[Video] V SDS predlagajo 600 evrov dodatka k plačam poklicnih gasilcev

Poslanec SDS Andrej Kosi je prostovoljni gasilec.

“Gasilci so ljudje, ki delo opravljajo 24ur na dan, 365 dni v letu. Tudi sam sem gasilec. To delo je neprecenljivo in pogosto zelo nevarno, dela se v težkih pogojih, pogosto so ogrožena tudi njihova življenja. Zaslužijo si primerno obravnavo in ustrezno plačilo,” je na današnji novinarski konferenci poudaril poslanec stranke SDS Andrej Kosi in povedal, da je največja opozicijska stranka SDS vložila zahtevo za sklic nujne seje odbora za obrambo, kjer se bo razpravljalo o odpravi plačnih nesorazmerij na področju poklicnega gasilstva. Do odprave plačnih nesorazmerij naj se jim zagotovi tudi dodatek k plači v višini 600 evrov.

Dejanja in komentarji vladnih predstavnikov po mnenju stranke SDS kažejo, da so za vlado Roberta Goloba nekatere skupine pomembnejše in se njihovih “problemov” lotevajo prednostno, druge pa lahko životarijo. Premier Golob je 10. januarja letos na občnem zboru Slovenskega sodniškega društva napovedal reformo plačnega sistema s posebnim plačnim stebrom za sodstvo oziroma pravosodje. “Da pokažemo našo resnost, smo se odločili, da bomo s 1. januarjem sprejeli dodatek k vašim plačam,” je takrat dejal zbranim. Prejeli naj bi ga funkcionarji v pravosodnem sistemu, tudi tožilci. “Zakaj so poklicni gasilci vredni manj kot pravosodni funkcionarji? Zakaj tudi njim vlada ne obljubi 600 evrov mesečno do prenove plačnega sistema?”, se sprašujejo v stranki SDS in predlagajo, da odbor vlado pozove k ugoditvi zahtev, ki so jih podali poklicni gasilci. Do odprave plačnih nesorazmerij naj se jim zagotovi tudi dodatek k plači v višini 600 evrov.

Kosi je na novinarski konferenci spomnil na četrtkov protest gasilcev, ki je pokazal vso nepripravljenost na dialog in očiten prezir vlade Roberta Goloba do tega poklica. Kot je poudaril, protest predstavlja povsem legitimen način, s katerim so poklicni gasilci izrazili svoje nezadovoljstvo nad delovanjem vlade. Potem, ko so bile namreč podane obljube gasilcem, da se bo pričelo v okviru prenove celotnega plačnega sistem javnega sektorja, odpravljati plačna nesorazmerja, vlada ni izrazila pripravljenosti, da bi z njimi vodila dialog o odpravi plačnih nesorazmerij za poklicne gasilce in njihovi uvrstitvi v višje plačne razrede.

Skoraj četrtina prejema minimalno plačo
Večina poklicnih gasilcev je po besedah Kosija uvrščena med 24. in 28. plačnim razredom. Skoraj četrtina poklicnih gasilcev pa prejema minimalno plačo, čeprav gasilci opravljajo neprecenljivo in humano delo, ko 24 ur na dan in vse dni v letu pomagajo pri reševanju življenj, domov in premoženja.

Po besedah Kosija so v stranki začudeni nad tem, da se je ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, ki je protest označila za “slabo folkloro”in ocenila kot nepotreben in nerazumljiv, umaknila s protesta. Prepričani so, da je s tem poskušala le pokazati, da se je potrebno gasilcev bati. Prav tako pa ne skrivajo začudenja nad izjavami okrog višine plač gasilcev in njihovo primerjavo z višino plač vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljic. Pri tem so dodali, da sicer niso nasprotni temu, da se višina plač slednjih poviša.

V SDS z namenom izboljšanja položaja poklicnih gasilcev predlagajo, da se predlog, ki so ga za odpravo plačnih nesorazmerij in pošteno vrednotenje dela gasilcev pripravili v Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije, v celoti sprejme. “Odbor naj vlado tudi pozove, naj poklicnim gasilcem v obdobju do končane prenove plačnega sistema in odprave plačnih nesorazmerij zagotovi mesečni dodatek k plači v višini 600 evrov bruto,” so jasni po poročanju STA.

Sara Kovač