fbpx

[Video] Šarčeva evroposlanka Joveva prejela modri karton in pojasnilo hrvaškega kolega zaradi nepoznavanja osnov!

Evropska poslanka iz vrst LMŠ Irena Joveva. (Foto: posnetek zaslona/ Facebook)

“Želel bi vas vprašati, ne glede na to, da uporabljate neutemeljene izjave, zakaj menite, čeprav na Hrvaškem obstaja minimalno število zahtev za azil, da osebe, ki želijo zaprositi za mednarodno pomoč in se nahajajo v Bosni in Hercegovini, tega ne storijo s svojimi dokumenti in tega ne storijo na uradnih mejnih prehodih?” je slovensko evropsko poslanko Ireno Jovevo povprašal hrvaški evroposlanec Karlo Ressler, potem ko ji je prisodil modri karton zaradi težkih besed o ravnanju z ilegalnimi migranti.

Evropska poslanka in nekdanja novinarka POP TV Irena Joveva zopet napoveduje osebno preiskavo domnevnih kršitev Hrvaške pri odnosu do ilegalnih migrantov na hrvaško-bosanski meji. “Če bo treba, bom šla osebno na teren, ampak čez noč in nenapovedano. Pa vam bom pokazala svoje posnetke, ko boste rekli, kje so dokazi,” je Irena Joveva v evropskem parlamentu povedala v okviru razprave o “nehumanitarnih razmerah na zunanjih mejah Evropske Unije”. Ko je dobila besedo, je očitala Hrvaški več kršitev človekovih pravic in pravnih postopkov. Zato je povedala, da Hrvaška ne more vstopiti v schengensko območje. Za svoje besede si je prislužila modri karton od hrvaškega evropskega poslanca Karla Resslerja.

“Želel bi vas vprašati, ne glede na to, da uporabljate neutemeljene izjave, zakaj menite, čeprav na Hrvaškem obstaja minimalno število zahtev za azil, da osebe, ki želijo zaprositi za mednarodno pomoč in se nahajajo v Bosni in Hercegovini, tega ne storijo s svojimi dokumenti in tega ne storijo na uradnih mejnih prehodih?” jo je povprašal hrvaški evropski poslanec Karlo Ressler.

Lahko bi poznala osnovne zadeve
Hrvaški evropski poslanec je Jovevi hitro razložil bistvo spoštovanja evropskih konvencij, skladno s katerimi noben posameznik ne more prečkati državne meje brez osebnih dokumentov. Razen v primeru, da imajo posamezne države podpisane meddržavne sporazume ali v primeru schengenske ureditve Evropske Unije. Ressler ji je povedal samo to, kar bi moralo slovensko notranje ministrstvo kot branik južne schengenske meje dosledno izvajati. In Joveva bi morala to vedeti in razumeti.

Joveva se že v predvolilni kampanji ni izkazala z znanjem
Irena Joveva je ženska verzija svojega strankarskega šefa Marjana Šarca. Kot nosilna kandidatka liste LMŠ na evropskih volitvah 2019 se je dokazala s svojim leporečjem in neznanjem, ko je na vprašanje voditelja o Trianonski pogodbi le obmolknila in povedala, da se bo o tem pozanimala v prihodnje. Slovenski volivci so njeno odlično neznanje slovenske zgodovine nagradili z izvolitvijo v Evropski parlament.

Kaj je modri karton v Evropskem parlamentu?
Modri karton ima pravico vložiti vsak evropski poslanec, ki se ne strinja z besedami razpravljavca med njegovo razpravo v Evropskem parlamentu. Omenjena oseba lahko postavi vprašanje razpravljavcu, za postavitev vprašanja ima trideset sekund. Za sprejetje modrega kartona se morata strinjati predsednik Evropskega parlamenta in razpravljavec. Ker se je Irena Joveva strinjala, je prejela prvi modri karton v svojem mandatu.

Luka Perš