[Video] Rupar bo pravico za upokojence iskal v Bruslju

Novinarska konferenca Inštituta 1. Oktober in iniciative Glas upokojencev. Foto: Polona Avanzo

Pavel Rupar je na današnji novinarski konferenci predstavil tri bistvene novosti iz gibanja upokojencev, ki ga predstavlja. V prvi vrsti nadaljujejo zbiranje podpisov za predlog zakona o dvigu pokojnin. V gibanju napovedujejo še dve novi spremembi. Ukinjajo zbiranje podpisov za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Hkrati napovedujejo pot v Bruselj. Rupar se namerava tja odpraviti z dvema avtobusoma podpornikov. 

Igor Černoga, ki je pri Inštitutu 1. oktober zadolžen za zbiranje podpisov za spremembo zakona o dvigu pokojnin, je na novinarski konferenci povedal, da so doslej uspeli zbrati nekaj manj kot 8000 podpisov, kljub temu da jih ne potrebujejo več kot 5000 za vložitev zakona v zakonodajni postopek. Kljub temu pozivajo k nadaljnji oddaji podpisov: “Večje število, kot bomo zbrali, večjo pogajalsko moč bomo imeli,” je povedal.

Iniciativa Glas upokojencev je pripravila zakonski predlog, ki bi pokojnine, ki ne presegajo 1000 evrov, zvišali za 20 odstotkov. Pokojnine, ki niso višje od 1500 evrov, pa bi bile višje za deset odstotkov. Rok za zbiranje podpisov se sicer izteče 22. junija. Rupar je na novinarski konferenci hkrati napovedal umik predloga zakona o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja. Podpise zanj so začeli zbirati prejšnji mesec.

Igor Černoga (Foto: Polona Avanzo)

Pisali so von der Leynovi
Rupar je na novinarski konferenci povedal, da so zaradi medijske izpostavljenosti pisali predsednici Evropske komisije. Prepričan je namreč, da tudi EK stoji za pluralnostjo medijskega poročanja. V gibanju so sicer v preteklosti večkrat izpostavili, da jim je medijsko poročanje, z izjemo nekaterih medijev, izrazito nenaklonjeno. Svojo pravico in enakopravnost želijo doseči v tujini, če je že v domovini niso deležni. V Bruselj se namerava odpraviti z dvema avtobusoma upokojencev.

Žrtve političnega nasilja
Tudi Rupar je očitno postal žrtev političnega nasilja oz. nasilnega znašanja pristašev oblasti nad njim in njegovimi bližnjimi. Navedel je primer, da so mu zaradi sovražnih izjav vladajočih razbili okno na avtomobilu. Še huje, prišlo je do fizičnega napada na njegovega 14-letnega vnuka, na katerega je nekdo pljunil.

Černoga je zato že na začetku novinarske konference pozval vladajoče, da naj ne širijo sovražnosti. “Če se bodo oni vzdržali sovražnosti kot prvi, tudi iz naših ust ne bo prišla slaba beseda,” je povedal in dodal, da so se do sedaj s svojo komunikacijo zgolj branili.

Vir: Facebook

Gal Kovač