fbpx

Tako se Socialni demokrati na spletni strani hvalijo s tradicionalno dobrim sodelovanjem z Vučićevo vlado!

Nekdanji minister za kmetijstvo Dejan Židan v pogovorih s predstavniki Vučićeve vlade. (Foto: SD)

Neformalna prvakinja SD, Tanja Fajon, je izjavila tole: “Dejstvo, da Janša zelo očitno koketira z madžarskim in srbskim premierjem, govori zase.” Tanja Fajon trdi, da imajo v Srbiji vladavino Vučića brez kakršnekoli opozicije. Po njenem prepričanju je Vučić “absolutni vladar, kjer ni svobode medijev,” kar naj bi ugotavljal tudi Bruselj. Po njeno v Srbiji “ni demokracije in vladavine prava. Toda nekdanja ministrica za obrambo iz kvote SD Andreja Katič in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan sta se 24. oktobra 2016 udeležila tretjega skupnega zasedanja vlad Republike Slovenije in Republike Srbije, ki je potekalo ob uradnem obisku predsednika slovenske vlade pri predsedniku srbske vlade, kjer so “potrdili tradicionalno dobro sodelovanje”. Skupnih sej slovenske in srbske vlade so se ministri SD udeleževali tudi v času vlade Marjana Šarca.

To, da ima Srbija avtokratski režim trdi Tanja Fajon. V čem je problem, razen v tem, da to ni resnično, če ni resnično in da ni neodvisno od perspektive, konteksta? V tem, da lahko na spletni strani njene lastne stranke zasledite dokaz, da so s tem, po njeno, moralno kompromitiranim režimom – sodelovali sami že v času prejšnjih levih vlad. In ne le to. S tem so se in se še – na svoji strani ponašajo.

Dejstva o Orbanu in Vučiću proti trditvam Tanje Fajon
Režima Orbana in Vučića morda sta režima, ki dovoljujeta in omogočata več svobode promadžarskim in prosrbskim medijem, manj pa antimadžarskim, antisrbskim, svetovljanskim medijem (zakaj je to dobro, zakaj je to slabo, za koga je dobro, za koga je slabo, v kakšnem smislu, v kakšnem obdobju, je stvar debate, ki je Fajonova nikoli ne načenja, temveč svoje stališče privzema kot bi bilo moralno superiorno, avtoritarno) in jasno je, da so stranke po Evropi, ki se na osi suverenizem – globalizem, bolj nagibajo v smer suverenizma ali ga vsaj priznavajo kot pravično stališče, bolj naklonjene vladavinam kot sta Orbanova in Vučićeva, kot svetovljansko, antinarodnjaško usmerjene progresivne, socialdemokratske sile, vključno z SD.

Dvojna merila Fajonove
A za našo temo to ni pomembno. Pomembno je, da se lahko bralci sami prepričate o dvojnih merilih Tanje Fajon. Ko so v vladi njeni, o Srbiji ne govori kot o režimu, temveč o “srbski vladi, s katero ima slovenska vlada odlične odnose”. Ko vlado vodi Janez Janša, Janševo sodelovanje ali relativna naklonjenost do Vučića pomeni “Janševo sodelovanje z avtokratskim režimom”, kar zanjo pomeni, da je “Janša avtokrat tudi sam”.

Katič in srbski minister

Nekdanja ministrica za obrambo Andreja Katič. (Foto: SD)

Aleš Ernecl