ki jih je pripravilo Ministrstvo za kulturo. Glede na to, da se izgube iz leta v leto zgolj kopičijo, je čimprejšnje optimiziranje stroškov nujno. Tega na RTV Slovenija očitno ne razumejo; zatrjujejo namreč, da že z obstoječimi 100 milijoni na leto težko preživijo, kako bi torej lahko z manj denarja. “RTV Slovenija ima vsaj dve težavi. Prva je ideološka pristranskost, kar opazimo pri poročanju. Druga pa je kvaliteta menedžmenta,” je v oddaji Objektiv kritično izpostavil politični analitik Sebastjan Jeretič in ob tem poudaril, da RTV Slovenija v načinu upravljanja ostaja eden zadnjih socialističnih dinozavrov, saj ne posega v stroške, v učinkovitost delovanja ali morda v pridobivanje nekih novih prihodkov.

Po besedah političnega analitika Sebastjana Jeretiča se na RTV preprosto pričakuje, da bo denar prihajal iz proračuna, ne glede na učinkovitost upravljanja. “Mislim, da je prav, da se ta praksa preseka in da se tudi RTV, vsaj z vidika upravljanja razvije v nek moderen evropski zavod. Potrebno je namreč vedeti, tukaj ne gre samo za televizijo in radio, gre za vrsto drugih pomembnih funkcij, ki jih zavod upravlja: od visoke kulture, do arhivov. So nekateri segmenti, kjer zadeve dobro delujejo, ampak jih je enostavno premalo. Splošen vtis pa je, da gre za tisto staromodno upravljanje, ko se direktor ne ukvarja z obvladovanjem stroškov, mogoče celo odpovedovanjem nečemu, za kar ugotovi, da ne prinaša koristi za ta denar in se zanaša izključno na davke oziroma prispevke, ki naj pokrijejo njihovo potratno delovanje.”

Voditelj oddaje Kdo vam laže Boris Tomašič, ki je prav tako nastopil kot komentator oddaje Objektiv, je uvodoma povedal, da se mu generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc ne zdi primeren za svojo funkcijo, saj ne pozna področja televizije in radia, niti ni menedžer. “Direktor enega podjetja, ki reče: lani smo imeli 6 milijonov stroškov, država daj mi malo več denarja. Takšen mora leteti isti trenutek. V zasebni firmi, kjer je zasebni lastnik in pride direktor na skupščino in reče: dragi moji delničarji, lani smo imeli brez posebnih razlogov 6 milijonov manj prihodkov, dajte mi še 12 milijonov, ker so stroški večji. Garantiram, da takšen direktor ne dočaka skupščine do konca.”

Cenikov preprosto nimajo
“Kadunc pravi mi nimamo dovolj denarja,” je izpostavil Tomašič in ob tem spomnil na samo en primer, ki ga je sicer izpostavil že v Državnem zboru RS, v zvezi s predvajanjem določenih njihovih dokumentarnih filmov na naši televiziji. “Želeli smo odkupiti pravico za predvajanje, pa so nam dvakrat že dejali, da nam ne morejo tega dati, ker nimajo cenikov. Poglejte, to vam pove vse o tej televiziji. Briga jih denar na trgu. Kaj oni in globoka država hočejo: Dajte nam toliko denarja, kot ga rabimo in ne vtikajte se v to, kar delamo.”

V nadaljevanju je Tomašič spomnil na intervju predsednika vlade Janeza Janše v Mokricah in kritično povedal, da ga je snemalo kar 13 ljudi. “Avdio je bil takšen, kot je bil pri nas prve dni, ko smo začeli delati. Sramota! 13 ljudi snema pogovor novinarke s predsednikom vlade. Danes tega ne počne ne BBC, ne CNN ali kakšna nemška televizija. Delajo tako, kot se je delalo 29 in 30 let nazaj.” Po prepričanju Tomašiča na RTV Slovenija potrebujejo nove obraze: “Novinarji tipa Eugenija Carl in Mojca Pašek Šetinc niso več verodostojni. Nihče jim več ne verjame. Ni problem, če je človek opredeljen, problematična je sovražna nastrojenost, ki je razvidna v njihovem informativnem programu.” 

Javni servis bi moral biti medij vseh
Jeretič poudarja, da bi javni servis moral biti medij vseh, vendar, kot smo že večkrat ugotavljali, to v političnem delu ni. “Verjamem, da otroški program in drugi segmenti delujejo zelo kakovostno, ključni element z vidika politike, torej informiranje javnosti, pa je absolutno pristransko. Pristransko je zaradi same opredeljenosti novinarjev. Včasih je to izgledalo vsaj manj manipulativno, prikrito, zadnje čase pa ni problem niti direktno lagati.”

To se je po besedah Jeretiča izkazalo na zadnji Tarči, kjer je minister Aleš Hojs na sami oddaji razkrinkal nekaj laži, nato pa še po njej na dosti bolj podroben in utemeljen način. “Skratka s političnega vidika je ta medij zelo močno nagnjen v eno stran.” 

Nina Žoher