[Video] Tako bo Golob razdelil draginjski dodatek: Najrevnejšim upokojencem 13 evrov, upokojencem kot Kučan pa 150 evrov

Predsednik vlade Robert Golob (Vir: STA)

Vlada Roberta Goloba je v Državni zbor poslala predlog Zakona o nujnih ukrepih za povečanje prihodkov upokojencev in omejitev dviga oskrbnin na področju socialnega varstva. Kot je v predstavitvi stališča povedal poslanec SDS Zvone Černač, bodo zaradi tega zakona prejemnice kmečke pokojnine, ki so celo življenje garale na kmetiji, deležne 13 evrov solidarnostnega dodatka, tisti z najvišjimi pokojninami, recimo Kučan, ki ima najvišjo pokojnino v Sloveniji, pa 150. “To se nam ne zdi prav,” so zapisali v SDS. 

Po predlogu zakona, ki ga je predlagala Vlada Roberta Goloba, se bodo vse pokojnine za mesec november in december predčasno zvišale za 4,5 odstotka. Do predčasnega zvišanja prihaja zaradi hude draginje, s katero se soočamo v Sloveniji. A kot opozarja nekdanji minister in poslanec SDS Zvone Černač, ne gre za nikakršno uskladitev pokojnin, temveč za solidarnostni dodatek “kjer bi morali največ dobiti tisti, ki imajo najnižje pokojnine, in ne obratno, kar prinaša Golobov zakon,” je povedal poslanec SDS.

Poslanec Černač je nato v predstavitvi mnenja nadaljeval, da je predsednik vlade Golob zavajal v odgovoru na njegovo poslansko vprašanje, ko je zapisal, da bodo upokojenci dobili uskladitev pokojnin, na enak način kot so uslužbenci javnega sektorja. Kot je pojasnil, povišanje za javni sektor velja od 1. 10. dalje, h kateremu se prišteje še dodatek za regres in to za nazaj za letošnje leto. Golob je v odgovoru obljubil, da bodo enako prejeli tudi upokojenci. “Mar res? Predsednik vlade je, kot že velikokrat doslej, zavajal,” je bil jasen Černač.

 

SDS: Zahtevamo, da se dodatek izplača tudi upokojencem!
Zaradi očitne krivičnosti Golobovega zakona so v SDS pripravili amandma zakona.

“V Poslanski skupini SDS zato predlagamo amandma, s katerim se povišanje pokojnin uveljavi s 1. 10., tako kot je bilo to sprejeto za javni sektor, vsem upokojencem pa se pri izplačilu pokojnin v decembru izplača še dodatek, podobno, kot ga bo prihodnji teden prejel javni sektor, glede na čas izplačila govorimo o božičnici v višini med 50 in 300 evrov. Največ dobijo tisti, ki imajo pokojnino nižjo od 570 evrov. Uporabljena je enaka lestvica, kot velja pri izplačilu letnega dodatka.”

V času vlade Janeza Janše je bilo povsem drugače
Černač je nato v nadaljevanju spomnil na neke druge čase. V času vlade Janeza Janše so upokojenci vsako leto prejeli solidarnostni dodatek v višini med 300 in 130 evrov. Prvič aprila 2020, nato januarja leta 2021 in 2022. Šlo je za čas, ko je bila inflacija precej nižja, prebivalstvo pa se ni soočalo z hudo draginjo na področju energentov in prehrane.

Predlog zakona ne rešuje problema draginje
Černač je nato tudi upravičeno opozoril, da draginja ne prizadene vseh segmentov populacije enako, saj zvišanje cen osnovnih življenjskih potrebščin in energije predstavlja relativno višji strošek pri tistih upokojencih z nižjimi pokojninami, kot pri tistih z višjimi. “To povišanje je namenjeno blažitvi draginje, kjer bi morali tisti z najnižjimi pokojninami dobiti več. Zato predlagamo božičnico, ki bi vsaj deloma omilila ta nesorazmerja,” predlaga Černač.

Problematičen tudi način, kako so omejili oskrbnine
Vlada Roberta Goloba v drugem delu zakona limitira dvig oskrbnin v domovih za starejše, a je tudi ta del zakon problematičen, pove Černač. Vladna namera, da se omeji dvig oskrbnin na 4,5 odstotkov, bo ponovno prizadela tiste z nižjimi dohodki. Dvig oskrbnin bo pri najrevnejših namreč večji, kot bo dvig, ki ga bodo deležni zaradi 4,5 odstotnega zvišanja.

Gal Kovač