[Video] Srhljivo! To je posnetek, na katerem Golobov vodja volilnega štaba napoveduje protiustavno stapljanje vej oblasti

Golobov vodja kampanje Peter Majerle je napovedal, da so na listah Gibanja Svoboda tudi predstavniki sodne veje oblasti. Vir: Zajem zaslona, Youtube

Gibanje Svoboda si je danes privoščilo verjetno najsrhljivejšo predstavitev lokalne kampanje, kar pomni samostojna Slovenija. Na novinarski konferenci, na kateri je nastopil tudi predsednik vlade Robert Golob, je vodja volilnega štaba stranke Peter Majerle celotni Sloveniji pojasnil, da so se na njihovih kandidatnih listah znašli tudi kandidati iz vrst finančnega nadzora (inšpektorjev) ter, kar je najhuje, predstavniki sodstva. “Kandidati prihajajo z različnih področij od sodstva in gospodarstva do šolstva in kulture pa tudi s področja finančnega nadzora,” je javnosti napovedal Majerle. Smo na pragu prehoda v demokraturo?

Izjava pa je še toliko bolj srhljiva v luči nedavne Golobove nadvse fašistoidne izjave, da oni (Gibanje Svoboda, tranzicijsko podzemlje?) že ne bodo dopustili, da bi predsedniško funkcijo zasedel kandidat, ki prihaja iz vrst SDS. V mislih je imel seveda Anžeta Logarja, ki kandidira kot neodvisni kandidat s podpisi volivcev.

Da je mera polna, je Golob napovedal, da v njegovi stranki pričakujejo, da bo vsaj polovica kandidatov in kandidatk iz njegove stranke izvoljena. Ne glede na optimizem v vladnih vrstah, pa je napoved totalitarne prihodnosti nemudoma naletela na ogorčen odziv opozicije. Režim z enotnostjo vseh vej oblasti je nazaj. Mračni časi. Šef volilnega štaba ⁦⁦Gibanja Svoboda razlaga, razlaga, kako imajo v svojih vrstah predstavnike sodišč in finančnega nadzora. Da potem “neodvisno” sodijo in nadzirajo,” je na spletu zapisal Janša in zraven pripel posnetek, ki se je kmalu za tem pojavil še na Youtubu. 

Bo zaradi Gibanja Svoboda nastopilo protiustavno stanje?
Če se dejansko izkaže, da so na kandidatnih listah Gibanja Svoboda predstavniki sodstva, torej sodniki, bo Gibanje Svoboda prišlo v neposreden konflikt z Ustavo, ki zagotavlja ločenost vej oblasti. 133. člen Ustave, ki zagotavlja nezdružljivost sodniške funkcije, se glasi tako: “Funkcija sodnika ni združljiva s funkcijami v drugih državnih organih, v organih lokalne samouprave in v organih političnih strank ter z drugimi funkcijami in dejavnostmi, za katere to določa zakon.”  Natančneje, v primeru nastopa sodnika kot kandidata za svetnika, bi s tem prišlo do združevanje zakonodajalne veje oblasti na občinskem nivoju zssodno vejo oblasti. Če bi bil za župana izvoljen sodnik, pa izvršilne veje oblasti s sodno.

Bolj jasno kot to, ne gre. Če pristojni organi ne bodo posredovali, bo v Sloveniji efektivno prišlo do stapljanja izvršilne in zakonodajne veje oblasti … s sodno!

Golobova fašistoidna grožnja
Kot smo že zapisali zgoraj, pa zadnja zlovešča napoved prihaja po tem, ko je predsednik vlade napovedal, da “ne bodo dovolili, da kandidat SDS pride v predsedniško palačo”.

O tem nas je že leta 1996 svaril Svet Evrope 
Parlamentarni skupščina Sveta Evrope je že leta 1996 v resoluciji z naslovom “Ukrepi za razgradnjo dediščine nekdanjih komunističnih totalitarnih sistemov” svaril pred točno tem pojavom, ki ga spremljamo danes, skoraj 30 let po sprejemu resolucije. V tretji točki resolucije je jasno napisano, da če se strukture nekdanjega komunističnega režima ne bodo razgradile, bo prišlo do vladavine oligarhije in žametne restavracije totalitarnega režima. Vse bolj je videti, da se prav to dogaja v Sloveniji. Kako dolgo še, preden se Slovenija iz ustavne demokracije spremeni v demokraturo?

Gal Kovač