[Video] Snežič: Citirali so kvazi novinarje, servirali so trditve in ne vprašanj

Ddr. Rok Snežič v oddaji Tema dneva. (Foto: Nova24TV)

Preiskovalna komisija, ki ugotavlja domnevno pranje denarja v NKBM-ju in domnevno nezakonito financiranje stranke SDS, je zaslišala davčnega svetovalca dr. Roka Snežiča in njegovo soprogo Klavdijo Snežič, ki pa na vprašanja nista želela odgovarjati. Klavdija Snežič se je med zaslišanjem v spremstvu pooblaščenca v vseh odgovorih sklicevala na 10. člen zakona o parlamentarni preiskavi, ki pričam omogoča, da odklonijo odgovor na posamezna vprašanja, če je verjetno, da bi s tem spravili sebe ali pa svojega bližnjega sorodnika v hudo sramoto, znatno gmotno škodo ali kazenski pregon. V nadaljevanju seje pa je pred komisijo stopil še njen mož. Snežič je za Nova24TV pojasnil, kako to, da je na preiskovalno komisijo prišel oblečen v majico z motivom poslanca Mihe Kordiša in kako mu na preiskovalni komisiji niso postavljali vprašanj, ampak mu navajali trditve. Pri tem pa so se, kot pravi, v glavnem sklicevali na trditve skritih prič.

Na vprašanje, čemu se je udeležil preiskovalne komisije z majico in masko z motivom poslanca Mihe Kordiša, je dr. Rok Snežič pojasnil, da je poslanec Levice Kordiš že zadnje leto do dve obseden z njim. “Vsako besedo, ki jo dobi v parlamentu, sem tema jaz. Pred pol leta je na nezakonitem protestu v Ljubljani nosil transparent z mojo sliko in vulgarnim napisom: ‘Rok Snežič pofu*aj me’. Mislim, da ko en poslanec nosi transparent s takšnim napisom in z mojo sliko, mu moram vsaj malo pozornosti vrniti s tem, da oblečem majico z njegovo sliko, kako mrtvo pijan oziroma v drugem stanju leži na tleh, popisan po obrazu z banano v rokah.”

Citirani so bili članki portala Necenzurirano
Ker je Snežič v odgovoru na vprašanje večkrat ponovil odgovor “ne spomnim se”, kot smo denimo lahko slišali tudi v primeru preteklega zaslišanja družine Janković, je Snežič pojasnil, da je bila vendarle razlika. “Janković mlajši je odgovarjal eno in isto. Sam pa sem tudi argumentiral na različna vprašanja Janiju Möderndorferju. Ko mi je zastavljal vprašanja, sem ga pozival, da naj mi predloži dokaze, ki so v povezavi z vprašanjem, naj torej predloži listinsko dokumentacijo. Tega seveda ni imel pri sebi in se je skliceval na skrite priče.” Snežič je zatrdil, da je citiral parkrat cele članke portala Necenzurirano treh kvazi novinarjev. Kot pravi ga je tudi na to opozoril, pa je ostal brez besed. “Tako, da sem večinoma argumentiral svoje odgovore. Na vprašanja, ki so bila postavljena provokativno, sem uporabil odgovora A ali B (ne spomnim se ali v skladu z 10. členom nisem dolžen odgovarjati). Möderndorfer je večkrat uporabljal trditvene stavke v smislu: Vi ste poslovni sodelavec Dijane Đuđić. Vi ste gradili ene piramide. To niso vprašanja, to so trditve.” Pravi, da ga je na to opozoril, in sicer “da se kot medicinski brat očitno ni dovolj naučil slovnice. Vprašanje namreč ni trditveni stavek”.

Na vprašanje, kaj je namen preiskovalne komisije o financiranju stranke SDS, je Snežič uvodoma pojasnil, da je bila ta komisija ustanovljena že leta 2019. “To verjetno pomeni, da je nastala na podlagi dogovora med Marjanom Šarcem in Möderndorferjem, ki je bil tudi predsednik komisije. Glede na to, da smo že leta 2022, lahko vidite, koliko davkoplačevalskega denarja je bilo zapravljenega za sejnine, za priče in njihove potne stroške. Mene kot podjetnika, ki nisem ne politik, ne javni funkcionar, sprašujejo o izvoru mojega premoženja in poslovanja.” Snežič je poudaril, da tega ne misli deliti z javnostjo, še manj pa s parlamentarno komisijo, da odgovarja, od kod mu denar, kaj počne, s čim se ukvarja. “Oni nimajo jurisdikcije nad menoj, da me takšne stvari sprašujejo.”

Ker jih je na preiskovalni komisiji zanimalo, kako sta se spoznala s premierjem Janezom Janšo, je na to Snežič odgovoril, da to ni nikakršna skrivnost. “To ni bilo po lastni volji, ampak naju je režim oziroma ljudje v režimu zaprli skupaj v isto sobo. Dejansko so ti ljudje, ki nama sedaj očitajo najino poznanstvo, naju spoznali. Ne vem, zakaj nama očitajo in se sprenevedajo, kako sva se spoznala, če so naju oni spoznali. To je spet retorično vprašanje za gospoda Möderndorferja.” 

Nisem poslovni partner Dijane Đuđić
Glede odnosa z Dijano Đuđić je Snežič uvodoma povedal, da gre za znano odvetnico iz Banje Luke. “Jaz svojih poslovnih in osebnih odnosov z različnimi ljudmi ne delim z javnostjo. Gospa je uspešna odvetnica, glede vprašanj, kako posluje, koliko ima denarja, pa sem parlamentarni komisiji predlagal, naj to sprašujejo njo, ne pa mene. Nisem namreč jaz njen odvetnik, kvečjemu bi bila lahko ona moja odvetnica. Sam sem namreč doktor prava, nisem pa odvetnik.” Ona je torej po besedah Snežiča pravi naslov za vprašanja, ki zadevajo njo, ni namreč on njen poslovni partner. Iz tega razloga pravi, da je komisijo tudi pozval, da naj mi predložijo eno pogodbo, na podlagi katere naj bi bil on poslovni partner Đuđićeve. “Pa je Möderndorfer spet povedal, ne ne, to je spet skrita priča povedala. Glede vsega, za kar sem ga pozval naj mi da tudi materialni dokaz, je on vedno rekel, da je to rekla skrita priča,” je bil kritičen Snežič.

Foto: Nova24TV

Na začetku, ko je bila zaslišana Snežičeva žena, je bilo mogoče slišali neke vrste grožnje poslanca Marka Bandellija, da bi jo lahko sankcionirali, če ne bo odgovarjala. Snežič je bil zaradi tega precej razburjen, želeli se je soočiti z njim. “Takoj, ko sem prišel v dvorano sem zahteval in večkrat pozval, naj se Bandelli vrne in obračuna z mano. Groziti ženski s kazenskimi ovadbami je izpod pasu,” je zatrdil Snežič in dodal, da se je ta očitno prestrašil in si ni upal priti. Na vprašanje, če misli, da ga bo končno poročilo preiskovalne komisije omadeževalo je dejal naslednje: “Težko, da bi mene omadeževal medicinski brat, ker bi mu bolj svetoval da gre v času epidemije pomagati v bolnico ljudi cepiti in tako dalje, kot pa da razglablja o mojih poslih in poslovanju, ker mislim, da s svojim znanjem ne doseže mojega poslovanja in načina dela.”

Nina Žoher