fbpx

[Video] Tako si je Fajonova ob obisku podpredsednice ukrajinskega parlamenta prilastila zasluge za politično ukrepanje Janše

Podpredsednica ukrajinskega parlamenta Olena Kondratiuk in zunanja ministrica Tanja Fajon (Foto: STA)

Podpredsednica ukrajinskega parlamenta Olena Kondratiuk se je zahvalila Sloveniji za vso pomoč – tako humanitarno kot vojaško in gospodarsko, pa tudi za jasno obsodbo ruske agresije. Poudarila je, da je za Ukrajino pridobitev statusa kandidatke za članstvo v EU izredno pomembna, zato se je še posebej zahvalila za izraženo podporo Slovenije pri tem vprašanju. Spomnimo, ko je takratni premier Janez Janša obiskal Kijev, je poudaril, da so prišli Ukrajini izkazat podporo in se zavzeli, da Ukrajina čim prej dobi status države kandidatke za članstvo v Evropski uniji in da čim prej postane tudi članica. Sedanja zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je bila nad Janševo “ekskurzijo” vse prej kot zadovoljna, pa si sedaj lasti zasluge za pogum in ukrepanje Janeza Janše v Ukrajini.

Janez Janša je bil med prvimi premierji, ki so obiskali Kijev. Ob tem je poudaril, da Ukrajina brani tako svojo državo kot tudi Evropo in evropske vrednote. “Ukrajina je evropska država in storili bomo vse, kar je v naši moči, da bi postala tudi članica EU. Podpiramo status kandidatke za EU,” je dejal in izpostavil, da je trenutno prav Ukrajina država, ki najbolj brani evropske vrednote. Ocenil je, da bi bilo pridruževanje Ukrajine Evropski uniji konkreten izraz podpore tej državi, pa tudi sporočilo za tiste, ki so napadli Ukrajino, “da ste del naše družine in da je naša družina pripravljena Ukrajino braniti in podpreti”.

Po drugi strani pa se je sedanja zunanja ministrica Tanja Fajon takrat na Twitterju obregnila ob Janšev odhod v Kijev: Med kolegi Socialdemokratske stranke Nemčije v Bundestagu so odzivi na obisk Janše v Kijevu mešani, od napačnega signala do znamenja solidarnosti. A s prevladujočo oceno, da je škoda, ker je med prvimi na obisku prav zaveznik taistih rušiteljev miru, demokracije. Farsa, da bi pozabili, na kateri strani so,” je zapisala. Pred dvema dnevoma se je podpredsednica ukrajinskega parlamenta Olena Kondratiuk na skupni novinarski konferenci z zunanjo ministrico zahvalila Sloveniji za vso podporo Ukrajini. Po poročanju Dela je slovenska zunanja ministrica izrazila polno podporo Ukrajini in poudarila, da Slovenija obsoja rusko agresijo na to državo. Pozvala je tudi k neodvisni mednarodni preiskavi kršitev človekovih pravic v Ukrajini in dejala, da sta s sogovornico razpravljali o procesu vstopa Ukrajine v Evropsko unijo. Fajonova je dejala, da se zaveda velikega simbolnega pomena statusa kandidatke za članstvo za Ukrajino in dodala, da bodo delali v smeri, da Slovenija čim prej podpre status kandidatke. “Ključno za napredek pa seveda ostaja izpolnjevanje kriterijev,” ni pozabila dodati.

Šarec: Janša naj se bori za Ukrajino, Slovence in Slovenke pa naj pusti pri miru
Voditelji treh opozicijskih strank Tanja Fajon, Alenka Bratušek  in Marjan Šarec so bili proti koncu marca kritični do napovedi, da naj bi Slovenija v Kijev poslala oboroženo diplomatsko misijo. “Predsednik vlade Janez Janša napoveduje, da v Kijev pošilja vojaško oboroženo misijo. Takšna poteza neposredno ogroža interese Slovenije in varnost naših državljank in državljanov,” je dejala Fajonova in poudaril, da gre za samovoljno akcijo, ki odpira tudi številna vprašanja: “Kakšne in čigave interese bodo predstavniki zastopali?” Močno kritična je bila tudi do Janševega predloga za zaprtje ukrajinskega zračnega prostora, kar bi po njenem mnenju pomenilo “neposredno konfrontacijo Zveze NATO in Rusije, s tem pa vojno svetovnih razsežnosti“. Sedanji obrambni minister Šarec pa je takrat dejal, da bi Janez Janša največ naredil, če bi se ukvarjal z domačimi problemi, ki so prav tako povezani z vojno v Ukrajini. “Če je Janši toliko do reševanja vojne, do vojaške retorike in načinov, naj povleče uniformo iz leta 91, jo obleče, če mu je še prav, gre tja z orožjem kot posamezna oseba brez varovanja in naj se bori za Ukrajino. Slovence in Slovenke pa naj pusti pri miru,” je še dodal Šarec.

“Bravo, Putin”
“No, jaz zelo ostro obsojam rusko agresijo v Ukrajini, in bom delala za čimprejšnjo mirno rešitev vojne v Ukrajini, Slovenija lahko tu naredi marsikaj več kot do zdaj, predvsem za humanitarno pomoč, pomoč ljudem, obnove Ukrajine. Vse to bodo veliki izzivi, nihče ne ve, kako dolgo bo ta vojna trajala, je spremenila svet, ta je postal nevaren in nepredvidljiv. Mislim, da se bomo s to vojno še dolgo ukvarjali, kar pa seveda za mirno rešitev v Ukrajini tudi pomeni, da moramo pustiti odprte kanale z Moskvo za kakršnakoli dogovarjanja, ki bodo potrebna, da pripeljejo obe strani za pogajalsko mizo,
” je za Domovino komentirala Fajonova, kateri so v opoziciji že očitali, da se začenja diplomatsko približevanje Rusiji. Da mnogi člani stranke SD simpatizirajo z Rusijo, je sicer razvidno tudi iz objav na družabnih omrežjih. “Bravo, Putin, kako huda je novinarska favšija in še hujše so njihove laži,” je zapisala svetnica SD Velenje Marjana Koren in daleč od tega, da je edina s tovrstnim mišljenjem.

Spomnimo, ruski strani so se približali tudi tako imenovani “levi razumniki” s Spomenko Hribar na čelu – v pismu predsedniku Borutu Pahorju so pozvali naj se Slovenija kot članica EU in Nato “distancira in tudi zoperstavi pošiljanju novega in novega orožja Ukrajini”, ki jo je napadla Rusija. Proti orožju je tudi Fajonova, ki rešitev vidi v varnostni konferenci, “morali bi razmišljati o drugačni doktrini, Putina pa prepričati, da sede nazaj za pogajalsko mizo,” je predlagala.

Sara Bertoncelj