fbpx

[Video] Strokovnjak za govorico telesa analiziral izpade in psihoze poslancev opozicije: Ko čustva nadvladajo razum!

Foto: posnetek zaslona

V tokratni oddaji je strokovnjak za komunikacijo in osebnostni razvoj, kot specialist za neverbalno komunikacijo, posebej za govorico telesa, Edvard Kadič komentiral izpade poslancev opozicije. Tako z voditeljem Borisom Tomašičem nista mogla niti mimo katastrofalnega nastopa Gregorja Židana, agresivnega nastopa Janija Möderndorferja, srboritega izpada Matjaža Nemca, uporniškega Marka Koprivca in Violete Tomić, ki sicer že ves čas, odkar je na oblasti Janševa vlada, želi dajati vtis, da živimo v diktaturi. Kaj je ob njihovih izpadih povedal Edvard Kadič, pa v nadaljevanju.

Voditelj oddaje Boris Tomašič je dejal, da smo sedaj priča kar veliki histeriji na levi, kar kaže na to, da očitno niso navajeni na to, da se v demokracijah menjava oblast. “Delujejo agresivno, napadalno, nikakor ne morejo sprejeti, da v tej državi v tem trenutku odloča nekdo drug in da ima nekdo drug večino.” Najprej pa se je vrnil na prejšnji teden in na nastop Gregorja Židana, ko je novinarjem pojasnil svoj prestop iz SMC  v SD.

Edvard Kadič, strokovnjak za komunikacijo in osebnostni razvoj, kot specialist za neverbalno komunikacijo, posebej za govorico telesa, je povedal, da je šlo pri Židanovem nastopu en kup stvari narobe. “Predvsem pa je ta poslanec en tak tipičen primer ljudi, ki ne jemljejo resno tega, kako bodo povedali tisto, kar imajo za povedati, ampak so prepričani, da bodo samo z neko vsebino, se pravi z neko verbalno bravuro, zadevo izpeljali in da ljudje ne bodo opazili, kar se skriva v njihovem čustvenem ozadju.”

Voditelj oddaje je dejal, da je imel ob njegovem nastopu občutek, da Židan ni želel pred kamero, ampak da je Denis Sarkič v ozadju ugotovil, da se njihov novi poslanec mora pojaviti v javnosti, s čimer pa je bila storjena škoda in bi bilo bolje, če tega ne bi storil. Tudi Kadič se je strinjal, da bi bilo tako bolje. “Ne vem, zakaj se niso odločili za pisno izjavo in s tem poskušali zadevo zapreti,” je dejal ter se dotaknil posmeha, ki ga je sprožil Židanov nastop. “Kar pa je za mojo stroko dobro, ker bodo ljudje mogoče bolj resno vzeli in da če se odločijo, da gredo v javnost z nastopom, poslušali nekoga, ki se s tem profesionalno ukvarja.”

Prestopnik Gregor Židan na novinarski konferenci.

Edvard Kadič na Nova24TV: “Moram priznati, da jaz njega še nikoli nisem videl, da bi karkoli povedal v Državnem zboru. Mogoče sem ga samo spregledal, ampak glede na to, kar sem videl, očitno ni najbolj vešč javnega nastopanja in je bil to en tak fiasko, ki si ga nek profesionalec, ki živi od tega, naj ne bi privoščil.” Do Židana je Kadič čutil predvsem sočutje, saj je s svojim nastopom pokazal, da je bil v neki stiski, predvsem pa je opazil “popolno nezavedanje situacije, kar pomeni, da potem z grimasami, gibi, z načinom govorjenja, sopihanjem in vsem tem izražaš vso tisto notranjo stisko, ki se ti pojavlja ob tem, kar moraš ali želiš povedati”.

Opazil pa je tudi, da se je Židan odločil za nastop v športni opravi, “kar pomeni, da je verjetno bil en del igre v ozadju, da tudi če ne bo nastop komunikacijsko b.p., da ne bo vse perfektno, kot bi znal to izpeljat Jani Möderndorfer, da bo pa na račun športnega videza in neveščega politika vse skupaj lažje šlo skozi”. Židanov nastop je označil za najslabši nastop poslanca za nekaj, kar mu javnost očita. Glede na to, da poslanska skupina SD ima sredstva za razne treninge in drugo pomoč pri javnem nastopanju, je škoda tako za Židana kot za SD, da se tega niso tudi poslužili.

Agresivni bloger Kordiš
Boris Tomašič se je v nadaljevanju vprašal, od česa živi Roni Kordiš. Golobičev influencer in bloger je namreč v zadnjem času, odkar je na oblasti Janševa vlada, zelo agresiven, “ampak kdo to plačuje? Kaj je on v življenju naredil, razen da piše blog?” Tudi Kadič ga pozna kot blogerja in kolega tviteraša, prav s pisanjem bloga pa krepi svoj vpliv. “In na podlagi tega vpliva je zelo uporaben ali za promocijo nekih izdelkov in storitev ali pa na drugi strani za aktivacijo v politične namene, kjer je treba nekoga opljuvati, nekoga podpirati … lahko bi rekel na pol medijsko komunikacijski politični aktivizem. Predvidevam, da nastopa na trgu, kjer ga plačaš in aktiviraš.”

Bloger Roni Kordiš.

Da je Roni Kordiš zelo agresiven, je potrdil tudi Kadič, saj je bil sam tarča njegovih napadov. “On je ta trenutek agresiven levičar. Predvidevam, zdaj, če bi mu desnica plačala, bi bil pa pač aktiven desničar.” Dodal je, da ga ima sicer Kordiš pravico napadati, je pa res, da ima Kadič pri tem pravico utišati ga. “Če te nihče ne kritizira, nisi nič vreden.” Tomašič pa je dejal, da Kordiša plačujejo državna podjetja, od tu pa izvira tudi ta agresija in panika, da bo ta vir usahnil.

Agresivni izpad poslanca Matjaža Nemca. Vam to izgleda kot obračun, v katerem je sodeloval tudi poslanec Jože Tanko?

Nemec želel na silo doseči, kar si je zastavil
Voditelj se je dotaknil tudi poslanca SD Matjaža Nemca, ki je zanetil incident v Državnem zboru. Prijavil se je namreč na t.i. postopkovno vprašanje, kjer lahko predlagaš nekaj v zvezi s postopkom, ne pa z vsebino, kar pa je Nemec zlorabil. Ker je govoril o vsebini, ga je predsedujoči Jože Tanko večkrat opomnil, na koncu pa mu vzel besedo. Ob tem je Nemec povsem ponorel. Posnetek si lahko pogledate v tej oddaji Kdo vam laže, Kadič pa je komentiral, “da to res ne sodi v parlament, je pa res, da je parlament polje vročih debat”. Dodal je, da gre pri tem nastopu za to, “da je v nekem svojem notranjem prepričanju želel s temi tipičnimi znaki, prvinskimi znaki zavzemanja prostora, iti bližje k svojemu nasprotniku, dramatiziranje, širjenje telesa, torej gre za tipične znake alfa moških, hotel doseči tudi na silo, če ne gre zlepa, tisto, kar si je zastavil. Z enim stavkom bi lahko rekel, da so čustva nadvladala razum.”

Edvard Kadič. Foto: posnetek zaslona

Edvard Kadič na Nova24TV: “Vsi izpadi v zadnjem času kažejo na nek zelo zanimiv vzorec, ki se trenutno pojavlja, in sicer rečemo temu interferenca komunikacij, kjer z malimi ekscesnimi dejanji začneš vzpostavljati neko valovanje, ki trka na določenih točkah in samo en sunek tja, kamor trka, pomeni lahko resno katastrofo.” Kor primer je navedel tudi eksces na protestih, “že sam protest kot tak – bicikliranje je mali ekscesek, tukaj je mali eksces, potem Violeta Tomić mali eksces itn. Vse to generira nek sentiment, znotraj katerega se odpira polje, da če to ni pravočasno spregledano, lahko poči tudi tam, kjer je najmanj treba.” To pa potem potegne slabe ideje v ospredje.

Tomašiča je zanimalo, ali so lahko taki ekscesi posledica stiske in nemoči, namreč tega nismo videli, kadar je bila desnica v opoziciji. “Deloma je to pogojeno tudi s kulturo, ki vlada v določeni stranki, določeni poslanski skupini, način izražanja itn. Jaz mislim, da je lažje v opoziciji skakati in kričati kot v poziciji. V poziciji si vezan na neko delovanje, v opoziciji si pa resnici na ljubo bolj kot ne vezan na kritiko, ki naj bi bila sicer konstruktivna, lahko je pa zgolj orodje političnega boja,” je dejal strokovnjak za govorico telesa in komunikacijo. “Bistvo prvorazredne politike je v resnici ves čas se gibati dovolj na meji, da ostali del politike in mnenja vleče za sabo. Pri tem potrebuješ v ozadju še nekoga, ki to asfaltira,” je Kadič razkril taktiko in dodal, da pri tem asfaltiranju potrebuješ celo maso nekih tviterašev, blogerjev, instagram influencerjev, “zato, da se tvoje ideje uveljavljajo”.

Edvard Kadič in Boris Tomašič v studiu Nove24TV. 

Psihoza Trčka, Tomićeve in Möderndorferja
V oddaji lahko vidite celotno kompilacijo te psihoze, ki jo ustvarja opozicija s Francem Trčkom, Violeto Tomić in Janijem Möderndorferjem na čelu. “Nasilno uveljavljanje svojega pogleda je prav načrtno,” je strnil voditelj oddaje in dodal, da želijo omenjeni ustvarjati vtis, da imamo diktaturo, kar pa je zelo enostavno razumljivo: “Niso levičarji na oblasti, zato pa pravijo, da je diktatura. Samo to obstaja – ali smo mi ali pa je diktatura.” Ob tem konstantno ustvarjajo vtis krize. “Ta retorika, ki jo uporablja konkretno Levica oz. Tomićeva, je malce arhaična, ampak nekako običajna za opcijo, katero ona predstavlja,” je pojasnil Kadič, Tomašič pa je dodal: “Ne pozabit, da so to ljudje, ki so nedolgo nazaj govorili, da se to ne sme. Čim si povzdignil glas in si bil rahlo nesramen, je bil to sovražni govor, je bilo to ogrožanje demokracije. To ploščo so obrnili za 180 stopinj.”

Kadič je dejal, da “kultura dialoga uhaja, enostavno, da počasi izgineva in da je samo še ta slepota ‘ali bo po moje ali pa ne bo’. In ker ni po moje, ne bom razmišljal, kako bova lahko skupaj prišla, ampak te bom poskušal za vsako ceno diskreditirati, diskvalificirati … Od odhoda Šarca ta zadeva samo kulminira.” Dodal je, da to iz ljudi potegne skrajnosti, ko po eni strani postaneš strpen, po drugi pa močno nestrpen.

Koprivc ne priznava demokracije
Tomašič in Kadič pa sta obdelala tudi nastop poslanca SD Marka Koprivca, ko je z masko v rokah v Državnem zboru mahal, da je “ta maškarada, ki se jo gremo, naravnost smešna”. Ob tem je dodal, da opozicija nima več nobenih orodij in da če “želite razglasiti Janševistično diktaturo, jo razglasite”, na koncu pa pozival na ulico. Tomašiču pri tem ni šla v račun Koprivčeva izjava, da “večina preglasuje opozicijo”. “Kako bo delovala ta država, da bo kar večina odločala?” se je sarkastično vprašal. “Saj se ve, kdo odloča od 1945 v Sloveniji. Kaj se je zgodilo?”

Jani Möderndorfer si je snel masko, ko je označil ukrepe v državnem zboru za neživljenjske.

“Mi odločamo, kako bo tekel red v tem prostoru in ne NIJZ in jaz tega ne bom več nosil,” smo lahko v oddaji slišali nestrinjanje poslanca Möderndorferja z nošnjo mask. Tomašič je rekel, da dokler velja predpis, ga je treba spoštovati. In to, kar je naredil Möderndorfer, ni dobro sporočilo ljudem. “Dejstvo je, da so poslanci izvoljeni predstavniki ljudstva in da so tam za nek zgled ljudem,” mu je pritrdil Kadič in dodal, da bi se morali ustrezni organi ob tej Möderndorferjevi gesti ustrezno odzvati. “Dati javno nek opomin, opozoriti na to … Kaj si on misli o tem, je ena stvar, da pa spoštujemo neka pravila, za katera smo dogovorjeni vsi skupaj, je pa pač druga stvar. Jaz sem glede tega kar precej na strani tistih, ki pravijo, da če smo se dogovorili za neka pravila, potem jih spoštujmo, ker so bila sprejeta v dobro nas vseh. Če pa je treba, jih spremenimo, in bomo delovali pač po novih pravilih.”

RTV na strani “ovir”
Spregovorila pa sta tudi o prispevku na TV Slovenija o skupini protestnikov, ki jo je odpeljala policija, saj je zaposlenem na okoljskem ministrstvu preprečevala vstop na njihovo delovno mesto, kar pa so na TV Slovenija, kamor se stekajo milijoni davkoplačevalskega denarja, “pozabila” omeniti. Še več, novinarka je omenila, da niso nikogar ovirali, a se na posnetku vidi, da je to laž. “Zakaj ima novinarka potrebo po tem, da pravi, da niso nikogar ovirali, če bi bilo korektno, da bi rekla: ‘So ovirali, čeprav trdijo, da niso.’?” 

Tomašič je sicer dejal, da je strah pred Janezom Janšo v resnici strah pred delom. “Kaj, če se recimo zgodi, da bo ta vlada uvedla, da je treba za denar delati?” se je vprašal Tomašič po največjih strahovih levičarjev ter se navezal na protest, ki je bil tudi pred Ministrstvom za kulturo. “Pisatelji, slikarji bi si morali želeti krizo, ne pa protestirati,” je dejal voditelj. “Je pa verjetno v ozadju: država, daj denar.” Kadič je zaključil, da je genialnim umetnikom predvsem malo mar za vse to. “Oni črpajo navdih, svoje delovanje in svoje komercialno udejstvovanje popolnoma skozi nek drug kanal, ki se napaja skozi to, kar njih dela genialne.”

Barbara Majdič