[Video] Politično sodišče oprostilo nasprotnika politike Janeza Janše in njegova sinova

Izjava Jankovic

Okrožno sodišče v Ljubljani je župana MOL Zorana Jankovića in njuna sinova Damjana in Jureta oprostilo obtožb glede domnevne zatajitve obveznosti finančne narave, in sicer v povezavi s prodajo delnic podjetja Mercator. Zakaj vidni obraz tranzicijske levice in tovarišijskega kapitalizma, ki je že večkrat prišel v navzkriž s pravosodjem, nikoli ni bil tudi obsojen, je pojasnil v oddaji na hrvaški nacionalni televiziji – ker je nasprotnik politike Janeza Janše. To pa znova pod vprašaj postavlja apolitičnost, nepristranskost in neodvisnost slovenskih sodišč. 

Tožilka Blanka Žgajner, ki sicer vodi nekaj zadev, povezanih z županom Ljubljane Zoranom Jankovićem, je v svoji obtožnici podala mnenje, da je prišlo do izogiba plačila davka na dobiček od kapitala v zvezi s prodajo podjetja Mercator. Slednjega je sicer vodil vse do leta 2005. Ob tem je podala očitke, da v letu 2007 s strani Jankovića ni bila vložena napoved davka na dobičke od kapitala. S prodajo delnic 47 tisoč delnic naj bi sicer iztržil zaslužek v višini skoraj 689 tisoč evrov. Od tega pa bi moral plačati malce več kot 103 tisočake davčnih obveznosti.

Njegova sinova Jure in Damjan pa naj bi pri kaznivem dejanju sodelovala. Prav tako je tožilstvo podalo še trditev, da naj bi obtoženci v nekaterih poslih “rotirali” kar milijardo tolarjev, kar je okoli 4,17 milijona evrov izposojenega denarja. Ta je bil pri Factor banki najet s strani podjetja Electa Holding. Slednja pa naj bi izposojena finančna sredstva nakazala prav sedanjemu ljubljanskemu županu, on pa naj bi ga kot brezobrestno posojilo prenakazal podjetju Electa Inženiring. Slednje naj bi z Jankovićevim denarjem v sklopu dveh poslov odkupilo delnice podjetja Mercator.

Milijarda tolarjev naj bi bila potem ponovno rotirana na takšen način, da je bil denar nakazan kot posojilo brez obresti podjetju Electa Holding. Slednje naj bi zatem okrog 884 milijonov nekdanjih slovenskih tolarjev nemudoma nakazalo Jankoviću, kar naj bi bil del kupnine za podjetje Electo Inženiring, trenutni ljubljanski župan pa naj bi ta finančna sredstva ponovno nemudoma nakazal Electi Holding v smislu posojila. Slednje podjetje naj bi v treh nakazilih Factor banki povrnilo posojilo. V skladu z navedbami, ki jih je podalo tožilstvo, naj bi bile delnice pri podjetju Electa Inženiring “parkirane” vse do leta 2006, zatem pa je sledila prodaja Deutsche Bank v nemških rokah. Razsodba sodnice Mojce Kocjančič prihaja v naglici, saj se je sojenje odvilo novembra 2021. Sodnica Mojca Kocjančič je nekdanja žena vidnega politika LDS in nekdanjega ministra za pravosodje Aleša Zalarja.

Domen Mezeg