fbpx

[Video] Tako je Zoran Janković lagal Ljubljančanom o svoji skrbi za čisto Ljubljano, zdaj namreč zastruplja vodo!

“Zelo preprosto. Tako, da ne smetim, da ne odvažam odpadkov na nedovoljena odlagališča. Celo opozarjam, da se tega ne sme delati. Prav tako ločujem odpadke,” je sveto zatrjeval ljubljanski župan Zoran Janković, ko so ga povprašali, kako sam skrbi za čistejše in lepše okolje. Vidimo lahko, da je Janković grdo lagal Ljubljančankam in Ljubljančanom, saj dandanes brez kakršnegakoli sramu gradi kanalizacijo čez vodonosnik čiste pitne vode za celo Ljubljano. 

Sodni izvršitelj je namreč v spremstvu praktično celotne bežigrajske policijske patrulje na silo uveljavil začetek nadaljnje gradnje spornega kanala. Pripeljali so gradbene stroje, bagri so nemudoma začeli kopati po privatnih zemljiščih, za katera pa naročnik, to je Mestna občina Ljubljana, ni imel ne urejenega gradbenega dovoljenja ne urejene služnostne poti. Tako je prišlo do ogrozitve že druge ustavne pravice, in sicer pravice do zasebne lastnine.

Sprenevedanje, neodzivnost, molčečnost
Čeprav je pod vprašajem zdravje 300 tisoč prebivalcev Ljubljane, gre namreč za projekt, ki zaradi svoje izpostavljenosti predstavlja potencialno grožnjo več generacijam z nepovratnimi škodljivimi posledicami, smo priča neverjetni molčečnosti, neodzivnosti in predvsem sprenevedavosti pristojnih organov. Poslanec SDS dr. Anže Logar je v preteklih mesecih na pristojna ministrstva naslovil več ustnih in pisnih poslanskih vprašanj, s katerimi je opozarjal na nedopustno gradnjo kanalizacijskega voda do centralne čistilne naprave nad vodovarstvenim zajetjem Kleče.

Na presojo vplivov na okolje se požvižga
Nedavno smo poročali, da so lastniki kmetijskih zemljišč v bližini vodarne Kleče od MOL pod vodstvom Jankovića prejeli dopise, v katerih jim je zagroženo, da bodo razlaščeni, če svojih zemljišč ne prodajo MOL. Janković to počne pod pretvezo varovanja vodovarstvenega območja. Kako resne namene glede ohranjanja čiste pitne vode ima, pa nazorno kaže to, da kanalizacijski kanal C0 gradi kar brez opravljene presoje vplivov na okolje. Več kot očitno je, da se Janković povsem požvižga na okolje in zdravje.

Najbolj žalostno je, da je ravno prejšnja leva koalicija pod vodstvom Mira Cerarja, ki ne manjka niti v tej vladi, izglasovala dopolnitev Ustave Republike Slovenije s 70. a členom, v katerem je pravica do čiste pitne vode postala ustavna kategorija, zdaj pa se ravno pripadniki levice svojega največjega dosežka ne držijo v praksi. Janković se več kot očitno požvižga na pravico do čiste pitne vode, saj vse očitke na svoj račun preprosto zavrača le z besedami, kako naj bi bil celoten projekt spolitiziran. “Tisti, ki želi razpravo preusmeriti na polje politične debate, ne želi dobro ne stroki ne temu, da se to vprašanje reši, kot se mora – torej v dobro državljank in državljanov ter v dobro ustavno varovane kategorije pitne vode,” zatrjuje župan.

Medtem ko Janković navaja, da naj bi nasprotniki njegovega projekta spodkopavali vse skupaj le zaradi njegovega priimka, je jasno kot beli dan, da se poskuša delati žrtev, ker v medijih ne velja več za nedotakljivega. Le upamo lahko, da zaradi brezbrižnosti Jankovića, ki je daleč od okoljevarstvenika, ne bodo najbolj nastradali Ljubljančani, dejstvo namreč je, da je čista pitna voda eksistencialnega pomena za življenje.

Hana Murn