fbpx

[Video] Težave znotraj sodne veje oblasti

Predsednik Sodnega sveta Erik Kerševan. (Foto: STA)

“Spoštovani, ponavljam, tukaj ne gre za konflikt zakonodajne veje oblasti in sodne veje oblasti. Ne gre za to. Gre za to, da sodna veja oblasti ima težave znotraj same sebe in da je imela dovolj časa, da jih razreši, in jih ni, in je sedaj naslovljena s strani politike, ker na politiko pritiska pa ljudstvo. V zvezi s sodnim svetom in predlogi sodnega sveta, ki naj bi bili aksiom, oziroma postulat in naj vanje nihče ne bi dvomil… Pred sabo imam podatke, na podlagi katerih je neka odvetniška pisarna disciplinsko prijavila člana sodnega sveta, ki je z gotovino kupil stanovanje na Beethovnovi 14… ministrica Pivčeva pa je morala oditi zaradi nekaj klobas, pršuta in vina,” so besede, ki jih je danes na srečanju najvišjih predstavnikov treh vej oblasti na temo “Načelo delitve oblasti – (samo)omejevanje, vzajemni nadzor in medsebojno sodelovanje,” izrekel predsednik državnega sveta Alojz Kovšca. Posnetek, kjer najdete ta Kovščev nagovor (od 1:17:36 minute), je dostopen na dnu strani.

Zemljiška knjiga pokaže, da je med člani sodnega sveta lastnik nepremičnine na omenjenem naslov na Beethovnovi ulici v Ljubljani predsednik sodnega sveta, vrhovni sodnik Erik Kerševan, na katerega smo na podlagi informacij naših virov naslovili vprašanja, ki jih v celoti objavljamo v okvirju. Kerševan ima na Beethovnovi 14 skupaj 76,8 kvadratnih metrov, od tega 74,3 kvadrate uporabne površine in 2,5 kvadratna metra balkona, po podatkih geodetske uprave so bile leta 1995 obnovljene instalacije. Kot je razvidno iz priložene dokumentacije, je bil Kerševan v zemljiško knjigo kot lastnik vpisan leta 2014.

Kerševan  na vprašanja ni odgovoril sam, pač pa jih je po njegovi odredbi posredovala generalna sekretarka sveta Maja Rozman. Objavljamo jih v celoti, pri čemer odgovora na vprašanje, lastnik kolikih nepremičnin je sodni funkcionar Kerševan, nismo prejeli.

Pogled v zgodovinski izpis v zemljiški knjigi Kerševanove nepremičnine kaže sledeče.

  

Kovšci in sogovornikom lahko prisluhnete na spodnji povezavi.

Sara Kovač