fbpx

[Video] To je ta zazrtost v prihodnost Tanje Fajon

Foto. Twitter

“Vlada sramoti ugled Slovenije v tujini,” je večkrat ponovila evropska poslanka in predsednica stranke SD Tanja Fajon, ki je bila gostja v oddaji Politično na nacionalni televiziji skupaj s podpredsednikom vlade Matejem Toninom. Ker je bilo slišati veliko “modrih” in “tehtnih” trditev, se je voditelj oddaje Kdo vam laže? Boris Tomašič odločil, da se teh loti in pojasni, kaj je res in kaj ne. “Vaša politična opcija prek vaših kolegov blati Slovenijo v tujini. Takega blatenja s strani slovenskih poslancev v Evropi še nikoli ni bilo,” je med drugim kritično poudaril Tomašič.

Na navedbe, kako tako ostrih kritik v Bruslju še ni slišala in da so kolegi doživeli nizki sprejem, ko so jih odklanjali ministri in tudi predsednik vlade, je Boris Tomašič uvodoma pojasnil, da predsedniki vlad po navadi sploh ne sprejemajo takšnih delegacij.  “Šlo je za skupino Evropskega parlamenta, ki je k nam prišla nekaj pogledat. Rekli so, da je to preiskava. To ni bila nobena preiskava, obisk. Predsednik vlade si ni vzel časa, da jih ni sprejel. Če citiram predsednika Boruta Pahorja: “So what” (Pa kaj!)”.

Nikjer ne piše, da je snemanje prepovedano
Kot je dejal Tomašič, Janez Janša ni bil ne prvi ne zadnji predsednik vlade, ki takšne delegacije ne bi sprejel. “Na Ministrstvu za kulturo jih niso sprejeli, ker Sophie in ‘t Veld ni dovolila snemanja. Tisti trenutek, ko ni dovolila snemanja, je menda vsakemu bebcu jasno, da hoče nekaj zmanipulirati in prikriti. Zakaj za vraga, bi sicer to prepovedala? Konec koncev, saj se preiskave na policiji snemajo, da ne pride do napačnih interpretacij, in se točne ve, kaj je narobe,” je bil jasen in dodal, da tudi, če bi pogovor na ministrstvu javno objavili, ne sme biti s tem nič narobe. In ‘t Veld si je po Tomašičevih besedah gladko izmislila, da se tega ne sme snemati. “Nikjer ne piše, da je to prepovedano snemati.”

Tomašič je v nadaljevanju pojasnil, da v Bruslju ni nastala nikakršna sramota, kot ta poskuša to prikazati v javnosti. “Vaša politična opcija prek vaših kolegov blati Slovenijo v tujini. Takega blatenja s strani slovenskih poslancev v Evropi še nikoli ni bilo. Vi, Grošelj, Brglez, Jovevova  delate vse, da bi očrnili Slovenijo v tujini. Sicer Slovenija velja za ugledno.” Konec koncev, misija je po Tomašičevih besedah ugotovila, da demokracija v Sloveniji deluje, da institucije delujejo. Nekatere stvari jim niso všeč, to je stvar politične ocene, ne pa odraz dejanskega stanja, je poudaril.

Gre za zlonamerna nabijanja
Ker je evropska poslanka iz vrst SD zatrdila, da je Slovenija zapravila priložnost predsedovanja Svetu EU in dodala, kako nobeno opravičilo naj ne bi služilo več, ker je škoda storjena, je na to Tomašič pripomnil, da je to zagotovo strokovna ocena Fajonove. Nedolgo nazaj smo imeli tukaj vse voditelje Evrope, vsi so nas hvalili itd. “Zaradi enega tvita pa naj bi sedaj vse padlo v vodo? To so res zlonamerna nabijanja. Konec koncev kaj se je sploh zgodilo groznega. Govori se, da je Janša napadel evropske poslance”, je dejal in dodal, da te navedbe ne držijo. Socialni demokrati v EU so namreč napadli Janšo in ta jim je odgovoril. “Potem pa jok in stok v smislu: ne smete tako z nami govorit. Dajte že odrasti. Če boš nekoga izzival, žalil, lagal o njem, ti bo “focn” stisnil. To je normalna bitka. Vi bi se šli politični boj na takšen način, kot je pokojni Josip Broz Tito medveda lovil. Ko so medveda zadrogirali in privezali za drevo, da ga je on lahko ubil.”

Akcija, reakcija je po Tomašičevih besedah nekaj najbolj normalnega. Glede navedb, da smo zapravili priložnost predsedovanja, je poudaril, da je dejstvo, da Svetu EU predsedujemo vrhunsko, organizacija je vrhunska, odpiramo teme, cel Balkan je tukaj, iščemo rešitve. Slovenijo namreč spoštujejo. “V zadnjem letu in pol so v Slovenijo prišli voditelji in zunanji ministri držav, ki jih prej pod 10-letno vladavino LMŠ, SD in Mira Cerarja ni bilo v Slovenijo. Tudi blizu ne. To je eno samo ljubo ljubosumje.”

Delegacija predsednice Sophie in ‘t Veld je prišla ustvarjat pogoje za notranjepolitični obračun z Janšo
Tomašič je med drugim opozoril, da je v oddaji na pomoč Fajonovi priskočila tudi voditeljica oddaje Politično Tanja Gobec. “Je tukaj zapravljena priložnost in ali je tako, kot so nekateri v opoziciji in tudi sicer strokovnjaki rekli, da je bilo pravzaprav končano predsedovanje EU glede na spor z evropskim parlamentom kot eni glavnih institucij EU?,” je namreč vprašanje, ki ga je Gobčeva zastavila ministru Mateju Toninu. Tomašič je poudaril, da je šlo tukaj za klatenje bedarij. “Vi delate na nacionalki, ki jo vsi državljani plačujemo 100 milijonov na leto. Če smo tehnični, konec predsedovanja bo konec leta, nato ga prevzame Francija. To tako je. Zakaj bi bilo konec predsedovanja?,” je bil kritičen.

Tomašič je poudaril, da je dejstvo, da sta prišli delegacija in predsednica Sophie in ‘t Veld ustvarjat pogoje za notranjepolitični obračun z Janšo. Z EU to namreč nima nobene zveze. “Dajte no mir, da je EU zaskrbljena, kaj se dogaja v Sloveniji. Če bi bila, bi se oglasili takrat, ko so predsednika največje opozicije stranke nezakonito in protiustavno zaprli tik pred volitvami.” Hujše bi bilo namreč samo, če bi ga ubili.

Diplomati se ne ukvarjajo s tem, kdo predseduje in ali je prav, da nekdo predseduje
“Sloveniji jemljejo dosjeje znotraj predsedovanja,” je bilo mogoče slišati. Tomašič je navedbe zanikal in dejal, da naj bi si Fajonova to izmislila ali pa si je to izmislil nekdo, ki ji je to povedal. “Res pa je, da sodelujejo države, ki predsedujejo in bodo predsedovale,” je zatrdil in dodal, da svetuje, da naj imajo v SD svojo televizijo, kjer bodo prodajali te zgodbice, ne pa na nacionalki. Dotaknil se je tudi navedb Fajonove, kako naj bi diplomati že komaj čakali, da predsedovanje prevzame Francija. Tomašič je pojasnil, da se diplomati ne ukvarjajo s tem, kdo predseduje in ali je prav, da nekdo predseduje, kaj šele, da bi proslavljali. “Ne vem, ali vam je tudi domišljije zmanjkalo, da bi si izmislili nekaj, kar je blizu resnici. Iskreno glede Francije niso najbolj veseli, ker tam uporabljajo izključno francoščino, tudi na delovnih sestankih, ki je nekateri ne znajo dobro in imajo težave. To je edina ovira, res se ne ukvarjajo s tem.” Ob tem je poudaril, da je seveda možno, da neki diplomati iz vrst SD-ja, politično zaslepljeni, govorijo kakšne takšne neumnosti. “To dopuščam, ni nujno, da se je zlagala. Najmanj se je zlagal nekdo, ki je Fajonovi to povedal,” je zatrdil Tomašič.

Foto: Nova24TV

Največji problem v državi so Janševi tviti
“S to koalicijo z NSi-jem, ki našo državo pelje v popolnoma napačno smer, Socialni demokrati ne moremo sodelovati. Ta vlada dela vse, česar mi v opoziciji nočemo,” je zatrdila Fajonova. Tomašič je spomnil, da so v preteklosti že dokazali, da ne morejo znotraj KUL že med seboj sodelovati. “Ste probali, pa ste se razleteli kot porcelanasta vaza, ko pade na tla. Da pa ne podpirate, kar dela ta vlada.” Pravi, da je to mogoče sklepati na podlagi ravnanja na sejah. “3. razvojna os se gradi, graditi so se pričeli domovi za ostarele, imamo eno najnižjih brezposelnosti na svetu, stopnja socialnih razlik med najnižjimi na svetu, eno izmed višjih gospodarskih rasti v Evropi, nižjo inflacijo od povprečja. To ne želite početi? Od tega se ograjujete? Od tvita Janše? Hujši ste kot majhni otroci. Največji problem v tej državi so po vaše tviti Janše,” je bil kritičen Tomašič.

Predsednica SD ni zmogla, da ne bi omenila, kako naj bi v Sloveniji vladala avtoritarnost. “In v Sloveniji danes vlada izjemno nezaupanje ljudi, imamo proteste na ulicah, imamo tudi solzivec, vodne topove, strah je prisoten med ljudmi, represija, ki jo izvaja vlada, je prisotna, neka avtoritarnost. Namesto avtoritarnosti, demokratičnost – to je naš načrt. Ljudem želimo vrniti neko normalnost,” je dejala in dodala, da so zazrti v prihodnost. Tomašič je okrog slednjega spomnil, kako so se klanjali Kidriču. “Naši predniki so nam podarili oblast, bomo razbijali, lomili itd. To je ta zazrtost v prihodnost. Stranki SDS narašča podpora, KUL-u pa pada. Kje je ta strah ljudi?,” se je vprašal Tomašič in glede očitkov glede nizke precepljenosti in ogromno obolelih dejal, da so krivi tisti, ki ne spoštujejo ukrepov in delajo vse na tem, da jih ne bi tudi drugi. “Neprijavljeni shodi, brez mask, vsak ukrep kritizirati  itd.“.

Nina Žoher