fbpx

[Video] Ta vlada ne bo dolgo zdržala, Šarec pa v stilu Serpentinška: “Na dolgi rok smo vsi mrtvi”

Foto: STA

Marjan Šarec, namesto da bi opravljal vlogo predsednik vlade. še vedno igra komika Serpentinška, morda se še ne zaveda, da ni več na Radiu Ga-Ga, ampak v vladi. Ena zadnjih takšnih njegovih “komičnih” izjav, s katero le preusmerja pozornost od resnih in perečih vprašanj, je: “Na dolgi rok smo vsi mrtvi.” To je izjavil v ponedeljek, ko so poslanci proračun na popoldanski izredni seji tudi v drugo podprli. In sicer po tem, ko je državni svet zakon označil za neustaven in protizakonit, prav tako je odbor DZ za finance ocenil, da zakon o izvrševanju proračunov za prihodnji dve leti ni ustrezen za ponovno potrditev, a to očitno ni kaj preveč vplivalo na poslance.

Na to, da se Marjan Šarec ob resnih vprašanjih norčuje, smo že navajeni, po krofih in klobasah se je zdaj želel na komičen način izmuzniti resnemu vprašanju o obstoju koalicije. Eden izmed novinarjev ga je vprašal, kaj meni o tem, da je Janez Janša mnenja, da ta vlada ne bo več dolgo zdržala, da sledi rekonstrukcija. “Na dolgi rok smo vsi mrtvi,” je “strokovno” odgovoril in odšel. Potem se zasliši smeh novinarjev, ki so ponovno nasedli njegovi “komičnosti”, a so spet ostali brez resnega odgovora.

V ponedeljek so kljub opozorilom državnega sveta in odbora DZ za finance poslanci vseeno ponovno podprli  zakon o izvrševanju proračunov RS za leti 2020 in 2021. Šarec je pred tem povedal, da je “tisti, ki nosi funkcijo, odgovoren za stanje v tej državi, za stanje financ, proračuna in drugih zadev in glede na to, da smo se vsi partnerji zmenili, da mora iti proračun skozi in tudi interventni zakon …”, in dodal, da če bi interventni zakon padel, od tega nihče ne bi imel ničesar pozitivnega. “Zato je najbolje, da se ta zakon potrdi, potem pa imamo celo leto čas, da uskladimo zadeve, tako da bo dobro za državo.”

Očitno bi Marjan Šarec naredil vse, da bi še naprej ostal na poziciji, ki si je ni zaslužil z izidom na državnozborskih volitvah. Karl Erjavec je tako prevzel taktiko nadkoalicijske Levice in je glasove DeSUS za interventni zakon obljubil le v primeru, da bodo vodje poslanskih skupin LMŠ, SD in SMC s podpisom zagotovili, da bodo zakon takoj po uveljavitvi novelirali in določili izredno usklajevanje pokojnin v odstotkih. A Šarec in člani njegove ekipe so že večkrat dokazali, da je njihov podpis tudi dobesedno le črka na papirju.

Precej bolj kritični do interventnega zakona pa so bili v poslanski skupini SDS
Mag. Marko Pogačnik je naši novinarki Marjanci Scheicher povedal, da glede izrednega usklajevanja pokojnin za leto 2020 v primeru gospodarske rasti več kot 2,5 odstotka in glede na to, da je državni zbor izglasoval, da naj bi se pokojnine povečevale nominalno, to pomeni vsi isto, zakona v SDS ne bodo podprli iz več razlogov. “Prepričani smo, da nominalno usklajevanje pokojnin pomeni tveganje, da je takšno usklajevanje nezakonito in celo protiustavno. Takšen način usklajevanja pokojnin pomeni veliko tveganje za pokojninsko blagajno v prihodnosti. Je tudi izjemno slab signal za vse sedanje vplačevalce v pokojninski sistem in tudi za bodoče.”

Marko Pogačnik

Proračunski zakon pomeni višje cene vrtcev in domov za ostarele
Mag. Pogačnik pa je komentiral tudi proračun za leti 2020 in 2021, na katerega je državni svet vložil veto, a je bil v ponedeljek zopet v odločanju v državnem zboru: “Glasovanje za zakon o izvrševanje proračunov pomeni na dolgi rok slabši razvoj Slovenije. Manjša konkurenčnost, na kratki rok pa pomeni višje cene vrtcev in domov za ostarele.” V SDS so še trdno prepričani, da občine potrebujejo višje povprečnine, vlada Marjana Šarca pa jemlje občankam in občanom približno 70 evrov po glavi. Poleg tega stojijo za besedami, da so pogosto občine boljši gospodar kot pa država. In kako Šarec komentira nadaljnji razvoj odnosov v koaliciji? “Na dolgi rok smo vsi mrtvi.” Poznavalci pravijo, da je on že politično mrtev, le da tega še ne ve.

Marjanca Scheicher/Lana Božič