fbpx

[VIDEO] Tako vam lažejo naši osrednjih mediji: “Merklova ponudila Šarcu pomoč pri reševanju meje s Hrvaško!” V resnici pa …

Foto: epa

Slovenski mediji so o srečanju predsednika vlade Marjana Šarca in nemške kanclerke Angele Merkel poročali kot o velikem preboju slovenske diplomacije, saj naj bi nemška kanclerka ponudila pomoč pri reševanju vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško, kar so prosto interpretirali, kot da se je Merklova postavila na stran Slovenije. V resnici se ji zdi pomembnejše vprašanje brexita.

“Merklova ponudila pomoč pri reševanju vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško,” so zapisali v naslovu članka na spletni strani nacionalne televizije, s čimer so pokazali, da jim ni do natančnega poročanja, temveč zgolj do lažnih novic.

(Foto: epa)

Nemška kanclerka Angela Merkel je v svoji izjavi za javnost o srečanju s slovenskim premierjem Marjanom Šarcem povedala, da je Slovenija del Zahodnega Balkana, ki Nemčiji povzroča skrbi. “Nemčija bo ravno tako podprla vse napore, da se zgladi spor o meji med Slovenijo in Hrvaško.”

O pogovoru s Šarcem v zvezi s slovensko-hrvaško mejo je bila Merklova jasna. “Želimo biti konstruktivni glede te zadeve v prihodnje, kakor smo bili v preteklosti, a seveda bomo branili naš položaj.” Z drugimi besedami, Nemčija se tako kot do sedaj ne misli mešati v spor med Slovenijo in Hrvaško, a si želi, da bi državi našli rešitev.

https://twitter.com/LahovnikMatej/status/1050883271440117760

Ob tem je dodala, da obstaja arbitražna razsodba, o kateri bi morali govoriti, kako jo implementirati, a v luči EU mejni spor med Slovenijo in Hrvaško po njenem mnenju ni največji problem. Več pozornosti, je povedala, bi bilo potrebno nameniti razpravam o brexitu.

https://twitter.com/maya8maya8/status/1050728215868784640

Na vprašanje novinarke, ali Hrvaška krši evropski zakon, je nemška kanclerka odgovorila, da ne misli pred novinarji podajati ocen, če pa sprejmejo njeno osebno mnenje, je potrebno, da se državi usedeta za mizo in se razumno dogovorita. “Ponujena pomoč”, kot so temu rekli na RTV, se je na koncu izkazala za preprost nasvet.

Dejstvo, da nemška kanclerka lahko na srečanju s slovenskim premierjem brez najmanjših težav oceni, da je spor, ki naj bi bil ključen za slovensko zunanjo politiko, v resnici trivialen, je velik udarec za slovensko diplomacijo. Kaže na to, kako Slovenijo dojemajo v tujini zaradi zgrešenih poskusov nekdanjega ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca. Dejstvo, da so slovenski mediji o tem pripravljeni izkrivljeno poročati, pa kaže, da raje kot resnico širijo laži, s katerimi netijo potreben prepir, ki na koncu škoduje samo Sloveniji, saj se slepi edino slovensko javnost.

Ivan Šokić