fbpx

[Video] Tako z grožnjami blefira nadkoalicijska skrajna Levica: Upajo napovedati, da bodo pri glasovanju o proračunu glasovali proti?

Luka Mesec in njegova Levica so zaradi nesprejetja njihovega predloga glede ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja prestopili v "polno" opozicijo. (Foto: STA)

Luka Mesec in njegova Levica so zaradi nesprejetja njihovega predloga glede ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja prestopili v "polno" opozicijo. (Foto: STA)

Danes je potekal sestanek med predstavniki ministrstva za finance in poslansko skupino nadkoalicijske Levice, ki razočarano grozi z “nepodporo” proračunu, kar pa še ne pomeni, da bodo glasovali proti – na ta način bi namreč proračun padel, vzdržani pa bi ga “spravili skozi”. Očitno se v radikalno-levičarski stranki svojemu statusu niso pripravljeni kar tako odpovedati, to pa ne skrbi niti predsednika vlade Marjana Šarca, ki ve, da Levica le blefira. Poleg tega pa ima po zanesljivih informacijah zagotovljene glasove Jelinčičeve SNS.

Danes je očitno potekal sestanek med poslansko skupino nadkoalicijske skrajne Levice in predstavniki ministrstva za finance, na katerem naj bi razpravljali o proračunu, a na njem ni bilo ministra za finance Andreja Bertonclja. Z videoposnetkom je za oboževalce omenjene stranke to užaljeno razkril poslanec Matej T. Vatovec: “Danes smo na sestanku poslanske skupine gostili predstavnike ministrstva za finance. Ministra ni bilo.” Po njegovih besedah sta se sestanka udeležili dve državni sekretarki, ki naj bi predstavili predlog proračuna: “Tako kot je bilo tudi zapisano v našem sporazumu s koalicijo. Temu ni bilo tako.”

Vlada za nadkoalicijsko Levico ni bila sposobna pripraviti predloga proračuna, predstavili so le grob osnutek
Kot kaže, nesposobna in neusklajena vlada Marjana Šarca, ki je v prvem letošnjem sedemmesečju že pridelala zajeten proračunski primanjkljaj, ob ohlajanju gospodarske rasti in vse večjih pričakovanjih volivcev ni sposobna sestaviti konkretnega predloga proračuna: “Bili smo seznanjeni predvsem z nekimi grobimi osnutki, kako bo potekala priprava proračuna in kakšne bodo vsebine.”

Foto: STA

Levica vztraja pri ukinitvi DZZ, a z grožnjami o nepodpori proračunu blefira, padel bo namreč le, če bodo glasovali proti
V nadaljevanju Vatovec razočarano ugotavlja: “Torej ugotavljamo, da v tej točki sporazum ni upoštevan, ni spoštovan. In se ne moremo niti opredeliti do konkretnega proračuna. V Levici pričakujemo, da bodo upoštevali sporazum in jasno predstavili vse podrobnosti proračunskih dokumentov. Sicer ga ne moremo podpreti. Ne moremo pa ga niti podpreti, če ta proračun ne bo razvojen in socialen. In jasno tudi ob predpostavki, če ne bo letos ukinjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje.”

Državni zbor (Foto: STA)

A prav pri tem Levica, ki očitno ni kar tako pripravljena izgubiti svojega nadkoalicijskega statusa, naravnost blefira. Proračun namreč ne bo padel, če ga ta stranka le “ne bo podprla” oziroma se bo pri glasovanju vzdržala, za padec proračuna bi namreč morali glasovati proti. Tudi Šarec je očitno seznanjen z njihovo taktiko in ga zato pritiski za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne skrbijo preveč, saj ima zagotovljene tudi glasove “opozicijske” SNS.

Rok Krajnc