[Video] Štrukljev SVIZ se gre nov političen boj, brez dialoga in iskanja pozitivnih stvari v šolstvu

Vodja SVIZ Branimir Štrukelj je tudi vidni politike stranke Levica. (Foto: STA)

Že v drugo so pričele padati pobude za razrešitev ministrice za izobraževanje, znanost in šport, Simone Kustec. Člani SVIZA ji ponovno očitajo stare zamere, zaradi nekaterih izjav. Dodatno so prepričani, da so bili s strani ministrice pri odločanju ignorirani in zapostavljeni, a kot poudarja voditelj oddaje Aleksander Rant, učitelji niso epidemiološka stroka. Štrukelj je pri tem podal nekoliko nerazumljivo izjavo, a v osnovi pravi, da je šolstvo postalo žrtev ukrepov, a epidemija je vplivala na vse vidike življenja. Poslanec SMC Gregor Perič pa je pri tem prepričan, da gre za nadaljevanje političnega boja, pri čemer šolniki nimajo interesa pozitivnega dialoga.

V SVIZU bodo zbirali podpise za odstop ministrice za izobraževanje, znanost in šport, Simone Kustec. Po besedah predsednice glavnega odbora sindikata Jelke Velički so bili odrinjeni od odločanja o epidemioloških ukrepih v šolah. “Po njenih besedah se učitelji spoznajo tudi na epidemiologijo,” je bil kritičen voditelj oddaje Pregled dneva, Aleksander Rant.

“Vzgojitelji, vzgojiteljice, učitelji in učiteljice, strokovni delavci in delavke, administrativno in tehnično osebje so bili preprosto ponižani izvajalci ukrepov in zahtev v tiste, ki nismo imeli pravice podati mnenja, opozarjati, še manj pa enakopravno sodelovati pri sprejemanju ukrepov v področjih, ki jih mi zares dobro poznamo,” je dejala.

Jelka Velički (Foto: Zajem zaslona RTV)

Sindikalisti ministrici zamerijo, da jih je ministrica vztrajno ignorirala ali zavračala. “Prav odklanjanje spoštljivega, enakopravnega sodelovanja in dogovarjanja s predstavniki zaposlenih, še posebno s strokovnjaki – praktiki od vrtcev do univerz, se je pokazalo kot eden od ključnih razlogov za to, da so se ukrepi v šolskem polju nerazumljivo hitro in tik pred zdajci spreminjali, da so bili nedomišljeni in nekateri celo povsem zgrešeni,” so še zapisali v odprtem pismu.

Nad ministrico učitelji podajajo same očitke, v situaciji in naporih pa ne vidijo ničesar pozitivnega
V SVIZ-u so prepričani, da je na eni strani ministrica močno idealizirala kakovost našega izobraževanja na daljavo, ki je bilo po njenem mnenju v Sloveniji boljše kot v katerikoli drugi evropski državi, obenem pa še dodajajo, da je bila skrajno žaljiva do učiteljstva, ko je namigovala, da naj ti pred epidemijo covida-19 ne bi znali niti prižgati računalnika.

Glavni tajnik SVIZ, Branimir Štrukelj (Foto: Zajem zaslona Nova24TV)

Po mnenju glavnega tajnika SVIZ-a Branimirja Štruklja bi lahko izobraževanje reševalo, aktivno vplivalo na to, da bi vzpostavljali v naši državi v času epidemije del normalnosti, starši bi lahko delali, te družbene odnose bi lahko ohranili. Štrukelj je prepričan, da je zaradi vlade, izobraževanje postalo največja žrtev. Vsekakor je tukaj potrebno poudariti, da je v prvi vrsti za nastalo situacijo kriva epidemija, ne pa vlada, ki jo je skušala reševati. “Izobraževanje je postalo del rešitve, namesto tega, da je del obvladovanja krize namesto tega, pravzaprav ena od največjih žrtev te neustreznega odnosa, ki ga je treba pripisati celotni vladi do izobraževanja,” je nekoliko zmedeno dejal Štrukelj, pri čemer ga je sicer malo težje razumeti, kaj točno je s tem želel povedati.

Od SVIZA si želijo več dialoga in manj reakcij s silo
Poslanec SMC Gregor Perič omenjene očitke vidi kot pritiske na stranko SMC, saj po Rantovih besedah levica namesto dialoga reagira s silo. “Mi to razumemo kot neko nadaljevanje nekega političnega boja, še eno napoved druge interpelacije na isto temo. Zdi se nam precej trošenje energije za stvari, ki niso koristne. Če bi se znali usesti in pogovarjati in jih usmeriti v nekaj pozitivnega, verjamem, da bi vsi od tega imeli veliko več, kot od tega, da se polemizira,” je bil kritičen Perič do njihovega pristopa.

Foto: Shutterstock

Po mnenju poslanke in podpredsednice odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino Mojce Škrinjar vidi zbiranje podpisov zoper ministrico v času, ko se šolsko leto zaključuje in, ko se pričenja matura, kot najhujšo zlorabo otrok, učencev, dijakov ter učiteljev s strani SVIZ-a in Štruklja, ki je po njenem opažanju član ekstremne levice. “Vse skupaj je zgolj poskus rušenja vlade s pomočjo in na hrbtih otrok, učencev, dijakov in študentov, kakor tudi na hrbtu ministrice, ki mora vse to prenašati,” je še dodala. Poudarja, da je ministrica organizirala delo tako, da so strokovne institucije, kot je zavod za šolstvo, kakor je tudi maturitetna komisija pripravila takšna navodila, da so izvedljiva v dani situaciji, ki je težka za vse. Matura je po prilagojenih pravilih tako možna in primerna za vse. “Mislim, da je storila vse, kar je bilo potrebno, da je lahko pouk in pa tudi bo matura potekala tako kot je treba, v tej dani situaciji.”

Celotni prispevek si lahko ogledate od 6:04 minut naprej.

Sara Rančigaj