[Video] Šarec potrebuje eno leto za pisanje nekaj členov zakona o državnih garancijah za stanovanjske kredite?! SDS rešitev predlagala takoj – poglejte kakšno

Večina strank vladne koalicije si zaradi slabih rezultatov v javnomnenjskih anketah ne želijo predčasnih volitev. (Foto: STA)

(Foto: STA)

Potem, ko je Banka Slovenija pompozno napovedala zaostritev ukrepov na področju kreditiranja prebivalstva, sta vlada Republike Slovenije in stranka LMŠ pozvali Banko Slovenijo, da zavezujoč ukrep glede stanovanjskih posojil odpravi ali zamrzne za vsaj eno leto. “Vlada RS bo z novim stanovanjskim zakonom omogočila jamstvo za najem posojil tistim, ki ne morejo pridobiti posojila za svojo prvo nepremičnino,” so pripisali. Marsikoga je poteza razjezila, namreč ljudje, ki se nahajajo v stanovanjski stiski težko razumejo, čemu rabijo kar 12 mesecev, da pripravijo nekaj členov zakona o državnih garancijah za stanovanjske kredite?

Kritično se je na poziv stranke LMŠ in aktualne vlade odzval tudi prvak Slovenske demokratske stranke Janez Janša in zapisal: “Demosova vlada je dobila šest mesecev časa, da naredi samostojno državo. Stranka LMŠ in aktualna vlada RS pa bi rada 12 mesecev, da pripravi nekaj členov zakona o državnih garancijah za stanovanjske kredite??? Ali se zavedate, kam nas je izrojena levica pripeljala?” 

Medtem, ko vladajoči potrebujejo najmanj 360 dni časa za pisanje nekaj členov, so v največji opozicijski stranki SDS takoj pripravili zakonsko rešitev in to brez obsežne administracije. V postopek Državnega zbora so poslanci SDS vložili predlog zakona na podlagi katerega bi lahko posamezniki, ki v skladu z ukrepi Banke Slovenije ne morejo več najeti kredita stanovanjskega posojila, lahko najeli posojilo z jamstvom države.

Za nakup, gradnjo, prenovo ali dograditev stanovanjske nepremičnine bi tako lahko najeli posojilo in sicer z ročnostjo do 30 let in glavnico do 150 tisoč evrov. Pri tem bi bilo posojilo zavarovano na podlagi hipoteke na nepremičnini. Stanovanjski sklad RS bi bil tisti, ki bi izvajal shemo, država pa bi bila tista, ki bi vsako leto zagotovila jamstva do 300 milijonov evrov.

V primeru, da posojila kreditojemalec ne bi bil sposoben odplačevati, bi tega do 36 mesecev v obdobju petih let odplačevala država. V primeru, da bi kreditojemalcu povečal dohodkovni priliv, bi lahko ta nadaljeval z odplačevanjem posojila. Ta pa bi nato moral plačane obroke vrniti v roke države. Na podlagi ocene SDS bi bilo okrog 20 odstotkov z jamstvom najetih kreditov. Če pa bi obstajala nezmožnost odplačevanja, bi država tri leta plačevala kredit, nato pa lastništvo prevzela v svoje roke in stanovanje posamezniku oddajala.

Cilj je jamstvena shema za vse
Poslanec SDS Zvonko Černač je po poročanju STA izpostavil, da v tem trenutku zakonski predlog opredeljuje posojila, ki bi bila najeta v času po uveljavitvi zakona. Vprašanja glede oseb, ki imajo posojilo že najeto in bi dohodkovno po merilu Banke Slovenije padli pod prag, bi lahko uredili v razpravi in zakonski predlog dopolnili. Jamstvena shema za vse je po besedah poslanca SDS Žana Mahniča cilj, pri čemer pa je ta poudaril, da mora pri tem seveda obstajati meja. Država namreč ne more enako jamčiti za garsonjero in luksuzno vilo v vrednosti milijon evrov ali več. Glede na to, da je ukrep dejstvo, je po besedah Mahniča potrebno nekaj narediti, da se ublaži oziroma da se pomaga tistim, ki jih je ukrep prizadel.

Šaračeva vlada rabi čas
To, da Šarčeva vlada potrebuje kar 12 mesecev niti ne čudi, glede na to, da do sedaj ni naredila praktično nič. Še posebej je ta neakativna na področju reševanja stanovanjske problematike, na kar pa so jo opozorili tudi v pozivu, pod katerega so se podpisali Mladinski svet Slovenije, Dijaška organizacija Slovenije in Študentska organizacija Slovenije. Posvarili so jih, da stanovanjska problematika  ostaja nespremenjena. “Že v januarju smo vas pozvali, da med prioritete vlade uvrstite stanovanjsko politiko. Odziv na naš poziv je bil zgolj sestanek na ministrstvu za okolje in prostor, na katerem smo se ‘seznanili’ z delom ministrstva, ki smo ga že poznali.”

Brezpredmetni sestanki in postavljanje dolgoročnih časovnih okvirjev predstavljajo stalnico aktualne vlade in to klub obsežni administraciji. Dejstvo pa je, da če ni vsebine, je težko pričakovati učinkovite rešitve v obliki zakonskih ukrepov. Konec koncev življenje le ni gledališka igra. V primeru, da jim vsaj malo gre za dobrobit državljanov, bi bilo prav, da ti podprejo zakonski predlog SDS in morebitne predloge usklajujejo z namenom rešitve problematike.

Hana Murn

 • Slovenka

  Cvetober nesposobnosti, ob katerem gre poštenemu človeku na bruhanje! Vseeno pa ni vse slabo, ob pogledu na to ……… človek laže hujša. Kilogrami se topijo ko sneg spomladi.

 • Antonius

  Spominjam se, ko je SDS pred volitvami nagovarjala volivce, da bo njihova vlada za starše poskrbela, da bo država znižala najeti stanovanjski kredit za vsakega novorojenega otroka. Mislim da je bil v ponudbi znesek 20 ali 25 tisoč evrov.
  Ker so bili takrat Slovenci brez stanovanjskih težav, so se na volitvah odločili za koalicijske Serpentinške.

 • Ivan Ivanovič

  Kdor je prebral predlog novega Stanovanjskega zakona, ki je v javni obravnavi, se je lahko na lastne oči prepričal, da predlagatelj nima najmanjšega pojma, kako rešiti stanovanjsko zagato.

 • RATATA

  Kakšno nesrečo imam prekleta banda hudičeva!!
  * Ko je jazbinšek najemnikom stanvajna talal po 10 taužent dojčmark sem živel v domači fotrovi bajti, kjer smo vsi ves čas vplačvali v stanovanjski sklad, pa iz njega nikdar nič ven dobil…;
  * Ko sem našparu 14 biljuodu in si omislu prvo lastno stanvajne sem najel 10 biljuodu kredita na 7 let s hudimi liborskimi euribori in pribitki ter stroški odobritve in notarja ,,,, da sem se kar po rt pelau;;
  * Ko je država ponujala hudo in varno naložbo privarčevanih zneskov v NKBM sem jih partaužnt odnesu k bančnemu okencu in vse popušu ko prasemorsko…;
  * ko sem kredit odplaču in v parih letih neki našparu sem si umislu bajta in kupu parcela ter najel kredit s še hujšimi liborskimi euribori in stroški odobritve ….; in zidu bajta ko norc ,,,;

  Na, zdej bojo pa kar vsem neki jamčil za najete kredite in garantiral…, jaz sem moral pa kar sam garantirat in plačvat zavarovanja …

  To, glede omejevanja kreditiranja je le posledica, vzrok je pa drugje(!!!),,, tudi nizke plače so posledica vzrokov!!…. predvsem v preogromni državni upravi in delu nepotrebne javne, v sproščenih kvotah južne/zahodnobalkanske delovne sile, v agencijah za posredovanje začasne delovne sile, v izplačevanju socialnih transferjev neupravičenim lenuhom, v predolgotrajnih statusih študenteraja …
  … še malo obrazložitve..;:
  za to, da so plačila za delo tako nizka oz. kar mizerna in človeka nevredna je kriva prevelika ponudba delovne sile (če ne boš ti bo pa nekdo drug)..
  Prevelika ponudba delovne sile je nastala zaradi nenadzorovane sprostitve kvot z juga in to ravno s tem namenom, da se delavca čim manj plača (tako ostanejo viški lastnikom!!! ampak ne kot dobiček, saj se od dobička plača davek, temveč s prekanaliziranjem skozi razne prijateljske svetovalne pogodbe in fiktivne račune kompanijskega – pajdaškega biznisa…).
  Zaradi te ponudbe južne – poceni delovne sile so omogočili tudi ustanavljanje Agencij za posredovanje začasne delovne sile (v katerih se zadnja leta – 2 ali 3 najdejo celo mladi Slovenci…., ker jih direktno noče nihče zaposlit ).
  S tem, kar sem povedal, so popolnona ubili sindikalni boj … ki se začne s plačili za delo in nadaljuje z izboljševanjem pogojev dela …
  Za povrhu vsega pa so turbo kapitalisti in jazbinškovi lastniki ter črniborzijanci povzročili dvig cen stanovanj…s tem namenom se tudi ne zagotavlja ustreznega fonda / od tistega stanovanjskega sklada ni nikjer nič…. .
  Od tod omejevanje kreditiranja in tu je nesorazmerje med plačami in potrebami po denarju!!
  Banke smo sanirali vsi!! in tudi to plačujemo v davščinah in visokih prispevkih…. za povrh pa javni dolg ostaja nam, državljanom in se ga z najemanjem novih kreditov pri judenbansterjih odplačuje vendar še vedno in kar naprej raste 55€ na sekundo …. 40,000,000,000 ga je—

 • Unikatna

  Ukinite nepotrebno – na primer, če imaš parcelo, je zbiranje potrebnih dokumentov za gradnjo hiše vse prej kot preprosto in zelo drago!

 • Vladni komik

  Kwa me ta SDS in J.J. stalno kritizira, med komunističnimi državami smo na odličnem 2 mestu, pred nami je edino velika Kitajska, Venezuela, S.Koreja in Kuba so za nami.

 • xtc

  Matr tale r** od Akenke(in potrebe ter zmogljivosti) pa zasenči vse probleme vlade ni čuidn ,da rabmo Afrose.Arabce ipd da tole zaponijo.