fbpx

[Video] Škandalozno! Finale kampanje levičarskih nevladnikov bosta okronala Jurasova in Nikolovski – s poboji nasprotnikov!

Jadranka Juras in Darko Nikolovski (Foto: Printscreen YouTube)

Iniciativa Glas ljudstva, ki združuje več kot 100 civilnodružbenih organizacij in iniciativ z izrazito političnimi cilji, ki so neverjetno “povsem naključno” sorodni tistim na politični levici, se je v času pred volitvami še dodatno angažirala. Ker za svojo turnejo po Sloveniji niso odprli volilnega računa, jim marsikdo očita, da se gredo nezakonito volilno kampanjo, katere cilj je zamenjava oblasti. Sedaj pa so si očitno zamislili vse skupaj okronati še s češnjo na torti v obliki koncerta pod imenom “Gremo volit!”, ki bo v petek, 22. aprila ob 18. uri, na ljubljanskem Trgu republike. Med izvajalci pa ne bo manjkala Jadranka Juras, ki si očitno demokracijo predstavlja tako, da bi se ene pošiljalo v Argentino, druge pa na strelišča. Vsebina s sovražnim govorom bi morala požeti zanimanje pristojnih institucij.

Del leve iniciative, kamor se med drugim uvrščajo Inštitut 8. marec, Protestna ljudska skupščina, inštitut Danes je nov dan, Mirovni inštitut, Sindikat Mladi plus, Društvo informacijski center Legebitra, Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenija, Pekarna Magdalenske mreže Maribor, Greenpeace Slovenija, Zavod Državljan D, Maska Ljubljana in številne druge, zase sicer pravi, da se nikakor ne gredo politične kampanje, ampak, da njihov primarni cilj aktivnosti po Sloveniji predstavlja povečanje volilne udeležbe. Že samo lista nastopajočih na zaključnem koncertu pred začetkom volilnega molka pa kaže, da to niti slučajno ne drži. Med nastopajočimi je namreč Jadranka Juras, ki je v koronskem času v znak protesta nad stanjem v državi skupaj z raperjem Darkom Nikolovskim posnela duet z naslovom Operacija Juriš, kjer v glavni vlogi kot borci nastopajo protestniki z Jašo Jenullom na čelu. V pesmi pa kontroverzni duet ne pozabi omeniti izdajalcev, domobrancev, poziva pa celo k ponovnemu maščevanju. Gre torej za vsebino z izrazitim sovražnim govorom.

Vir: FB Glas Ljudstva

Vlado Kreslin & Mali bogovi, Koala Voice, SestreMRFY, Lado Leskovar, Fraw Blanka, Ana Vipotnik & Igor Leonardi, Matter, Hamo & Tribute 2 Love, Leopold I., Jadranka Juras & Nikolovski, Pantaloons, Tinkara Kovač, AKA Neomi, Žena, PLIŠ, Roza in zbor in Jani Kovačič so glasbeni izvajalci, ki se bodo nevladnikom pridružili na zaključku njihove kampanje. Med slednjimi nedvomno najbolj buri duhove duet Juras-Nikolovski, ki je v pesmi z naslovom Operacija Juriš jasno pokazal, kdo je tisti, ki je zanju moteč v tej državi. V pesmi opozarjata pred živciranjem kulturnikov in sta kritična do pripadnike Garde Slovenske vojske. Ob nazornem prikazu pripadnikov z dne, ko so bili tik pred državno proslavo priča primitivizmu levičarskih protivladnih protestnikov, ko so jih zmerjali z izdajalci, duet sporoča naslednje: “Če si držu častno stražo ustašem in domobrancem, se ne čudit da te folk na ulici zmerja z izdajalcem.” Podpora sramotenja Slovenske vojske, ki je v službi domovine, pa ne čudi glede na to, da je Jurasova pred časom škandalozno izjavila, da naj bi slovenski vojaki na misijah pobijali lokalno prebivalstvo. Še bolj žalostno pa je, da se tedaj javna RTVS, ki so jo primorana plačevati vsa slovenska gospodinjstva, ni bila sposobna distancirati od lažnivih in sramotnih izjav.

Tukaj si lahko osvežite spomin, kako “kulturni” so v resnici nekateri levičarski aktivisti:

Policiste je kontroverzni duet označil za Hojsove policiste, ki naj bi se spravljali na ljudi, ki so po njuno očitno pacifisti. “Ste zabiti? Zapiti. Al ne vem,… Simoniti. Moral bi skrbet za narod, ne pa za lastne riti. Ne vem kdo od vas in komu leze v rito, sam ob tem si predstavljam Gorenaka – slikovito,” s pesmijo na več kot očitno žaljiv način sporoča Nikolovski in dodaja, da si policisti zaslužijo, da jih narod spoštuje, ne pa, da je obratno. Po njuno jih ljudstvo ne spoštuje zaradi Twitlerja, s čimer sta imela najverjetneje v mislih premierja Janeza Janšo. “Raj stopte na našo stran, nej se lepe stvari zgodijo. Za vse, kar ste do zdej nardil, ponujamo amnestijo,” pozivata in dodajata: “Zgodovina uči, ko politika izkorišča, grejo eni v Argentino, drugi na strelišča. Čas je, da ponovimo zgodovinsko uro …” Slišano upravičeno požene kri po žilah, če človek samo pomisli, kako je prejšnji režim znal obračunati s političnimi nasprotniki, zato smo se odločili, da varuha človekovih pravic povprašamo, ali namerava kakor koli ukrepati.

 

Odgovor varuha objavljamo v celoti:

Pristojnosti in odgovornosti Varuha človekovih pravic (Varuh) so določene v Ustavi Republike Slovenije in v Zakonu o Varuhu človekovih pravic. Varuh opozarja na nepravilnosti in kršitve pravic ljudem s strani državnih organov, organov lokalnih skupnosti in nosilcev javnih pooblastil in ne obratno. Varuh človekovih pravic torej svoje delo skrbno opravlja v okviru svojih pristojnosti, se pa pogosto oglasi tudi takrat, ko presodi, da je to potrebno, a ne tudi takrat, ko je obračunavanje politično, svetovnonazorsko ali kako drugače motivirano.Varuh že vrsto let opaža in izpostavlja, da stanje na področju svobode izražanja v Sloveniji ostaja izrazito povezano z aktualnim družbenim dogajanjem. Že zaradi pomena svobode izražanja se Varuh ne opredeljuje prelahkotno v konkretnih zadevah, se pa nanje vedno javno odzove, če se sovražnost naslavlja predvsem na skupine, ki nimajo možnosti, da bi se branile same – torej, če so uperjene v zapostavljene in marginalizirane ali kako drugače ranljive skupine ljudi.V zadnjem obdobju argumentirano kritiko in spoštljivo oziroma dostojno komunikacijo žal pogosto zamenjujejo sramotenje, zmerjanje, obračunavanje in linč. »Svoboda izražanja je res demokratična pridobitev, vendar pa je varovana do meja varstva drugih človekovih pravic in svoboščin oz. pravic drugih. Dostojna komunikacija in ravnanje, ki ne posega v dostojanstvo sočloveka in mu ne krši pravic, je odraz zrelosti, odprtosti in etičnosti tako družbe kot posameznika, na kar velikokrat opozarjam. Besede imajo veliko moč, zato mora biti naša javno izražena misel kultivirana, ne glede na njeno ostrino in neposrednost. Posamezniki pa morajo biti odgovorni za svoje besede,« poudarja varuh Svetina.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina zato poziva vse, ki so kakorkoli vključeni v predvolilno kampanjo naj svojo privrženost ustavnim in demokratičnim vrednotam ter dostojnemu komuniciranju izkažejo v vseh svojih javnih nastopih. »Vsekakor lahko začne vsak pri sebi in je tako dober zgled drugim. Pri tem pa je budnost družbe na nesprejemljive prakse komuniciranja pomembna, saj se s tem postavlja jasna ločnica med sprejemljivim ali nesprejemljivim načinom komuniciranja, ki zaznamuje delovanje in mišljenje celotne družbe,« še izpostavlja varuh človekovih pravic.

Omenjena pesem je šolski primer, kako tranzicijsko omrežje levice zlorablja “neodvisne” glasbenike. Raper Nikolovski je sicer v preteklosti že pokazal svoje prave barve. Nekdanji podpredsednik Zaresa si je namreč omislil namizno igro “Postani partizan!” z namenom, da bi se že pri otrocih poskrbelo za ideološko indoktrinacijo. Zanimivo pa je, da se kot režiser videa pesmi pojavlja Dejan Babosek, znan kot režiser partizanske polomije Preboj in kot tisti, ki si je drznil zmerjati pripadnike Garde Slovenske vojske z izdajalci.

Spomnimo, da je sredi februarja pobuda Glas ljudstva opredelila do 138 zahtev za izboljšanje družbene, politične, ekonomske in okoljske situacije v državi. Do teh se je opredelilo deset strank, tiste, ki pa so se odzvale, so se strinjale z veliko večino zahtev pobude. Med njimi so bili pripadniki stranke KUL, ki so se danes primorani bratiti z izbrancem globoke države, elektro oligarhom Robertom Golobom. Več kot očitno seveda je, da sprega med levim polom in nevladniki obstaja. Pri tem pa nedvomno še pomaga, če imaš na svoji strani mainstream medije, ki poročajo izrazito pristransko. S tem je krog sklenjen. Poklicni (v večini primerov radikalno levi) aktivisti, ki lepo živijo na račun stolčkov v raznih organizacijah, ki so pod okriljem globoke države, tako meni nič tebi pomagajo KUL strankam in Gibanju Svoboda, da bi dosegli zmago na naslednjih volitvah. Toliko o pošteni volilni tekmi. Kakorkoli, izražanje sovraštva do nasprotnika nikakor ne bi smelo biti orodje za doseganje ciljev, zato bi bilo prav, da duet tipa Juras-Nikolovski ne bi nastopil. Pošiljanje tistih, ki ti niso po volji v Argentino in na strelišča, je namreč v nasprotju z načeli demokratičnosti in spominja na pretekle totalitarne čase.  

Sara Kovač