fbpx

[Video] To, da so dijaki v stiski, ni razlog za nespoštovanje predpisov! Tisti trenutek, ko na to pristanemo, pade ta pravna država in ta pravni sistem!

Voditelj oddaje Kdo vam laže Boris Tomašič (Foto: Nova24TV)

“Verjamem, da lahko razumete, da ni in ne more biti prav, da se v suvereni in samostojni republiki Sloveniji, 30 let po razglasitvi njene državnosti, dijakom pišejo kazni in vročajo sodni pozivi, ker so se zbrali na trgih in ulicah slovenskih mest, da bi zahtevali svojo pravico do izobraževanja in znanja,” so besede s katerimi je voditelj oddaje 24ur Zvečer Uroš Slak pričel svoje pompozno poročanje glede protesta dijakov, kot da ne bi bili sredi epidemije. Voditelj oddaje Kdo vam laže je v poduk Slaku poudaril, da je potrebno zavedanje, da dekleta in fantje niso spoštovali odlokov, predpisov države, ki smo jo ustvarili pred 30 leti, zato pa so tudi dobili kazni in pozive na sodišče. 

“Če prehitro vozim, se mi dogodi isto. Kar nihče nikoli ni nič kriv. A to je sedaj zgodba, to je sedaj afera? Sram vas bodi,” je bil kritičen Boris Tomašič. Tomašič je še enkrat spomnil, da je tovrstna prepoved v veljavi zaradi zdravstvenih razlogov. Uroš Slak, ne mi bučk prodajat no.” Tomašič je priznal, da je bil Slaka včasih za zelo resnega raziskovalnega novinarja in voditelja, ki je delal v korist te države. “Danes pa takole. Meni je grozno. Ljudje se spreminjajo, očitno se je tudi Slak.”

Amnestija v fazi postopka ni mogoča
Predsednica stranke SD Tanja Fajon je tista, ki je pozvala k amnestije za dijake, ki so se odločili protestirati in s tem kršiti zakonodajo. Tomašič je uvodoma poudaril, da je potrebno najprej razumeti, kaj sploh amnestija pomeni. “Amnestija je pomilostitev že obsojenih. Amnestija ni prekinitev postopkov proti nekomu, ker za to imamo sodišča. Samo predsednik države je tisti, ki lahko izreče pomilostitev, ne pa predsednik vlade,” je izpostavil Tomašič, ki je prepričan, da bi Fajonova to lahko vedela. “Amnestija bi morda šla v primeru ko bi bili postopki končani in bi se po opravljeni nalogi sodišč ugotovilo dejansko stanje.

Glede na to, da je Fajonova zatrdila, da je sramotno, da se kazni piše dijakom, je Tomašič kritično izpostavil, da ne more razumeti takšne trditve. “Zakaj pa se ne bi smelo dati kazni dijakom, če kršijo zakonodajo? Ker je dijak ali kaj?” Tomašič je prepričan, da je Fajonova ubrala napačen pristop. Janez Janša je rekel, če se vam to ne zdi prav, zberite denar in jim plačajte njihove kazni. To je prav, namreč ne morete delati razlik med prekrškarji, tistimi, ki kršijo predpise. Predpis je jasen, kršil si predpis in plačaš kazen. Zakaj sedaj par dijakov ne bi plačalo te kazni? Tanja Fajon, 15 tisoč evrov imate mesečne plače, plačajte njihove kazni. Nič se vam ne bo poznalo,” je izpostavil. Glede na to, da je Fajonova navajala, da je žalostno, da vlada ne razume, da kazni prestrašijo mlade, je Tomašič poudaril, da je potrebno razumevanje, da je namen kazni, da prestraši, da človek ne krši več zakonov. “Če ni kazni, potem je vseeno ali ga kršiš!,” je bil jasen Tomašič.

Tomašič je prepričan, da če bi predsednik vlade vplival na policijo, da bi ta izdala samo opomin, bi že jutri odšli v Državni zbor RS in rekli: “Predsednik vlade vpliva direktno na delo policije.” Po besedah Tomašiča je Policija neodvisen organ. “Kazni so izrekli tistim, ki so kršili zakon. Ne more pa predsednik vlade pozvati, da naj jih ne kaznujejo. Ne samo da ne more, ne sme niti. Vem, da vi kot ponosni nasledniki Zveze komunistov mislite, da je to prav. Pa ni temu tako! Kršili so zakon in pika. Ni opravičila in ni stiske, ki bi bila opravičilo.” 

Neumnosti Socialnih demokratov
“Ko se Tanji Fajon postavi vprašanje na katerega ni pripravljena,”
je v zadregi in navaja nesmisle, poudarja Tomašič. S tem se je navezal na vprašanje Slaka, ki je Fajonovi zastavil vprašanje: zakaj so se odločili za takšen poziv, če je znano, da so zborovanja v času koronavirusa prepovedana, tega pa bi se morali zavedati tudi dijaki. Zakoni konec koncev veljajo za vse enako. Fajonova je na to odgovorila: “Glejte, tu je več razlogov. Mladi, vsaj dijaki, od prvega do tretjega letnika, so že štiri mesece zaprti. Bruci pravzaprav še sploh niso sedli v šolske klopi, da bi vedeli kako to zgleda.” Tomašič je na to pristavil, da sicer sam ne ve, kakšna je prebava dijakov, ampak niso štiri mesece zaprti. “Šolo imajo na daljavo in lahko gredo ven, kjer se lahko prosto gibajo. Seveda pa morajo spoštovati ukrepe. To, da so v stiski zavraga, ni razlog za nespoštovanje predpisov! Tisti trenutek, ko na to pristanemo, pade ta pravna država in ta pravni sistem. Tako bi namreč lahko subjektivno odločali, kateri predpis bomo spoštovali in katerega ne, kakšni so osebni razlogi, da spoštujem predpis ali ne itd.” To je ponazoril s primerom, da bi se v tem primeru nekdo hitro peljal domov, ker je žena skuhala kosilo.  Znašel bi se v stiski, da ga krega žena, ker se bo kosilo ohladilo v primeru zamude. “Če me ustavi policist v naselju, ko peljem 120 kilometrov na uro mu rečem: Ne, jaz sem v stiski. Veste, kaj mi žena naredi, če zamudim kosilo? S tem primerom se hecam in pretiravam, ampak take neumnosti v SD klatijo.”

Foto: Nova24TV

Omejitve so v veljavi z namenom zajezitve epidemije
Tomašič je v nadaljevanju poudaril, da je zbiranje prepovedano z namenom, da se zajezi širjenje epidemije. “Spoštovana gospa Tanja Fajon, kaj vam ni jasno? Tudi sam si želim plačo v višini 15 tisoč evrov, kot jo ima Fajonova. A mi ta moja želja daje pravico, da kršim predpise? Ker pa tega en moremo imeti, bi nas vlada morala razumeti, da kršimo predpise. Ne gre to tako!,” je bil jasen Tomašič in SD pozval, da naj prenehajo z zavajanjem ljudem in pozivanjem k nespoštovanju ukrepov. “Nesramni ste, ker to počnete.” Tomašič je poudaril, da je dejstvo, da smo vsi v stiski, ker so omejitve. “Niso omejitve zato, ker je vlada zlobna, ampak zato, ker imamo epidemijo, ki je smrtno nevarna in je še ni konec”.

Ker je Fajonova zatrdila, kako naj bi imela represija kontra učinek, je Tomašič komentiral naslednje: “Kakšna represija? Dajmo se spustiti na realna tla iz 15 tisoč evrov v oblakih,” je pozval in še enkrat poudaril, da imamo epidemijo. Umrlo je že skoraj 4 tisoč ljudi. Mnogi tisti, ki so jo preboleli, imajo hude posledice. Epidemija se lahko omeji samo na ta način, da se omeji druženje, da se spoštujejo ukrepi in se vse skupaj zaključi s cepljenjem. “Pravico do združevanja bom vedno zagovarjal, ne pa v času epidemije! V času epidemije je zame osebno takšno pozivanje k temu, da se naj ljudje združujejo, kriminalno kaznivo dejanje. Če bi bilo po moje, bi se vsakega, ki v času epidemije poziva k temu, da ljudje naj ne spoštujejo ukrepov, kazensko, predvsem pa odškodninsko preganjalo. Neodgovorno, neresno do vseh žrtev epidemije, sramotno, podlo, hujskaško, samo zato, ker niste na oblasti,” je bil kritičen Tomašič.

Nina Žoher