fbpx

[Video] Šarčeva “špicenkandidatka” Joveva na soočenju padla na osnovnošolskem testu poznavanja zgodovine!

Foto: STA

Na četrtkovem prvem soočenju nosilcev list za evropske volitve je kandidatka Marjana Šarca za evropsko poslanko Irena Joveva, nosilka liste LMŠ, na eni izmed televizij dobila vprašanje iz zgodovine: “Gospa Joveva, če bo prihodnje leto nek poslanec, in če boste vi v parlamentu, na seji rekel, da želi obeležiti za Madžarsko nepravično in katastrofalno Trianonsko pogodbo, kako boste reagirali?” Njen odgovor je bil sila nespreten, na las podoben tistemu, ki ga uporabijo mnogi osnovnošolci, ko so v devetem razredu vprašani o tem, kaj je Trianonska pogodba, pa “nimajo pojma”. Snov, ki je Irena Joveva ni poznala, obravnavajo pri pouku zgodovine v devetem razredu osnovne šole.

Odgovor Joveve me je spomnil na novinarsko vprašanje o poglavitnih praznikih samostojne Slovenije, postavljeno Violeti Tomić, ki je v odgovor izjecljala le: “Dela prost dan?”  Vsakomur se lahko zgodi, da to ali ono pozabi, toda visoke politike, kakršna se kuje v Evropi, se pač ne more iti vsak amater, kakor tudi v slovenski parlament ne sodijo ljudje, ki ne poznajo datuma in pomena na primer dneva samostojnosti in enotnosti, kot se je izkazalo pri Violeti Tomić. Zato pa za osvežitev znanja obeh “špicenkandidatk” navajamo nekaj osnovnih dejstev okrog Trianonske pogodbe.

Poraz habsburške monarhije v prvi svetovni vojni je pomenil tudi njen konec. Na njenem ozemlju so nastale številne nove države: nemška Avstrija, trianonska Madžarska, Češkoslovaška in kratkotrajna Država Slovencev, Hrvatov in Srbov, ki se je pozneje združila s Kraljevino Srbijo v Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev. Trianon zato velja za največjo katastrofo v madžarski zgodovini; gre za mirovno pogodbo, ki so jo zmagoviti zavezniki v Versaillesu po prvi svetovni vojni vsilili Madžarski, takrat še Ogrski, in po kateri je slednja ostala brez kar dveh tretjin svojega dotedanjega ozemlja in brez več kot treh milijonov Madžarov.

Ozemlja, ki jih je Madžarska izgubila zaradi Trianonske pogodbe.

Tudi iz tega razloga se Madžarska in njen predsednik vlade Viktor Orban, za razliko od Slovenije, zelo trudi za svoje manjšine po sosednjih državah, kar blagodejno čuti tudi od Ljubljane zapostavljeno Prekmurje. Samo lani je Madžarska za razpise v Prekmurju odobrila precej več od skupnega zneska, namenjenega programom, prek katerih slovensko skupnost na Madžarskem podpira naša država. Za primerjavo: v letih od 2010 do 2014 je urad za Slovence po svetu za manjšino v Porabju namenil približno toliko denarja, kot ga Orbán za Madžare pri nas nameni v enem letu.

Franci Donko