fbpx

[Video] “Stavka pacientov” – frontalni napad na zdravnike z blagoslovom predsednika vlade

Med udeleženci protesta je bil tudi Robert Golob. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Na Trgu Republike je potekal protest iniciative “Glas ljudstva”, ki jo je širša slovenska javnost dodobra spoznala med petkovimi kolesarjenji in protesti v prejšnjem mandatu. Protestniki so na shodu zahtevali spremembe v zdravstvu, med protestniki pa naj bi se, nenavadno, drenjal tudi predsednik vlade Robert Golob in drugi predstavniki vladnih strank, ki imajo v tem trenutku v rokah “škarje in platno”. Očitni protagonist protesta Jaša Jenull je zagato rešil z razglasom, da so za katastrofalne razmere v zdravstvu krive vse vlade doslej. Keber se je v skladu z tradicijo “zaganjal” v zasebne zdravnike, Renata Salecl pa je kar neposredno napadala zdravstvenega ministra Loredana. 

“Za razpad zdravstvenega sistema ni kriva sedanja vlada, ampak vse vlade v zadnjih 30 letih. Stavkamo za vse tiste, ki nemočni mesece in leta čakajo na zdravstvene preglede,” je dejal na protestu, pa tudi že v dneh pred protestom.

Protestniki so predsedniku vlade, kateremu so v preteklih dneh javno zagotovili, da ne protestirajo proti njegovi vladi povedali naslednje – vsem pacientom je potrebno zagotoviti dostop do osebnega zdravnika, odpraviti je potrebno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, prekiniti delo zdravnikov v dvojni praksi, preprečiti preskakovanje čakalnih vrst, ter da mora javno zdravstvo slediti potrebam pacientov in ne koncesionarjev.

Nabirka nastopajočih na protestu sicer ni presenetila. Med govorniki so bili Dušan Keber, nekdanji zdravstveni minister in borec za monopolni zdravstveni sistem, znana borka proti kapitalizmu in avtorica Renata Salecl in seveda levičarski aktivist Jaša Jenull. Keber je shod razglasil za nič manj kot “nov list v zgodovini slovenskega zdravstva”. Nato je nadaljeval, da stavka oz. politični shod ni namenjen proti zdravnikom, temveč vdoru zasebnega interesa v javno zdravstvo. Mnogi so namreč logično sklepali, da pri tem protestu ne gre za nikakršno “stavko neopredeljenih pacientov” temveč za obliko nasilnega pritiska na zdravnike, ki se vrši z podporo samega predsednika vlade in predsednikov koalicijskih strank.

To so potrdili tudi transparenti protestnikov in navsezadnje besede govornikov na shodu. Vladajoča klika bi namreč rada preprečila obstoj t.i. dvoživk. Gre za slabšalni izraz za zdravnike, ki poleg običajnega delovnika delajo še v zasebnih ambulantah. Gre za ustaljeno prakso v razvitih državah, ki pa je današnji protestniki ne sprejemajo.

Obračun z Loredanom
Veliko kritik pa je letelo na zdravstvenega ministra, ki naj bi imel podporo predsednika vlade, a smo ravno včeraj spremljali novinarsko konferenco, kjer se je moral (po čigavem naročilu) pred slovensko javnostjo posipati s pepelom in se opravičiti županu Ljubljane Zoranu Jankoviću, s katerim je bil do pred kratkim v sporu, saj slednji ni hotel zamenjati direktorice zdravstvenega doma ZD Ljubljana.

Pri protestu oz. javni manifestaciji proti zdravnikom je bodlo v oči predvsem dejstvo, da so se vsi udeleženci protesta jasno izogibali kakršnikoli kritiki predsednika vlade Roberta Goloba, svoje besede pa uperili pravzaprav v vse, razen v njega. Za situacijo v zdravstvu so bili v prvi vrsti krivi lobiji, zdravstvene zavarovalnice, požrešni zdravniki in zdravstveni minister. Krivi so bili pravzaprav vsi razen predsednika vlade, ki ga je Jenull ob začetku protesta med udeleženci vljudno predstavil.

Udeležence protesta je nagovorila tudi Mateja Kožuh Novak. Tudi nekdanja zdravnica se je izognila kritiki predsednika vlade, svoje misli pa je uperila predvsem proti svojim nekdanjim kolegom in “privatizaciji zdravstva”. Ravno v teh dneh jo je skupina Mladih zdravnikov pozvala, naj jim več ne piše. Prav tako so podvomili v njeno kredibilnost. Nekdanja zdravnica je zdravniški poklic zapustila pri “rosnih” 53 letih in se upokojila. Danes iz pokoja pa pridiga ostalim, da delajo premalo.

Na nenavadni protest se je danes na spletu odzval tudi prvak opozicije Janez Janša, ki je jasno povedal, da je za razmere v zdravstvu, pod črto, odgovorna politika. V imenu stranke SDS je Jelka Godec, vodja poslanske skupine, predstavila predloge za izboljšanje stanja.

Gal Kovač