fbpx

[Video] Slak raztrgal Goloba in nevladne organizacije – kaj je v ozadju?

Voditelj Uroš Slak (Foto: posnetek zaslona)

Nepoznavalec slovenskih razmer bi po čustvenem nagovoru Uroša Slaka v oddaji 24ur Zvečer imel občutek, da je slovenska medijska scena dobila vest. Slak je okrcal civilno družbo, češ aktivirali ste se v času Janševe vlade, zdaj pa, ko se Golob brutalno vtika v kadriranje specifičnih strokovnih policijskih položajev, ste tiho. Tisti, ki spremljamo domačo sceno, pa vemo, da gre le za dva “klana” levičarjev, ki se borita za svoj kos “pogače”. 

Robert Golob je bil sončni kralj slovenske medijske scene že pred volitvami. Prenašali so njegove novinarske konference, kjer so strokovnjaki za agitprop iz letnih poročil GEN-I naredili predvolilni spektakel. Njegove smejoče slike so krasile naslovnice 24ur, RTV Slovenija in Odlazkovih medijev. Ko je kot kakšen politični analfabet javno izjavil, da bo znižal plače, se o tem ni poročalo skoraj nikjer.

Potem pa se je pred dnevi vse spremenilo. Portali – vsi razen Odlazkovih, ki so še vedno povsem golobizirani – so začeli objavljati kritične članke o Golobovih zadnjih potezah, zaradi katerih je odstopno izjavo podala Tatjana Bobnar. Višek tega novega zagona novinarske integritete je bil Slakov monolog po oddaji 24ur, kjer se je spraševal, “kje je slovenska civilna družba, ki je v času Janševe vlade kolesarila po Ljubljani”.

Spomnil je na izjavo pomembnega člana Socialnih demokratov, bivšega državnega sekretarja na ministrstvu za kulturo Jana Škobrneta, ki je tvitnil, da bi v Ljubljani zmanjkalo koles, če bi se kaj takega dogajalo v času Janševe vlade. “Ta teden pa ni bilo v Ljubljani nobenega kolesarja, čeprav je na politične pritiske predsednika vlade opozorila ministrica v odstopu Tatjana Bobnar.” Poudaril je, da so v času Janševe vlade civilno-družbene organizacije stopile na njeno stran, ko pa je na oblasti levosredinska vlada, pa so kolesa namenjena nedeljskim izletom.

So torej slovenski mediji dobili vest? Se je Slak prelevil v tistega novinarja izpred desetletja, ki so ga odpustili tako iz Pop TV kot RTV Slovenija, zato ker je vodil oddajo, ki je upala napadati svete krave (npr. Gregorja Golobiča, Zorana Jankoviča itd.). Zveni romantično, a resnica je najbrž bolj trpka.

Robert Golob se je zelo dobro znašel v slovenski družbi, lačni socialističnih enovrstičnic, in ob nekritičnih medijih je postal tako mogočen, da ga tisti strici, ki so ga ustvarili, ne morejo več krotiti, saj tudi njim grozi, da jih bo zamenjal, ker jih pač več ne potrebuje. Zdaj pa “imperij” očitno vrača udarec, saj so ugotovili, da se je Golob, po domače, “strgal z verige”.

Do zdaj so gledali stran
Pop TV je gledal stran, ko je Golob brutalno kadriral po državnih podsistemih in državnem gospodarstvu. Vedeli so tudi za menjave na vrhu policije, SOVE, NPU, SDH, DUBT … O kadriranju Golobove vlade so vedno poročali, kot da pri nas vlada ameriški sistem, kjer vsaka administracija s sabo skupaj s predsednikom pripelje skoraj celotno državno-upravno mašinerijo, ki se povsem spremeni z vsakim mandatom. Za razliko od obravnavanja Janševe vlade, kjer je vsaka kadrovska menjava direktorjev institucij pomenila rušenje temeljev pravne države.

Točka preloma
Zdaj pa je nekaj preskočilo. In gotovo ne razkritja Tatjane Bobnar – ta je le razkrila, da se dogaja to, kar so že de facto vedeli v sporočilih za javnost. Vlada brutalno kadrira in državno upravo ter državno gospodarstvo povsem zapolnjuje s sebi zvestimi kadri. Najbrž gre za popotresni sunek prejšnjih Golobovih izjav. V svoji ihti se je spravil na svete krave večne revolucije, ki se jih ne dotika – ko je Milan Kučan predlagal Natašo Pirc Musar za predsednico namesto Marte Kos, je šel Golob s svojimi izjavami v neposreden spopad z zadnjim predsednikom Centralnega komiteja Zveze komunistov. Vsakemu novemu obrazu na levi doslej je bilo jasno, da se na Kučana ne spravlja. Golob pa je presodil, da je dovolj močan, da ga nadomesti.

Drago Kos (Foto: STA)

Imperij vrača udarec
Po reakciji Marte Kos, njegove nesojene kandidatke za predsednice, je bilo jasno, da ji je bilo sila neprijetno, ko je Golob retorično napadal Kučana, češ, “da tudi on ustreli kakšnega kozla” [s tem da ni podprl kandidature Kosove]. Takrat je bilo kariere Kosove, ki je drugače v vseh pogledih Kučanova lojalistka, v Gibanju Svoboda nepreklicno konec, hkrati pa ljubezenskega razmerja med starimi silami slovenske komunistične kontinuitete in Golobom.

Potrebovali so le pravi trenutek, da udarijo. “Kosov klan” na Pop TV dobro razume, kaj pomeni signal, da Marta Kos zapušča stranko in je na strani Tatjane Bobnar. Kosova ni svetnica, prav tako ne Bobnarjeva, ki prej pol leta ni nasprotovala kadrovskim čistkam. Ne pozabimo, da največjo komercialno televizijo uredniško prek Tjaše Slokar Kos (žene Draga Kosa) obvladuje mogočna Kosova dinastija, ki je bolj povezana s starimi tranzicijskimi silami kot z novim brutalnim kavbojem, ki želi prevzeti mesto.

Milan Kučan (Foto: STA)

Kateri volk je pravi?
Videti je, kot da gre za medijski poskus obvladovanja predsednika vlade Roberta Goloba, ki je – tudi zaradi podpore starih sil in večinskih medijev – povsem izgubil kontrolo nad sabo in pijan od volilnih zmag razmišlja, da je on sam edini razlog, da mu je to uspelo. Del te ofenzive je gotovo izjava dneva Milana Kučana za Mladino, kjer je pomenljivo povedal, da “v diktaturi volk izbere, katero ovco bo pojedel. V demokraciji pa ovce izberejo, kateri volk jih bo pojedel.” Kot da bi želel nekdanji predsednik republike povedati, da je on tisti volk, ki ga morajo izbrati ovce, ne pa mladič, ki bi rad bil novi alfa samec tropa.

Andrej Žitnik