fbpx

[Video] Samo Fakin – najbolj kontroverzen kandidat za ministra: Podrejenim naj bi grozil s pištolo in služil z zdravilom eritropoetin

Samo Fakin in Milojka Kolar Celarc. Foto: sta

Marjan Šarec za svoje ministre predlaga same “nove” obraze, za katere pa se slej ko prej izkaže, da imajo “bogato” politično zgodovino in tudi zaledje. Eden izmed teh je Šarčev kandidat za ministra za zdravje Samo Fakin, nekdanji generalni direktor ZZZS, ki pa mu njegovi kritiki očitajo še mnogo več kot le to, da naj bi imel znane politične botre. Med drugim so v času, ko je bil on direktor Splošne bolnišnice Celje, goljufali z zdravilom za dializne bolnike, poleg tega pa naj bi po pričanju enega izmed kirurgov ustrahoval kar s pištolo. To izjavo je kasneje kirurg Sajovic preklical, saj mu je Fakin zagrozil s tožbo.

Pred nekaj dnevi je Samo Fakin potrdil, da so ga iz LMŠ povabili na pogovor o zdravstvu, tam pa je očitno padla debata o tem, da bi bil Fakin, sicer dolgoletni generalni direktor ZZZS, tisti, ki bi na ministrskem stolčku zamenjal Milojko Kolar Celarc. Le malo kasneje pa se je že pojavil na neuradnem seznamu kandidatov za ministre Šarčeve vlade. Takrat je tudi za STA izjavil, da zdravstvo dobro pozna “in znam dobro delati”. A o tem bi se dalo razglabljati. Ugledni zdravnik dr. Blaž Mrevlje je o njem na Twitterju zapisal kar nekaj bolečih dejstev, objavljamo le nekatere izmed teh:

Vir: twitter

Vir: twitter

Vir: Twitter

Fakin je sicer v preteklosti že pametoval o tem, kako bi bilo treba voditi UKC, na Radiu Slovenija pa je celo izjavil, da je nujna večja ekipa vodstva UKC, katere plačilo bo vezano na delovne uspehe, javno ustanovo UKC pa je treba nujno spremeniti v negospodarsko družbo. Na srečo se takratni minister za zdravje Pavel Gantar ni strinjal z njim, očitno pa je imel Fakin namen še povečati število vodstva in posledično še bolj zbirokratizirati zdravstvo.

Ko se je razvedelo, da je Fakin kandidat za ministra za zdravje, je bil le eden izmed številnih negativnih komentarjev na spletu: “Najbolj higienično in transparentno bi bilo, da v vlado povabijo kar Zemljariča.”

Vse bolj postaja jasno, da Šarec ne premore niti enega kadra, saj mu očitno vse, kar predlaga, posreduje globoka država. Zato ne preseneča, da mu rdeče trobilo tajkuna Stojana Petriča piše hvalospeve: “Samo Fakin, 61-letni zdravnik, doma iz Trbovelj, je stopil v soj medijskih žarometov leta 2000, ko je bil imenovan za v. d. direktorja celjske bolnišnice. Kot spreten govorec je postal v naslednjih letih alfa in omega slovenskega zdravstva, oseba, ki jo mediji in politiki vseh barv sprašujejo, kako in kaj. K temu je pripomoglo hitro menjevanje ministrov. Od leta 2007 do 2016, ko je Fakin vodil tretjo največjo blagajno v državi, se je zamenjalo kar devet ministrov za zdravje. Ta čas lahko imenujemo Fakinov čas. Bil je poln lepih besed in obljub.” A roko na srce, Fakin je morda res zdravnik na papirju, v praksi pa že več kot 30 let ne.

Kot kakšen gangster grozil s pištolo?!
Zdravniško haljo je nazadnje oblekel leta 1986, nima pa niti licence za zdravniško delo, zato niti ne preseneča, da se je z zdravniki spustil v številne konflikte, predvsem v času, ko je vodil celjsko bolnišnico. Leta 2002 so ga razrešili, Fakin pa je nato tožil bolnišnico, saj je bil prepričan, da so ga razrešili nezakonito. Svet zavoda ga je sicer razrešil potem, ko je v javnost pricurljala informacija, da so v SB Celje na recept predpisovali zdravilo eritropoetin, čeprav je to že vključeno v ceno dialize! A zdravniki so ga dializnim bolnikom predpisovali še na recept, kar pomeni, da so ga na tak način zaračunali dvakrat ter tako oškodovali zdravstveno zavarovalnico. Fakin se je ob tem izgovarjal: “Nihče ni dokazal, da sem prav jaz ukazal predpisovanje eritropoetina.”

Fakin sicer velja za nekakšnega zdravniškega gangsterja. Kmalu po razrešitvi je namreč tožil tudi znanega kirurga Matjaža Sajovica, ker je slednji v času, ko so v bolnišnici potekali boji med tedanjim direktorjem in zdravniki, za eno od televizijskih postaj izjavil, da je “Fakin predstojnikom grozil s pištolo”, pa je o njem zapisala rdeča Mladina. Ali je to res ali ne, ne bomo nikoli izvedeli, saj sta se Sajovic in Fakin poravnala še pred začetkom sodne obravnave na Okrožnem sodišču v Celju.

Mladina je sicer zapisala, da je jasno, da za Fakina iz Splošne bolnišnice Celje ni bil usoden eritropoetin, ampak spremembe v delovnem času. “Takrat smo ugotovili, da nekateri zdravniki, ki so imeli plačanih osem ur dela, funkcionalno delajo po pet ur, zato sem, v skladu z navodilom ministra za zdravje, predlagal skrajšanje delovnega časa za eno uro,” je dejal omenjenemu rdečemu trobilu.

Tudi s Cerarjem kot pes in mačka
Fakin pa se ni zapletel v konflikte le s svojimi podrejenimi, temveč tudi z nekdanjim premierjem dr. Mirom Cerarjem, ki se je leta 2017 spraševal, ali ima Fakin morda danes kaj več za ponuditi kot kandidat za generalnega direktorja ZZZS. Fakin je na to prevzetno odgovoril, da je Cerar očitno premalo poučen o delu zavoda. “Jaz mislim, da so poslanci predvsem nepoučeni o delu zavoda. Če bi vzeli v roke kako poročilo računskega sodišča ali poslovno poročilo, bi videli, da zavod dela dobro in ni nobenega razloga za nesoglasje.”

Fakin pa je sicer znan tudi po svoji izjavi, da “migranti niso zavarovanci Republike Slovenije”, zato jim zavod ne bo financiral zdravljenja, in okrcal je Cerarjevo vlado, ker je sprejela sklep mimo vednosti ZZZS. 

Fakin kot direktor ZZZS pa se ni mogel izogniti zaslišanju poslanke SDS Jelke Godec in njene preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu. “Problem naročanja v zdravstvu ima dolgo brado, da se je v mojih 20-ih letih menedžerske kariere poskušalo z najrazličnejšimi javnimi naročili, ki so se bolj ali manj uspešno ali neuspešno končala,” je izjavil ter dodal, da ZZZS nima vpliva na cene materiala in da zato odgovornost nosijo vodstva posameznih bolnišnic. Kaj vse je še zaupal Godčevi, pa preverite tukaj:

 J. G.