[Video] SDS predlaga ponovno uvedbo naborništva v obliki služenja 6-mesečnega vojaškega roka, ki bi stopil v veljavo 1. septembra 2020!

Foto: STA

Uvedba naborništva oziroma obveznega 6-mesečnega služenja vojaškega roka bi po oceni Slovenske demokratske stranke prinesla Slovensko vojsko, na katero bomo lahko ponosni in ki bo dobro delovala tako v miru kot tudi v primeru oboroženega napada na državo.

Predsednik odbora za obrambo pri Strokovnem svetu SDS Aleš Hojs in poslanec SDS Žan Mahnič sta na današnji novinarski konferenci spregovorila o zakonu o spremembah in dopolnitvah zakona o vojaški dolžnosti, katerega poglavitna rešitev je ponovna uvedba naborništva v obliki služenja 6-mesečnega vojaškega roka.

Hojs je uvodoma dejal, da se je v letih priprav na vstop v Evropsko unijo in zvezo Nato intenzivno spremenila zakonodaja na področju obrambe, med drugim je takratna vlada sprejela sklep, da se bo zadnja evidenca naborništva vršila do decembra 2003, zadnje naborništvo pa da se bo izvedlo do junija 2004. V letu 2010 naj bi bila obveznost služenja v rezervi tudi formalno končana.

Predsednik odbora za obrambo Hojs je spomnil na leto 2012, ko je vlada Janeza Janše sprejela doktrino vojaške strateške rezerve v Republiki Sloveniji, ki je bila sprejeta na osnovi dolgoročnega programa razvoja in usposabljanja Slovenske vojske, ki velja do leta 2025. V doktrini se je ugotavljalo, da se ob nenehnem rezanju sredstev za Slovensko vojsko in upadanju kadrov, ter brez zagotovila, da se bo kaj spremenilo, trend nenehnega upadanja števila pripadnikov Slovenske vojske ne bo zaustavil. “Posledično se je pojavila potreba po sprejetju sistema, ki bi v relativno kratkem času lahko zagotovil zadostno število usposobljenih ljudi, ki bi v primeru spremenjenih varnostnih sprememb bili sposobni varovati domovino. Ta doktrina je predvidevala okoli 25 tisoč dodatnih pripadnikov, ki bi jih bilo treba zagotoviti v roku enega leta,” je povedal Hojs.

Foto: STA

V nadaljevanju je spomnil na ključni stavek, ki zajema bistvo celotne doktrine: “Sposobnost države za učinkovito oblikovanje oziroma učinkovito odzivanje na vojaške grožnje bo odvisna predvsem od zagotovitve pogojev za pravočasno preoblikovanje Slovenske vojske z vidika njene popolnjenosti, opremljenosti, organiziranosti, usposobljenosti in pripravljenost.” Pri tem je Hojs, tudi nekdanji minister za obrambo, ob tem ugotovil, da se od sprejetja omenjene doktrine ni zgodilo nič, ne na področju strokovnosti, usposobljenosti, kadrovske podhranjenosti, finančnih sredstev.

Cerar in Šarec uničila vojsko, čas je za reaktivacijo
“Danes smo sposobni sprejeti 600 dodatnih nabornikov, morda v najboljšem primeru 900 – 1000. A smo daleč od tega, da bi bili v enem letu sposobni zagotoviti 25 tisoč dodatnih pripadnikov, zato moramo na tem področju nekaj storiti,” je prepričan Hojs, ki obžaluje, da ni bilo pravega odziva na predlog Slovenske demokratske stranke izpred štirih let, ko so vložili pobudo o ustanovitvi nacionalne garde, pri čemer pa ta koncept danes ni več izvedljiv. Glede na situacijo, so se v stranki odločili, da predlagajo reaktivacijo naborniškega sistema, ki se jo lahko doseže s spremembo Zakona o vojaški dolžnosti. Hojs je ob tem še poudaril, da po podatkih anket in mnenja javnosti, javnost takšno spremembo podpira. “Čas, v  katerem živimo, ko so varnostne razmere v ne tako daljni okolici Evrope precej kritične, je pravi, da na področju obrambe naredimo nek korak naprej, kajti zadnjih 10 let smo korakali predvsem nazaj,” je zaključil Hojs.

Poslanec SDS Žan Mahnič pa je uvodoma dejal, da so v SDS z žalostjo gledali zadnjih šest let, kako je pod vlado Mira Cerarja in sedaj pod vlado Marjana Šarca Slovenska vojska propadala. “Moje napovedi, da se bo spreminjala številka stalne sestave Slovenske vojske iz sedanjih 8 tisoč, kar je cilj, na nekaj čez 6 tisoč, so se uresničile. To se bo še bolj videlo v torek, ko bo predstavitev Bele knjige obrambe Republike Slovenije  Po našem mnenju ta številka ne zadošča več za obrambo Republike Slovenije v primeru vojaškega napada niti ne za učinkovito delo v miru in za izpolnjevanje nalog Slovenske vojske,” je bil kritičen Mahnič, ki je ob tem izpostavil, da v primeru oboroženega napada Slovenija nima mlade generacije in ima čedalje manj srednje generacije, ki je služila vojaški rok in ki bi znala rokovati z orožjem  ter poznala osnovne vojaške tehnike. “V preteklosti smo v SDS poskušali  s tem, da bi zagotovili 2 odstotka BDP za obrambo, kar je potrebno, če želimo imeti profesionalno vojsko popolnjeno, poskušali smo s predlogom višjih plač vojakov, zaradi česar bi se mladi odločali za tak poklic, a žal nismo bili z nobenim predlogom uspešni.”

“Ko je bila številka stalne sestave Slovenske vojske še nekaj nad 7 tisoč in, ko je bilo okoli tisoč rezervne sestave, smo predlagali uvedbo nacionalne garde, ki bi lahko opravljala potrebne  naloge. Od predloga so minila 4 leta, zaradi spremenjenih razmer tudi ta predlog sedaj ne pride več v poštev,” je komentiral Mahnič. Nadaljeval je, da glede na javno mnenje ter glede na podlage in izračune, ki jih imamo, obstajajo trije možni načini služenja oziroma popolnjevanja Slovenske vojske. Gre za prostovoljno služenje vojaškega roka, kar imamo sedaj, obstaja možnost selektivne vojaške dolžnosti, ko država vsako leto določi, koliko mladih mora iti na temeljno vojaško usposabljanje in če jih ni dovolj, se naredi žreb (tak sistem ima Švedska op.p) in obstaja še tretja opcija, ki je splošna vojaška obveznost oziroma naborništvo. “To tretjo možnost predlagamo v Slovenski demokratski stranki  in danes vlagamo zakon,da  se naborništvo ponovno uvede,” je povedal Mahnič.

Foto: STA

Nato je predstavil ključne rešitve zakona, pri čemer je spomnil, da ko se je odločilo za profesionalno Slovensko vojsko, se je zamrznilo izvajanje zakona o vojaški dolžnosti, tako da se je sprejelo člene od 62. a naprej in se je postopoma ukinilo vse postopke, potrebne za naborništvo. “V SDS predlagamo, da se črta vse člene, ki so takrat zamrznili izvajanje zakona o vojaški dolžnosti in predlagamo, da vojaški rok traja 6 mesecev, v kolikor pa se kdo odloči za civilno služenje vojaškega roka – v primeru ugovora vesti, pa bi tisti, ki bi se odločil za to, moral odslužiti 12 mesecev.”

Obvezno služenje vojaškega roka v veljavo s 1. septembrom 2020
“Vojaška dolžnost obsega naborno dolžnost, dolžnost služenja vojaškega roka in tudi dolžnost biti v rezervi. Vojaški obveznik postane državljan s 17 leti, ko dopolni 18 let, se izvede nabor, in potem gre služiti vojaški rok, praviloma v koledarskem letu, ko dopolni 19 let. Če državljan po srednji šoli nadaljuje s študijem, gre na služenje vojaškega roka po končanem študiju oziroma najkasneje v koledarskem letu, ko dopolni 27 let. Če s študijem še nadaljuje, pa takrat ko s študijem zaključi,” je navedel Mahnič in dodal, da bi vse podrobnosti glede naborništva z uredbami uredila vlada. “Predlagamo, da obvezno služenje vojaškega roka stopi v veljavo s 1. 9. 2020,” je poudaril poslanec SDS.

Obvezno bi bilo za moške
Izpostavil je še, da v SDS vidimo uvedbo naborništva pozitivno. “Večji nabor posameznikov pomeni tudi lažje popolnjevanje enot, osnovno vojaško znanje državljanov, osnovno usposobljenost, in ker imamo doktrino o vojaški strateški rezervi, tudi dovolj številčno rezervo,” je dejal. Po njegovih besedah naborništvo pomeni tudi odvračanje vojaških groženj, krepitev domoljubja, krepitev narodne zavednosti in boljše psihofizično stanje ter pripravljenost državljank in državljanov. “Naborništvo bi bilo obvezno za moške, če pa bi se želele pridružiti tudi ženske, je to v njihovi prostovoljni odločitvi,” je poudaril poslanec.

Povedal je še, da bi ob uvedbi naborništva bilo treba posodobiti tudi nekatere kapacitete v Bohinjski Beli, Vipavi, Postojni in Novem mestu. “Stroške logistične zagotovitve ocenjujemo na 10 milijonov evrov, na  kadrovskem področju bi bili stroški 23 milijonov evrov oziroma gledano v celoti, bi ponovna uvedba naborništva stala nekje dobrih 30 milijonov evrov. Ocenjeni so kratkoročni stroški, dolgoročno pa bi bili ti stroški na ravni kot pred vstopom v zvezo NATO oziroma kot pred opustitvijo naborništva,” je povedal Mahnič.

Poslanec SDS je še dejal, da v SDS Slovensko vojsko vidijo kot zmagovito vojsko leta 1991, ki je osamosvojila slovensko državo, ki je branik slovenske samostojnosti, neodvisnosti in suverenosti. “Slovenska vojska je tista sila, ki mora biti Republiki Sloveniji v ponos, žal ji danes ni, a ne zaradi pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske, ki so domovini pripadni s srcem.”

“Ker idejo naborništva podpirajo nekatere koalicijske stranke, računamo, da bi v prvem branju bil zakon sprejet, kasneje pa bi se še izpililo nekatere možnosti v zakonu,” je še povedal Mahnič, ki je zaključil, da upa, da bo uvedba naborništva prinesla pozitivne spremembe, “predvsem pa Slovensko vojsko, na katero bomo ponosi in  ki bo delovala tako v miru, kot s polno sposobnostjo tudi v primeru oboroženega napada na državo.”

Hana Murn

 • Black_hawk

  Ne podpiram tega zakona. Najprej se gredo profesionalizem, potem bi uvajali gardo, sedaj pa tole. Najceneje a ne?

  • freedomfighter

   Pr trik brez vsakega smisla

 • Aton

  Očitno je 25% preveč za njih.

 • terminalar

  Bravo SDS, skrajni čas!
  Vse več je simbolični kastratov, bi rekel RV, ali po domače, moških pičkic, ki so predolgo na materini popkovini in se skoraj ne zavedajo svojega spola, pri čemer imajo zasluge predvsem feminizem, LGBT, unisex stranišča, vegani in podobne izrojene ideologije.

  • freedomfighter

   Pa kaj se ti ukvarjas z drugimi…nolj ko so moski pozensceni vecji bos ti maco…predvidevam da si sam ze toliko star da ti ne bo potrebno sluziti roka tako da fre tu za klasicno vsiljevanje drugim…najbolj glasni naj gredo sami v vojsko pa ne bomo potrebovali nabornistva

  • Milan Ogorevc

   Koliko časa si pa bilo kje v vojski?

   • macon

    Eno leto na jugu Srbije. Tri meseci pehotnega drila, potem pa 130 mm težka artilerija. Preživel sem, se mi pa še danes zdi neumno, da so mi vzeli leto življenja.

    Kaj pa ti?

    • AlternativaZaSlovenijo

     Če je bil pri prejšnih tabornikih, dam roko v ogenj.

   • maček ivan

    This (L)user is blocked.
    Gotov si.

    • Normalen

     Zmanjkalo tablet?

  • AlternativaZaSlovenijo

   Se strinjam, rabimo fante ne pa fantine.

   • Milan Ogorevc

    Glej, tudi če je pozno, probaj to postat, ne da bi druge komandiralo, samo pa nisi, ne?

    • AlternativaZaSlovenijo

     Hehe, sem dal marskaj skozi, tako da Milanček: “dečko oladi”!

   • kokobily

    Kaj moreš, ko so punčekom že prepovedali tudi s petardami pokati..

   • est

    Vojak mora biti profesionalec in solidno plačan. Stavim , da bo vsaj 50% nabornikov uporabilo ugovor vesti in pri gasilcih pometali dvorišče.

  • alan12

   Zakaj bi morali služiti samo fantje? Mislil sem, da sta oba spola v Sloveniji enakopravna pred vsemi zakoni. Na to so v SDS-ju očitno pozabili. Vojska je očitno še vedno moška stvar – razen če bi si katera punca morebiti zaželela biti načelnica generalštaba.

  • tovarištvo si prihrani za jugonostalgike, pravi slovenci gledamo eden na drugega, kot bratje….ostalo štima, kar si napisal…..dodal bi še, da je večina feminiziranih “moških” takšna zaradi določenih kemikalij, ki se dodajajo v prehranski verigi v hrano….ena od teh zadev je genetsko spremenjena soja, ki vsebuje ogromno ženskih hormonov, posledično “moški” dobijo man-boobs, druga stvar je atrazin…tretja, najbolj nevarna snov pa je okytocin…vse te zadeve povzročajo hormonalne spremembe v moškem telesu in jih delajo….nevredne moškega spola….

   • karlo lopata

    TOVARE JEDAN

    • a to je domet intelekta povprečnega levičarja? groza :) namesto domov za ostarele bi morala biti prioriteta gradnja psihiatričnih ustanov bolj zaprtega tipa, kamor se vas bo strpalo, kot nekoč otroke iz petrička :) še civilne milice začnemo ustanavljati, ki bodo pomagale narodne izdajalce poloviti ter jih izročati na sojenja v imenu ljudstva….ker imena in priimki udbaških krtov in operativcev skupaj z domačimi naslovi na lokalnih nivojih počasi prihajajo na dan :)

     • karlo lopata

      Ej pazi na svoj gobec. Kad tad pridejo opet časi ko boš lahko dobijo obisk gospodov U usnjenih plascih

     • saj te ni potrebno biti strah, Bog je na naši strani in Bog je najpravičnejši delilec ;)

     • karlo lopata

      Jebo ti bog mater

 • rubec

  Zadnjo besedo bo imela tista, ki je fukala s tremi psi naenkrat. Bog ve, kaj se je vmes zgodilo, saj zadnja leta baje samo še z enim prascem.

  • karlo lopata

   Dobro lajaš je tvojo mater obdelalo celo krdelo

   • rubec

    Še prej je tvojo majmun. Zgleda da kar z lopato.

 • Ryuk

  Samo še čakam, da bo vskočil kak družbenopolitični delavec in pribil, da Mahnič in Hojs ustanavljata “svojo” vojsko.

  • macon

   Zorangutan jo lahko ima v Bolani, da terorizirajo ljudi, oborožene jugoslovanarske valpte, ampak levajzarjev to seveda ne moti.

  • karlo lopata

   Točno to, ker se svečkarjem tresejo tla pod ritjo.MALO VAS JE, MALO VAS JE PICKICE….hahahahahaha

  • Normalen

   Sej jo že imajo kr nekaj časa. Neki pijanckov k pol po cerkvah požirajo v uniformah. Zdej so še konkurenco dobili,tiste z vampki

 • Van Der Waals

  KDO BO PA PLAČAL 6 MESECEV SLUŽENJA?!? PROTI!!! ZA USTANOVITEV GARDE JA!

  • freedomfighter

   Ja kdo pa mislis

  • maček ivan

   Tudi sam sem za ustanovitev Slovenske Narodne Garde.

 • rubec

  Najprej poberite moške z Metelkove. Zvečer jih je na tleh za cel bataljon.

  • karlo lopata

   Hahaha ti pa imaš smisel za humor. Ti bi brez izstreljenega Metka pocrkali če bi morali preteči 100m v polni bojni opremi

 • freedomfighter

  Pa kaj ste nori…vsake deset let menjati vrsto vojske…vsi se nam bodi smejali…pa sploh a v sloveniji nam manjskajo vojaki? A se pripravljamo na kaksno ofenzivo? Po pravici povedano mi sploh ni jasno zakaj bi spreminjali to zakonodajo…klasicna nacionalisticna fora ker ni dovolj mladih ki bi sli za vojaka bomo prisilili vse..svoboda pa taka…res lepo prosim da mi kdo razlozi zakaj bi se sli take neumnosti…a nas ogroza kaksna drzava tako kot baltske drzave kjer je nabornistvo smiselno? A mi za to da posljemo 6 vojakov v irak potrebujemo nabornsitvo?
  Tista vlada ki sprejme tak zakon stori cisti politicni samomor ker ne poznam nobenega mljsega od 30 let ki bi zagovatjal kaj takega

 • rubec

  Se bodo fantje vsaj drkat naučili. Na fdv tega sploh ni v učnem programu.

  • Unikatna

   haha…

  • AlternativaZaSlovenijo

   rubec, mi smo v vojvodinski vukojebini šli iskat punce, ni blo treba no ja….pa še voljne so bile, pa saj bi naborniki imeli proste izhode.

   • Salko Dinamitaš

    Vojvodinska vukojebina je pa točno kje ? Če so punce bile voljne – mislim da se misli na Severni del Vojvodine ? :o)

    • AlternativaZaSlovenijo

     Če veš kje je Nakovo? Ja S.Vojvodina

     • Salko Dinamitaš

      Rekoh – mora da je S. Vojvodina – čim su “punce bile voljne”…

      Mislim – ta podela važi za ono vreme… Danas su voljne širom Vojvodine… i Srbije… :o)

     • AlternativaZaSlovenijo

      Nimam pojma kaj je danes, takrat je bila to vas na meji z Romunijo in edini izhod,ki smo ga imeli graničarji tam je bil en pajzl, kjer si dobil pivo-scavnico. So bili pa prijazni ljudje. Čevape smo dobili zastonj :) In pazi, takrat so vojsko sprejemali tudi ženske. In že je bilo pripravljeno da bi ženske prišle na našo karavlo, samo j…bi ga, jaz sem takrat ravno odslužil vojaški rok in odšel domov

   • tomven

    A ste se potem kaj čohali med nogami pa penicilin jedli?
    Pri nas v Trebinju so šli trije makedončki drajsat vaške drolje. Vsi trije so bili kmalu pečeni, enega so celo poslali v vojaškiobolnico v Split.

    • AlternativaZaSlovenijo

     Vojvodina je bila kultivirana! Ni bilo teh težav. Sranje je bilo v Beogradu. Tam sem staknil vse možne alergije na vojaškem sekretu (ne z ženskami)Najprej 1 mesec sploh nisem sral na tistih čučalicah. Na karauli sem prišel k sebi, z raznimi mažami seveda

  • alan12

   Na FDV-ju se ne morejo sprijazniti niti z dejstvom, da imajo moški kurce. Na WC-jih so jim odmontirali pisoarje. Prisiliti jih hočejo, da se med uriniranjem usedejo. Če je tam še kakšen pravi fant, jim bo mirno poscal vse tiste deske, na katerih čepijo pobesnele feministke.

   • karlo lopata

    Pa tebi v gobec sveckarski

    • alan12

     Umiri se, punčka! Pojdi demonstrirat za žensko enakopravnost – zahtevajte, da se tudi vas vpokliče v vojsko.

 • Milan Ogorevc

  Ja pa ja, večne mokre sanje Janše o lastni vojski, saj tudi za vlado se lahko pod nosom obriše, zakaj jo pa ni sestavil ob izvolitvi.

  • Ryuk

   Evo, to! Not disappointed. Predvidljiv odgovor. Z dodanim šarcizmom “zakaj pa niste sestavili vlade…”

   • Milan Ogorevc

    Ne, nisem v noberni stranki, ker ne spadam med omejene. A ni dejstvo, da je bil izvoljen, pa ne v stanju sestavit vlade? Kaj hočeš povedat? Da si nobeden od vas ne zapomni niti za en dan nazaj, kaj šele za malo več? Me zanima kdo od vas je bil v vojski, ki navijate? Pa naj gre najprej ta lep okrogel kmečki obrazek v vojsko, se opremi, kot se je za v Ameriko in zakoraka in vi ki navijate, ne naši sinovi, imajo kaj pametnejšega počet.

    • Imperial Commando

     Blablablabla, ne spadaš v nobeno stranko, zihr ja. Iz Marsa se vidi že po tvojem pisanju in izbiri besed, da si uvrščen nekam v skrajno levo. Nevem zakaj te je sram priznati :)

    • boogin1

     Komunajzarska koalicija se je kartelno dogovorila za 4 leta škodovanja državljanom zaradi udobne službe in plače.
     Eden od uporabnikom družbenbega omrežja Twitter je dal zelo dobro primerjavo: »Ti bom osnovnošolsko razložil, recimo volitve za predsednika razreda: Janez dobi 25 glasov, Marjan 13, Miro 10, Dejan 10. Predsednik razreda je Janez. Janez je dobil največ in zato je zmagovalec. Ni pomembno, da so Miro, Dejan in Marjan prijatelji. Otroci to razumejo.«
     Po vaši komunajzarski logiki so pa vsi ostali predsedniki.

  • rubec

   Ni jo sestavil zato, ker bi tebe že drugič kap. Drugič je ponavadi ta zadnja.

  • macon

   Vlade ni sestavil, ker je levica oziroma strici iz ozadja sedanje vlade hotela nemoteno krasti kot je navajena.

   Kot vidimo, jim to nemoteno uspeva, imajo pa tudi bebčke, pokvarjence ali motence (lahko tudi vse troje hkrati), ki to zagovarjate in podpirate. Ne se izgovarjat na “vrednote” pa “nismo vedeli”, levičarji sleherniki podpirate krajo, korupcijo in kriminal, ker ste iztirjeni neljudje- demonizirani človečnjaki.

   • Milan Ogorevc

    Ne kvasi bedarij z nekimi strici. Vi boste vedno imeli neke strice v izgovor, pa na vladi, izven nje ali akkorkoli, kot otroc večno sklicevanje na strice…eh.

    • macon

     Levi strici so v bankah pokradli pet milijard in še danes se delate, da ni bilo nič, medtem, ko delate cel halo zaradi “nelegalnega” takoj vrnjenega kredita za stranko SDS.

     A si se zmešan že rodil ali si tak šele postal? A si vsaj osnovno šolo zaključil, čeprav s težavo? Kaj je narobe s tabo?

     • Milan Ogorevc

      Glej, ti otrok, ki imaš samo strice, Kdo je več pokradel je vprašanje, po mojem levi in desni kar enako, začeli so karst ti, ki so izvajali osamosvojitev in Jnaša je bil med prvimi. To je eno. Drugo pa, tule si boste pa rumena čreda ovac zadala sama strel v koleno. Ne poznam nikogar, ki bi bil za uvedbo vojaškega roka. 70% podpore še med janševimi verniki ni, kaj šele med razumnimi ljudmi. Ker taki predlogi pa človeku dvignejo pokrov, da boste sektaške suhe veje opletale z našimi otroki.

     • Imperial Commando

      Zmešan se je rodil, takle mamo ;)

   • Milan Ogorevc

    Sj parvim, ti ki navijate in niste vojske od blizu videli, pa ta kmečki okrogel obrazek, pa vas je za začetek dovolj za vojsko.

    • macon

     Bil sem še v Jugo vojski in sicer eno leto. Ti bi se zdruznil vase, če bi se moral iti kar smo se mi šli na -20 stopinj in podobno.

     Podpiram vojsko za vse, da bi lajajoči levičarski cucki, sami razvajeni otročji mamini sinkoti, od naporov pocrkali ali pa bi se jim od vsega hudega (še malo bolj) skisalo.

     • boogin1

      Sicer se z obveznim naborništvom ne strinjam, se pa strinjam, da bi bilo potrebno vse, predvsem pa komunajzarje poslati za enih par let na mučenje.

  • BadAss

   To Janša hoče legalizirati Vardo. General te SDS paravojske bo Šiško, nosač opreme pa Žan…. :D

   • karlo lopata

    Hahaha zan bi crknil če bi morAl dvigniti karkoli težjega od žlice. Lahko bi bil edino za posilnega svojemu firerju s trstenjakove hahahahaha hahahahaha

 • Ivan Ivanovič

  Problem je, ker se vladajoča kleptoktatska elita boji slovenske vojske kot hudič križa.

 • Vince Blake

  A samo za moške? Kje je pa zdaj enakopravnost med spoloma? Mater bodo feministke besnele, ker nabor ne bo veljal tudi za njih. NOT.
  Podpiram, ampak samo v primeru, če bo to veljalo za vse. Saj ni treba, da gredo ženske v borbene enote. Bodo pa uniforme prale.

  • AlternativaZaSlovenijo

   Bodo vun prišle same Ivane Orelanske.

  • terminalar

   Feministke? One ne potrebujejo naborništva, one so v glavah že vojska.

   • karlo lopata

    Z nogami u luftu

  • Mademoiselle

   Jaz že ne grem v vojsko in me briga feminizem. :D

  • alan12

   Če je ženska dobra za načelnico generalštaba, bi morale biti ženske dobre tudi za navadne “vojakinje”.

   • Vince Blake

    Odlično razmišljanje. Na to pa sploh nisem pomislil. +++

 • AlternativaZaSlovenijo

  1/2 leta ni nič, vsaj eno celo leto, poleg tega pa nabornike ne moreš pošiljat na nato misije. Zavzemam se pa za vojsko po švicarskem modelu. Problem je potem NATO. Seveda pa morajo biti izpolnjeni še drugi pogoji (predvsem tehnični in pa kader predvsem častniški, ki je profesionalno usposobljen, ne pa neki kvazi bivši jugo oficirji

  • boogin1

   Kdor misli mojim otrokom vzeti leto dni življenja, kar po mojem ni drugega kot zapor, bo imel opravka z mano in ne bo nikoli več pomislil na kaj takega.

   • Normalen

    Ti se lepo odseliš pa otroci s tabo in ne bo noben imel nobene obveznosti do Slovenije. A ni to najlepša rešitev?

   • McBobo

    Se že tresejo, ker ti nekaj groziš. Res si patetičen.

   • AlternativaZaSlovenijo

    Hja, saj te razumem. Boriti se za Kučana, Tita ali pa tudi ja Janšo….Pa ne gre ne za to. Danes ne veljajo več nobene vrednote med Slovenci. Edina vrednota je samo še egoizem in pa skrivanje za drugimi.

 • macon

  Uvedejo naj prostovoljno rezervo, ki bo na začetku trenirala 2-3 mesece, potem pa vsako leto 2-3 tedne. Velikosti par deset tisoč, recimo 30.000.

  • AlternativaZaSlovenijo

   Dobra ideja, samo problem je levica, ki tega 100% ne bo podprla, se bojijo domoljubov

   • Normalen

    A ti si domoljub? Takih se noben ne boji…

    • AlternativaZaSlovenijo

     Potem pa ne vem zakaj ste lewaki proti naborniškemu sistemu. Drugega razloga kot strahopetnosti ne vidim. Vsaj tak videz dajete.
     btew…. hehe eden seveda ni nobeden, zato se ga pa res ni potrebno bat?

     • Normalen

      Proti naborniskem sistemu so bili Janša in golazen, zdaj bi ga pa ravno oni spet uvedli. Jao, pa kje mi živimo…

  • dež

   Prostovoljne rezerve ni mogoče imeti, ker ne bo prostovoljcev. Oziroma jih bo bistveno premalo za resen projekt. 6 mesecev je bistveno predolga doba, saj nismo Izrael. Uvesti bi morali nekakšno kombinacijo švicarskega sistema in predvojaške vzgoje (npr. 3×1 mesec (med počitnicami) v času srednje šole + 1-2 vikenda letno po osnovnem izobraževanju). Več ne rabimo.

  • Imperial Commando

   Sem prebral, da je bil to v bistvu namen SDSa , ko se je zavzemal za ukinitev roka. Nevem pa zakaj ni do tega prišlo??

 • boogin1

  JANŠA, tukaj si pa kiksnil, kar sam in tvoji otroci se pejte švabe in nemce.
  Kdo misliš, da je vreden leto mojega življenja ?
  -komunajzarji
  -forum 21
  -komedijanti
  -častilci zločinca rojenega v Kumrovcu
  -največjega izdajalca v zgodovini SLO, ki mu samostojna SLO nikoli ni bila in mu ne bo intimna opcija
  -kriminalci, ki jim državljani dajemo enkrat 29 na 16 milijonov podlage
  -nelegalni migranti
  -……..
  Za nobenega razen za sebe se ne bom nikoli več boril
  Vsem, ki smo služili JNA so nam vzeli najmanj 1 leto dragocenega življenja, ki ga ni mogoče več povrniti.

  • AlternativaZaSlovenijo

   Služil sem v k…vi JNA v karavelski vukojebini. Nikoli nisem imel k….vo jugo za svojo domovino. Slovenija je pa moja domovinam kljub dreku ki si ga naštel tam zgoraj. In ta drek je treba počistit.

  • terminalar

   haha,
   včasih so rekli, da te nobena ne bo marala, če nisi služil vojske.
   Nekoč je bila to velika vrednota in čast.

   • AlternativaZaSlovenijo

    Ja, precej punc se danes pritožuje čez svoje fante in pravijo,da jim vojaški rok nebi škodil.

    • Slovenec

     Točno.

   • boogin1

    Od tega se ne da živeti in tudi pripravljen nisem za take vrednote in čast vreči stran leto svojega življenja.

  • tomven

   Zadnji stavek sicer drži, smo se pa naučili jebat mater vsem čefurjem, vsaj jaz.

 • Unikatna

  Postali so pomehkuženi, poženščeni, brez hrabrosti…

  • AlternativaZaSlovenijo

   To ženske najprej opazite.

  • maček ivan

   … krdelo pičkic….

 • Imperial Commando

  Hmmm, kolikor vem se je ravno SDS zavzemala za ukinitev roka, skupaj z NSi in SNS?!

  • AlternativaZaSlovenijo

   Saj bi bilo fajn imeti dobro profesionalno vojsko. Jaz sem za, samo so levaki vse za=bali. V maloro je šla slo vojska. Danes kar imamo ne moreš reči, da je to vojska, je prava sramota. Kadrovsko, tehnično, materialno in verjetno tudi moralno imamo popolnoma podhranjeno vojsko. In ta vojska je ogledalo ne samo slo politike pač pa tudi Slovenije kot države. Tako to ne more iti naprej.

   • Imperial Commando

    To že, ampak jaz samo pravim, da se je ravno SDS zavzemala za ukinitev roka. Nevem kaj so se zdaj premislili.

    • AlternativaZaSlovenijo

     Resnično povedano, tudi meni ni jasno kaj delajo. Če že imamo neko vrste profi vojsko bi se prej zavzemal za konsolidacijo te vojske, da postane prava profi vojska na pa neka taborniška organizacija. Za naborništvo se pa zavzemam iz čisto preprostega razloga, ker vidim kaka mladina prihaja iz univerze. Vsa pomehkužena, vse samo mamine maze. Vsaka čast izjemam.

    • Slovenec

     Danes so razmere drugačne in trenutno ni druge rešitve.

 • bad brains

  Janša, tole si pa mimo pihnil. Še omladinske delavne brigade, pa smo tam. Bemti.

  • AlternativaZaSlovenijo

   Kordež pa Mesečnik naj gredo, Bi vsaj vedeli kaj je kramp in lopata in bi postali pravi levičarji ne pa to kar so danes-salonski levičarji z mercedesi in iphoni

   • Levičar

    Kordiš pa Mesec sta nardila vsaj kaj dobrega za državo. Za razliko od Mahniča, ki se vidi da dejansko ne ve sploh kaj hoče povedat. Pa tega argumenta desničarjev ne bom nikoli razumel…se pravi ker sta demokratična socialista (Mesec je bolj socialni demokrat) potem naj se odpoveta tehnolgiji in iphonom? Kva? Ker bullshit argument…resno. To je isto kakor da bi jaz kot socialist šel v Merkator po kruh in bi pri blagajni rekel ”ne ne veste jaz pa ne verjamem v kapitalizem zato ne bom plačal tega izdelka” in potem bi šel čez vrata. Ista poanta samo drug kontekst…ampak desnica nikoli ni imela konteksta in razuma tako, da nisem preveč kritičen do vas. Sprejel sem dejstvo da ste neiskreni in nerazgledani in to je to. Zato se pa Levica krepi.

    • AlternativaZaSlovenijo

     Rdeča kapica! Nimam se časa iti retorike še manj levičarske. Bom samo rekel, da “občudujem” vašo “inteligenco”, argumenti so pa sploh in oh. Problem je samo ta, da je vse skupaj neuporabno.

     • Levičar

      Vidiš temu se reče da nimaš argumenta in zato rečeš ”ne nimam časa stari” haha kera reva no. A niste desničarji ki ste bili v vojski pogumni in vs ta špil? Ne zgleda da je vojska delovala kar potrjuje mojo poanto tako da bravo :D

    • Slovenec

     No, kaj sta omenjena tovariša napumpana s socializmom in planskim gospodarstvom koristnega naredila?

    • boogin1

     Kordiš in Mesec ? Kordiš, ki bi se igral Che Guvaro in je komaj izlezel iz plenic ? Levica, ki poveličuje zločinca Tita in sanja o Venezuelskem raju, pridne podjetnike pa bi pokradla in jih izgnala iz države ? Kominajzarji razen ubijati nedolžne, krasti, lagati in živeti od tujih žuljev, ne znate ničesar drugega.

  • Slovenec

   Tega ni mislil.

 • AlternativaZaSlovenijo

  Milanček govori kar hočeš. Samo ne misli, da sem kaj ponosen na tisto dobesedno usrano vojsko. Sem jo pač moral odslužit. Me je pa včasih bilo sram gledat zemote kako so se obnašali kot neke mamine maze s solzami. Pa ne da si bil ti tudi taka mamina maza?

  • Milan Ogorevc

   Ne kvasi. Ker vse pove tvoje pisanje in avatar iz igric….eh

  • Imperial Commando

   Pusti tega leviĆarskega zafrustriranca Milančka, se je prijavil samo zato, da lahko piše debilizme in žali. Še en luzer brez lajfa pač ;)

   • AlternativaZaSlovenijo

    Itaq!

 • AlternativaZaSlovenijo

  Glej mamina maza: saj ni problem, če se userješ v gate, ko metek švigne mimo tebe in imaš srečo, da te ne zadene, problem je če potem klizneš v hosto in pustiš tovariše za seboj. Že Sokrata je imel za idiote tiste, ki so govorili, da se nič ne bojijo in da smrti gledajo s prezirom. Taki niso hrabri taki so idioti. Hrabri so tisti, ki jih je strah ampak strah premagajo. Saj strah je evolucijska pridobitev in omogoča človeku preživetje, vprašanje je samo kaj s strahom narediti, Sedaj se pa milanček sprašujem ali si ti idiote ali pa bi se polulal v hlače in zbežal v hosto.
  Btw tvoj avatar je fantastičen.

  • vidim, da si pravi alfa samec, ki se prosto po Vodebu, ni pustilfalično kastrirat….zato te, kolega alfa, prosim, če lahko jugonostalgijo pustiš za seboj, ker kdor leta 2020 nabija o tovariših, po mojem mnenju nosi še preveč jugonostalgije v sebi….Tovariš je staroselski istrski izraz za Osla, torej tovorno žival in ne izgleda lepo, ko bereš, da nekdo, ki ima vzdevek “alternativaZaSlovenijo” uporablja besedo tovariš ter s tem naziva svoje brate in sestre z oslom…..

 • AlternativaZaSlovenijo

  Daj mi povej kaj je pa na tvojem avatarju takega kar bi reklo, da si odgovoren?

 • Uomo blu

  Odlično, da se končno spravi te metroseksualce s korenčkastimi hlači, opankami in zokni do kolen v blato in švic.

 • McBobo

  Tudi jaz sem bil v TO in tudi jaz sem takrat mislil, da je bila popolna izguba časa. Sedaj sem drugačnega mišljenja. Fant šele v vojski postane dedec oz. vsaj začetek. Je pa res, da je 6 mesecev preveč. Jaz predlagam 3 mesece in za vse; za fante in punce obvezno služenje vojaškega roka, ne pa za punce po želji.

  • boogin1

   igram malo Che Guevare, če že ne izziva s slikami zločinca Tita na majici.
   Stran vržen čas. To, da so se ljudje v vojski “očeličili” in deci postali je mit. Čeličite se lahko tudi, če se iz savne vržete v hladen sneg, to je tudi bolj zdravo. Dedec se postane na veliko drugih načinov. Najbolje da se regrutiraš v vojsko do konca tvojega bednega življenja, ki ga imaš očitno na pretek in ti nič ne pomeni.

   • McBobo

    Spomni se teh besed, ko ti bo pokalo okoli tvoje pizde gobezdave, ti boš pa jokal, kot milo dete posran od strahu, ker ne bo nobenega, da bi te branil.

 • Levičar

  Svečkarjem se je čisto odtrgalo. Če mislite, da bo ta zakon sprejet potem resno živite v eni bedni iluziji. Razmere v svetu ne kličejo po takih radikalnih idejah in predlogih ki so praktično neizvedljivi in moralo napačni. Tisti ki zagovarajte to idejo ste preveč subjektivni ker mislite, da so mladi neki razvajenci in nesposobneži ampak to so samo besede na pamet, ki nimajo teže. Patetično zelo :D

  • Imperial Commando

   Te je strah, da boš končno enkrat v lajfu mal zašvicu ?:) Sicer pa, kaj je tu moralno spornega???

   • Levičar

    Stari mene čisto nič ne skrbi. Veš kaj je moralno sporno..prisila desnice da mladi dajo 6 mesecev lajfa za en shitty projekt, ki ne bo imel vpliva na popolnoma ničesar razen za izgubo denarja in krepitve nekega desničarskega patriotizma. Nevarno je to.

    • Imperial Commando

     Aja, ko pa je leva stran skoraj 60 let to zahtevala in to več kot pol leta pa je bilo v redu??

     • Levičar

      Preteklosti ni vredno pogrevati. To so bili neki drugi časi.

     • Imperial Commando

      Povej svojim rojakom v Lažgošah in nešteto ostalih proslavah. ;)

     • Levičar

      Leto 2020 je. Slovenija ni v nobeni nevarnosti.

     • Slovenec

      Tudi ne zaradi množice migrantov?

     • Imperial Commando

      Po leviĆarsko ne, oni ljubijo migrante.

     • Imperial Commando

      V glavi leviĆarjev se piše leto 45.

     • boogin1

      Povej to nedolžnim žrtvam komunajzarskega klanja, sicer pa ste ravno komunajzli tisti, ki živite še v nekih drugih časih, to kažete z vašo komunajzarsko koalicijo, za katero nimate slabe besede, koalicijo, ki vabi na množično romanje v rojstni kraj zločinca Kumrovec in stranke Levica, katere poslanec bi se igram malo Che Guevare, če že ne izziva s slikami zločinca Tita na majici.

  • AlternativaZaSlovenijo

   Čuj rdeča kapica! Glede na bedno stanje levičarskega duha nimam nobene iluzije da bo zakon sprejet.

   • Levičar

    Aja lepo. Potem si še toliko tok prišteven in nisi še nevaren okolici. Sem vesel zate dragi Janša fanatik.

    • AlternativaZaSlovenijo

     Fanatik? Po čem to sklepaš? Svoje psiho transferje kar zadrži zase!

     • Levičar

      Jap ta čustvena reakcija je potrdila moje sume. Ti si učbeniški primer fanatika. Good job.

      PS. če se ti gre že tok za terminologijo potem psiho transferje ni dejanska beseda. Psihoanaliza je pravila beseda. Lej vidiš….levica in davki so ti omogočali ustrezno izobrazbo pa jo nisi izkoristil vidim. Škoda za ta neizkoriščen potencijal.

     • AlternativaZaSlovenijo

      Nope! Znotraj psihoanalize se uporablja termin transfer. Teh je veliko npr prenos nevroz. Pomeni to transfer nevroz, ko pacient prenaša razne vrste nevroz na psihoanalitike. Sinko, premlad si, da bi se s temi stvari dajal z mano. In btw tega mi sploh levica ni omogočila. Toliko o tvojem “znanju”.

     • Levičar

      Ti si dejansko objekitvno napačen. A te sploh zanimajo dejstva? Pa ne ni odgovorit je bilo retorično vprašanje. Svečkarje nikoli ne zanimajo dejstva ker dejstva pač govorijo proti vaši agendi, ki jo imate. Da te šola en tak majhni pubec kot bi rekel moj prijatelj iz Maribora….slaba. Res slaba :D

     • AlternativaZaSlovenijo

      Hehehehe sinko! Najprej nekoga žališ z svečkarji, potem s fanatiki. A to so tvoji argumenti ali čustva, daj povej mi! Sicer bi bil pa bedak, če bi še naprej prekrekal s tabo. By by!

     • Levičar

      Sek svečkarji pa fanatiki ni kontradiktorno ne? Itak imaš pa moje argumente zgoraj in si jih komot lahko pogledaš. Ampak nekak dvomim da boš to naredu.

     • boogin1

      Tvoja levica in komnajzli niste v življenju pripravljeni delati, razen krasti rezultate tuje dela.

    • boogin1

     Vsak normalen človek s povprečno inteligenco in zdravim duhom se mora zamisliti, kakšni so volivci, ki podpirate Komedijantskega Tischler-ja s 6 popravci na srednji lubadarski šoli, komunajzarsko koalicijo sestavljeno iz tretjerazrednih igralk, lunatikov, ki sanjajo o Venezuelskem raju, le kaj bo vaš naslednji idol: Rdeča kapica, Ostržek ?.

  • karlo lopata

   + + + + ×

 • BadAss

  A je Janezov sinček Mahnić (letnik 1990) že odslužil vojsko? Mogoče tudi njemu ne bi škodila… bi vsaj kakšno kilco spravil dol…

  • Slovenec

   Tudi levakom ne bi škodila.

 • Salko Dinamitaš

  Zanimljivo… ISTA PRIČA i u Slo i u Hr i u Srb…. i slovencima i hrvatima i srbima su ISTI krivci za sve što ih je snašlo – KOMUNISTI ???

  Nisu krivi političari koji su podelili teritorije i koji su se krvavo obogatili na nesreći sva tri naroda – NE ?

  Po komentarima zaključujem da je ista priča u Slo kao i u Srb…
  I nas i vas jebu migranti, ljudska prava, “investicije za naše” (a pod “naše” spadaju i Slovenački biznismeni), braća koja nam kožu skidaju sa leđa itd…

  I PORED ISTE matrice koja je prisutna u banana-republikama bivše Juge – ISTI NAM JE I KRIVAC !?!?!?!? SLUČAJNO ?? hehehehehehe

 • Levičar

  Milan brezeveze se je pregovarajti. Sej vidiš da imajo vsi otročje profilne slike…pač otroci ne. Ne izgubljat truda pa energije. Ni vredno.

 • Anton

  BRAVOO SDS, ta predlog čakam na mizi že nekaj let in sem velik pobudik le tega.

  sarkazem press

  • boogin1

   Najbolje da te regrutirajo, najbolje do konca tvojega bednega življenja, saj ti očitno tvoje življenje ne pomeni nič, ostale pa ne mešaj v tvoje mokre sanje.

 • karlo lopata

  Hahahahaha ma kakšna naborniska vojska to ni niti V od vojske. Saj smo jo imeli v njej pa same moške pickice, za vikend doma pri mamici da jih opere, spegla it’d. Niso se naučili nobenega reda.kaj šele da bi bila kakšna korist od njih če bi zapokalo. Vsaka tuja vojska nas zmaze v nekaj urah.tudi JNA bi nas 91.ega če bi hotela.JNA je bila zakon.

  • Imperial Commando

   Res je bila zakon, sploh takrat, ko je napadla Slovenijo kajne? Vidim , da si en izmed tistih, ki verjamejo v zgodbice o 3. ali 4. vojski v celi Evropi. Realnost je bila močno drugačna ;)

   • karlo lopata

    Pusi kurac nimaš pojma

    • Imperial Commando

     Primitivček leviĆarski :)

     • karlo lopata

      Pedercic svečkarji a ga spet nisi fasal

     • Imperial Commando

      Očitno ga ti moraš, ko si tolko živčen :)

    • Den456

     Ne vsiljuj tvojih razvad drugim.

     • karlo lopata

      Jebo ti sve svoje drkadzijo

  • boogin1

   Ne vem od kje ti ideja ” tudi JNA bi nas 91.ega če bi hotela.JNA je bila zakon.”.
   JLA vojska je bila topla primitivnih, umazanih razcapancev, nikomur v ponos, prej v sramoto. Zato smo jih 91 teritorialna obramba sestavljena iz samih laikov-seveda profesionalcev v primerjavi z primitivnimi razcapanci JLA v 10 dneh premagali.
   Jugoslavija je bila umetna prisilna tvorba več narodov, kjer se poleg kulturnih in verskih razlik v posameznih republikah ni govorilo istega jezika. “Bratstvo i jedinstvo” se je klavrno končalo. Prišlo je do vojne, kjer so prišle do izraza frustracije več desetletij prisilnega sobivanja v isti državi. Skratka v imenu “bratstva i jedinstva” so se narodi Jugoslavije poklali med seboj.
   V imenu “bratstva i jedinstva” se je slovence na služenje vojaškega roka prisilno pošiljalo v druge republike bivše Jugoslavije, kjer smo morali govoriti nam tuj jezik. Seveda ni nihče vprašal, ali sploh razumeš/znaš “srbskohrvatski” Vsem, ki smo služili JNA so nam vzeli najmanj 1 leto dragocenega življenja, ki ga ni mogoče več povrniti. V JNA so nas jebali čobani, ki so do včeraj na planinah jebali ovce. Sam sem se temu zatiranju in izživljanju v JNA uprl in tvegal, da se nikdar več ne vrnem v Slovenijo k svojim domačim.
   Poleg uradnega srbskohrvaškega jezija v JNA, je bilo tudi uradno petje totalitarističnih pesmi in sevede cigu-migu-narodnjake. Seveda sem se uprl petju čefurskih pesmi in zaradi tega fasal večdnevno zasliševanje pod obtožbo, da sem najbrž član neke prepovedane organizacije v Sloveniji, pa da bom že priznal, kateri organizaciji pripadam. Imel sem pravzaprav srečo, da sem jo odnesel samo z 14 dnevnim zaporom in se vrnil domov. Meni je zaradi načelnosti bilo vseeno, kaj se bo z mano zgodilo. Podredil sem se sistemu le zaradi matere, ki ne bi preživela, če se ne bi vrnil. Zato vojske in vojakov nič več, kar sami se borite za komunajzarje, mafijce, kriminalce in ilegalne migrante.

   • karlo lopata

    Hehe mamin sine tati na ma za, v del bi ti svoga boga če bi bil v moji enoti.

 • TT-TrdiTič

  Zanima me, če je zamaščeni Mahnič odslužil vojaški rok? Tisto prostovoljno taborništvo, oziroma v njegovem primeru skavtstvo, ne šteje… Pujček debeli ne more priteči 100 metrov, da ne bi začel finit in krulit. A bodo takšni čuneki govorili o obveznem služenju vojaškega roka. Prosim vas lepo !!!

  • Slovenec

   On ga ni, kakor ga tudi ni Mesec niti Kordiš itd.

 • RATATA

  Nujno potrebno je vzpostaviti vojaško obveznost!
  Je resnice v starem reku, čeprav je čipčaparski: “nema jebaća bez opasaća!”

  • TT-TrdiTič

   Absolutno. Najboljši način za krepitev domoljubja je pod grožjno zapora prisiliti mlade moške, da dovolijo, da jim en orangutan 6 mesecev serje po glavi. Najslabša stvar za vojsko so naborniki. Nočejo biti tam in če se bodo kaj zelo dobro naučili je kako se hvata krivine in 6 mesecev preživi po liniji najmanjšega odpora….Pa bolje da se kdo ne poškoduje, ker bodo letele glave…prva bo Janševa!!!

   • RATATA

    Kaj si ti moral skrete pucat(?) , jaz sem jih!
    Si ti moral pobirati “pikavce” po pisti(?) jaz sem jih!
    Si moral biti brez ateka in mamice eno leto (?) jaz sem bil!
    Meni nič ne fali, tebi pa mnogo, kot opažam! Torej fukite se vi s svojo levico upičkomatrno!

    • karlo lopata

     Hehehe PAPAK

     • RATATA

      TETRA

 • Piš

  Naborništvo da ali ne, o tem naj odloči narod na referendumu.
  Ne pa da o tem odloča neka kravatarska peščica
  Referendum nas košta malenkost na osebo

  • TT-TrdiTič

   Janši se je totalno sfuzlalo… Sem mislil, da bo znal stoično prenašati desetletja volilnih porazov, a očitno ne zmore. Puklasti Janez je pripravljen tudi na državljansko vojno…vse za prevzem oblasti!!!

   • Imperial Commando

    Oh ja Tumpek, a ker če bi uvedli naborništvo bi potem naborniki bili avtomatsko pod komando Janeza?? Pa ali si tak strahopetec ali si res total debil?

    • TT-TrdiTič

     SDS bi na ta način izkoristila državo, da bi zanjo izurila nizko inteligenčna bitja rokovanje z orožjem. Ker le taki radi poprimejo zanj in se pridružujejo vaškim stražam in strankarskim paravojaškim milicam. Kapish?

     • xtc

      No ti poosebljaš nizko intiligenčno bitje zato si za kanon futr več kot primeren.

    • Den456

     Bo drugo kar držalo. On ima trdo glavo, tič mu je pa ovenel od preveč popite šmarnice.

   • xtc

    tunnek kr prpravi se ,da te bo obesil za noge kot piščanca in namočil katran in perje-malce boš čikap a bo.

   • Slovenec

    Janša že ve kaj dela, za razliko od poblaznelih jugolevakov.

   • PFloyd

    Kretenček,daj, povej …kdaj je bil JJ na volitvah poražen ?

 • TT-TrdiTič

  Za koga naborniški sistem? Da bodo naši otroci služili ameriškemu pohlepu?… Pič** vam materina ste fukjeni !!!

  • xtc

   tunek nič dret kmalu boš korakal in pel”Trump ja ti se kunem,da gače ne svučem”.

   • TT-TrdiTič

    JJ lahko vodi predavanje o tem, kako se je kot vojak med vojno skrivati v zaklonišču…v kleti Cankarjevega doma !!!

    • xtc

     Kučan je aje lazil po kolenih ljubljnske kanalizacije,da ga nebi dali v roke Voždu,ki ga je izdal potem ,ko se je znjim pogodil za obstanek v Srboslaviji.

     • TT-TrdiTič

      Naš Kučan je Slovenijo rešil po diplomatski poti, brez prelivanja krvi…. Kaj pa zdaj? Super, vse kar moramo storiti, je to, da na naslednjih volitvah množično podpremo SĐS, oni pa bodo našo mladino v zahvalo spravili v vojsko, nato pa na fronto nekam v Iran ali kaj podobnega, seveda v prve bojne linije kot kanonfuter.

     • xtc

      Kučan ni rešil nič z JNA genrrali se je dogovarkjal kot izdajalec kako bo pomagal JNA zasesti SLO,da bi ostala v SFRJ-nič lagat-dokumenti razkrivajo njegove podle rabote.JJ je preprečil zvito to izdajo držve.

     • TT-TrdiTič

      Kateri dokumenti? Tisti ki jih je Janez vkup zlepil…tako kot pri Turku?

     • xtc

      Tisti,ki so jih prinesli obveščevalci,kako se je tajno sestajal z agresorskimi generali in izdajal zadeve,a je kljub temu pogorel,kot oni.

     • TT-TrdiTič

      Kje so te dokumenti? V arhivu na Trstenjakovi?

     • xtc

      Saj veš kje so,ko so jih tudi obelodanili.
      Sičer pa Tunnek,JJ je glavni osamosvojitelj SLO in brez njega je nebi bilo ,je SLO Heroj ,kar Kučan nikoli ne bo večno le izdajalec.

     • TT-TrdiTič

      Glavni akterji osamosvojitve so Kučan, Drnovšek, Kacin in Miran Potrč. Vsi ostali pa so bili pomagači !!!

     • Slovenec

      Ah, še deloholik Potrč je zraven? Ha, noro.

     • Normalen

      Kletni junak je JJ

     • karlo lopata

      Kaj je preprečil picka ti materina, gledal je samo to kako bo napolnil lastmo rit

     • xtc

      A Kučan ja jemo,tudi v Iranskih poslih ni šlo brez njegovir odobritev sedaj ga bo pa FBI dal v foržle.

     • TT-TrdiTič

      Janša spet laže!!!…Lažne informacije, ki jih o domnevnem prihodu agentov FBI v Slovenijo širita Janez Janša in Orbanov medij, sta zanikala tako slovenska policija, kot tudi ameriško veleposlaništvo.

     • xtc

      A torej Orban in JJ obvladujeta tudi Srbe?
      Tunnek vse bolj patetičen si-ja Kučanu trda prede vse bolj.

     • boogin1

      Ti primitivni, lažnivi komunajzar sploh nisi za med ljudi. Komunajzli ste že od nekdaj najbolj primitivna bitja in zaslužite samo še gnojne vile v vamp.

     • karlo lopata

      Jedi govna

     • Slovenec

      Kučan rešil Slovenijo, ko si je prizadeval, da bi jugovojska odpeljala orožje iz skladišč TO?

      Ha, ta je bosa.

     • boogin1

      Milan Kučan je največji izdajalec Slovenije v zgodovini, ki mu svobodna Slovenija nikoli ni bila in mu nikoli ne bo intimna opcija. Razorožil je teritorialno obrambo in v kleti cankarjevega doma nažrt čevapčičev in šnopsa koval zaroto in izdajo Slovenije. Med tem sem bil jaz z osboboditeljem junaškim gospodom Janezom Janšo na položajih-okopih-tam Kučana nisem videl, smo pa vsi na položajih že takrat vedeli, kdo je izdajalec Slovenije.

     • karlo lopata

      Jebo ti sve svoje

    • karlo lopata

     + + + + ×

   • karlo lopata

    MARŠ U PIZDU MATERINU

  • karlo lopata

   + + + + ×

 • xtc

  Hm?
  Malce v dilemi.
  Nborništvo nima smisla vse do prestrukturiranja vojske najprej zmanjšanja uslužbencev na ministerstvu,nadalje izgon yugo oficirčičev in za začetek modernizacija vojske-s čim boste pa urili nabornike,z poli,sekirmi in M48?
  Definitivno SLO rabi majhno iz dobro usposobljeno vojsko z rezervo,vendar ne z komando Yugo oficirčičev,ki jih je treba nagnat ampak s strokovnim osebjem iz ZD in dobro plačane kot tudi rezervo-to so predpogoji-ko boste imeli prvo je smiselno razmišljati še o nabornikih.

  • Normalen

   Jebo ti pas mater pa ta govna ameriška!!!! Goni se ti u Trampovo rit pa tam jezik steguj kaj pa kako!

   • xtc

    He,he,vas je treba omladinci pod USA drill instructorje in marširat.

    • Normalen

     Vsak tvoj komentar dokazuje, da domači izdajalci niso izumrli.

     • xtc

      Torej te zadevam v živo revček ruskosrbofilno quislinški?

    • Normalen

     Tebe je pa treba v usta pofukat , da boš mal vitaminov dobil!

 • TT-TrdiTič

  SDS geslo za naslednje volitve se lahko tako glasi: “Slovenska mladina, vi nas spravite na oblast, mi pa vas v grob !!!…Mislim, če to ni poštena kupčija, le kaj bi lahko potem bilo?

 • Slovenec

  Obvezno je treba uvesti naborništvo iz teh
  razlogov:
  1.slovenska vojska je močno podhranjena zaradi levakov na oblasti
  2.mladina je razvajena, ni sposobna razmišljati s svojimi glavami, ni vajena nobenih dolžnosti,
  3.mladina nima fizičnih sposobnosti, ni zmožna preživeti v naravi in ni zmožna braniti države
  4.mladina mora dobiti priložnost, da bo
  državi čim več dala

  Zato podpiram to odločitev in če bo referendum, bom med prvimi glasoval
  za naborništvo.

  • xtc

   Vse lepo in prav ,a brez predhodne reforme vojske ni nič od tega.

   • TT-TrdiTič

    Kaj pa reforma SDS-a. Takoj zamenjat Princa Teme, Grimsa Goebbelsa in miličnika Gorenaka…in se bo začelo premikat !!!

 • TT-TrdiTič

  SDS predlaga naborniški sistem za mlade moške… Ženske pa k nunam, so predlagali v NSI !!!

  • karlo lopata

   Hehe

 • TT-TrdiTič

  Za disciplino in vedenje otrok so prvotno odgovorni starši… in če ga niso mogli spravit v red v 18-tih letih, dvomim da bo nek poveljnik kaj popravil v šestih mesecih… Samo poglejte kako se naši nesramni desničarji obnašajo. Njim vojaški rok ne more več pomagat. Gotovi so !!!

  • Slovenec

   So neprimerno bolj nesramni in unicevalski levičarji.

 • Damjan Renko

  Mokre sanje Princa teme v formi Nacionalne garde (beri Varde) ali upehanih pripadnikov vojašakega krila Domobranske stranke (VSO) katere idejni očka Hojs skupaj z mladcem, ki v življenju ni povohal puške in še česa drugega v zvezi z obrambo države. Še en ad hoc poskus rektalnega alpinizma desnice v smeri idola Trumpa.

  • TT-TrdiTič

   ++++++++++ :)

 • Imperial Commando

  Ko se levaki namnožijo na tem portalu pomeni, da jim teče voda v grlo. :)

  • TT-TrdiTič

   Smo vas in še vas bomo !!!

   • Imperial Commando

    Ti nisi še nič:)

   • PFloyd

    A dalje pa ne upaš ? Bodi ded….zapiši do konca.

  • AlternativaZaSlovenijo

   Namnožijo se kot virusi. Ampak mi smo zdravilo za te viruse :)

 • Imperial Commando

  Odnesite svojo primitivnosti in otroške komentarje nazaj na kure :)

  • TT-TrdiTič

   V desnaki radi masturbirate skupinsko…a ne?…Zanima me a si vsak svojega drka ali drugemu. Npr. Commando xtc-ju ????

   • PFloyd

    Vi pa imate radi peseke ?

    • TT-TrdiTič

     Od kod gnida pa si se ti vzela?

 • PFloyd

  A ti z Metelkove pišeš ?

 • TT-TrdiTič

  Obrambo pred kom pič** vam materina? Vsi sosedi so nevtralni ali pa v NATO/EU. Koga se bojimo? Tistih par migrantov, ki pride čez mejo? Če jih 8 tisoč vojakov in ne vem koliko policajev ni sposobnih obvladati potem pa res bolje, da nimamo niti vojske niti policije. Za nastavljanje radarjev pa lahko poskrbi tudi 18-letnik preko dijaških del…Kapish butli?

  • Imperial Commando

   Ne pozabi si izbrisat svoje primitivne in umsko podhranjene komentarje, da boš potem lahko jokal kako je admin hudoben :)

 • JANEZ GUS

  Samo pod pogojem,da bodo polit komisarji iz SD.

 • JANEZ GUS

  Admin nič ne vidiš,delo kliče.

  • TT-TrdiTič

   Da te ne bom osebno poiskal in izbrisal iz obličja zemlje. Butl fukjen !!!

   • JANEZ GUS

    Kaj se pa ti sluzavec rdeči oglašaš pod moj nick.Ti poišči tvojo mamo in jo vprašaj s katerim vaškim cuckom je zanosila,ka boš vedel,kateremu reči ABA.

    • TT-TrdiTič

     Tako te bom pretepel, da boš kri scal. Z Haložani se ne špilaj…kapish?

     • JANEZ GUS

      Ne hvali dneva pred nočjo,mislim okrog scanja.

     • TT-TrdiTič

      Tvoj IP že imam. Jutri te poiščem…pazi se…

 • TT-TrdiTič

  Kaj pa drugo kot neumnost pričakovati od nekdanjega nizko rangiranega oficirja jugoslovanske vojske…desetarja… ki je sedaj predsednik največje skrajno desničarske stranke…SDS !!!

  • JANEZ GUS

   Koliko krat na mesec dobiš ishod.

 • TT-TrdiTič

  No mladina, boste vsaj vedeli koga NIKOLI V ŽIVLJENJU ne voliti. Da, to je SDS in dr. prištinske univerze Ivan Janez Janša…po prištinsko Ivani Jansha iz vasi Fushë Kosovë (Kosovo Polje) v bližini Prištine, sin Kosovarja Fatmirja Janshe in Makedonsko-Albanske matere Zamire Beqiraj.

 • Slovenka

  Vse lepo in prav, samo glejte, da bodo vojaki imeli kaj jesti in da bodo spodobno oblečeni in obuti. To žal ni samoumevno, samo na poklicne vojake vrzite oko in vse vam bo jasno.

  • karlo lopata

   Kaj se ti glupa ženska glavo mešas v stvari o katerih nimaš pojma. Drži se rajši piškrov in sesalca

  • karlo lopata

   Pizda desnuharska

 • jan Gedli

  Kako se razmere spreminjajo. Najprej je bilo smotrno ukiniti naborno vojsko, sedaj pa jo zopet vzpostaviti. Res je že čas, da se vsaj fantje naučijo reda, discipline in odgovornosti. Potrebna bi bila tudi domovinska vzgoja že od vrtca naprej in tudi v vojski.

  • TT-TrdiTič

   Nimaš pojma…živiš v preteklosti…

  • RATATA

   Pri vzgoji bo pa problem… saj bo ta vzgoja nadomestek “politićke nastave”, kot smo rekli v jna. Tudi to, na katerem tv kanalu bodo spremljali poročila vlbo težava. Mi smo vsak dan ob 19.30 spremljali Dnevnik TV Belgrad.

   • jan Gedli

    Seveda, bo problem. Kot je že sedaj v šolstvu. Po sedanjem stanju stvari bi jih kvečjemu učili prepevati internacionalo, bandjero roso, lišče pjeva žalovite pjesme, … Najprej se bo moral osamosvojiti ne le teritorij slovenske države, pač pa tudi slovenski narod in zadihati s polnimi pljuči, tako da bi peli Slovenec sem, tako je mati djala…

 • karlo lopata

  Svečkoti nabijem vas na kurac vas in vašo vojsko. Jaka vojska hahahahahaha

  • xtc

   Taka da je pod poveljstvom JJ v RT nasuvala JNA,Srbofilne pederđ*****.Ha,ha,ha.ha.

  • Imperial Commando

   Toj pa to, ko levaku pustiš prosto komentiranje, primitivnost in nizek iq začne dreti iz njega :)

 • Joško

  Kdo bo plačal pol lete obveznega služenja vojaškega roka? Se bo tega pol leta služenja štelo v pokojninsko dobo?

 • Vrhovni sodnik

  Zadnji čas, ker osu ga je sploh ukinu.

 • Nata

  Nevertjeten odpor imaš do avatarjev, pa nadimkov !!Zakaj le ?

  Če ti pišeš pod pravim imenom – prav ! Pišeš pa take kozerije, da avatarja niti ne potrebuješ !

 • Andrej

  A ste znoreli? CK ZKS se je močno potrudil in razsul slovensko vojsko. Dokler nam on vlada ta možnost ne obstaja.