fbpx

[Video] Soočenje: Pirc Musarjeva igra na strategijo antijanšizma, Logar je deloval državniško in se izogibal napadom

Predsedniška kandidata Anže Logar in Nataša Pirc Musar (Foto: Printscreen RTVS)

“Težko sprejemam, da se znotraj politike neko kredibilnost poskuša dati samo gospodu Janši in njegovim sopotnikom pri obrambnem delu osamosvajanja Slovenije, premalo pozablja pa se, kako je politika mimo 10 dni vojne na čelu z gospodom Kučanom garala v političnem dialogu za samostojnost,” je v soočenju na javni RTVS poudarila predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar o svojem velikem podporniku Milanu Kučanu, kot da ne bi Kučan izjavil, da samostojna Slovenija ni bila nikoli njegova intimna opcija.

Izjava Nataše Pirc Musar je na družbenih omrežjih pričakovano sprožila ostre odzive. Milan Kučan je bil namreč tisti, ki je samostojni Sloveniji vseskozi nasprotoval. Kot predsednik Komiteja zveze komunistov je na tajnem sestanku slovenske Udbe in milice v Tacnu, 15. aprila 1988, osamosvojitvene težnje obsodil, češ da v njih ni zaslediti socializma in jugoslovanske ideje. Kučan je na tem sestanku izrekel tudi, da mi politične kulture pravzaprav nimamo in, če te fašistoidne namere, ki se kažejo skozi pisanje in skozi topotanje na javnih tribunah v Cankarjevem centru, ne bomo obrzdali, se lahko zgodi, kar se je zgodilo v Nemčiji. Janez Janša pa je, poleg predsednika vlade Lojzeta Peterleta, kot takratni obrambni minister predstavljal ključno osebo, ki je skrbela za obrambo Slovenije. Kot kaže je Pirc Musar konkretno prespala dejstva okrog vojne za Slovenijo in osamosvajanja.

Logar poudaril svoje politične izkušnje in obljubil, da bo deloval povezovalno
Pirc Musarjeva in Anže Logar sta se v četrtek prvič soočila pred drugim krogom predsedniških volitev. Spregovorila sta okrog vojne v Ukrajini, prihodnosti, ki jo ta prinaša, poleg tega pa sta se dotaknila še drugih aktualnih tem. Na samem začetku sta spregovorila o tem, kdo bi bil boljši v vlogi predsednika države. Pirc Musarjeva je zatrdila, da so tukaj pomembne vrednote. Kot pravi, si želi poenotiti politiko pri projektih, ki presegajo en sam mandat, pomembne so ji različne oblike varnosti, želi pa biti ambasadorka zelenih tehnologij in trajnostnega razvoja. Po besedah Logarja bodo volivci tisti, ki bodo odločali o tem, kdo od njiju je boljša izbira. Poudaril je, da želi delovati čim bolj povezovalno in prisluhniti vsem z različnimi stališči. Ob tem je izpostavil, da se predsednik države ne ukvarja z dnevnopolitičnimi temami, ampak s strateškimi problemi. Prepričan je, da ima dobre politične izkušnje, saj se politične obrti uči že kar 23 let. Kot predsednik države bi se tako lahko nemudoma zakopal v delo. Ker je deloval v mednarodni skupnosti, pravi, da bo naredil vse, da bo tudi Slovenija poleg, ko se bo odločalo o pomembnih vprašanjih prihodnosti. Kot zunanji minister in tudi prek drugih mednarodnih funkcij si je namreč Logar ustvaril precejšnjo telefonsko knjižico državnikov in ministrov, ki lahko Sloveniji pomagajo.

Foto: Printscreen RTVS

Pirc Musarjeva je poudarila, da ima tudi sama mednarodne izkušnje, saj je bila v evropski delegaciji, ki je odšla v ZDA po razkritjih Edwarda Snowdna, bila pa je strokovnjakinja za človekove pravice v Svetu Evrope. Ker Pirc Musarjeva ni vedela, kako bi ob takšnem naboru izkušenj, ki si jih je nabral Logar, vodo speljala na svoj mlin, je omenila, da je Logar strankarski človek, ker je doslej deloval v stranki SDS. Sama pravi, da je brez nahrbtnika, nikoli ni bila v nobeni stranki,  vpeta v dnevno politiko, “ki je Slovenijo razdeljevala“. “Skrivanje premoženja v davčnih oazah, bogatenje oligarhov, izčrpavanje podjetij, nepregledno lastninjenje nepremičnin, poslovanje prek davčnih oaz, izčrpavanje privatizacijskih skladov v Bosni in Hercegovini ter Črni gori, namerne likvidacije prevzetih podjetij, legitimacija premoženja s krajo ‘certifikatov’, odpuščanje zaposlenih,” so le nekatere vrednote, ki jih kritiki pripisujejo odvetnici tudi na podlagi njenega družinskega zaledja in podpore, ki jo le-ta uživa. Ker je v preteklosti zasedla kar nekaj javnih funkcij in pomembnih položajev, nato pa se je izkazalo, da jih ni vodila skladno z zaupano ji nalogo, je kar težko trditi, da je povsem brez nahrbtnika, čeprav sama vseskozi trdi, da glede poslovanja svojega moža ne ve ničesar.

Ker je znano, da so dobri odnosi z državami po svetu naravnost cveteli, ko je mesto zunanjega ministra vodil Logar, je Pirc Musarjeva na to pripomnila, da naj bi ta Slovenijo preveč odmikal od jedrnih držav in jo bližal Višegrajski skupini. To pa niso njene vrednote, pravi. “Slovenija mora biti v jedrni Evropi, med državami, ki verjamejo v človekove pravice, solidarnost in ustavne vrednote.” Logar Pirc Musarjevi ni ostal dolžan in je poudaril, da sam predstavlja največjega zagovornika združene Evropske unije in Slovenije v njenem jedru. “Govoriti, da bi se radi priključili jedru, je pomanjševanje Slovenije, saj tam že smo,” je poudaril in ob tem spomnil, da se v času njegovega mandata ni oddaljevalo od jedra ali se priključevalo kakšni drugi neformalni skupnosti. Slovenija je po besedah Logarja krepila srednjeevropsko vez, mediteransko vez, krepila strateška partnerstva s Francijo, Nemčijo, Italijo. Ob tem pa je še povedal, da se je z madžarskim zunanjim ministrom srečal bistveno manjkrat kot pa z italijanskim, avstrijskim ali francoskim.

Foto: Printscreen RTVS

“Čakajo nas res težki časi, pred nami je polno izzivov, kjer bo mednarodna vez in povezanost Slovenije z mednarodnim okoljem ključna. Ko je Rusija napadla Ukrajino, je bila moja prva misel, da bo težava s plinom. Zato je bila potem moja prva pot že v marcu odhod z delegacijo v Alžirijo, kjer smo se srečali z zunanjim ministrom, predsednikom, kjer smo se dogovorili, da se 40 odstotkov dobav plina ‘naredi’ tudi s Slovenijo,” je v zvezi z vojno v Ukrajini povedal Logar in dodal, da je nujno poskrbeti za diverzifikacijo virov energije.  Po mnenju Pirc Musarjeve je Golobova vlada hitro reagirala z draginjskim dodatkom za najrevnejše, prepočasi pa je reagirala s pomočjo gospodarstvu. Logar se je strinjal s protikandidatko, da je vlada glede pomoči gospodarstva prepočasna. “Slišimo predsednika gospodarske zbornice, tudi obrtnikov, da so te meje, kriteriji za pridobitev pomoči naravnani ne najbolj optimalno. Tu pričakujem od vlade posluh za obrtnike, ravno zato, da bo ta instrument namenjen temu, da bo gospodarstvo preživelo,” je poudaril in ob tem spomnil na primer Nemčije, ki je praktično v trenutku sprejela paket 200 milijard pomoči.

Pirc Musarjevi bolj kot izjava Goloba, problematična izjava Janše!?
Predsednik stranke Gibanje Svoboda in premier Robert Golob je po izidu prvega kroga predsedniških volitev dejal: “Zagotovo ne bomo dovolili, da se kandidat SDS-a zavihti v predsedniško palačo. To bi bilo nekaj, kar bi Slovenijo vrnilo v mračne čase zadnjih dveh let in tega si zagotovo nihče ne želi.” Predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša pa je povedal: “Če bo to spopad dvojih vrednot, bodo na eni strani vrednote slovenske osamosvojitve in ustavnosti, na drugi pa vrednote davčnih oaz.” Glede Golobove izjave je Pirc Musarjeva dejala, da sama zagotovo ne bi uporabila takšnega besednjaka, ker se ji zdi preagresiven. Čeprav je tukaj več kot očitno, da je Golobova izjava izjemno problematična, saj spominja na pretekle čase, kjer ni bilo mesta za demokracijo in spoštovanje človekovih pravic, Pirc Musarjevo bolj skrbi izjava Janše. “Kadar koli se oglasi, iz njega vejejo jeza, sovraštvo in cinizem,” je še dodala. Morda bi si morala še enkrat prebrati, kaj je izjavil Golob in nekoliko premisliti. Logar je v zvezi s tem izpostavil, da se bo zavzel za to, da se politika usede skupaj in se zaveže k strpnemu dialogu. Kot je dejal, je v besedah Goloba zaznal nekaj nestrpnosti, a to po njegovih besedah ne bo ovira za sodelovanje po drugem krogu predsedniških volitev. Obljubil je, da iz njegovih izjav nikoli ne bosta vela cinizem in ostrina, ampak vedno tisto, kar povezuje.

Foto: Printscreen RTVS

Na spominski slovesnosti na Svetem Urhu pri Ljubljani je ljubljanski župan Zoran Janković presegel vse meje dobrega okusa, saj je povedal naslednje: “Gospod Logar je oseba, ki se poskuša prikazati, kot da včeraj ni bil član SDS-a, to je stranka, ki prinaša trpljenje v to domovino, ki uničuje javne medije in dokazuje pravico s solzivcem in vodnimi topovi.” Pirc Musarjeva je glede Jankovićevih besed dejala, da sama ne bi tako goreče in s temi besedami povedala te vsebine, a je po njeno vsebina  vendarle povedna. “Večkrat sem sama podobno razlagala, da je bila vladavina gospoda Janeza Janše zadnji dve leti nekaj, kar je povzročilo hud zdrs v demokraciji, padec vladavine prava, napad na medije itd.”, je dejala in okrcala Logarja okrog stališč, ki jih izraža, in njegovega delovanja v stranki SDS. Na to je Logar pripomnil, da so njegova stališča kristalno jasna. “Zavzemam se za dialog. Mislim, da bolj jasne opredelitve mojih stališč ne more biti, s svojimi dejanji to tudi dokazujem, da za besedami stojijo konkretna dejanja z moje strani.” Logar je povedal, da ni bilo prvič, da si je Janković dovolil kaj takega. Ko je bila komemoracija pri spomeniku na Žalah, je bilo namreč enako. Povedal je, da je tedaj do njega prišel gospod, ki je bil nekdaj partijski šef neke celice v Ljubljani, in mu povedal, da to ne spada na komemoracijo in obeležitev takšnih dogodkov. “Če ljudje iz tistega miljeja tako razmišljajo, mislim, da tudi širša množica enako misli,” je ob tem poudaril Logar.

“O tem naj presodi stroka, kako in na kakšen način naj obeležimo osamosvojitveno vojno. Gre za to, da je meni kot državljanki popolnoma vseeno, ali imamo samostojen Muzej osamosvojitve ali pa je to del Muzeja novejše zgodovine Slovenije,” je povedala Musarjeva v zvezi z namero vlade, da se Muzej osamosvojitve pripoji Muzeju novejše zgodovine. Logar je povedal, da si želi vzdušja, ki vlada na začetku rokometne ali košarkarske tekme, ko desettisočglava množica vstane, razprostre slovenske zastave in zapoje himno. “Takšnega občutka si želim, ko bomo govorili o naši državnosti. Zame je osamosvojitvena vojna nekaj najbolj svetega, mi smo dobili svojo državo,” je poudaril in dodal, da ceni vsakega in vse, ki so prispevali k osamosvojitvi. Po besedah Logarja smo verjetno ena redkih držav, kjer se sprašujemo, ali bomo posebej poudarili in postavili spomenik svoji državi. Logar meni, da ima predsednik Borut Pahor prav, ko je pri Golobovi vladi “izrazil zadržke, da se ukine ta muzej oz. da se pripoji k drugemu muzeju.”

Logar je deloval državniško
Politični analitik dr. Bernard Nežmah je glede Pirc Musarjeve povedal, da očitno igra na strategijo antijanšizma. “Svojega nasprotnika ne vzame takšnega, kakršen je. On je deloval državniško, se je izogibal napadom. Ona pa je pravzaprav ves čas iskala, kje bi mu lahko kaj očitala v smislu povezave z SDS. Dilema na teh volitvah bo zelo enostavna: bo antijanšizem lahko ključ za zmago leve? To je ta hip še nejasno.” Analitik dr. Gorazd Kovačič je povedal, da oba kandidata poudarjata povezovanje, izogibanje sovražnemu govoru. Logar se po njegovih besedah dobro distancira od stranke, katere funkcionar je, protikandidatka pa skuša igrati na to karto, češ Logar je enako SDS. Kovačič pravi, da je pričakoval, da bo Pirc Musarjeva še bolj artikulirala kritiko prejšnje vlade, pa je po njegovo precej zadržana. “Ali bo to zadoščalo za mobilizacijo levih liberalnih volivcev, bomo videli. Mobilizacija desnih volivcev ni vprašljiva,” meni.

Po Nežmahovih besedah bo imel na teh volitvah velik vpliv sam značaj kampanje. “Sam način, kako se je Logar artikuliral. Če se dobro spomnimo, je štartal kot outsider proti dvema kandidatkama, ki sta kazali, da lahko gladko zmagata. Ne bi rekel, da Logar igra. On direktno pove, da se tudi z Janšo ne strinja.” Tudi iz preteklosti se ga težko spomni kot kakšnega jastreba. “Tisto, kar zna biti faktor, je, da gospa Pirc Musarjeva ne pretirava z antijanšizmom,” je poudaril in v zvezi z Jankovićevo potezo komentiral, da se na žalnih svečanostih ne govori, koga boš volil. “Pirc Musarjeva je rekla, da ne bi isto rekla, a je potem ponovila vse besede, s  čimer se strinja z Jankovićem, a da tega ne bi izrekla. Skratka, ni postavila pod vprašaj, da to ni kraj, kjer se greš kampanjo.” Po besedah Nežmaha je vprašanje, kako taki radikalizmi delujejo na širšo publiko.

Foto: Printscreen RTVS

Prtljažnik Pirc Musarjeve lahko odvrne del levih volivcev, da bi šli volit
Kovačič je v zvezi z aferami okrog Pirc Musarjeve povedal, da te niso nove, saj je že dolgo znano, s kom je poročena in kakšen je poslovni model Musarja. “Mislim, da ta prtljažnik, ki ga ima, lahko odvrne en del levih volivcev (ne govorim o liberalnih ampak levičarskih), da bi šli sploh volit. Na drugi strani ima Logar zelo profesionalno pripravljeno kampanjo. V drugem krogu je vklopil tudi čustveno dimenzijo. On na neki način imitira Boruta Pahorja, a šarmantnih Pahorjevih nasmeškov se ne da zlahka posnemati,” je poudaril in dodal, da je do drugega kroga volitev še kar nekaj časa in se lahko še marsikaj zgodi. Pirc Musarjevi po besedah Nežmaha očitajo grozilna pisma sindikalistom in podobno. “Vprašanje je, kakšen vpliv bodo imele te geste, ki jih je počela, ni bila namreč odvetnica samo preslišanih, ampak odvetnica močnih. To še ni povsem jasno.” 

Logar po besedah Kovačiča ne more poseči v sredino. “Pri njem bo bolj vprašanje, kolikšna bo abstinenca levih in liberalnih volivcev. Če bo štab Pirc Musarjeve uspel spomniti ljudi na vse tisto, do česar so bili kritični v zadnjih dveh letih Janševe vlade, potem mislim, da Logar nima možnosti.” Nežmah pravi, da je vprašanje sedanjost ali preteklost. “Ali se ukvarjamo s sedanjimi problemi ali s temi izpred let?”

Sara Kovač