fbpx

[Video] Temeljne vrednote EU? Stranke SD, SAB in LMŠ so jih z neobsodbo vseh totalitarizmov brutalno poteptale!

Predsednica SAB Alenka Bratušek, predsednica SD Tanja Fajon, predsednik LMŠ Marjan Šarec (Foto: STA)

Poslanci stranke SD, ki so v Evropskem parlamentu del Skupine naprednega zavezništva socialistov in demokratov, in člani stranke LMŠ in SAB, ki so v Evropskem parlamentu del liberalne politične skupine Prenovimo Evropo, so v četrtek glasovali proti resoluciji Evropskega parlamenta, ki enako obsoja fašizem, nacizem in komunizem. S svojim glasovanjem proti resoluciji so poslanci glasovali proti temeljnim vrednotam Evropske unije. 

Človekovo dostojanstvo, svoboda, demokracija, enakost, pravna država in človekove pravice so temeljne vrednote, na katerih temelji Evropska unija. Tako kot vladavino prava skupno evropsko vrednoto predstavlja tudi obsodba vseh totalitarizmov. Čeprav te vrednote izhajajo že iz preambule Pogodbe o Evropski uniji in iz njenih prvih členov, pa politiki iz vrst KUL-a tega niso zmožni razumeti. V teoriji se razglašajo za prave branitelje evropskih vrednot in demokracije, a ko napoči čas za prakso, se zatakne. Resolucija o evropski zavesti in totalitarizmu namreč vnovič ni bila sprejeta.

Evropski parlament jasen: Brez spomina ne more biti sprave!
Aprila 2009 je Evropski parlament ob upoštevanju splošne deklaracije Združenih narodov o človekovih pravicah sprejel Resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu ter v njej obsodil vse totalitarne režime v Evropi, 23. avgust pa je bil razglašen za vseevropski dan spomina na njihove žrtve. S tem je bilo izraženo spoštovanje do vseh žrtev totalitarnih in nedemokratičnih režimov v Evropi. Poudarili so, da je potrebno okrepiti evropsko zavest o zločinih, ki so bili zagrešeni s strani totalitarnih in nedemokratičnih režimov, podpirati dokumentiranje in pričevanja o nemirni evropski preteklosti, saj brez spomina ne more biti sprave.

“Evropsko združevanje kot model miru in sprave je svobodna izbira narodov Evrope, da se zavežejo skupni prihodnosti. Evropska unija je še posebej odgovorna za spodbujanje in varovanje demokracije, spoštovanja človekovih pravic in načel pravne države, ne le v Uniji, ampak tudi zunaj nje. Komisija in države članice bi si morale še naprej prizadevati za krepitev pouka evropske zgodovine ter poudarjati zgodovinski dosežek evropskega združevanja in ostro nasprotje med tragično preteklostjo ter miroljubnim in demokratičnim družbenim redom današnje Evropske unije,” je Evropski parlament sporočil ob sprejetju. Očitno pa tega nikakor ne zmorejo razumeti v KUL-u.

Poskus sprejetja deklaracije že večkrat spodletel
Če drugod v Evropski uniji sprejetje deklaracije ne predstavlja težave, to pri nas žal ni tako. Stranka SDS je namreč predlog deklaracije o podpori resoluciji Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu tokrat vložila že petkrat in prav vsakič je bil ta zavrnjen. To jasno priča o tem, da Slovenija na račun levega političnega pola spada med države, kjer imamo težave z odkrito razpravo o preteklosti in z obsodbo komunizma kot totalitarnega režima. Ljudje, ki imajo očitne težave z obsodbo komunizma, pa smatrajo, kako naj bi bili edini primerni za vodenje slovenske države, povrnili naj bi ji normalnost, pravijo. Povrhu pa si še drznejo tiste, ki so za razliko od njih sposobni obsoditi vse totalitarizme, označiti za totalitarne?

Tanja Fajon, Alenka Bratušek in Marjan Šarec pravijo, da so zaskrbljeni nad stanjem demokracije v Sloveniji in medijsko svobodo, zgodbice o tem pa se z njihovo pomočjo izvažajo v Evropsko unijo. Zanimivo pa je, da če tako radi tožijo v Bruselj, čemu potem vsaj poslanci njihovih strank ne spoštujejo resolucij, ki jih sprejema Evropski parlament. To bi bilo logično, če že ne razumejo samega pomena obsodbe vseh totalitarizmov. Po eni strani pa vse skupaj niti ne čudi, saj pri nas ni bila izvedena lustracija, politični kadri iz preživetega sistema tako še naprej rovarijo po naših družbenih sferah, na proslavah pa se pojavlja komunistična simbolika, ki ji v 21. stoletju ne bi smelo biti mesta.

Fotografija s predsednico SD Tanjo Fajon in ideološko profiliranimi sodniki, ki pri sojenju očitno neprofesionalno podlegajo svojim politično-ideološkim nazorom. (Foto: Twitter)

Sara Kovač