fbpx

[Video] Še pomnite? Tanja Gobec četniškega vojvodo Boro Đorđevića označila kot nekoga, ki ga ni mogoče preseči, čeprav ta na Slovence gleda kot na dunajske kočijaže!?

Srbski nacionalist Bora Đorđević in njegova glasba pri slovenskih medijih in novinarjih ne zbuja enakih čustev kot Thompsonova glasbena dela. (Foto: Fb)

Javna hiša RTV Slovenija vedno znova dokazuje, da jo beseda dvoličnost najbolje opisuje. Medtem, ko so očitno nenaklonjeni organizaciji koncerta hrvaškega glasbenika Marka Perkovića – Thompsona, čeprav poje pesmi z domoljubno in katoliško vsebino, je povsem druga zgodba, ko želi imeti v Sloveniji koncert Riblja čorba, Ceca, Baja Mali Knindža in ostali glasbeniki iz Srbije. Tanja Gobec je namreč s takim navdušenjem govorila o frontmanu Riblje čorbe Bori Đorđeviću, da se človek resnično vpraša, kako je lahko kaj takega mogoče glede na to, da je dal v preteklosti vedeti, da ima Slovence za manj vredne?!

Kljub temu, da je Bora Đorđević četniški vojvoda, voditeljica Tanja Gobec na javni RTV glede njega in njegovega glasbenega ustvarjenja meni, da ga ni mogoče preseči. Takšna izjava človeka še posebej zbode, ker je Đorđević v preteklosti dejal, da smo Slovenci dunajski služabniki in kočijaži.

Slovenski denar mu ne smrdi
Če bi človek pričakoval, da bo Đorđević zvest svojim izrečenim stališčem in vsaj ne bo bo hodil v Slovenijo in služil evrov na naš račun, se je uštel. Kljub žalitvi je namreč brez vseh zavor nastopal pri nas in se naposled zaradi ljubezni do Slovenke celo preselil v Ljubljano. Nato se je sicer opravičil, češ da naj bi bila žaljiva oznaka Slovencev za dunajske kočijaže mišljena za posameznike, a vendarle upravičeno grenak priokus ostane.

Slovenska levica je skupaj z javno RTV Slovenija in osrednjimi mediji vedno tiho, ko nastopajo Riblja čorba, Ceca in ostali, ki so izražali četniška sporočila. Med drugim se je na njihovih koncertih slišalo gesla, ki so pozivala k požigu Vukovarja ter javno zanikali genocid v Srebrenici. Povsem drugačna zgodba pa je, ko gre za hrvaškega glasbenika Marka Perkovića – Thompsona. Tako so skušali dokazovati domnevno ustaško usmerjenost pevca na podlagi tega, kakšne barve majice nosijo obiskovalci njegovih koncertov, kaj je počel njegov dedek med drugo svetovno vojno ipd. Nasprotniki Thompsonove pesmi označujejo kot sovražne, v prid nasprotovanju organizacije koncerta pa jim pride prav kakršenkoli argument, pa naj se sklicujejo, kako naj bi bila pod vprašanjem varnost.

Javna hiša RTV Slovenija je o koncertu Thompsona poročala izrazito nenaklonjeno, z izjemo Igorja Pirkoviča, takratnega urednika oddaje Tednik, ki je v tej oddaji dal glasbeniku tudi možnost, da predstavi svoja stališča in svoje poglede na zadevo. V oddaji ni bilo nič spornega, pogovor novinarja je bil izveden korektno, a možnost pluralnosti na mediju, ki smo ga prisiljeni plačevati s prisilnim RTV-prispevkom, je sprožila vihar med levičarji, pod pritiski se je moral Pirkovič odločiti za odstop z uredniškega mesta oddaje Tednik. Potem, ko je Ministrstvo za notranje zadeve ob upoštevanju sodbe Upravnega sodišča Republike Slovenije in veljavne zakonodaje ugodilo pritožbi zoper vnovično prepoved koncerta Thompsona v Mariboru, je zopet počilo. Minister Aleš Hojs je na očitke s strani levice dal vedeti, da je ustaštvo zavržno dejanje in da “nihče ne poveličuje nič v tem smislu”. Ob tem je omenil, da je bil koncert organiziran z namenom zaslužka in ne izvajanja kaznivega dejanja. Po besedah Hojsa zgolj indici ne predstavljajo dovolj tehtnega razloga, da se koncert odpove.

Protislovensko usmerjene se podpira
Na najnovejša razburjenja okrog domoljuba Thompsona se je odzval predsednik republike Borut Pahor in dal vedeti, da nikakor ni stvar politike, da dopušča ali prepoveduje koncerte, ampak je to stvar organizatorja oziroma pristojnih institucij, da poskrbijo, da je dogodek organiziran v skladu z zakonom in da je ob tem poskrbljeno za javni red in mir. Očitno pa si pri nas leva politična opcija in osrednji mediji domišljajo, da so lahko oni tisti, ki se vmešavajo v vse, kar jim ni po godu. Očitno je tako, da je v Sloveniji sprejemljivo vse, kar je protislovensko, kar pa je domoljubno in krščansko pa nezaželeno. Pa naj razume, kdor more! Žalostno pa je, da moramo vsa slovenska gospodinjstva financirati delovanje javne hiše, ki hvalnice poje nekomu, ki je dal več kot očitno vedeti, da smo Slovenci manj vredni!

Hana Murn