[Video] To morate videti! Möderndorfer doživel histerični izpad: “Govorim lahko, kakorkoli želim! Naj govorim tako kot na pogrebu?”

Jani Möderndorfer (Foto: STA)

Žalostno je, da nekateri ne poznajo kulture obnašanja. Še bolj žalostno je, ko vidimo, da le-te ne pozna poslanec Državnega zbora Republike Slovenije, ki naj bi bil predstavnik ljudstva. V mislih imamo poslanca SMC Janija Möderndorferja, političnega kameleona, ki je na sredini 3. nujni seji odbora za notranje zadeve pokazal, da nikakor ne razume, da je povsem nevljudno nekomu skakati v besedo. Ob tem je potrebno pripomniti, da je to jasno celo majhnim otrokom. Z vrnitvijo Möderndorferja se v Državni zbor RS očitno spet vračajo histerični izpadi. 

Očitno je Möderndorferja iz takta vrgla predstavnica Civilne iniciative Bela krajina Maja Kocjan, ki je v predstavitvi stališča pojasnila, da se v Beli krajini ne ukvarjajo z begunci, temveč z migranti, ki izkoriščajo postopek pridobitve azila. “Migranti se med seboj zelo dobro obveščajo. Kjer jim na našem ozemlju ne dela GPS-signal, označijo poti z ruticami in podobnimi vidnimi predmeti,” je opozorila Kocjanova in poudarila, “da civilna iniciativa obstaja že dve leti, torej je nastala tako pred lokalnimi kot tudi državnozborskimi volitvami, zato so drugačni očitki povsem odveč”, je bila jasna.

Ob tem je Kocjanova izpostavila, da v iniciativi že dve leti opozarjajo na problem z nezakonitimi migranti, s čimer pa bi morala biti seznanjena tudi poslanka Levice Violeta Tomić, ki je zase v javnosti govorila, da je Belokranjica. Ko je pripomnila, da sama ne ve, prebivalka katere pokrajine je to, saj je sama Belokranjka, je Möderndorfer povsem znorel in padel s takta. Pričel se je dreti: “Ne polemizira se s poslanci, lepo prosim.” Ko je poslancu SMC predsednik odbora Zvonko Černač dejal, da on vodi sejo, in da če želi karkoli povedati, ve kakšna je procedura. “Prijavite se za besedo pa prosim, da ne motite in se umirite!” Möderndorfer se kljub pozivu predsednika nikakor ni umiril in se je vnovič pričel dreti, da se s poslanci ne polemizira in se predstavi zgolj mnenje.

Posnetek njegovega izpada poglejte tukaj:

Pozvan je bil, da decibele zniža na normalno človeško raven
Černač je Möderndorferja zaprosil, če lahko zniža decibele na normalno človeško raven. “Prosim, da se umirite!” Poslanec SMC se ni dal in je zakričal: “Proceduralno!” Ko je poslanka SDS Anja Bah Žibert vprašala: “A to kar vmes?”, je Möderndorfer odgovoril: “Seveda, kaj pa.” Potem ko je Kocjanova vnovič spregovorila, je izpostavila, da je Tomićevo v stališču omenila, ker je ta preko socialnih omrežij razglašala, da v Beli krajini migrantov ni in da naj bi civilna iniciativa o tem zavajala javnost. Ker se Möderndorfer nikakor ni bil sposoben umiriti, se je Černač odločil za petminutno prekinitev seje.

Prekinitev pa ni pripomogla k umiritvi Möderndorferja, saj je pričel še glasneje kričati, ker je bil očitno prepričan, da kamere med odmorom ne snemajo. Bah Žibertova je na glas pripomnila: “Kako se lahko tako dere? Kdo je?” To pa ga je le še bolj razburilo in začel je vpiti: “Če mi pokažeš člen v poslovniku, ki govori o višini mojega glasu in celo barvi, potem se bom s tabo strinjal. Do takrat pa prosim, če se ne oziraš name.” Ko mu je poslanka SDS nazaj odgovorila, da razprava res ni kričanje, je Möderndorfer zabrusil, da lahko govori, kakorkoli želi. “Bolj pomembno je, da razumeš, kaj govorim.” Bah Žibertova je odgovorila: “Najboljše, da ustrahuješ vse tukaj noter, ker si zlezel notri v parlament. Daj nehaj.” Möderndorfer je na glas odgovoril: “Naj govorim tako kot na pogrebu? Ali je pavza ali ni?” Potem ko je opozicijska poslanka pripomnila, da ve, da ga boli, ker ni prišel v Državni zbor RS, je še dodala: “Daj se umiri, drugič ne boš dobil niti 30 glasov več. Kako si sedaj prišel noter? Volivke in volivci so ti na pladenj dali ogledalo.”

Foto: YouTube

Möderndorfer je tokrat šel čez vse meje dobrega okusa, saj je prekinil govorko med predstavitvijo stališča, ob tem pa nikakor ni želel poslušati pozivov predsednika odbora, ki ga je večkrat zaporedoma opozoril, da naj se umiri in da naj se prijavi k besedi. To bi razumeli še majhni otroci, a očitno Möderndorfer meni, da se lahko oglasi kadarkoli in kakorkoli, kot da bi bil prvorazreden.

H. M.