fbpx

Premier Janša: V EU nekaterih stvari ne smeš omeniti – tistih, ki ne vedo, katerega spola so in Georgea Sorosa, ki živi od kaosa

Premier Janez Janša (Foto: SDS)

Danes poteka srečanje članov in simpatizerjev SDS Koroške regijske koordinacije v Šentanelu nad Prevaljami, ki je nagovoril predsednik SDS in slovenski premier Janez Janša, prisotni bodo tudi poslanci Državnega zbora RS iz regije, državni svetniki, ministri, župani, podžupani ter člani izvršilnega odbora SDS. 

Za dogodek je tako veliko zanimanje, da ljudje stojijo zunaj pred šotorom, saj ni prostora za vse. Po nastopu pevske skupine Vesele kmetice je sledil uvodni pozdrav Staša Lodranta, predsednika občinskega odbora Prevalje. Župan Prevalj Matic Tasič je povedal, da je izjemno vesel odnosa vlade do občin, pokrajin, regij. “Veliko delamo. Večje težave imajo izvajalci z doseganjem rokov, kot jih imamo s finančnimi sredstvi,” je zatrdil in dodal, da smo pred naslednjo finančno perspektivo. “Potrebno se je fokusirati na to, kaj bomo delali, da bomo čimbolj učinkovito izkoristili ta sredstva”.

Zbrane je nagovorila Alenka Helbl, predsednica Koroške regijske koordinacije. “V SDS smo usmerjeni v prihodnost. Dajmo, Korošci, pokažimo se!” Predsednik Slovenske demokratske mladine Dominik Štrakl, ki je prisotne nagovoril kot naslednji, je vesel tako velike udeležbe. “Demokracija je dosežek,” pravi, “problem je pluralnost medijskega prostora. Na volitvah se bomo odločali, ali smo za razvoj in blaginjo Slovenije, ali za koalicijo sovraštva, ki jo ponuja četvorček KUL,” pravi Štrakl in dodaja, da dileme ni.

Černač: Do leta 2030 imamo na voljo toliko sredstev kot še nikoli doslej
Zvone Černač, minister brez resorja za razvoj in kohezijsko politiko, je spomnil na napredek, ki ga je Slovenija doživela v zadnjem letu in pol. Do leta 2030 ima Slovenija na voljo toliko sredstev iz evropskih skladov kot nikoli doslej. Ta sredstva bomo gospodarno porabili, da se denar vrne k ljudem. “Naredimo vse, da po naslednjih volitvah nadaljujemo začrtano pot,” poudarja Černač, kajti dober trenutni položaj ne bo imel haska, če bodo oblast prevzeli drugi.

Foto: SDS

Evroposlanka in podpredsednica SDS Romana Tomc je spregovorila o obisku skupine poslancev Evropskega parlamenta, ki je zadnje dni v Sloveniji preverjala vladavino prava in medijski prostor. “Sama sem predlagala okoli 20 sogovornikov, pa je bila večina črtana brez razloga. Tudi mene niso hoteli v tej skupini, na koncu me je uradno predlagala Evropska ljudska stranka in temu niso mogli oporekati.” Prepričana je, da je bila dosežena ena etapna zmaga. “Glavno sporočilo je bilo namreč: vlada dela dobro, dela odlično in ni nobena grožnja medijski svobodi in demokraciji,” je dodala evropska poslanka. “Vsi nas trepljajo po ramah, da delamo dobro, ampak to ni dovolj,” poudarja Tomčeva in dodaja, da je potrebno iti na volitve.

Foto: Jože Biščak

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je ob najavi doživel velik aplavz, na kar se je duhovito odzval: “Upam, da bomo kmalu živeli v državi, ko minister za notranje zadeve ne bo najbolj popularen.” Spregovoril je tudi o protestih in poudaril, da je policija naredila tisto, kar večina ljudi pričakuje, to je red. Mi smo tu zato, da bomo živeli bolje, je med drugim dejal notranji minister. Hojs se je dotaknil tudi prej omenjene misije poslancev Evropskega parlamenta, ki so opozarjali na neprimerno komunikacijo v Sloveniji. Dejal je, da se je tudi sam nekoliko prepoznal v tem, toda: “Neposredna in jasna beseda je največ, kar lahko drug drugemu povemo. Resnica ni politično korektna.”

Foto: Jože Biščak

V nadaljevanju sta se predstavila kandidata za poslanca Alenka Helbl, profesorica slovenščine na srednji šoli iz Dravske doline, in Staš Lodrant, ki dela na področju računalništva in informatike, iz Mežiške doline. Kandidat iz Mislinjske doline se srečanja žal ni mogel udeležiti.

Foto: Jože Biščak

Predsednik SDS in premier Janez Janša je v svojem govoru podaril, da v zadnjem letu in pol ni nastalo le veliko projektov, pač pa tudi veliko načrtov. “Zagotovili smo znatna sredstva, a to niso sredstva, ki nastajajo v Bruslju, to so vaša sredstva. Ustvarjamo jih povsod. Za prihodnjih sedem let jih imamo na voljo več kot kadar koli doslej, veliko lahko naredimo s tem. Veliko načrtov imamo že narejenih, sredstva pa razporejena po vsej državi, ne le po Ljubljani.”

Foto: Jože Biščak

Premier Janez Janša (Foto: Jože Biščak)

V nadaljevanju je Janša citiral predsednika Državnega sveta RS Alojza Kovšco, ki je nedavno dejal, da je “politika predvsem pravično razporejanje sredstev”. Janša dodaja, da se javni denar vedno porabi toliko bolj racionalno, kolikor bližje se porablja pri tistemu, ki ga je ustvaril, saj je nadzor avtomatičen. Zato so občinski proračuni tako pomembni in zato so tudi povišali povprečnine. In treba je poskrbeti, da tudi evropski denar pride do občin.

Po besedah Janše v EU nekaterih stvari ne smeš omeniti, sicer se nate vsuje plaz kritik. “Ne smeš omeniti tistih, ki ne vedo, katerega spola so in ne smeš omeniti Georgea Sorosa, milijarderja, ki je svoje bogastvo zaslužil s špekulativnim kapitalom, ki živi od kaosa. Da se ta kaos lažje povzroča, so ustanovili številne NVO-je, organizirane v skupino “Odprta družba”, ki jih je v začetku financirala, sedaj pa se napajajo iz EU in državnih proračunskih sredstev,” je poudaril.

Foto: Demokracija

Demokracija