fbpx

[VIDEO] Šerif Janković čez 20 let ne bo več župan, zato ga ne zanima, kaj se bo zgodilo z Ljubljančani, če zatajijo njegove cevi kanalizacijskega kanala C0?!

Foto: STA

Državni zbor je na izredni seji z več kot dvotretjinsko večino, s 67 glasovi podpore podprl sklepe poslanca Slovenske demokratske stranke Anžeta Logarja glede sporne gradnje na vodovarstvenem območju kanala C0 v Ljubljani. Ljubljanski župan Zoran Janković pa se še zmeraj počuti nedotakljivega. Na zboru krajanov v Šentvidu je bahavo dejal, da njega čez 20 let tako več ne bo na mestu župana Ljubljane in ga ne zanima, če bo zaradi sporne gradnje ogrožena ustavna pravica Ljubljančanov do čiste pitne vode.

Sporna gradnja kanalizacijskega kanala C0 na vodovarstvenem območju v Ljubljani je končno prebudila zanimanje javnosti in tudi poslancev državnega zbora. Na izredni seji, sklicani na zahtevo Slovenske demokratske stranke, so poslanci s 67 glasovi za podprli sklepe poslanca SDS Anžeta Logarja. “Ampak, bolj samozavestno razlaga, iz mojih izkušenj, bolj morate dvomite, kar reče. Bolj, da prepričuje, da vse ve. Ne ve vsega,” je na javno samozavestne besede Zorana Jankovića odgovoril Anže Logar.

Krajani Šentvida so na lastni koži doživeli bahavost ljubljanskih mestnih oblasti, ko jim je ljubljanski župan Zoran Janković povedal, da ga ne zanima, kaj se bo dogajalo čez 20 let na tem območju, ker njega več ne bo. Svojo bahavost pa podkrepil še z evropskimi sredstvi in zagotovilom, da projekt podpira Evropska unija. “Jaz sem že na začetku, ko sem se seznanil s tem projektom, dvignil obrvi in rekel, kdo normalen postavlja kanalizacijo čez vodni vir. Vir, skozi katerega se celotno mesto oskrbuje z vodo. Praktično vsako poglavje pri tem projektu smrdi,” trdi Logar.

Mestna občina Ljubljana kot referenco navajala agencijo Juspers, ki pa nima nobenih referenc pri odločanju glede okoljskih projektov
Ljubljanska oblast je v svojem branjenju spornega projekta navajala agencijo Juspers, ki ima vlogo svetovalnega organa pri Evropski investicijski banki. Po mnenju Jankovićevih mož je to zelo močan argument, da se sporni projekt lahko izpelje. “To, če agencija Juspers odobri projekt, v bistvu z vidika neke varnosti praktično nič ne pomeni. Juspers je svetovalno telo Evropske investicijske banke, tiste, ki daje denar. To ni okoljevarstvena organizacija. Sklicevanje nekoga, da je ta projekt varen zato, ker ga podpira Juspers, priča samo to, da nima drugega močnejšega argumenta. Juspers je zgolj institucija, ki pri zahtevnih objektih na nek način sledi zahtevam, kaj morajo posamezni projekti priskrbeti. Juspers se vedno posvetuje pri zahtevnih projektih. A ni nenavadno, da projektu svetuje Juspers, ker gre za zahteven projekt? Ta isti projekt pa doma prijavijo kot enostaven projekt. Cela kopica prevar, od Juspersa, domačih delivcev dovoljenj do tega, da očitno nekdo obvladuje ARSO, da se strinja s tem kanalizacijo postavljati čez vodovarstveno območje. Ne zahteva pa presoje vplivov na okolje. Kateri koli del tega projekta odpreš, nepravilnosti kar tolčejo ven. Meni je bilo neverjetno, da se nihče do zdaj ni resno ukvarjal z vsemi temi nepravilnostmi, po uradnih dolžnostih preverjal. Trajalo je dve leti nenehnega opozarjanja, da se je o tem končno začelo govoriti v javnosti.”

Slovenske institucije so že večkrat padle pod političnimi pritiski v spornih okoljskih projektih
V Sloveniji smo že v preteklosti izvedli veliko škodljivih okoljskih projektov, od TEŠ 6 do postavitve tovarne Magna v Hočah. V tem primeru je neverjetno, da so institucije molčale in niso prekinile sporne prakse. Po besedah Logarja to ne odraža normalnega duha v pravni državi. “V nekem normalno urejenem svetu velja, da so te institucije, ki so ustanovljene, tam zato, da opravljajo svojo nalogo. Opravljali do sedaj, ta projekt ni bil nikoli sita ARSA gradbenega dovoljenja na okolje, kjer je postavljen čez vodovarstveno območje. Na nek način je ljubljanski župan uspel zaobiti, samo sta dve možnosti: ali so popolnoma nekompetentni ljudje na teh institucijah ali pa ima on neverjeten vpliv na te ljudi. Jaz bi rekel, da sta temu botrovala oba razloga. Nekompetentnost, šibkost in izjemna aroganca, izjemna oblastnost ljubljanskega župana, ki ima občutek, da se mu morajo v bistvu priklanjati, morajo vse agencije delati samo zato, da on doseže tisto, kar želi. Pridemo do trka, vzvodov in ravnovesij in različnih ravni oblasti. Zdi se, kot da neka regionalna oblast nadvladuje izvršilno vejo oblasti in vse institucije, ki so na nek način del izvršne veje oblasti. Vsi se mu podrejajo. Tako da v tem primeru smo prišli do hude anomalije in morajo zvoniti alarmi praktično vsem, ki v tej državi počnejo, prispevajo del ene od treh vej oblasti. Upam, da se bodo ravno v tem primeru gospodje naslonili malo nazaj in ugotovili, da so se močno zaplezali.”

V Združenih državah Amerike bi reagirale tako federalne kot nacionalne institucije glede spornih projektov lokalnih šerifov
Logar je omenil svojo izkušnjo iz Združenih držav Amerike, kjer se lokalni šerifi hitro bojijo, če se v sumljivih projektih okoristijo. Ne glede na vse bo ena izmed institucij na federalni ali nacionalni ravni odreagirala in sprožila ustrezne postopke, da prepreči škodljive vplive na okolje. “Jaz mislim, da ne ravno zaradi robustnega ravnanja z vodnim ravnovesjem.  Čez lužo v Ameriki so tudi nekateri lokalni šerifi, ki poskušajo zaobiti zakonodajo ali pa malce s kakšno podkupnino priti. Samo tam je več različnih institucij, od federalnih do nacionalnih, vsaj ena pravilno odreagira. Vedno se zgodijo, po večini primerov potem, ko se ena sproži, se podrejo kot domine. Tudi recimo, tam je jasno, če so nekim malverzacijam na sledi. K tistim, ki so v prvi vrsti, organi pregona pristopijo zelo hitro. Začnejo takoj pregon. Lokalni veljaki hitro priznajo, saj vedo, da bo ves postopek prišel do konca. Nekdo bo na koncu sedel. Problem našega pravnega reda ali naše vladavine prava pa je ta, da tisti, ki spregovorijo na koncu, potegnejo ta kratko. Tisti glavni krivec pa je na koncu zaradi procesnih razlogov ali pričanja neke priče oproščen.”

Anže Logar ob predstavitvi svojih sklepov na izredni seji Državnega zbora za ustavitev sporne gradnje kanala C0 (Foto: Nova24tv)

Anže Logar ob predstavitvi svojih sklepov na izredni seji državnega zbora za ustavitev sporne gradnje kanala C0. (Foto: Nova24TV)

Krivda za izvedbo projekta temelji na spornih potezah Cerarjeve vlade
Po mnenju Logarja pa odgovornost za realizacijo spornega projekta nosi predvsem Cerarjeva vlada, ki je še v ustavo zapisala pravico do pitne vode za vsakega slovenskega državljana. “Zelo jasna je krivdna odgovornost ljubljanskega župana, krivdna odgovornost direktorja VOKA Mlakarja, ki se tako oholo obnaša. Tako oblastno nastopajo v javnosti. Potem je zagotovo tukaj krivda bivšega vodstva Arsa in tudi nekdanje ministrice za okolje in prostor Majcnove, ki je ta projekt spustila čez. Verjetno tudi ministrice brez listnice Smrkoljeve. Vztrajati pri napaki pomeni narediti novo napako. Vztrajati pri tem projektu pomeni samo dodatno ogrožati zdravje in varnost ljudi. V bistvu trošiti davkoplačevalski denar, ki ga ne sme biti. To je pika. Glavno sporočilo petkove seje DZ je to, da smo vsi proti. Vsi pravimo, da tega projekta ne sme biti. Lahko prihajaš iz Maribora, Kopra … Enostavno, projekt te greznice oziroma kanalizacije čez vodovarstveno območje se ne dela. Pika. Bistvena pooblastila imajo na ministrstvu. Imajo močne vzvode. Na tem soglasju tega sklepa se ustrezno ukrepa. Ministrstvo pa ima ta pooblastila. Morajo ukrepati.”

Aleksander Rant in Anže Logar v oddaji Dialog (Foto: Nova24tv)

Aleksander Rant in Anže Logar v oddaji Dialog. (Foto: Nova24tTV)

Narobe svet, sodišče zaščitilo sporne izvajalce, da so z bagri nezakonito lomastili po zasebnih zemljiščih
Slovenija pa se je v tem projektu prikazala še v eni nehvaležni luči. Policija je morala po odredbi sodišča zaščititi bagre in kamione, ki so pričeli delati na zasebnih zemljiščih lastnikov, kjer poteka sporna trasa gradnje kanala C0. Vendar Logar za ta čuden pojav ni okrivil policije, ki je morala le izvrševati odredbo sodišča. “To je edini projekt, sofinanciran iz evropskih sredstev, kjer mora izvajanje spremljati policija. Predstavljajte si, kakšno sporočilo to prinaša v Bruselj. Policijski kordon brani bagre pred zasebnimi lastniki zemljišč, po katerih ti bagri kopljejo. To je skregano z ustavno pravico do zasebne lastnine. To je skregano s temeljnim namenom evropskih sredstev. Evropska sredstva so zato, da nam lajšajo, lepšajo življenja, ne pa zato, da nam kradejo zemljišča, onesnažujejo pitno vodo. Gre v bistvo za čisto demonstracijo moči. Na nek način, ko elastiko preveč raztegneš, poči. To ni krivda policije. Dobila je začasno odredbo sodnice Andreje Bedene, ki je to zahtevala. Trdila je v svoji sodbi, ki je skregana z vsako logiko, da je posameznik na svoji lastni zemlji resna grožnja bagru, ki rije po njegovi zemlji. Neka logika, ki sodi v nek drug čas. Sodnik, izobražen človek, dlje časa spremlja razvoj prava. Edini takšen primer v Evropi. Sama je vedela po tistem delu, kjer so kopali izvajalci, da nimajo služnostne pravice. To je neka sprega spet mestne hiše ljubljanskega župana s sodno vejo oblasti.”

 

Foto: Arhiv Nova24TV

V kanalizacijo lahko steče za olimpijski bazen fekalij
V nadaljevanju je Anže Logar izpostavil scenarij terorističnega napada, ob katerem bi cevi počile in bi v cevovod steklo tudi za en olimpijski bazen fekalij. “Tam, kjer pa ni služnosti, se pa dela. Tam, kjer niso dali soglasja, se dela. Z buldožerjem po ljudeh. Dejansko, rije se po tem terenu in hiti. Prejšnjo nedelo se je delalo, to nedeljo so delali. Gozd so posekali, Natura 2000 brez dovoljenja. Tu imamo nek projekt, ki ogroža pitno vodo. Strokovnjaki sami priznavajo, da ni 100 procentov zatesnjenega kanalizacijskega kanala. V vsakem primeru bi puščalo. Ne nazadnje, poraja se velika teroristična grožnja. Nekdo samo vrže bombo, pa kanal eksplodira. Kanalizacija steče v podzemne zbiralnike vode in je cela Ljubljana brez vode. Mesto kapitulira v trenutku. V podtalnico steče za en olimpijski bazen vode. Ne vode, kanalizacije, fekalij. Če boste gledali primer, en kontejner, 50-krat manjši, je iztekel v enem drugem zajetju. Tam pri cesti v Medvode, na zemljišče, in je bila črpalka 10 let zaprta zaradi potencialne onesnaženosti. 10 let, samo zaradi enega soda. Iztekel je le en sod. Predstavljajte si, da izteče cel olimpijski bazen fekalij v našo pitno vodo. Potem bo res mavrična.”

Foto: Nova24TV

Zoran Janković velikokrat dokazal, ne glede na spornost svojih projektov v preteklosti, da vedno doseže svoje lastne cilje
Mestna občina Ljubljana je po mnenju Logarja odlično plačala svoje strokovnjake, ki zagovarjajo sporni projekt. ” Saj jih je mastno plačala. Če boste gledali tiste, ki zagovarjajo ta projekt, veliko denarja iz MOL ali pa VOKA, zato so tako glasni, verjetno imajo obljubljene nove projekte v prihodnje. Arso s svojimi strokovnjaki ni ustrezno reagiral.  Ne vsi, drugo pa je, da je šlo za močan politični pritisk. Poglejte katerokoli zgodbo, vedno skoči iz tistega žaklja družina Janković. Predsedniki vlad so iskali kredit pri državnih bankah za projekt Stožice. Vpleten ljubljanski župan Janković. Inšpekcija je zaprla dovoz na obvoznico, ko je nekdo grozil, da bo ob otvoritvi stadiona postavil svoje kamione. Potem so uredili odredbo javnih prostorov, ker so ugotovili, da pač tiste Stožice kršijo uredbo. Potem imamo primer prisilne poravnave, kjer je Alenka Bratušek v dvajsetih dneh pripravila zakonodajo, ki se pripravlja leto in pol. V dvajsetih dneh. Njegovo družino in podjetja z njim so na hitro razdolžili. Imamo drug primer, ko je Arso brez okoljevarstvene presoje, vplivov na okolje za izgradnjo tega objekta. Skratka, katerega koli večjih objektov odpreš, vidiš, da se eni in isti ljudje ponavljajo. Zato sklepam, da je šlo za močne pritiske. Verjamem, da so močni pritiski z Mestnega trga 1 na ministrstvo za okolje tudi sedaj. Kadar koli zaradi kakršnih koli pritiskov, naj gredo s to zadevo v javnost ali pa prijavijo KPK.”

Voditelj oddaje Dialog Aleksander Rant (Foto: Nova24tv)

Voditelj oddaje Dialog Aleksander Rant (Foto: Nova24TV)

Ljudje morajo spregledati
Anže Logar se proti spornemu projektu bori že tri leta. Sporni projekt je zbudil zanimanje slovenskih ljudi tudi zaradi njihovega spregledanja spornega projekta ljubljanskega župana Jankovića. “Ljudje se morajo tega zavedati. Očitno nekateri ljudje funkcionirajo, kot funkcionirajo. Zoran Janković nam je dve leti lagal v mestnem svetu, da ima gradbeno dovoljenje garažne hiše pod tržnico. Ko je ena izmed strank v postopku rekla, da ga ni, je priznal, da ga pač ni. Enako imamo pri teh zgodbah. Trdi, da je vse v redu, pa pove, da so drugi krivi. Dokler ljudje to kupijo, očitno pač ta način lahko funkcionira. Ljudje bodo rekli, opala, to pa ni tako, jaz pa razmišljam s svojo glavo. Če kanalizacijo postaviš čez vodni vir, vem sam pri sebi, da to ni dobro. Koliko časa je to politiko vodil. Je pa še meni neverjetno, kako lahko tako prepričljivo prepričuje ljudi o vsem tem, ko vemo, da so v bistvu njegovi projekti končali v rdečih številkah. Od njegovih podjetij do trgovskega centra. Domnevni davčni dolžnik. Jaz ne vem, s kakšno kredibilnostjo zagovarjaš vsa ostala stališča, če si že v preteklosti, kar je trdil, obljube na koncu ni uresničil.”

Bo Zoran Janković v spremstvu policije rovaril po privatnih zemljiščih, kjer za gradnjo C0 kanala občina ni uspela pridobiti veljavnega gradbenega dovoljenja oziroma služnostne poti? (Foto: Arhiv Nova24TV)

Anže Logar po več kot 16 zastavljenih poslanskih vprašanjih dosegel svoj cilj
Poslanec Slovenske demokratske stranke Anže Logar je na izredni seji dosegel veliko simbolno zmago. V pogovoru z voditeljem Aleksandrom Rantom v oddaji Dialog je voditelja zanimalo, od kod je črpal to neizmerno energijo v tem težkem boju. “Na seji državnega zbora, ena poslanka Levice se je vzdržala, preostali pa vsi za. Spet iz meni nerazumljivih razlogov, glavno je tistih 67 glasov. Več kot dve tretjini glasov za sklep. Mogoče se to zdi enostavno, to morate vedeti, da je za tem veliko dela, veliko priprav, veliko prepričevanja. Posebej če je to neka zgodba, ki je v nasprotju z uradno predstavljeno zgodbo o uspehu. Hvališ se, da si dobil evropska sredstva. Župan se trka po prsih, kako bo rešil kanalizacijske vode in kako je to podprto s strani Evropske komisije. Ti pa poveš grdo resnico te zgodbe. Skoraj, da gre za prepričevanje po glavi, enega po enega. V bistvu podrobno razložiš, zakaj pri celi zgodbi gre. Verjamem, da ravno z vztrajnostjo, še posebej, ker tudi ni bilo veliko medijev, ki bi se za to sploh zanimali. Moje prvo poslansko vprašanje je bilo v maju 2016. Več kot tri leta. Včasih imaš že občutek, da se ne splača. Zgodbo gradiš vztrajno. Počasi, da pride v medije in v zavest ljudi. Na koncu lahko pripelje do take seje. Občutek je dober. Občutek, da si nekaj naredil za boljši jutri. Torej, da si se bil z mlini na veter in si jih kljub temu uspel premagati. Naša skupna zmaga, vseh tistih 67, ki so glasovali za ta sklep. Na koncu bo moralo ministrstvo za okolje to udejanjiti, potem smo ohranili pitno vodo za naslednje generacije.”

Anže Logar (Foto: Nova24tv)

Anže Logar (Foto: Nova24TV)

Lastniki zemljišč brez pravic v “najlepšem” mestu na svetu
Zoran Janković zelo rad samozavestno govori o Ljubljani kot o najlepšem mestu na svetu. Anže Logar pa je županovo obnašanje komentiral, da če nekaj poveš stokrat, začnejo ljudje to verjeti. “S tem je mislil kot s svojo krilatico ‘najlepše mesto na svetu’. Večkrat se to ponovi, ljudje začnejo ponavljati. Zaradi tega tako samozavestno, kar sami po sebi verjamejo. Ampak, bolj kot samozavestno razlaga, iz mojih izkušenj, bolj morate dvomite v to, kar reče. Bolj kot prepričuje, da vse ve. Ne ve vsega. Sama logika vam pove, če je greznice, ki so onesnaževale, jih je treba speljati v kanalizacijo? Potegneš cev čez vodovarstveno območje na neko drugo cev, ki ima 1,2 premera. Predstavljajte si, koliko fekalij to priteče v sekundi. Notri imaš en spoj in z vso dolžino te cevi do kanalizacijskega voda bistveno bolj ogrožaš čisto pitno vodo kot greznica tam, kjer je. Pameten človek bi potegnil tiste greznice v skupni obvod v urbanem delu, ki ni na vodovarstvenem območju, do skupne čistilne naprave. Nekdo, ki bi rad privarčeval denar in ceneje zgradil objekt, pa to naredi po vodovarstvenem območju, ker je to najbližja varianta, in da je še ceneje, jo naredi po ravni liniji čez vodovarstveno območje. Ampak, kot kaže potka trase, kjer ni v lasti Mestne občine Ljubljane. Kot ste že prej omenili, v primeru potresa to bistveno bolj ogrozi trdnost projekta. Predstavljajte si, če imate takšen obvod in pride do lomljenja teh plasti zemeljskih, kako ta obvod prelomi. “

Zoran Jankovič na nezakonit način hoče zgraditi kanal C0 na vodovarstvenem območju. (Foto: bralec Nove24TV)

Namesto da bi se nezakonita dela ustavila, gradbeni stroji kopljejo s polno paro.

Državni zbor kot zakonodajni del oblasti je naredil nalogo, zdaj je na vrsti izvršilna veja oblasti
Anže Logar je ob koncu intervjuja dejal, da je parlament kot del zakonodajne veje oblasti opravil svojo nalogo. Zdaj je na vrsti vlada, da izvrši s svojimi institucijami vse postopke, da prekine enega najbolj škodljivih okoljskih projektov na območju Ljubljane. “Zdaj, parlament je v glavnem naredil, kar je lahko. Jaz sem celo vesel besed enega izmed koalicijskih poslancev iz SMC, Grega Periča, ki je rekel, da so tisti sklepi bolj ostri. Bojim se, če bi bili ostri, ne bi bili sprejeti na tistem odboru. Vse to delo bi bilo zaman. Zdaj je žogica na koncu koncev na strani ministrstva. Lahko ste prepričani, da bom budno spremljal, kako ministrstvo izvaja svoja pooblastila. Zdrava logika pravi, da presoje vplivov na okolje ne more prestati. Ne more prestati. Če ne more prestati, pomeni, da ta kanalizacija nikoli ne bo stekla in bo ljubljanska voda zaščitena. Slučajno Arso urgira drugače, gre pa zagotovo za politično odločitev. To pa bo zelo hud alarm za vse, ki v tej državi smo na neki pozicijah, ki lahko vplivamo na nekaj. Bodisi na zakonodajni bodisi izvršni oblasti. Očitno so nekateri visoko nad zakoni in si lahko vse dovolijo.”

Luka Perš