[Video] SDS, NSi in SNS predstavili zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave o ugotavljanju odgovornosti v programu otroške kardiologije

Foto: Youtube

Poslanka Slovenske demokratske stranke Jelka Godec, poslanka Nove Slovenije – krščanski demokrati Iva Dimic in vodja poslanske skupine Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič Plemeniti so na današnji novinarski konferenci predstavili zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij v programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom.

“Preiskovalno komisijo zahtevamo z namenom, da ugotovimo dejansko stanje na področju otroške srčne kirurgije, z namenom sprememb zakonodaje ter ugotovitve politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij v Republiki Sloveniji in odgovornosti nosilcev javnih funkcij v ustanovah sekundarne in terciarne zdravstvene dejavnosti zaradi opustitve dolžnega ravnanja,” je uvodoma dejala poslanka Jelka Godec in izrazila zadovoljstvo, da sta k sopodpisu zahteve za preiskovalno komisijo pristopili tudi poslanski skupini Nova Slovenija – krščanski demokrati in Slovenska nacionalna stranka.

“Neučinkovitost zdravstvenega sistema v Sloveniji se kaže na različne načine, v dolgih čakalnih dobah, pri nepravilnostih ob izvajanju nabav, pri izvajanju zdravstvenih dejavnosti,” je naštela poslanka in dodala, da je prav organiziranje mreže zdravstvenih storitev eno od tistih področij, kjer se kaže največ nepravilnosti in neučinkovitost javnega zdravstva. “O otroški srčni kirurgiji govorimo že dobro desetletje oziroma vsaj od leta 2007 dalje, ko je UKC Ljubljana, ki izvaja ta program, zapustil kirurg in od takrat naprej ta ustanova ni našla ustrezne zamenjave kadra,” je poudarila poslanka in spomnila še na mnogo dogodkov zadnjega desetletja. “Naj spomnim, da je protikorupcijska komisija v maju 2013 izdala mnenje o tem, da je bilo sklepanje avtorskih pogodb z izraelskim kirurgom nepravilno, dano je bilo tudi opozorilo o visokih honorarjih, ki niso ustrezali izvajanju pogodbe,” je dejala Godčeva. In nadaljevala: “Leta 2015 je mednarodna komisija izdala mednarodno poročilo o stanju na otroški kirurgiji, s katerim je opozorila, da na programu izvajanja otroške kirurgije prihaja do odstopanja od mednarodnih smernic, do neurejenih razmer in tudi tega, da nosilci javnih funkcij, to je odgovorni, niso prisluhnili opozorilom tistih, ki so delali v programu. Vse skupaj se je nato poslabševalo do tega, da lahko danes rečemo, da je otroška kardiologija v Sloveniji nacionalni problem oziroma katastrofa, o čemer je govoril tudi generalni direktor UKC Ljubljana Šabeder,” je povedala poslanka SDS.

“Drugo področje, ki kaže na neučinkovitost javnega zdravstva s Sloveniji, pa so nepravilnosti pri nabavah in upravljanju z medicinsko opremo. V zahtevi za preiskovalno komisijo navajamo zgolj poročila Računskega sodišča iz letošnjega leta, kjer je govora o nepravilnosti nabav v UKC Ljubljana, o kršenju zakonodaje in internih aktov. In naj spomnim, da je že preiskovalna komisija iz preteklega mandata na področju žilnih opornic ugotovila, da je pri nabavah tega materiala prihajalo do večjih nepravilnosti, kršenja zakonodaje, korupcijskih dejanj,” je drugo pomembno področje, ki ga bo preiskovalna komisija obravnavala, navedla poslanka Jelka Godec.

Iva Dimic, poslanka Nove Slovenije – krščanskih demokratov, je dejala, da se v zdravstvu “vse nečednosti in lumparije počnejo na račun pacientov in vseh otrok”. Dodala je, da se mora odtekanje javnega denarja iz zdravstva ustaviti in zagotoviti karseda najboljšo oskrbo ter da se morajo urediti odnosi med zaposlenimi. “Otroška srčna kirurgija je dokaz, da so bili medčloveški odnosi na psu, kar je v nadaljevanju povzročilo tudi kolaps na tem področju,” je bila jasna poslanka.

Zmago Jelinčič Plemeniti, vodja poslank in poslancev SNS, pa je izpostavil, da so “določeni politični sloji na določenih nivojih, ki obstajajo pri vladanju in vodenju določenih institucij in zdravstvenih ustanov, zelo tesno povezani. Kar nekaj korupcijskih zadev je bilo praktično dokazanih, a nobeden od organov, ki bi moral storiti nekaj v zvezi s tem, ni storil ničesar. V parlamentarni preiskavi zahtevamo 40 pojasnil, ki jih morajo dati odgovorni, zahtevanih je 14 pojasnil o javnem interesu ter 11 okvirov, kaj naj preiskava zajame. Vsi pa si želimo, da bodo tisti, ki bodo spoznani, da so kršili zakon ter etična načela, sankcionirani in kaznovani ter odstranjeni s tistih delovnih mest, kjer so delali škodo.”

C. Š.

 • Flower Power

  heheheheeh svečkarji jih boste dobili po glavi takoj ko se ustanovi komisija o financiranju strank iz tujine…….potam boste spet cvilili…..

  • Anton

   Pazi tunnek naslednja komisija bo preverjala zoofilijo f halozah…

 • Boy

  Čas je že bil!
  Tudi, da se stranke bliže desnici med seboj povežete! Bravo, nadaljujte tako, bravo!

 • bednick

  Zakaj spet še ena neučinkovita parlamentarna preiskava, saj se vse ve?

  • Jaka Sraka

   Veste le tisti, ki ste opleteni se okoriščali

   • bednick

    A si nam fouš?
    Tudi ti bi se okoriščal, pa si nesposoben, gnida prfukjena!

  • O’Brien

   Vlada si narobe napisal, bednick.

 • Olga2345

  Pravilno! Šarčevi cirkusanti bi raje “preiskovali” KREDIT SDS, ki je bil le delno koriščenje in v celoti vrnjen in nima z dalkoplacevalci nič!

 • Franc Šink

  Poznam primer ko je upokojenec star 73 let, ki je čakal več kot 3 let v vrsti za novo zobno protezo, kar je tudi “običajna” doba, Umrl zaradi prebavne motnje. No da,ni treba biti ravno zdravnik, da bi vedel kje se začne prebava.
  Par dni pred”povabilom” je umrl!!!
  Tudi to je slovensko “zdravstvo” !!!

 • UKC Maribor je ok?

 • črnaovca

  kraja denarja s strani poslancev 4 leta bodo nekaj iskali in na koncu ne bo nič bolje. Bolj pametno bi bilo denar porabiti za kaj drugega zaradi mene tudi dodatkov k plačam kardiologov

 • Antonius

  Jaz dr-ja Kende sicer nebi pribijal na partizansko zvezdo, zadostovalo bi že, če bi ga vrgli iz tretjega nadstropja otroške klinike.
  Dovolj časa bi imel, da bi zmolil za vse otroke, ki so zaradi njega, umrli v njegovi razhojeni otroški bolnišnici

  • Minovak

   Zvišam še za tri…!

  • Janez

   ++++++
   Točno to , g. Antonius.
   V javnem zdravstvu jr kaj dobrega, še več pa “nedobrega” L.r. Janez Kepic-Kern KOMENDA

  • RATATA

   Nič ne bi molil bilećanski rezervni oficir jna, po mojem mnenju. To so bile žrtve revolucije. Zanj.

 • xtc

  Heh,dokler ne bodo padle glave dobesedno-dotlej bodo Kučani in Zemljoti in Golobići pustošili,ko se bo to zamenjalo,bodo pos *** kot 91 bežali kot podgane.

 • UKC Maribor je ok?

 • RATATA

  Ustanovili bodo komisijo (lmš in smc), ki jo bo vodil kahlonosec in bo preverjala financirarje sds iz republike srbske od đuđićke in financiranje sdsovih medijev s strani madźarske!!
  So rekle tete na RaPrviSlo.

 • Andrej

  Težka bo. Taglavna, Celarčeva Milojka, je odšla. Cerar jo je ves čas zagovarjal. Zdaj pa Cerar nima časa, ker gre v Marakeš podpisat nekaj najbolj sramotnega za Slovenijo. Za Serpentinška je pa vse skupaj tako ali tako en sam teater.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!