fbpx

[Video] Tako je v Svobodi: Ko se odpirajo “prepovedane” teme izrekajo opomine in omejujejo razpravo

Poslanca SDS Branko Grims in Andrej Hoivik, predsednica Odbora za pravosodje Lena Grgurevič (Foto: Printscreen RTVS)

Pred volitvami je Golobovo Gibanje Svoboda obljubljalo svobodo, med drugim tudi svobodo govora. Očitno pa so imeli v mislih, da bo ta veljala zgolj za tiste, ki bodo razmišljali tako kot oni sami. Na današnjem odboru za pravosodje je namreč prišlo do poskusa omejitve razprave po tem, ko je po uvodni predstavitvi razpravljal samo en poslanec. Ker pa je bil ta iz vrst SDS, je očitno nastal problem. 

Na današnjem odboru za pravosodje so na pobudo stranke SDS obravnavali predlog deklaracije o podpori resoluciji Evropskega parlamenta o totalitarizmu iz leta 2009 in predlog deklaracije o resoluciji Evropskega parlamenta o boju proti nekaznovanju vojnih hudodelstev v Ukrajini. Tekom seje odbora pa si je poslanka in predsednica Odbora za pravosodje Lena Grgurevič iz Gibanja Svoboda zamislila, da bo na neki točki kar omejila razpravo poslancev. 

Poslanec stranke SDS Branko Grims je v zvezi z resolucijo, ki temelji na poenoteni obsodbi vseh totalitarnih sistemov, uvodoma povedal, da gre nedvomno za zgodovinsko dejanje. Evropski parlament je namreč s tem izkazal spoštovanje do vseh žrtev totalitarizma in do vseh tistih, ki so se borili proti totalitarizmu v kateri koli pojavni obliki. Torej ne glede na njihovo ideologijo, saj so vsi utemeljeni na nasilju, kršenju človekovih pravic in so kot taki zločinski in zavržni. Kot je dejal, je potrebno ohranjati spomin na preteklost, ker brez resnice in spomina ne more biti sprave.

Ko pa je napočil čas za razpravo, je kot prvi govorec spregovoril poslanec SDS Andrej Hoivik, ki je poudaril pomen sprejetja omenjene resolucije, je bil ta s strani predsedujoče prekinjen. “Svoboda Gibanja Svoboda v vsej svoji polnosti. Predsedujoča odboru za pravosodje v Državnem zboru RS je grobo prekinila mojo razpravo o najpomembnejši temi pred slovenskim državnim praznikom: jasni obsodbi vseh treh totalitarnih režimov: nacizma, fašizma in komunizma,” se je kritično odzval Hoivik. 

Poslanec SDS Andrej Hoivik (Foto: Printscreen RTVS)

Predsedujočo odboru iz vrst Gibanja Svoboda je očitno zmotilo, da je Hoivik pri razpravi bral tudi citate iz knjige Borisa Pahorja, pozvala ga je namreč, naj preneha z branjem. To bi bilo še razumljivo, če bi bil čas omejen, pa ta ni bil. Hoivik je v znak protesta predsedujoči poudaril, da imajo poslanci pravico svobodne razprave, konec koncev je sedaj vendarle svoboda. Ob tem pa je dodal, da misli Pahorja citira, ker je ta enakovredno obsodil prav vse totalitarne sisteme. “Nismo tukaj, da navajate, kaj je kdo govoril,” je vztrajala predsedujoča in dodala, da bo dala predlog na glasovanje, da vsak razpravlja zgolj enkrat in da se čas omeji. To pa je utemeljila s trditvijo, da se že šestič govori o istem vprašanju, nazadnje novembra lani.

Ko je poslanec nadaljeval z razpravo in izrazil kritiko, ker v Parku Sveta Evrope stoji kip Borisa Kidriča, je predsedujoča izrekla opomin in ga opozorila, da ga naslednjič čaka odvzem besede. Ker je obnašanje Grgurevičeve močno zmotilo poslanca Grimsa, ji je ta predlagal, da naj začne brati poslovnik. “Nimate pojma ne o poslovniku in ne o pravu. Ne o ustavnem pravu. Parlament je prostor svobodnega govora. Ko predlagamo nek akt, se v prvem branju osvetli vse razloge za sprejem, okoliščine za sprejem, posledice itd.,” je v poduk poudaril Grims medtem, ko je predsedujoča protestirala. Ta ga je povprašala, če ima kakšno vprašanje glede poslovnika? “Nedostojni ste, da o tako pomembnem aktu vodite sejo,” je bil kritičen Grims. 

Potem ko je predsedujoči Grims nalil čistega vina, je ta predlagala na glasovanje, da lahko govorec o nekem vprašanju razpravlja le enkrat. Grims je pred tem glasovanjem zahteval 45 minut odmora. Opozoril pa je tudi, da je spregovoril zgolj en kolega in to samo enkrat pa želi dati takšen predlog na glasovanje. To je ne samo nedostojno in neprimerno, ampak je sramota za vas osebno in za ta parlament. Dandanes še kako velja tisti legendarni stavek: “Zdaj pazite, kaj govorite, zdaj je svoboda,” je še poudaril Grims. 

Pomena resolucije pa očitno poslanci koalicije Roberta Goloba in tudi pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, ki je na seji nastopila v imenu vlade, preprosto ne zmorejo razumeti, saj njenega sprejema niso podprli. Soglasno pa je bil sprejet predlog deklaracije o resoluciji Evropskega parlamenta o boju proti nekaznovanju vojnih hudodelstev v Ukrajini.

Omejevanje svobode govora postaja nova praksa Gibanja Svoboda. Daleč od tega, da gre pa za prvi takšen primer, v katerega je vpletena poslanka Grgurevič. Med zaslišanjem Dominike Švarc Pipan kot kandidatke za ministrico za pravosodje je namreč večkrat prekinila poslanko SDS Alenko Jeraj. “Ali se bomo tukaj sploh še lahko kaj pogovarjali in vprašali ali moramo biti samo tiho,” je bila tedaj kritična Jerajeva.

Sara Kovač