fbpx

[Video] Tako sta se Marjan Šarec in Karl Erjavec brez dlake na jeziku prepirala, sedaj pa bi sodelovala!?

Predsednik LMŠ Marjan Šarec in predsednik DeSUS Karl Erjavec (Foto: STA)

Nov obraz bo nova napaka, ker potrebujemo izkušene ljudi. Vemo, kakšne so razmere v svetu,” je novi-stari predsednik DeSUS Karl Erjavec na predvolilnem soočenju leta 2018 očital Marjanu Šarcu, ki se je po neuspehu na predsedniških volitvah odločil, da se preizkusi še na državnozborskih volitvah. Ob tem pa se je Erjavec obregnil tudi ob to, da v Kamniku, kjer je takrat še bil župan Šarec, ne vidi nobenega napredka. Erjavcu Šarec ni ostal dolžan. No, danes pa je Šarec pripravljen povsem obrniti ploščo, predčasne volitve so namreč nekaj, kar bi stranki LMŠ za razliko od številnih drugih izjemno koristilo. 

“Glede Marjana on pa vse ve, kako bo naprej, za nazaj pa nič ne ve. Samo ve, da je vse slabo. Nov obraz bo nova napaka. Zapomnite si, nov obraz bo nova napaka. Mi rabimo izkušene ljudi. Vemo, kakšne so razmere v svetu,” je kritično zatrdil Erjavec. Na to mu je Šarec odgovoril: “Oprostite, to pa ni več za poslušati. Gospod Erjavec, če ste tako vražje izkušeni, zakaj imamo potem vse te teme? Že dve uri se pogovarjamo, da nismo nikamor prišli.” 

Erjavec se na povedano ni vdal in dejal naslednje: “Imamo gospodarsko rast, pet odstotno. Vprašajte podjetnike, ki hodijo z mano po svetu po nova naročila. Kar se tiče Kamnika pa nič ne vidim. Poglejte Ljubljano, Zorana Jankovića, kaj je naredil iz Ljubljane. Naredil je moderno mesto, kaj pa Kamnik? Zato pa odhajate iz Kamnika, gospod Marjan.” Šarec je na to pripomnil: “Gospod Erjavec, nekaj let sem se bodel z vašo ministrico za okolje in prostor”, na to pa je Erjavec dodal: “A ste jo nabadal? Dejte no. Marjan, bodi resen.” “Gospod Erjavec, verjamem, da ne veste, ker niste bili nikoli župan in ko ti ministrica reče “vaših problemov ne bom reševala”,” je zaključil Šarec.

Po seji vodstva in izvršnega odbora stranke DeSUS, marca 2018, je Erjavec med drugim opozoril, da je potrebno zavedanje, da vodenje občine ni enako vodenju države in ob tem dodal, da državo v primeru zmage Šarca znova čaka grenka izkušnja. “Tudi politika je veščina. Upam, da se zavedamo, da vodenje države ni avantura, potrebnih je veliko izkušenj in veščin, nenazadnje moraš biti prepoznaven tudi v mednarodnem okolju,” je dejal po poročanju STA in ob tem podal oceno, da si Šarec želi čim hitreje volitve “da ljudje čim manj vedo, kaj ponuja”. “Čim dlje bi trajala kampanja, čim več bi bilo soočenj in predstavitev programa, tem lažje bi ljudje spoznali, kako je to prazna vsebina,” je bil jasen Erjavec. Kljub omenjenim navedbam in dialogu Šarec-Erjavec, ki je potekal na nivoju gostilniške debate, se je dvojica že nekaj mesecev kasneje znašla v vlogi koalicijskih partnerjev.

Pred kongresom Erjavca jezila Šarčeva podpora Pivčevi

Pred kongresom stranke DeSUS, kjer sta se za predsedniško mesto pomerila nekdanja kmetijska ministrica Aleksandra Pivec in Erjavec, je Erjavec Šarcu očital, da je očitno znižal standarde glede zaupanja v ministre in državne sekretarje. Erjavec se je s tem odzval na napoved tedanjega premierja Šarca, da bo o zamenjavi ministrice Pivčeve v zvezi s projektom SRIPT odločal, če bo dobil tehtne dokaze proti njej. Pivčeva je Erjavca uspela premagati, zato se je Erjavec odločil, da se poslovi. Manevriranje Erjavca je postopoma spet privedlo do njegove vrnitve na mesto predsednika stranke, zaradi česar je ta postal zanimiv v očeh tistih, ki se nadejajo vrnitve na oblast.

Foto: STA

“Glede na vse špekulacije zadnjih dni, na tem mestu jasno in nedvoumno. Ta vlada je popolnoma skrenila v vseh pogledih. Kot največja opozicijska stranka bomo v stranki LMŠ podprli Karla Erjavca za mandatarja, ko bo vložena nezaupnica. Vse drugo je samo odlaganje neodložljivega,” je v torek zjutraj sporočil nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec, ki se je tik epidemijo odločil, da vrže puško v koruzo. Šarec, ki je še do nedavnega goreče podpiral vlado KUL pod vodstvom Jožeta P. Damijana, je nemudoma spremenil smer. Temu med drugim botrujejo rezultati nedavne javnomnenjske ankete, ki stranki LMŠ kažejo precej boljši izhodiščni položaj, kot pa Socialnim demokratom. Znano je namreč, da si v LMŠ od odstopa Šarca želijo predčasne volitve, s katerimi se želijo rešiti političnih nasprotnikov. 

Nina Žoher