[Video] Sušnik je povedal, da ima dovolj visoko pokojnino in se zato z vlado ne bo kregal

Aleksander Rant in Boris Tomašič v oddaji "Kdo vam laže?" (Foto: Nova24TV)

V sredo je potekal protest civilne iniciative Glas upokojencev, na katerem se je zbrala več kot desettisočglava množica, ki je zahtevala dostojne pokojnine. Vlada Roberta Goloba je namreč pozabila na upokojence. Zanemarila je dejstvo, da je inflacija skoraj 10-odstotna. Čeprav so se življenjske potrebščine podražile za 19-odstotkov, osnovne življenjske potrebščine, ki jih človek potrebuje za preživetje (mleko, olje, testenine, kruh), pa so se podražile za 40 odstotkov, bo uskladitev pokojnin le 4,9-odstotna. “Vsakdo, ki gre v trgovino, vidi, da je to nesorazmerno,” je bil v oddaji “Kdo vam laže?” kritičen Boris Tomašič.  

Boris Tomašič je spomnil, da je prejšnja vlada v primeru izvolitve obljubljala 13. pokojnino in usklajevanje pokojnin najmanj v vrednosti z rastjo inflacije. “Na drugi strani imamo Zvezo društev upokojencev Slovenije (ZDUS), ki pravi, da je zahteva po 20-odstotni rasti pokojnin previsoka, nerealna. Oni bi predlagali 7 odstotkov.” Ob tem je sovoditelj tokratne oddaje Aleksander Rant spomnil, da se je potrebno zavedati, da zahteve niso toliko nerealne, saj Glas upokojencev ne zahteva dviga prav vseh pokojnin za 20 odstotkov, ampak tistih do tisoč evrov, za pokojnine od 1.000–1500 zahtevajo 15-odstotni dvig, za višje pokojnine pa zahtev nimajo.

Po mnenju Tomašiča je naravnost neumen motiv, zakaj se predsednik ZDUS-a Janez Sušnik ni pridružil protestu, saj bi s tem izrazil večji pritisk in dosegel vsaj 10-odstotni dvig, če že meni, da se mu zdi 20-odstotni previsok. Spomnil je na nedavne Odmeve, kjer sta se soočila Sušnik in Pavel Rupar iz Glasu upokojencev. “Resnično vas bom vprašal, ali vi delate za upokojence ali delate za koga drugega,” je Rupar povprašal Sušnika in ga obtožil, da očitno dela “sam zase”, Sušnik pa je na to vzkliknil: “Jaz imam dost’ visoko pokojnino!” Rant je glede omenjenega besednega dvoboja, ki je bil več kot zgovoren, povedal, da tako izgleda, ko nekoga sprovociraš in ti ta pove tisto, kar je res, in sicer, da ima sam dovolj visoko pokojnino in se zato z vlado ne bo kregal. “Če bo šlo gospodu Sušniku za 4,9 odstotka gor, bo imel še več. Torej zanj je to dosti. Za nekoga, ki životari, pa je drugače,” je bil kritičen Rant in dodal, da je problematično, da se v tej zadevi izpostavlja le pokojnine v znesku 600 evrov, 700 evrov. Imamo namreč na stotine kmečkih vdov, ki imajo manj kot 300 evrov pokojnine. Prav tako imamo na stotine invalidov, ki imajo manj kot 500 evrov invalidske pokojnine.

Šlo je čez vse meje
“600 evrov pokojnine pri teh cenah, ko so nekatere položnice lahko tudi v znesku do 500 evrov,” je bil kritičen Tomašič, ki meni, da so nedvomno nujne spremembe. Človek mora namreč še jesti. Rant je izpostavil, da je eden od govorcev na shodu spomnil, da se je na shodu zbrala generacija, ki je stala v vrstah za sladkor, ki je imela izpade elektrike, ki je vozila na par nepar. “Mi vemo, kaj je to stiska, ampak to je pa šlo čez vse meje,” je ta govorec ob tem še dejal. V nadaljevanju je Rant povedal, da je televizija v septembru, oktobru in novembru delala ankete o cenah prehrane. “Že takrat so mnogi, med njimi seveda v glavnem starejši, povedali, da so se izdelki, ki jih običajno kupujejo, podražili za 2-krat. Vse to so prenašali, dokler niso prišle položnice z ogrevanjem.”

Tomašič je posvaril, da visoki zneski položnic šele prihajajo, saj je bil januar bolj hladen kot december. Kaže pa tudi, da bo hladen februar. “Zaradi tega bi morala vlada ukrepati in se ukvarjati z upokojenci. Konec koncev, 650 tisoč upokojencev je nekje v Sloveniji. Na drugi strani pa vidimo, kako vlada z levo roko daje vsem tožilcem in sodnikom 600 evrov bruto dodatka,” je izpostavil in dodal, da je popolnoma jasno, da naš plačni sistem ni ustrezen in ne funkcionira, ker so normalna razmerja porušena. Ker je Golob sodnikom in tožilcem obljubil dodatek, je vlada sprejela predlog zakona, s katerim bo dodatek dodelili vsem linearno. Ker ne gre drugače, bodo v dveh dneh sprejeli zakon po nujnem postopku, ki govori o vojnem stanju. “Prejšnji vladi pa se je očitalo, da vlada z odloki, nezakonito, neustavno itd. Kaj pa je to?!” To je huje, to je vladanje z zakoni v izrednih razmerah, čeprav le-teh ni, je ob tem pristavil Rant.

Foto: Nova24TV

Rant je spomnil, da ko je hotela prejšnja vlada v času kovida začasno dvigniti zdravnikom in zaposlenim v zdravstvu plače za štiri plačne razrede, je ustavno sodišče odločilo, da je to neustavno. “Razveljavilo je zakon, danes se pa po nujnem postopku sprejema zakon, ki bo dal podlago za to, da bo lahko Golob sodnim funkcionarjem že za januar izplačal dodatek v vrednosti 600 evrov bruto. S tem pa bo Golob izpolnil vsaj eno obljubo,” je pripomnil. Tomašič pa je ob tem dodal, da je Golob mirno pozabil na gasilce. Ob tem pa je izpostavil, da se tukaj postavlja zanimivo vprašanje, v primeru, da to roma na Ustavno sodišče RS. “Se ne bi mogli ustavni sodniki izločiti, ko odločajo o svojih plačah?!”.

Denar kar leti na vse konce, ni ga pa za upokojence in delavce
Ta dodatek po besedah Tomašiča predstavlja verigo problemov. Začeli so se namreč oglašati ravnatelji, učitelji, poštarji, gasilci, vojaki itd. “Ko pa se oglasijo upokojenci, pa kar rečejo, da ni denarja. Se je kdo vprašal, od kod 500 milijonov za dokapitalizacijo HSE? Od kod 700 milijonov za poroštvo GEN-i, ki ga je zapufal in uničil Golob? Od kod denar za nevladne organizacije, migrante? Denar kar leti na vse konce, ni ga pa za upokojence in delavce. Delavcem se pa še davke nabija,” je komentiral Tomašič. “40 milijonov prejemnikom je ta vlada dala socialne pomoči, 40 milijonov družinam z otroki (enkraten dodatek), gospodarstvo je dobilo 2-krat po 40 milijonov,” je izpostavil Rant in dodal, da s tem nismo niti na tretjini zneska, ki je šla za HSE. “Smo pa dobili primerjalnik cen.” Tomašič je izpostavil, da denarja ni zato, ker gre očitno za korupcijo. “Ta vlada se je lotila reševanja našega zdravstvenega sistema tako, da je ukinila urad za referenčne cene, ki bi povedal, koliko je lahko najvišja cena posameznega zdravstvenega artikla glede na primerljive cene v Evropi. A ni zanimivo, da je samo, ko je Golob prišel na oblast, šla korupcija v nebo,” je dejal Tomašič.

Ta vlada je zelo naklonjena analizam
“Ministri te vlade, vlada in Robert Golob so zelo naklonjeni analizam. Pred 14 dnevi so se dobili z namenom, da bi rešili zdravstvo. Tresla se je gora, rodila se je podgana. Povedali so, da so dobili čudovito analizo stanja. Golob pa je povedal,” da je stanje hujše, kot si je on mislil, je spomnil Tomašič in ob tem poudaril, da je povedal to, kar že vsi vemo. To sredo so se spet sestali in ugotovili, da enotnega plačnega sistema že dolgo ni več in da je potrebno narediti analizo. Golob je namreč povedal, da bodo pri reformi plačnega sistema sledili naslednjemu ključu: najprej analiza, nato izhodišča in časovnica. Fajonova je po besedah Ranta bežno omenila, da so se zavezali, da bodo delali in da bo čas hitro minil do leta 2030. “Za tiste, ki pričakujete kakšno stanovanje ali pa drugačen plačni sistem, 2030 bo jutri”. 

Foto: Nova24TV

Rant je izpostavil, da so za korupcijo v Sloveniji problematični mediji. Ti namreč le-to zamolčijo. Tomašič je v zvezi s tem izpostavil, da je GEN-i pod vodstvom Roberta Goloba dokazljivo dokazoval ogromne zneske podjetjem Martina Berishaja. “Ta je dokazano isti dan, ko je denar prišel, dvigoval iz teh podjetij. Ob tem, da je šlo na dve podjetji isti dan enaka zneska. V državi Kosovo so odprli parlamentarno preiskavo, ki raziskuje te čudne poti denarja, sum nezakonitega financiranja njihovega premierja in v preiskavo vključijo Goloba, ki pravi, da nič ne ve in da je vse izmišljeno.” Rant je v zvezi s tem izpostavil primer Patrie. “To, da je šlo to čez prvostopenjsko, drugostopenjsko sodišče in vrhovno sodišče je dokaz, da imamo pri nas popolnoma partijsko pravosodno linijo, ki bo naredila vse, pohodila pravo, pravno državo, da doseže cilj politike. Naj spomnim, kaj je ustavno sodišče reklo, kaznivo dejanje sploh ni bilo konkretizirano. Ni se vedelo, kaj se preganja sploh. Pridemo pa h gospodu Golobu, ki ni novinec v politiki, in je nato končal v GEN-i. Tu pa se je denar nakazovalo, dvigovalo in od tam ne more nihče dokazati. Za mainstream medije to ni zgodba.” Voditelja pa sta opozorila, da je še vedno veliko neodgovorjenih vprašanj v zvezi z bančnim računom v Romuniji, a se nato osrednji mediji ne ozirajo.

Vlada mora delati za svoje državljane in se ukvarjati z resnimi problemi
V oddaji je bila tudi problematizirana namera Goloba, ki želi obdavčiti premoženja, pri čemer pa se ne bo oziralo na vrednost nepremičnine, ampak velikost, čeprav je prav vsakomur popolnoma jasno, da se vrednosti nepremičnin bistveno razlikujejo glede na lokacijo. “Tu gre za eno največjih skrbi za upokojence, ki imajo že tako mizerne pokojnine, in so gradili svoja domovanja z odrekanjem. Trigeneracijska hiška v Pesnici, ki ima 300 kvadratnih metrov, bo obdavčena enako kot 3 tisoč kvadratnih metrov velika vila v centru Ljubljane, obdana s šestimi hektarji parka. Temu je tako, ker obstaja le kategorija 275 kvadratov plus. Nek milijonar bo plačal enako kot vi s tridružinsko hišo, ki ste jo gradili zase, za otroke in vnuke. To je ta socialna pravičnost,” je bil kritičen Rant. “Vseeno je, ali je vlada desna, leva, rumena, vijolična, ampak vlada mora delati za svoje državljane in se ukvarjati z resnimi problemi,” je zaključil Tomašič in se zahvalil za vso podporo, ki se jo daje Novi24TV. “Obljubim lahko, da bomo vztrajali”. 

Nina Žoher