fbpx

[Video] Sramotna samohvala Šarca in finančnega ministra Bertonclja zaradi “rekordnih presežkov v proračunu”: Poniževanje upokojencev in občin se nadaljuje

Minister za finance Andrej Bertoncelj in predsednik vlade Marjan Šarec (Foto: STA)

Državni svet je brez glasu proti izglasoval veto na zakon o proračunu in usklajevanju pokojnin (ZIPRO). Glavni vzrok pa zavrnitev koalicijskih poslancev s pomočjo Slovenske nacionalne stranke in manjšinskima poslancema ne izglasovani amandma Slovenske demokratske stranke in Nove Slovenije povišanje povprečnin slovenskim občinam. S tem so slovenske občine izgubile 140 milijonov evrov, katere potrebujejo nujno zaradi višanja svojih stroškov in investicij. Veliko bolj smešno pa je usklajevanje pokojnin, ko so vsakemu upokojencu namenili povišanje svojih pokojnin za 2 evra. “Naj povejo, da so dvignili penzije za dva evra. Sram jih naj bo, da so dvignli za dva evra. To je sramota,” se je kritično na vladno potezo odzval bivši mariborski župan in državni svetnik Franc Kangler.

Vlada Marjana Šarca in njen minister za finance Andrej Bertoncelj so se v preteklih dneh velikokrat pohvalili, da ima Slovenija za prihodnje leto sprejet rekordnih 12 milijard sprejeti proračun. Ne glede na samohvalo vlade in napovedanim rekordnim presežkom v proračunu, so pozabili na delovanje lokalnega okolja in občin. Tako so na seji Državnega zbora zavrnili amandmaje SDS in Nsi, ki bi občinam omogočil dodatnih 140 milijonov evrov. Ob tem pa niso pozabili na poniževanje upokojencev, da jim bodo dvignili vsakemu za dva evra pokojnine, kar se zdi ob rekordni gospodarski rasti zelo žalostno.” Država se dela norca iz penzionista, ki je 40 let delal. Potem pa se nekdo zmisli, da jim dvignemo za evra. Pa to je sramota,” se je odzval državni svetnik Franc Kangler.

Vendar bo moral Državni zbor v ponedeljek še enkrat odločati o zakonu o izvrševanju proračuna ter usklajevanju pokojnin, saj je Državni svet na oba zakona izglasoval soglasno brez glasu proti veto. “Mi v Državnem svetu ravnamo odgovorno do slovenskih državljanov. Nekdanji župan ne sliši več občin. Obnaša se tako kot se obnaša do državljanov Republike Slovenije. To je za nas nedopustno in eden izmed razlogov več ta, da v zadnjem oz. letu dni kar je predsednik vlade niti praga Državnega sveta ni prestopil niti praga. Predvsem se ukvarja z problemi, ki jih ima z vardo na meji. Bolj pomembna je varda. Čez noč dobimo zakon kot pa slovenske občine, slovenski državljani,” je opisano situacijo zavrnitve obeh zakonov s soglasnim vetom povedal Franc Kangler.

V rekordnem proračunu 12 milijard evrov se ni našlo dodatnih 146 milijonov za slovenske občine
Glede na to, da imamo manjšinsko vlado, so še možne spremembe glasovanja obeh zakonov v Državnem zboru v prihodnjem tednu. Vendar je najpomembnejši politični akter in glavni adut Šarčeve vlade, predsednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič Plemeniti dejal za naš medij, da si ne bo premislil. Kakšna škoda se ustvarja za slovenske občine? “Do ponedeljka je še nekaj ur, tako da pričakujem, da bodo vsi poslanci in poslanke pristopili resno tej stvari, kako je pomembna lokalna skupnost.  V Slovenski demokratski stranki se zavedamo, da denar, ki ga država namenja občinam prenizek, premajhen. Dejstvo je, da država iz leta v leto občinam dodatne naloge in s tem povečujejo stroški. Jaz sem prepričan, večina občin boljši gospodar kot država in s tem manevrom, ki se je zgodil plenarni seji državnega zbora, ko je koalicija vložila nov amandma in z novim amandmajem znižala sredstva za občino. Dejansko se jemlje denar občankam in občanom posameznih občin. Sredstva so visoka. V celoti zadržana 146 milijonov evrov. Visoka za občine, za državo pa to ne bi smel previsok znesek”, je svoje razmišljanje o nesprejetju amandmaja povedal poslanec Slovenske demokratske stranke mag. Marko Pogačnik.

Ali bodo občine zaradi zavrnitve amandmaja glede višanje povprečnin občin lahko normalno delovale v prihodnjem letu? (Foto: Nova24tv)

Ali bodo občine zaradi zavrnitve amandmaja glede višanje povprečnin občin lahko normalno delovale v prihodnjem letu? (Foto: Nova24tv)

Finančni minister Bertoncelj zagrozil s odstopom v primeru sprejetja amandaja sds in nsi za višanje povprečnin občin na letni ravni za 140 milijonov evrov
Finančni minister Bertoncelj je zagrozil z odstopom v primeru, da se podpre omenjeni amandma SDS in Nsi glede povišanja povprečnin občinam za 140 milijonov na leto. “Vsak minister za finance, ki bi imel le toliko posluha čez noč bi rekel, bi sredstva prerazporedil. Minister za finance je rekel, da imamo najboljši proračun v Evropi. Dolgoročno to pomeni zaostanek razvoja Slovenije in zmanjšanje konkurenčnosti s drugimi evropskimi državami. Kratkoročno višje cene vrtcev, slabše ceste po občinah. Ne predstavljam na kakšen način bodo župani stroškovno vodili občine. Po drugi strani pa se mi zdi, da je pa največje zavajanje s tem, ko poskušajo nekateri predsedniki koalicijskih strank na poslance pritiskati s tem, da v primeru izglasovanega veto, da to pomeni konec vlade. Predsednik vlade ni vezal zaupnice na proračun. V vladi Mira Cerarja je tudi odstopil minister finance, s tem ne pomeni, da pade vlada,” je grožnjo finančnega ministra Bertonclja z odstopom komentiral Pogačnik.

Voditelj oddaje Luka Svetina, Marko Pogačnik in Franc Kangler (Foto: Nova24tv)

Voditelj oddaje Luka Svetina, Marko Pogačnik in Franc Kangler (Foto: Nova24tv)

Bivši župani čez noč menjali ploščo
Franc Kangler se čudi, kako so lahko bivši župani iz koalicijskih strank dovolili, da razen poslanca Desusa Povnarja ostali bivši koalicijski poslanci glasovali proti temu ukrepu. ” Žalostno je, da se pustijo poslanci voditi svojim liderjem. Mi imamo župana Bleda (opomba Bohinj). Na škodo Bleda izgubila denarja, ko je za glasoval. Bivši župan Bleda pri Alenki Bratušek. Se opravičujem, blizu je Bled in Bohinj. Potem imamo bivšega župana Sevnice ob Dravi. Gospodje so čez noč menjali ploščo. Volk dlake ne menja, očitno so jo. Iz Maribora imamo dva poslanca, ki sta v mestnem svetu. Maribor je izgubil v enem letu osem milijonov. Dravska dolina je izgubila v enem letu 24 milijonov evrov. Ne morem verjeti, da koalicijski poslanci, ki sledijo predsednikom strank. V tistem obdobju, ko smo bili v različnih strankah, smo se borili. Moge, Ljubo Germič, vsi smo se borili za proračunske postavke. Tega nismo dovolile.”

mag. Marko Pogačnik (Foto: Nova24tv)

mag. Marko Pogačnik (Foto: Nova24tv)

Proračun ni razvojno naravnan, opozarja Pogačnik
Kljub rekordnemu proračunu pa slovenski proračun po besedah Pogačnika ni naravnan razvojno, saj veliko evropskih sredstev pridobimo prav na delovanju lokalnih skupnosti in občin. “Predvsem kot smo že v poslanski skupini SDS pri sprejemanju tega proračuna opozarjali. Proračun ni naravnan razvojno. Denar je za vse druge potrebe, razen za razvoj. Nam tudi ni jasno, da je lahko rekordni nizki brezposelnosti v zadnjih 10 letih pri visoki gospodarski rasti bistveno večje število prejemkov socialne pomoči in socialnih transferjev. “

Franc Kangler (Foto: Nova24tv)

Franc Kangler (Foto: Nova24tv)

Franc Kangler opozarja na ustavo, kjer poslanec mora glasovati po svoji vesti
Kritični Franc Kangler pa je omenil ustavo, po kateri mora poslanec ne glede na vse in politično pripadnost glasovati po svoji vesti. ” Imamo samo eno ustavo. Ampak očitno predsednik vlade in tudi nekateri predsedniki političnih strank ne spoštujejo slovenske ustave. Po slovenski ustavi se poslanec Republike Slovenije glasuje po lastni presoji in prepričanju. Žal pa, če lahko dodam, še manj bomo po črpali evropskega denarja, kot je na razpolago. Denarja bo še manj na razpolago, če bomo vzeli denar občinam. To bo velika posledica. Pokazalo se bo čez tri, štiri leta. Naslednje leto se zaključi finančna perspektiva.  Občine ne morejo zagovarjati svoj finančni prispevek za po črpani evropski denar. Res ne razumem Državnega zbora, predvsem pa predsednika vlade, da niso prekinili razprave in bi dali v uskladitveni amandma. Sedli z župani, pogovorili. Danes se hvalijo in tolčejo po prsih, da imamo največji proračun.”

Finančni minister Andrej Bertoncelj grozil z odstopom v primeru sprejetja amandmajov Slovenske demokratske stranke (Foto: STA)

Finančni minister Andrej Bertoncelj grozil z odstopom v primeru sprejetja amandmajov Slovenske demokratske stranke (Foto: STA)

11 tisoč upokojencev čaka na prosto mesto domov za upokojence; kako si bodo privoščili bivanje v domovih, če so pokojnine izredno nizke, se sprašuje Pogačnik
Poslanec SDS Marko Pogačnik pa opozarja, da je višanje pokojnin posmeh slovenskim upokojencem za dva evra glede na to, da jih čaka pred vstopom v domove za ostarele 11 tisoč. “Pred vrati domov za upokojence čaka do 11 tisoč upokojencev. Če pridejo, ne bodo imeli dovolj pokojnine, da bodo plačevali mesečne stroške. Predvsem v Sloveniji je problem nizka višina pokojnin in nizke plače. Ukrep Banke Slovenije, ki je omejil kreditiranje in s tem čez noč do ugotovitve, da 300 ljudi v Sloveniji ne more priti do kreditov. Na drugi strani minister za finance pravi, da imamo najboljši proračun. Vse to razgalja predvsem nesposobnost vlade, nesposobnost te koalicije. Dejstvo pa je, poglejte, politika bi se morala ukvarjati na kak način bodo državljani in državljanke v Sloveniji imeli višje plače ter na kakšen način bomo zagotovili višje penzije. Jaz mislim, da so višje penzije upravičene. Delovni ljudje vplačevali skozi celotno delovno dobo. Zneski dejansko, mizerne pokojnine, s katerimi ne morejo preživeti. Prva naloga politike mogla biti, zagotovit okolje, v katerem bodo delovni ljudje imeli višje plače in višje penzije. Ta vlada se dejansko ukvarja z vsem drugim, razen s tem ne. Dejansko pod to vlado se razvrednoti delo v Sloveniji.”

Alojz Kovšca in njegovi državni svetniki so izglasovali dva veta na sprejeta zakona v Državnem zboru (Foto: STA)

Alojz Kovšca in njegovi državni svetniki so izglasovali dva veta na sprejeta zakona v Državnem zboru (Foto: STA)

Državni svet soglasno brez debate izglasoval veto na usklajevanje pokojnin
“27 proti 0. Nihče ni bil proti. Vsi v Državnem zboru še enkrat premislijo. Zvišanje pokojnin dali slovenskemu upokojenskemu 2 evra na mesec na več. Tolčejo se po prsih. Mi smo penzijonistom dvignili penzije. Naj povejo, da so dvignili penzije za dva evra. Sram jih naj bo, da so dvignili za dva evra. To je sramota. Država se dela norca iz penzionista, ki je 40 let delal. Potem pa se nekdo izmisli, da jim dvignemo za dva evra. Pa to je sramota. To sploh ni bila potrebna razprava v državnem svetu. Vsi smo bili soglasni. Od sindikatov, do predstavnikov gospodarstva, delojemalcev, delodajalcev. Vsi predstavniki lokalnih skupnosti. Ali se vam zdi, da smo mi državni svetniki neumni, ko soglasno 24 proti 0 glasujemo. Tako levi, tako desni. Vsi. Vladni poslanci zamislijo nad tem, kako bodo državnozborskih volitvah v okolju, v katerem kandidirajo, nastopali,” je soglasno potrditev izglasovanega veta v Državnem svetu komentiral Kangler.

Zmago Jelinčič Plemeniti (Foto: Nova24tv)

Zmago Jelinčič Plemeniti (Foto: Nova24tv)

Največje zavajanje izvaja predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti, da bodo občine v velikih težavah, če ne bo sprejetja proračuna
Franc Kangler kot dolgoletni župan Maribora ima izkušnje s sprejemanjem mestnih proračunov. Zato, če proračun ne bo sprejet, ne bo imelo velikanskih posledic za občine kot to predstavlja predsednik SNS. ” Nobenih posledic, nobenih. Lansko leto so bile lokalne volitve. Ena tretjina občin sprejemala v marcu svoje lastne proračune. Do marca financirani po mesečnih povprečni. Začasno financiranje in država, če resno vlaga. Lahko proračun pripravi pa sprejema do januarja, do konca januarja, februarja, do marca in se občinam ne bi poznalo. Nobenih posledic, to smo že ugotovili.To je laž. Te laži širijo tisti, ki želijo slabo slovenskim občinam. Kar poglejte, finančno ministrstvo imajo podatke. Kdaj so letošnjem letu potrdili proračune v letošnjem letu sprejeti, pa nič narobe.”

Robert Polnar je edini glasoval proti proračunu zaradi nesprejetja amandmaja SDS. (Foto: Nova24tv)

Robert Polnar je edini glasoval proti proračunu zaradi nesprejetja amandmaja SDS. (Foto: Nova24tv)

Slovenska nacionalna stranka se je izkazala za stranko, ki želi slabo slovenskim občinam
V oddaji Tema dneva z voditeljem Luko Svetino je na vprašanje, ali SNS želi slabo slovenskim občinam, Pogačnik podal sledeči odgovor: “Glede na njihovo glasovanje sigurno da. Jaz sem prepričan, da gre za to največje zavajanje, da bo recimo vlada padla, če bo izid glasovanja veta na ta ZIPRO. Jaz sem prepričan, izglasovani veto tudi v Državnem svetu je v korist razvoja Slovenije. Državni zbor v ponedeljek po naših informacijah, redna seja, ki bo o tem odločala. Možnost, ali kakšno Slovenijo želimo. Prepričan sem, da občinam ta denar potrebujejo. V SDS bomo glasovali še enkrat proti zakonu.”

Predsednik vlade Marjan Šarec je zatajil svoje bivše županske kolege. (Foto: STA)

Predsednik vlade Marjan Šarec je zatajil svoje bivše županske kolege. (Foto: STA)

Pogačnik opozarja, kdor ni želel višje povprečnine občinam, ni za razvoj Slovenije; Kranj je izgubil 4 milijone, Maribor pa 8 milijonov evrov dodatnih sredstev; zaradi nesprejetja predloga SDS grozi, da bodo cene vrtcev višje
Poslanec Slovenske demokratske stranke Marko Pogačnik opozarja, da so slovenske občine eden najpomembnejših generatorjev za razvoj Slovenije. “Prepustiti se presenečenju. Vsak, ki bo glasoval za ta zakon, bo občankam in občanom občinam vzel denar. Denarna sredstva recimo iz neke manjše občine pomeni približno 350 tisoč evrov letno. Kot je že omenil Franc Kangler za Maribor 8 milijonov evrov, pa primer Kranja, približno 4 milijone evrov, Škofja Loka milijon šesto tisoč evrov, Šenčur 640 tisoč evrov. To so vsa sredstva, ki se jemljejo občanom in občankam. S tem se ustavlja razvoj. Posledično temu bodo tudi plačevanje višje cene vrtcev in  slabše ceste, slabša infrastruktura,” zaključuje o posledicah proračuna poslanec Slovenske demokratske stranke mag. Marko Pogačnik.

Luka Perš