[Video] Strokovnjak za komunikacijo: Med javnimi nastopi se težko nadzoruje, opazna je trema

Nekdanji predsednik uprave Gen-i Robert Golob (Foto: Printscreen YouTube N1)

Potem ko je dolgoletni predsednik uprave Gen-I Robert Golob v glavnem nastopal na javnih tribunah in tiskovnih konferencah, kjer je v krogu sebi naklonjenih posameznikov,  kot sta denimo imenovani žvižgač Ivan Gale in predsednik Računskega sodišča RS Tomaž Vesel, sebe predstavljal kot nekakšnega rešitelja Slovenije, je imel svoj prvi nastop ena na ena za medij N1, kjer je ta med drugim spregovoril o svoji odločitvi za politično pot, o tem, kako ga je sprejela zaskrbljena KUL, kako odgovarja premierju Janezu Janši in kako si predstavlja vodenje države. “Robert Golob je glede na videno v zadnjih nekaj javnih nastopih oseba, ki ima v splošnem rada soj odrskih žarometov ter objektiv kamere pred seboj,” poudarja strokovnjak za komunikacijo Edvard Kadič, ki meni, da ta med javnimi nastopi zelo težko nadzoruje svoja čustva. “Največjega sovražnika si tako predstavlja kar on sam,” je prepričan Kadič. 

Robert Golob se je kmalu zatem, ko mu je postalo jasno, da se bo moral posloviti od dobro plačanega stolčka predsednika uprave Gen-I, v medijih prikazal kot žrtev političnega kadrovanja. Vse to kljub temu, da ga je zasedal tri mandate, vse od leta 2006. Ker se ni mogel sprijazniti s tem, da ni nezamenljiv, ni trajalo dolgo, ko je najavil, da vstopa v politiko z namenom, da bi spremenil politično kulturo. Očitno si je to zadal tako, da bi preganjal tiste, ki mu niso povšeči. Aktualno vlado je označil za fašizem in zagrozil: “Čas je, da jih naženemo. To ni desničarska politika, to je fašizem.”

V intervjuju za N1 je Golob povedal, da je bil predhodno obveščen o svoji odstavitvi, a se je odločil, da počaka, da do tega pride. “Takrat ko spregovori žrtev, si kredibilen, in sam sem le počakal, da so me naredili za žrtev,” je zatrdil Golob in dodal, da dokler se to dogaja drugim, tega ne razume nihče. Ker je njegova plača objavljena že 15 let, je dejal, da mu je zanimivo, da prej ta ni bila zanimiva nikomur. “Ko človek trdo dela, mora tudi pošteno zaslužiti, in to je moja plača, ki je pošteno zaslužena,” je prepričan Golob, ki vztraja, da naj bi bile vse njegove plače zakonite. Kot je zatrdil, se je odločil, da bo šel v politiko tako, da bo našel somišljenike, ki ne bodo obremenjeni z obstoječo “strankokracijo”. “Stranka Z.Dej je točno to, še posebej sedaj, ko se je predsednik umaknil in v stranki ni nobenega aktivnega politika iz prejšnjih časov,” je povedal Golob. Okrog povezovanja s KUL je dejal, da bo to stvar odločitve stranke. Ko mu je voditelj pogovora dejal, da je generalni sekretar mladega Foruma SD objavil fotomontažo, kjer sta obraz Šarca in lasje Goloba, poleg pa je bilo pripisano nov obraz, novo razočaranje, opazko glede dobičkov v Gen-i pa je dodal tudi Sandi Češko, je Goloba na to odvrnil, da je imel N1 za resen medij. “Nimam Twitter računa in ga tudi nikoli ne bom imel.” Po njegovih besedah so ljudje siti čenč v politiki. “Hočem pokazati, da obstaja druga pot in da se nam ni treba prepirati,” je med drugim dejal.

Strokovnjak za komunikacijo Edvard Kadič je ocenil javne nastope Roberta Goloba. (Foto: Nova24TV)

Z uporabo dvignjenega kazalca sogovorniku pokroviteljsko sporoča, da naj mu prisluhne oziroma utihne
Ker je bilo v omenjenem pogovoru videti, da Golob čustev nima povsem pod nadzorom, smo se odločili, da za mnenje okrog nastopa Goloba povprašamo strokovnjaka za komunikacijo Edvarda Kadiča. Kadič je uvodoma poudaril, da je mogoče glede na videno v zadnjih nekaj javnih nastopih opaziti, da gre za osebo, ki ima v splošnem rada soj odrskih žarometov ter objektiv kamere pred seboj. “Uglajene, tehnično solidne nastope, bi se dalo nekoliko še izboljšati predvsem z nekaj več improvizacije.” Prepričan je, da bi moral več pozornosti nameniti nadzoru govorice telesa, posebej obraznim grimasam ter gestikulaciji z rokami. Predvsem uporabi dvignjenega kazalca, saj s tem sogovorniku pokroviteljsko sporoča, da naj mu prisluhne oziroma utihne. “Sicer pa glede same tehnike nastopanja ni veliko za dodati. Večina malenkosti se bo skozi predvolilno kampanjo in razne kritike nastopov tako ali drugače sama izboljšala.” 

Na trenutke deluje kot nekdo, ki ima rahel božanski kompleks
Kadič poudarja, da Golobu precej večji izziv predstavljajo njegove osebnostne lastnosti, kjer pa je, glede na videno v zadnjem času, še veliko prostora za izboljšave. “Največjega sovražnika si tako predstavlja kar on sam, saj med javnimi nastopi zelo težko nadzoruje svoja čustva. Če je več kot opazna trema nekaj, kar bo skozi nastopanje izzvenelo, pa žal na trenutke deluje kot nekdo, ki ima rahel božanski kompleks. Da je nezmotljiv, da vse ve in ima vse prav.” Tak primer je po besedah Kadiča pričkanje in prepričevanje TV voditelja, da slednji ne ve, o čem govori, ali pa kratki posmehljivi odgovori novinarjem na tiskovni konferenci. “Na dolgi rok mu to zagotovo ne bo koristilo, na takšen način bo postal tudi lahka tarča izkušenim političnim govorcem na soočenjih pred kamero. Časa do volitev pa ni več veliko in s tem tudi ne časa za bistvene izboljšave,” je izpostavil Kadič.

Janša ocenjuje, da gre bolj za Jankovićev popravni izpit
Na ponedeljkovi tiskovni konferenci je Golob potrdil, da bo na sredinem kongresu kandidiral za predsednika stranke Z.Dej, ki jo je ustanovil nekdanji okoljski minister Jure Leben in katere član tudi sam je. Javnosti ni želel razkriti, kakšen naj bi bil njegov program, saj da naj bi imel željo, da se z njim najprej seznanijo člani stranke Z.Dej. Za STA je v sredo poslanka Janja Sluga razkrila, da sta z nepovezanim poslancem Jurijem Lepom odločila pridružiti Golobovemu projektu, ker naj bi bil ta popolnoma drugačen od vseh obstoječih. Premier Janez Janša, ki je predsednik največje vladne stranke, je ob sredinem robu obiska vlade v Posavju komentiral tudi vstop Goloba v politiko in ocenil, da gre “bolj za popravni izpit Zorana Jankovića“. Ali če uporabim besede, ki jih je izrekel gospod Golob, po tem, ko jim ni uspelo s kraljico, poskušajo s skakačem in očitno jim zmanjkuje figur na šahovnici,” je po poročanju STA orisal premier in dodal: “Kot kaže, pa je tisti, ki upravlja s šahovnico, dal navodilo”.

Nina Žoher