[Video] Težave v raju za opozicijo KUL: Podpisi se še niso posušili, se že prerekajo! Levica dvomi o resnosti sporazuma s SD

Foto: STA

Stranke tako imenovane koalicije KUL, ki so nedolgo tega slovesno razglasile, da so podpisale povolilni sporazum o sodelovanju, so očitno že pred volitvami naletele na oviro, ki se ji reče neenotno gledanje na stvari. Tega se očitno zavedajo že v lastnih vrstah. Poslanec Levice Miha Kordiš je namreč jasno in glasno dejal, da se med drugim čudi nad stališčem stranke SD, čigar predsednica je Tanja Fajon, in se vprašal, ali so sploh mislili resno, ko so pristopili k podpisu sporazuma.

“Črnilo na sporazumu se še posušilo ni, pa tako imenovani KUL-ovci že obračunavajo med seboj,” je dogajanje okrog sporazuma komentirala poslanka SDS Anja Bah Žibert. Poslanec Levice Miha Kordiš je namreč na eni izmed sej dal jasno vedeti, da se kar ne more načuditi nad enim izmed stališč, ki ga zastopa stranka, ki je del KUL-a, in nepovezani poslanci. “Še bolj nepredstavljivo pa je, da jo zastopata SD in nepovezani. Ne SDS, ampak SD in nepovezani poslanci,” je namreč zatrdil.  

Kordiš: Z naslednjimi volitvami le druga vlada v drugačni preobleki?
“Na tem mestu se lahko vprašamo, gospe in gospodje, ali ste s podpisom povolilnega sporazuma sploh mislili resno. Bomo po naslednjih volitvah naredili drugačno vlado ali bomo dobili le drugo vlado v drugačni preobleki,” je bil kritičen Kordiš.

https://twitter.com/MladaSlovenija/status/1453379711346823176

Izključevanje kot edino vezivno gradivo
Poslanec Kordiš je s svoji izjavo opozoril na dejstvo, da so si pogledi in interesi strank na levici preveč različni, da bi lahko sodelovali. Povrhu pa smo lahko že v času vlade Marjana Šarca videli, da preprosto niso uglašeni, saj povezovanje gradijo le na izključevanje: samo da ni Janša, ne pa na programski uskladitvi. Sedaj pa so šli celo tako daleč, da želijo izključiti vse, ki s SDS sodelujejo.

K podpisu dogovora o povolilnem sodelovanju je sicer Mesca, Fajonovo in Bratuškovo avgusta pozval nekdanji premier Šarec. Torej oseba, ki je januarja 2020 vrgla puško v koruzo in v svoji odstopni izjavi zapisala tako: “Vsak dan me zasipate s svojimi vprašanji in problemi, ki jih je treba rešiti. S to vlado se tega žal ni dalo storiti. Brez podpore v parlamentu. Odtegnila nam jo je Levica, ki je nekajkrat celo glasovala zelo usklajeno s SDS.”  Šarec bi očitno sedaj z Levico sodeloval. Sam je tedaj trdil, da je s svojimi 13 poslanci naredil, kar je lahko. “Nekateri so jih imeli 5, obnašali pa so se, kot da jih imajo 30.”

Foto: STA

Tekom prejšnje vlade koalicijski partnerji niso skoparili z medsebojnim obtoževanjem, sedaj pa poskušajo ljudi prepričati, da tokrat pa res mislijo “resno”. Že to, da se osebe, ki so strahopetno vrgle puško v koruzo v času, ko je bilo pred Slovenijo najtežje obdobje, ponujajo kot rešitev za Slovenijo, je bizarno samo po sebi. Da pa pošljejo ob tem še sporočilo, da sodelovanje ni tisto, ki vodi do rešitev, je še toliko huje. S tem se namreč zavira slovenski razvoj. Nič čudnega, da nismo druga Švica, če pa imamo poslance, kise obnašajo, kot da je njihovo poslanstvo prepir namesto delo!

Sara Kovač