[Video] Terpin: Slovenska manjšina v Italiji je imela do Berlusconija popolnoma zgrešen odnos

Zamejski odvetnik Damijan Terpin v oddaji Tema dneva.

Ob smrti enega največjih italijanskih politikov moderne dobe Silvia Berlusconija je za Temo dneva o njegovi zapuščini spregovoril odvetnik Damijan Terpin. Zamejski Slovenec, ki živi v Italiji, ga je označil za inovatorja na vseh področjih, ki se jih je lotil. Najprej v gradbeništvu, športu, medijih in naposled v politiki. Življenjska zgodba italijanskega politika pa ni bila prepredena samo z uspehi. Berlusconi je bil tarča italijanskega sodstva. Zoper njega je bilo spisanih kar 44 obtožnih, “prijela” se je zgolj ena. Tukaj “lahko vlečemo paralele” tudi s Slovenijo, trdi Trpin.  

“Bil je, to mu danes vsi priznavajo, ne le zato, ker je umrl, vizionar. Spremenil je način podjetništva, še posebej v gradbeništvu, s katerim se je začel najprej ukvarjati. Izgradnja celotnega mesta, imenovalo se je Milano Due, je bila popolna noviteta v urbanističnem in gradbenem smislu. V tem je bil velikanski inovator. Bil je tudi inovator v športu. Prevzel je ekipo Milana, ki ji je dal nekaj novega, tisto, kar je ta ekipa potrebovala. Način dojemanja nogometa v Italiji, tudi po svetu se je zaradi njega bistveno spremenil,” pove Terpin.

Še preden se je lotil politike, pa je lotil medijskega posla, kjer je tudi doživel velikanski uspeh. Terpin pojasni, kako je Berlusconi začel z mjhno televizijsko postalo, tej pa so se kmalu pridružile še druge, ki jih je nato spremenil v medijski konglomerat. Nato je stopil v politiko in spremenil način komunikacije v politiki. Način nagovarjanja ljudi. To je bil njegov velik dar. Bil je neverjeten komunikator,” pojasnjuje zamejski Slovenec, ter dodaja, da je bila stranka Forza Italia ustanovljena v štirih mesecih. Za Italijane je imel preprosto sporočilo. Boril se je za to, da na oblast ne bi prišla levica, ker je bila desna sredina po t. i. akciji “čistih rok” popolnoma uničena. Terpin ob tem pove, da za Berlusconijem niso stali strici iz ozadja, kot se to pripeti na vsakokratnih volitvah v Sloveniji. “To je naredil sam, ob pomoči svojih televizij,” pove Terpin.

Sledi v zunanji politiki
Pustil pa je tudi sledi v zunanji politiki. Spomni, da so Berlusconija pogosto predstavljali kot nekakšnega pajaca, a to pogosto ni bilo res. “Pomislimo samo na dejstvo, da je uspel Putina in Busha pripeljati do stiska rok v vrhu G8, ki ga je sam organiziral, to je bil nedvomno velikanski uspeh. Tako v zunanji politiki kot v politiki nasploh je znal vzpostaviti z vsemi sogovorniki, tudi če so bili največji voditelji na svetu, nek zelo oseben, prijateljski odnos. Očitno to v politiki funkcionira. Pomislimo samo na naš konec. Odnos, ki ga je bivši predsednik republike Borut Pahor uspel vzpostaviti s kolegom Mattarelo. Gre za osebne odnose, ki sicer temeljijo na nekih širših političnih odnosih med državama, ampak ti osebni odnosi so tisti, ki dovolijo nekaj več, ki je včasih potrebno in zaradi katerih se stvari ne premaknejo,” razmišlja Terpin.

Zgrešen odnos slovenske manjšine
Na vprašanje, kakšen odnos je imela slovenska manjšina s pokojnim Berlusconijem, Terpin odgovori: “Po mojem mnenju popolnoma zgrešenega!” Terpin meni, da je bila slovenska manjšina talec stališč Primorskega dnevnika, ki je celotno obdobje 30 let porabil za to, da je pljuval po Berlusconiju. “Nisem razumel, kakšen interes je imela manjšina pljuvati na Berlusconija. Ta je bil vodja desne sredine, v kateri so bile tudi sile, ki nam niso bile naklonjene, ampak slovenska manjšina ni imela nobenega interesa izvajati opozicije Berlusconiju. Manjšina ne rabi biti opozicija, manjšina mora znati sodelovati z vsakokratno vlado, levo ali desno. “Primorski dnevnik je delal Berlusconiju opozicijo, ker je imel v glavi, da je celotna manjšina levica, zato je pač treba delati opozicijo Berlusconiju. To je bila velika politična neumnost.” Terpin meni, da se bo ta napačen in strateško slabo zastavljen odnos še nadaljeval, če bo medijsko okolje ostalo takšno, kot je,” pove zamejski Slovenec.

Zlorabljeno pravosodje?
“Berlusconi je doživel od sodstva 44 kazenskih postopkov. Ne enega, 44. Obsojen je bil v enem od teh zaradi davčne utaje. Obtožen je bil vsega mogočega, od združevanja z mafijo, spolnih odnosov z mladoletnicami. Na višjem sodišču, na senatu ga je oprostila sodnica, ki sem jo zelo dobro poznal, ker sva začela skupaj v Gorici, jaz kot odvetnik, ona kot sodnica,” se spominja.

Trpin spominja na Berlusconijeve trditve, da je moral imeti 105 odvetnikov in da je v življenju zapravil milijardo in pol evrov za obrambo. Sam dodaja, da po takšnem izplenu, kot je bil viden v Berlusconijevem primeru, ne moremo reči, da del italijanskega levo usmerjenega sodstva, ki se združuje v društvo Magistratura democratica, ni načrtno targetiral Berlusconija in mu poskušal po sodni poti uničiti kariere. “Definitivno je bil obsojen kaznivega dejanja davčne utaje, za kar je plačal in je bil zunaj političnega življenja sedem ali osem let. Na koncu je bil rehabilitiran, ko je kazen prestal,” razloži Terpin.

“44 kazenskih postopkov, od katerih se 43 konča brez kazenske obsodbe, ni slučaj in ne more biti slučaj. Mislim, da bi se moralo sodstvo zaradi svoje lastne verodostojnosti o tem vprašati. Lahko pa vlečemo tudi paralele s Slovenijo. Imeli smo znameniti proces Patria, ki je definitivno in bistveno vplival na volitve v Republiki Sloveniji, dva mandata je pogojeval ta proces in na koncu nič od nič. Zadeva je bila ustavljena, ker je zastarala, ampak je Ustavno sodišče povedalo, da tista obtožnica nima ne repa ne glave. Potem ko so bili obdolženci obsojeni na treh stopnjah. Tukaj se je treba vprašati o verodostojnosti sodstva oz. si mora sodstvo samo postaviti ogledalo in se vprašati, če so ta ravnanja vredna nekega neodvisnega organa, ki bi moral deliti pravico. V Italiji se je izkazalo, da ni tako, kot tudi ne v Sloveniji,” zaključuje Terpin. 

Gal Kovač