fbpx

[Video] Samo v Sloveniji je mogoče, da javna RTV Slovenija, ki jo financiramo vsa slovenska gospodinjstva, v času krize prekine govor predsednika vlade Janeza Janše!

Foto: STA

Javna RTV Slovenija je vnovič dokazala, da ideološki aktivizem še kako živi v praksi njenega delovanja. Kljub temu, da so jo primorana financirati vsa slovenska gospodinjstva, si je drznila prekiniti predvajanje dela nagovora državljanom, ki ga je imel sinoči predsednik vlade Janez Janša. Namesto tega so veliko raje predvajali lastne prispevke in s tem dokazali, da so prvovrstni cenzorji v roki slovenske levice. Predvajajo tisto, kar jim pač ustreza! Toliko o tem, da naj bi jim kdo omejeval medijsko svobodo! 

Prekinitev govora predsednika vlade v izrednih razmerah se lahko očitno zgodi samo pri nas. Na kaj takega namreč niti v sanjah ne pomislijo v Veliki Britaniji. Nagovor britanske kraljice Elizabete II. so predvajali v celoti. Enako v sosednji Italiji. Ko italijanski premier Giuseppe Conte nagovori državljane, se program prekine in se predvaja govor, nato pa se nadaljuje z njegovim predvajanjem.

Daleč od tega, da je bila RTV Slovenija edina, ki je prekinila predvajanje govora. Temu se je namreč pridružila tudi največja komercialna POP TV. Vsakdo, ki si je želel ogledati govor Janeza Janše v celoti, se je moral za to potruditi, kar pa ni normalno za družbo, ki se tako rada razglaša za demokratično, ki naj bi omogočala izražanje različnih mnenj. Takšno ravnanje samo dokazuje, da omejevanja medijev v praksi ni, pravzaprav so režimski mediji tisti, ki odločajo, kaj se bo predvajalo in na kakšen način se bo o nečem poročalo. Kdor si jih drzne kritizirati, pa tako ali drugače dobi lekcijo!

Glede na to, da se Slovenija sooča z eno najtežjih preizkušenj po II. svetovni vojni, bi človek pričakoval, da bodo državljani dobili možnost, da so v celoti informirani. Očitno pa kaj takega pri nas ni mogoče, saj je predsednik vlade Janša, ki gre tranzicijski levici pošteno v nos. Levico moti, da ne morejo organizirati vstaj, jih pa preko družabnih omrežij vneto napovedujejo in s pomočjo javne RTV Slovenija in ostalih mainstream medijev skrbijo, da državljani Slovenije ne bi slučajno za trenutek pomislili, da Janševa vlada dela dobro.

Vedno znova se vidi, da RTV Slovenija ne spoštuje določila Zakona o Radioteleviziji Slovenija, ki narekuje, da morajo med drugim spoštovati: načelo resničnosti, nepristranskosti in celovitosti informacij; načelo politične uravnoteženosti ter svetovnonazorskega pluralizma; zagotavljati nepristransko in celovito obveščenost, tako da imajo državljani možnost svobodnega oblikovanja mnenj; spoštovati načelo politične neodvisnosti in avtonomnosti novinarjev in uveljavljati profesionalno etiko poročevalcev, dosledno razločevanje informacij in komentarjev v novinarskih prispevkih. Ker je na javni hiši očitno prostor le še za neobjektivnost, dvojna merila in manipulacijo, je očitno, da se denar slovenskih davkoplačevalcev zlorablja, kar pa je naravnost neokusno. Še posebej do tistih upokojencev in družin, ki se težko prebijajo iz dneva v dan.

V nadaljevanju objavljamo celoten nagovor predsednika vlade:

Spoštovani,
Na današnji dan imamo v Sloveniji preko 1000 odkritih primerov okužbe s koronavirusom. Skoraj petina teh je med zaposlenimi v zdravstvu. V bolnišnici se zdravi 111 naših rojakov, 31 jih je na intenzivni negi. Doslej nam je umrlo že 36 sodržavljanov. V imenu vlade izrekam iskreno sožalje vsem njihovim najbližjim.
Krivulja širjenja virusa se ne vzpenja več strmo, je bolj vodoravna, vendar še ne pada. Skrbijo točkasti pojavi okužb po celi Sloveniji. To pomeni, da brez nadzora gibanja pozitivnih – ter dodatnega testiranja njihovih stikov – sedanjih omejitev gibanja ni mogoče skrčiti zgolj na nekaj območij. Omejitev gibanja na matično občino in upoštevanje tega ukrepa sta zato pretekli teden bistveno zmanjšala možnost novih okužb in izbruha novih žarišč. Hvala vsem za upoštevanje in razumevanje.

Razveseljuje dejstvo, da doslej nismo imeli nobenega večjega izbruha virusa v industriji. Hvala vsem podjetnikom in zaposlenim, ki ob upoštevanju zaščitnih ukrepov omogočate delovanje vsaj delu gospodarstva. Hvala šolnikom, staršem in učencem za dobre rezultate pri pouku na daljavo. Kmetom, prodajalkam in trgovcem za dobro oskrbo z živili. Upravnim delavcem za reševanje nujnih vlog. Našim poštarjem in logistom za dostave. Hišnikom, čistilkam in komunalnim delavcem za dodatno skrb pri higieni in zdravem okolju.

Vse pozitivne izkušnje omogočajo ministrstvu za zdravje in vladi proučevanje in načrtovanje nekaterih sprostitev omejitvenih režimov, ki se bodo lahko ob predhodni izpolnitvi nekaterih nujnih pogojev mogoče začele uveljavljati že od prihodnjega torka naprej. Med drugim proučujemo možnost ponovnega postopnega zagona vseh tistih dejavnosti proizvodnje, storitev, trgovine in prometa, ki jih je mogoče opravljati ob upoštevanju zadostne medsebojne razdalje, razkuževanja rok ter uporabe zaščitnih mask.

Prav tako bo mogoče ob pogoju dodatnega umirjanja epidemije, razširjenemu testiranju na kritičnih točkah, kot so domovi za ostarele in boljšemu nadzoru okužb sčasoma sprostiti nekatere omejitve gibanja. Ob tem se moramo zavedati neizpodbitnega dejstva, da je alternativa ohlapnega nadzora nad virom okužbe lahko zgolj drastično omejevanje stikov vseh. Ali obratno. Bolj natančno smo sposobni odkrivati, omejevati in nadzorovati vire okužb, manj omejitev je potrebnih za 99% vseh ostalih.

Zato ne pozivajmo v isti sapi na sprostitev omejevalnih ukrepov za vse ob hkratnem nasprotovanju celo predlogu za prostovoljni nadzor virov okužbe. Poskušajmo razumeti tudi dejstvo, da nekaterih ukrepov ne moremo sproščati tako hitro kot države, ki so na epidemijo reagirale dneve ali tedne pred nami, poleg tega pa so bile nanjo za razliko od nas tudi institucionalno pripravljene.

Foto: SDS

Vlada je skupaj z mnogimi strokovnjaki garala noč in dan, da bi prvi paket ukrepov za blaženje posledic epidemije pravočasno vložila v zakonodajni postopek. Da bi se vsa nujna izplačila najbolj obremenjenim in ostalim upravičenim lahko izplačala že ob rednih izplačilih v začetku aprila. Za vsa ta izplačila smo pravočasno preskrbeli dovolj denarja. Imeli smo zgotovila pristojnih za zakonodajno proceduro in podpis, da bo zakon ob vnaprejšnji odpovedi pravici do veta s strani Državnega sveta lahko uveljavljen že naslednji dan po objavi. Kasneje so si ob poplavi nasprotujočih pravnih mnenj premislili, zato danes, ker zakon še ne velja, prihaja do nepotrebnih zamud. Vendar zakon bo uveljavljen in izplačila bodo, prav tako poračuni za nazaj.

Državni zbor je danes zelo odgovorno sprejel tudi dva zelo pomembna akta. S spremembo poslovnika si je omogočil delo na daljavo, s spremembo Zakona o referendumu pa odpravil nejasnosti pri hitri uveljavitvi kriznih zakonov. S tem se odpira realna možnost, da drugi proti korona paket uveljavimo še pred koncem meseca.

Spoštovani,
epidemijo imamo v Sloveniji razglašeno od 13. marca letos. Mimogrede, Litva, ki je bistveno dlje od žarišča v Italiji, jo je razglasila že 28. februarja. Niste vedeli? Seveda ne, saj o tem v Sloveniji niso poročali. Tiste, ki smo pravočasno zahtevali ukrepe, pa so obtoževali, da sejemo paniko. Vendar neodgovorno, pravzaprav kriminalno dejanje spregleda in celo razširjanja nevarnosti ni bilo omejeno samo na Slovenijo. S koncertov in nogometnih spektaklov v Italiji in Španiji se je virus pospešeno razširil po celi Evropi in na deset tisoče ljudi je in še bo zaradi tega umrlo. Nekateri koncerti in nogometne tekme zaradi pohlepa po denarju niso bili odpovedani niti potem, ko je Svetovna zdravstvena organizacija z zamudo razglasila pandemijo. Na Švedskem npr., kjer so se dolgo posmehovali nevarnosti koronavirusa, imajo danes 10x več mrtvih na milijon prebivalcev kot Slovenija.

Posledice so drastične tudi na vseh drugih področjih. Evropa je bila neka tednov povsem blokirana. Notranje meje so praktično za potnike še vedno povsod zaprte. Evropska solidarnost, odvisna od institucij EU, v praksi ne obstaja. V vsem tem času od začetka epidemije od Evropske unije nismo dobili niti ene maske, niti enega kosa zaščitne opreme, niti enega pljučnega ventilatorja. Niti eno tako imenovano skupno evropsko naročilo še ni bilo zaključeno z eno samo dobavo. Zanesemo se lahko predvsem nase in prijatelje v regiji. Pri naročilih zaščitne opreme zaradi razpada trga, obilice koristolovcev in hitenja prihaja do različnih zapletov. Mnogim se lahko v prihodnje vnaprej izognemo tako, da vse ponudbe in pogodbe javno objavimo.

Bistveno bolje in hitreje kot ob zadnji finančni krizi je ukrepala Evropska centralna banka z razširitvijo možnosti zadolževanja ter Evropska komisija z razrahljanjem pravil državnih pomoči ter prerazporejanjem sredstev iz obstoječih EU fondov. Ključni instrument, t.i. korona obveznica, ki bi omogočil financiranje odprave posledic epidemije po zmerni ceni in brez neposrednega pritiska na javni dolg posameznih držav, pa žal še vedno nima zadostne podpore najbogatejših držav članic. Na tej točki se danes tehta prihodnost naše skupne valute evra in tudi prihodnost unije.

Prav zato se moramo še posebej zavedati, da bomo morali ves denar, ki si ga lahko sposodimo za blaženje epidemije, nekoč povrniti. Tudi zato bomo naredili vse, kar je v naši moči: Da v času epidemije ohranimo potenciale našega gospodarstva, s tem delovna mesta in preko tega vse vitalne elemente socialne države; Da bomo v evropskem okviru dobili tak dolžniški inštrument, da bo breme mogoče razporediti na daljše obdobje, brez visokih obresti in brez hudih šokov za blaginjo Slovenije.

Vedeti moramo tudi, da se bodo po premagani epidemiji ponudile nove priložnosti. Tisti, ki bo iz te krize izšel z manj škode in več ohranjenimi ali celo prenovljenimi kapacitetami, bo močnejši, bolj konkurenčen in zato uspešnejši. Kriza prinaša prevetritve tudi v naš zdravstveni sistem. Veliko dobrega, požrtvovalnega, izjemno kvalitetnega in inovativnega dela in rešitev v našem zdravstvu je postalo bistveno bolj vidno kot doslej. Hkrati pa je postalo še bolj jasno, da potrebujemo dodatne investicije v naš zdravstveni sistem, reformo plačnega dela, čiščenje korupcije iz dobaviteljskih verig in bistveno boljšo organizacijo.

Spoštovani,
naj bo čas, kolikor ga ima kdo več na razpolago v teh dneh brez imena, namenjen tudi premisleku o tem, kaj kot posameznik, družina, podjetje, skupnost, občina in Slovenija kot celota zmoremo v prihodnje narediti bolje, hitreje, bolj inovativno, z boljšo organizacijo, bolj prijazno do okolja in z večjo enotnostjo.
Hvala vsem za zrelost in korajžo. Zaenkrat nam gre zmerno dobro. Slovenija dokazuje tudi navzven, da znamo in zmoremo. Nadaljujmo po tej poti. Ostanite zdravi.

Hana Murn