[Video] Marginalni spletni portal Pod črto prejema davkoplačevalski denar za satanizacijo drugače mislečih

Datum:

Pozornost našega spletnega portala je pritegnil t.i. neodvisni raziskovalni portal Pod črto, za katerega smo ugotovili, da ga financira Sorosova organizacija Open Society. V svoji trilogiji člankov so predstavili delovanje t.i. “Janševih” medijev v preteklosti. Veliko prostora pa so namenili ustanovitvi in delovanju našega portala. Očitali so nam, da delujemo v rokah madžarskih lastnikov, ki so povezani s stranko Fidesz in madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom. “Problem je demonizacija in satanizacija drugače mislečih. Karkoli naredimo, karkoli napišemo, je avtomatično slabo. Satan ne more delati dobro, lahko samo dela slabo,” se je na neutemeljene očitke odzval odgovorni urednik tednika Demokracija, Jože Biščak. “To ni raziskovalno novinarstvo. Jaz medijev ne sodim po tem, kdo je njihov lastnik,” pa njihovo agendo ocenjuje analitik Mitja Iršič in dodaja, da mora medij zmagati predvsem zaradi svoje vsebine.

Spletni portal Pod črto obstaja od leta 2014. Ekipo sestavljajo Anže Voh Boštic, Taja Topolovec, Rok Grča in Lenart J. Kučić. V času svojega delovanja so iz javnih finančnih sredstev od leta 2014 po podatkih Erarja zaslužili 112.057,80 evrov. Zelo dobro za spletni portal, ki ga mesečno obišče slabih 12 tisoč obiskovalcev. Mimogrede, portal, ki ga ravnokar prebirate, dnevno obišče med 50 in 60 tisoč bralcev.

Njihov glavni vir financiranja predstavlja predvsem vsakoletna donacija ministrstva za kulturo. V letih 2018 in 2019 so na razpisu dobili malce več kot 28 tisoč evrov. Nova24TV niti evra. Tudi njihovo raziskovanje se je izkazalo za nepopolno, saj niso vedeli pravilno navesti, kdo je dejanski direktor in glavni urednik našega medija. V trilogiji člankov pa se je zraven našega medija znašel še tednik Demokracija. Njen glavni in odgovorni urednik je Jože Biščak.

Tudi oni niso neodvisni – financira jih Sorosova Open Society
Zgodba je še veliko bolj zanimiva, ko raziščemo, kdo je njihove projekte financiral v preteklosti. To je znana mednarodna organizacija Georga Sorosa, Open Society Fund. Kot je navedeno na njihovi spletni strani, so od fundacije Open Society prejeli podporo za projekt Building up sustainable media model, ki je trajal od aprila 2017 do septembra 2019, v letu 2017 prejeli 38.629,00 dolarjev za obdobje od aprila 2017 do aprila 2018. V letu 2018 pa so prejeli prav tako 38.629,00 dolarjev za obdobje od aprila 2018 do septembra 2019.

Dejanje portala Pod črto ni ničesar novega, kar ne bi v preteklosti pisali preostali slovenski dominantni mediji glede našega medija in povezanost z madžarskim kapitalom. Glavno vprašanje je, ali je naš medij kriv, da si je poiskal zasebnega investitorja, ki vidi v delovanju našega medija svojo priložnost za zaslužek? Živimo v letu 2019, v času tržnega gospodarstva, kjer o uspešnosti posameznika odloča prosti trg.

Spletni portal Podčrto se je lotil raziskovanja našega medija, tednika Demokracije (Foto: Nova24TV)
Spletni portal Podčrto se je lotil raziskovanja našega medija, tednika Demokracije (Foto: Nova24TV)

Desni mediji žrtve demonizacije in satanizacije drugače mislečih
Jože Biščak je v oddaji Kdo vam laže odlično ponazoril situacijo, v kateri se nahajata Demokracija in Nova24TV. Raziskava t.i. šokantnih odkritij je potrdila le tezo, da se desni mediji znajdejo v krempljih demonizacije njihove vsebine. Ne glede na delo, bo njihovo delo vedno prikazano v dominantnih medijev kot satansko, nekaj slabega. “Problem je demonizacija in satanizacija drugače mislečih. V tem primeru, “aha,”… Gre za krog Fidesza in Orbana. Avtomatično je slabo, to je tipična značilnost kulturnega marksizma. Šli so se kulturno vojno. Od vseh teh vrednot, ki se skušajo spremenit ali uničit, so vendarle ohranil paradoksalno religijo. Religijo v tem smislu, nebesa in pekel. V nebesih je Bog, v peklu Satan. Bog dela vedno dobro, ne more delati slabo. Satan ne more dela dobro, ker dela vedno slabo.Vse to so personizirali na Zemljo. Imamo sodobne Satane, kot so Trump, Orban, v Sloveniji Janez Janša, Demokracija, Nova, tudi ti Mitja (Mitja Iršič opomba), pa jaz sem Satan. Karkoli naredimo, karkoli napišemo, je avtomatično slabo. Satan ne more delati dobro, lahko samo dela slabo.”

George Soros je ustanovitelj Open Society Fund. V letih 2017 in 2018 je financiral projekte portala Podčrto v skupni vrednosti 77,258 evrov. (Foto: EPA)
George Soros je ustanovitelj Open Society Fund. V letih 2017 in 2018 je financiral projekte portala Podčrto v skupni vrednosti 77,258 evrov. Je glavni politični, finančni in gospodarski nasprotnik madžarskega premiera Viktorja Orbana. (Foto: EPA)

Tudi Demokracija dokazuje svojo vrednost na trgu
V njihovih zapisih se je znašel tudi tednik Demokracija, kateri se očita, da je strankarski medij. “Povedal bi naslednje. Demokracija bila strankarski medij, bi ta medij neposredno financirala stranka. Neposredno izdajala in bi ga brezplačno delila bodisi svojim članom. Demokracija to ni. Če ti hočeš Demokracijo, jo moreš kupiti. To pomeni, da moreš seči v svoj žep in moraš plačati s svojim denarjem, če želiš brati demokracijo. Demokracija je na trgu. Odvisna je od bralcev. Odvisna je od tega, koliko naročnikov imamo, koliko kupcev kupi v prosti prodaji,” se je na raziskavo spletnega portala Podčrto odzval odgovorni urednik Demokracije Jože Biščak.

Pod črto – medij, ki obstaja, a nihče ne ve, zakaj
V njihov iskreni namen raziskovanje je podvomil tudi kolumnist Mitja Iršič. Skozi samostojno delovanje Slovenije je bila družbena levica veliko bolj uspešna, zato ji je uspelo definirati, da je njihova resnica edina resnična, ostali pogledi pa so lažnivi. “Gre za obskuren medij, za njega sem slišal pred nekaj meseci. Drugače pa bi rekel, da je to eden izmed tistih skrivnostnih medijev. Obstaja, pa ne vemo, zakaj obstaja. Eno tako epizodo raziskovalnega novinarstva rabiš kar nekaj sredstev. Tile ljudje ne delajo zastonj. Ne vemo, ali gre za njihov osnovni poklic ali se ukvarjajo še s čim drugim. To je ena izmed tistih domačih strani, kot je OŠTRO. Vemo od koga se financira, da je v ozadju globoka država. Res pa je, ne bom govoril o indicih. Mislim, da je levica dobila kulturno vojno, zato smo danes tovarni sovraštva, zato je demokracija strankarski medij. Žal je to prevzeto stanje v Sloveniji.”

Portal Podčrto je dobil od leta 2014 pa do 2019 112.057,80 EUR. Odličen znesek za 12 tisoč obiskovalcev spletne strani na mesec. (Foto: ERAR)
Portal Pod črto je dobil od leta 2014 pa do 2019 112.057,80 evrov. Odličen znesek za 12 tisoč obiskovalcev spletne strani na mesec. (Foto: ERAR)

Zakaj tuji medij ne bi vlagal v Slovenijo?
Avtorji spletnega medija Pod črto so namenili velik del svojega raziskovanja madžarskemu lastništvu medijev po Balkanu. Njihova edina točka povezovanja vse skupaj je bila, zakaj bi Madžari vložili svoj kapital v politični medij. Po mnenju Mitje Iršiča je Slovenija specifična država, kjer so dogodki povezani s politiko zelo brani in zanimajo velik krog bralcev. “Politični medij doseže ozko število gledalcev in bralcev, da zaradi tega ne bo nobenega profita. Madžarski poslovneži vložili v založbo Obzorja, to zdaj pomeni, ker so ti poslovneži povezani z stranko Fidesz, da je stranka Fidesz povezana s SDS, to verjetno so neke povezave, niso pa predstavljene. Neki indici na indice. Druga predpostavka na kateri temelji članek je, da tuji medij ne bo vlagal v Slovenijo. Slovenija je posebna država. V Sloveniji, če se ne pogovarjamo o bombah ali ekipnih športih ali kakšni naravni katastrofi, se pogovarjamo o politiki. Politika je naš šport. Mislim, da je investicija v politični medij lahko donosna. Vsaj v Sloveniji,” zaključuje analitik Iršič.

Desni mediji v podobni situaciji kot v Združenih državah Amerike Fox News in Breitbart; Iršič v obdobju dveh ali treh volitev napoveduje spremembo političnega mišljenja
Mitja Iršič se dotakne tudi nekih indicev s katerimi bi avtorji potrdili svojo teorijo. Enako so naredili v tem primeru, ko so povezali skupno delovanje Fidesza madžarskega premierja Viktora Orbana in predsednika največje parlamentarne stranke SDS, Janeza Janšo. “To so strankarski mediji, sedaj pa bomo raziskovali. Rezultatski mediji, rezultatsko novinarstvo. Meni velikokrat liberalci povedo, zakaj pišeš za Demokracijo, zakaj pišeš za Novo24TV. To je tovarna sovraštva. Grdo pišejo o migrantih. Berete gospodarske članke na Novi24 ali Demokraciji? Članki so na vašem nivoju. Borijo se za privatizacijo, liberalizacijo trga.

Mitja Iršič, Jože Biščak in Boris Tomašičem.(Foto: Nova24TV)
Mitja Iršič, Jože Biščak in Boris Tomašič. (Foto: Nova24TV)

Iršič poudarja, da so bili v takem položaju v ZDA medija Fox News in Breitbart označena s strani liberalnih dominantnih medijev kot dve tovarni sovraštva. Toda v Ameriki se niso vdali, v Ameriki so ljudje brali in so si sami ustvarili svoje mnenje. Razlika med Ameriko in Slovenijo je po mnenju Iršiča ta, da pri nas internet še ni prodrl na tak način kot v Ameriko. “V roku dveh treh volitev se bo to spremenilo. Doba starostnikov, ko berejo v kavarnah Delo, se približuje koncu,” še ocenjuje analitik.

Jože Biščak je slikovito ponazoril, kaj je dovoljeno pisati alternativnim medijem kot so Demokracija, Nova24TV ter še nekaj preostalih na eni strani ter dominantnimi mediji. “Ti portali, ki preverjajo dejstva, pač stojijo na stališču, da je dovoljeno pisati, način, kako se piše, kakor oni pravijo.

Naslovnica Demokracije sporna in rasistična, ker so kopirali vzorce dominantnih medijev
V oddaji so spregovorili tudi o težavah umestitve desnih medijev in podtikanja sumljivih raziskovalnih člankov. Urednik Biščak je razkrinkal dvoličnost dominantnih medijev na primeru ubitega temnopoltega fanta. “Ampak bom povedal dva primera, pravzaprav komična primera. Kaj se zgodi, če ti hočeš te silne neodvisne visoko profesionalne, visoko moralne in etične medije posnemat. V časih, ko pride do streljanja Združenih državah Amerike in beli policist ubije črnega civilista. Beli policist spet streljal in ubil črnega civilista. Jaz vprašam, a to je ta način, kako moraš biti politično korekten. Pride do obratne situacije. Črni temnopolti civilist strelja belega policista. Mi damo naslov “Temnopolti civilist streljal in ubil belega policista”. Čisto enak naslov, samo zamenjali smo. To pa je že narobe. Med streljanjem se ustvari vtis, da je v ZDA ubitih največ črncev. Jaz sem šel gledat statistiko. Po statistiki je ubitih več belcev kot temnopoltih. Ampak se je eden oglasil, to je res, vi operirate z nominalnimi številkami. Vi morali preračunati delež. Joj, a res? Saj imate najbrž prav, vendar sem zgledoval po vaši vrhunski raziskovalni novinarki Eugeniji Carl. Lani, ko smo mi imeli tisto naslovnico, ki je bila označena za rasistično. Se pravi, če jih ti hočeš posnemati in uporabiti njihovo metodologijo, tudi to ni prav, ker ta ni takšna, kot jo oni pričakujejo.”

Jože Biščak (Foto: Nova24TV)
Jože Biščak (Foto: Nova24TV)

Mitja Iršič kot eno glavnih kritik dominantnih medijev izpostavlja, da se več ukvarjajo z opozicijo kot s koalicijo. Vloga dominantnih medijev ter resnih medijskih napadov na pretekle slovenske vlade so se zgodile takrat, ko so se sile v ozadju odločile, da bodo zamenjali predsednika vlade. To se je lepo opazilo v zadnjih televizijskih intervjujev na POP TV in RTV SLO aktualnega predsednika vlade Marjana Šarca. “Prav vsi mediji so pričeli špekulirat, da se zdaj že nekaj pripravlja v ozadju. Ne znamo si predstavljati slovenske medije kot kritiko oblasti, razen ko je na oblasti desnica. Mediji po eni strani saj jih razumemo. Jaz mislim, da bi morala medijski prostor obratovat, če bi raziskoval oblast. Oblast je v Sloveniji in je centralizirana, levica je dosegla tako stopnjo centralizacije, v medijih, kot v vseh institucijah. Edini način je obratovanje, razen v primeru, ko v igro stopijo tuji medij,” ocenjuje.

Portal Pod črto igra vlogo dejavnika preverjanja resnice, enako vlogo pa igra medij Anuške Delič Oštro
Jože Biščak vlogo portala Pod črto omenil v besedni zvezi t.i. ‘factchekerjev’ oz. dejavnikov preverjanja dejstev. V slovenskem medijskem prostoru se je oblikovala skupina odločevalcev, kateri lahko odločajo o vsem. “Temu se reče factchekerji. Portali, ki preverjajo dejstva, so se razpasli po celem svetu. Vsak medij ima svoj portal. Vsak medij ima svojo spletno stran, kjer preverja dejstva. Res je, ta vlada bo financirala predvsem take portale, med katerimi portali, ki preverjajo dejstva. Preverjali bodo zgolj tisto, kar reče recimo desna politika ali pa vrednostno konzervativno usmerjeni ljudje. To počnejo že zdaj. Nekatere zadeve, kar reče levi politik, pa ne gredo preverit. “

Marjan Šarec je opozoril državna podjetja, če bodo še naprej oglaševale v alternativnih medijih. (Foto: STA)
Marjan Šarec je opozoril državna podjetja o oglaševanju v alternativnih medijih. (Foto: STA)

Blaž Zgaga in Milan Brglez  – oba lepa primera dvoličnosti dominantnih medijev
Jože Biščak pa je dvolično poročanje dominantnih medijev predstavil še na primeru evropskega poslanca Milana Brgleza in t.i. neodvisnega novinarja Blaža Zgage. “Tipičen primer je Milan Brglez. Evropska unija je imenovala svoje kandidate za komisarje. On je za hrvaško kandidatko mirno izjavil, da stopnja demokracije na Hrvaškem progresivno pada v zadnjih desetih letih. Greste pogledat indeks, ki preverja stopnjo demokracije v neki državi. Videli boste, da se je indeks demokracije na Hrvaškem zmanjšal za 0,47 odstotne točke. Potem pa greš gledat Slovenijo, kjer se je zmanjšal v desetih letih za 0,46 odstotne točke. Če demokracija progresivno pada zadnjih desetih letih, potem progresivno pada v Sloveniji. To pa še ni vse, ta indeks demokracije je najbolj padel takrat, ko je bil ta isti Milan Brglez predsednik DZ.

Blaž Zgaga (foto: STA)
Blaž Zgaga (foto: STA)

V primeru Blaže Zgage pa je izpostavil paniko dominantnih medijev in njihovo kršenje medijske svobode. “Drugi primer je Blaž Zgaga, ki je avtor tiste domišljijske trilogije o aferi z orožjem. On je zadnjič glede teh prispevkov na portalu Podčrto, kjer so demoniziral Demokracijo, Nova24TV, SDS in Janeza Janšo napisal v angleščini, da je obvestil širni svet, da so mediji najbolj nazadovali v letih 2004- 2008, ko je vlado vodil Janez Janša. Posledica tega je rovarjenje medijev proti Janševi vladi in da zaradi tega Delo danes propada in tako naprej.” Nato opozori, da je v razvidu indeksa medijske svobode, na katerega se sklicujejo dominantni mediji, očitno, da je bila Slovenijo medijsko najbolj svobodna v času Janševe vlade.

Mediji so pomembni, ne glede na to, kakšne ideje zagovarjajo
V 21. stoletju bi moral medijski trg v Sloveniji toliko odrasti, da dovoli argumentacijo različnih idej in nazorskih pogledov. V Sloveniji pa bi morali predvsem desni mediji molčati in sploh ne obstajati. Mitja Iršič je zato izpostavil hipotetični primer kot z Orbanom in navedel morebitno sodelovanje avstrijskih investitorjev, ker je avstrijski predsednik vlade Sebastian Kurz v isti evropski politični skupini kot Slovenska demokratska stranka. “Recimo, da je avstrijska založba v Sloveniji našla priložnost za kakšen politični medij in da je ta družba na nek način povezana s Sebastianom Kurzem. Kurz je predsednik ljudske stranke in hkrati iste evropske družine SDS, EPP, potem bomo že iz tega delali nekakšne zarote. To ni raziskovalno novinarstvo. Jaz medijev ne sodim po tem, kdo je lastnik. Meni je vseeno, če je Stojan Petrič lastnik Dela, če sta Hakl in Petan lastnika združenega Večera in Dnevnika, če je tajkun Odlazek lastnik Reporterja. Še vedno berem članke drugih kolumnistov, ki jih cenim. Jaz mislim, da mora medij zmagati na podlagi svoje vsebine, ne pa, kdo je lastnik,” zaključuje svoja razmišljanja Mitja Iršič.

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

Balerina donirala 50 dolarjev – grozi ji dvajset let ruske ječe!

Zaradi donacije petdesetih dolarjev so pred dnevi v Rusiji...

RTV podprla Milosavljevića, namesto da bi podprla svoje novinarje

RTV Slovenija se je v sporu Marka Milosavljevića in...

Sprejet migrantski dogovor med Italijo in Albanijo

Albanski parlament je odobril migracijski dogovor z Italijo, po...

Košarkarska zveza Slovenije pred tekmo prepovedala izraelske zastave

V nedeljo, 25. februarja, bo v okviru kvalifikacij za...